Monica Cismaru ∙ November 6, 2020 ∙ 5 min read

reguli familia regala

A face parte din familia regală vine la pachet cu o mulțime de privilegii, dar și cu multe obligații, în același timp, și cu norme de respectat. Reguli scrise sau nu, anturajul reginei trebuie să se conformeze și să le respecte, iar încălcarea lor este un gest de gravă sfidare la adresa regalității și a bunului simț, de ce nu. Iată cele 14 reguli pe care trebuie să le respecte toți membrii familiei regale britanice.

 

Manifestarile de afecțiune în public trebuie reduse la minimum

Eticheta regală interzice sărutul, ținutul de mână și alte atingeri fizice afectuase între membrii familiei regale, chiar dacă e vorba de soți, în circumstanțe formale, cu excepția nunților.

 

Plecăciuni și reverențe

Când se întâlnesc cu Monarhul, bărbații trebuie să plece capul, iar femeile să facă o reverență. Gesturile nu trebuie să fie exagerate, o plecăciune și o reverență subtilă sunt suficiente.

Cadourile

Membrii familie regale primesc o mulțime de cadouri de la admiratori în timpul angajamentelor publice și al călătoriilor în străinătate, dar protocolul prevede ce pot și ce nu pot accepta. Conform prevederilor, niciun cadou, inclusiv cazarea și serviciile nu vor fi acceptate sub nicio formă, pentru a nu pune familia regală sub nicio obligație ulterioară față de cel care le-a oferit. Totuși, membrii familiei regale pot primi cadouri simbolice, fără valoare materială mare, precum flori, alimente, consumabile, cărți necontroversate și care să nu depășească valoarea de 150 de lire sterline.

În fiecare an, Palatul Buckingham publică lista cadourilor primite în timpul vizitelor oficiale. Așa au proceat în 2019 și Ducii de Sussex, Prințul Harry și Meghan Markle, care au anunțat 17 cadouri primite de fiul lor, Archie, în timpul turneului din Africa de Sud – cărți, jucării și un pulover tricotat.

 

Crăciunul la Sandringham

Crăciunul este sărbătorit în md tradițional de familia regală britanică la reședința de la Sandringham, unde nu sunt invitate decât cuplurile căsătorite sau cele logodite. La Sandringham are loc o petrecere de Crăciun intimă, iar una mai extinsă, unde iau parte și rudele mai îndepărtate, are loc la Palatul Buckingham.

reguli familia regala

 

Purtarea ciorapilor de către femei este recomandată

Chiar dacă nu este obligatorie, purtatea ciorapilor de către femei este recomandată, mai ales la evenimentele formale. Kate Middleton se conformează de fiecare dată, dar Meghan Markle a preferat să omita acest articol în multe apariții de-ale sale.

 

Cererile în căsătorie

Membrii familiei regale cu rang înalt  au nevoie de permisiunea Reginei pentru a se căsători și la fel a procedat și Printul Harry în 2017, când i-a cerut permisiunea buncii lui, Regina Elizabeta a II-a să se însoare cu Meghan Markle. După ce Regina își dă acrdul, urmeaza un anunț oficial și o conferință de presă.

Călătoriile

Chiar dacă nu e o regulă scrisă, de obicei, moștenitorii direcți nu călătoresc împreună pentru a nu periclita linia la tron în caz de accident. În realitate, din rațiuni practice, membrii aceleiași familii au fost văzuți adesea călătorind împreună, dar trebuie să obțină acceptul Reginei în prealabil. Prințul William a călătorit alături de copiii săi în turneele din Canada, Australia, Noua Zeelandă, Polonia și Germania și la fel a procedat și Prințul Charles cu William, când acesta era mic.

 

Respectarea rangului

Membrii familiei regale își fac apariția la diverse evenimente, precum nunțile sau slujbele cu ocazia sărbătorilor religioase, în ordinea crescătoare a rangului. Astfel, cel cu rangul cel mai înalt ajunge ultimul.

 

Fără selfie-uri

N-o să-i vezi niciodată pe membrii familie regale oprindu-se să facă un selfie cu supușii, dar există și excepții (rare). În general, protocolul regal prevede refuzul delicat al unui selfie și al altor fotografii informale. Regina Elizabeta a a II-a a și mărturisit la un moment dat că găsește această apucătură dezorientantă și ciudată și e peste măsură de mirată când vede o mare de oameni făcându-și selfie-uri când apare în public. Majestatea Sa consideră a că e un gest de prost-gust ca suspușii să stea cu ochii în telefoane când își face apariția și adaugă că-i lipsește contactul vizual cu oamenii.

 

Fără autografe

Membrii familiei regale își scriu numele în cărțile de invitați și pe alte note speciale, în circumstanțe formale, dar n-o să ofere niciodată autografe supușilor, oricât de mult și-ar dori aceștia. Principalul motiv este cel de evitare a eventualelor fraude și al doilea – că membrii familiei regale nu sunt rockstaruri.

 

O ținută neagră, obligatorie în bagaj în călătoriile în străinătate

Protocolul regal prevede împachetarea a cel puțin unei ținute negre în călătoriile peste hotare, în cazul în care moare vreun membru al familiei regale.

 

 

Fără preferințe politice

Conform statutului Casei Regale, Familia Regală nu participă la nicio acţiune politică, iar Regina se abține de la vot, chiar dacă nicio lege nu-i interzice acest lucru.

 

Postura obligatorie

Femeile nu trebuie să stea picior peste picior, ci să-și țină genunchii apropiați și să-și încrucișeze doar gleznele, dacă doresc. Spre exemplu, Kate Middleton adoptă poziția denumită Înclinarea Ducesei, prin care își aliniază genunchii și gleznele și își înclină ușor picioarele. Poziția e decentă și face picioarele să pară mai lungi. Aceeași poziție era preferată și de Prințesa Diana.

Poziția mâinii pe ceașca de ceai

Membrii familiei regale nu sunt văzuți deseori bând sau mâncând în public, dar când o fac, spre exemplu la ora ceaiului, aceștia trebuie să apuce ceașca de toartă cu degetul mare și cu arătătorul, iar femeile trebuie să bea din același loc, pentru a nu păta ceașca cu ruj în mai multe locuri. Degetul mic trebuie să stea strâns și nu ridicat în aer.

 

Foto: Hepta

Related Posts

Coffee Time! Interviu cu Bogdan Georgescu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

3 ani pe o platformă de networking: ce-am învățat din 254 de întâlniri (cu mulți experți și câțiva ciudați)

Totul a început cu un text de la clienta mea ucraineancă londoneză, coach pentru executivi proaspăt promovați. „Știu…

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…

Selena Gomez va avea un nou cooking show- Selena + Restaurant

După ce, în anii pandemiei a inițiat un cooking show filmat chiar în bucătăria ei, intitulat Selena+ Chef,…

Cine sunt câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo a avut loc luni seara, la Teatrul Național ,,I. L….