Adriana Moscu ∙ May 1, 2024 ∙ 6 min read

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai bun, trag un semnal de alarmă asupra neregulilor sau susţin cauze de interes pentru societate.

Singure, în prag de divorț, cu dificultăți financiare, victime ale violenței domestice, fizice sau psihice, vulnerabile financiar, minore. Momentele critice din viața multor mame nu sunt puține și nici ușor de depășit. Câteodată, aceste femei reușesc, fie singure, fie cu ajutorul familiei, prieteni și apropiați, să iasă la liman. Altădată, ele au nevoie de sprijin material și emoțional pe termen lung și bine structurat. Au nevoie de o casă, de un job, de o masă caldă, de o vorbă bună. Acolo unde ajutorul cunoscuților nu mai este suficient, intervin aceste ONG-uri.

Asociația Aluziva (asociatiaaluziva.ro)

Alina Greavu, cunoscută în social media ca ALUZIVA, este jurnalist, activist și fundraiser independent. Alina este extrem de implicată în cauze sociale, în special cele legate de femei și copii din medii vulnerabile. A început să se implice în cauze umanitare pe Instagram, în 2019. Așa a ajuns ca în 2020 să strângă 3.000 de euro în 24 de ore pentru o mamă minoră și fetița ei, iar în 2021 să strângă 230.000 euro pentru mai multe cauze. Firesc, în 2022 a înființat Asociația ALUZIVA. Prin intermediul uneia dintre cele mai recente campanii, Mame fără PAUZĂ, asociația sprijină mame singure, unele minore, unele cu copii cu dizabilităţi sau care se află în diverse situaţii limită. Aceste mame nu îşi permit să ia o pauză de viaţa de mamă, de la gătit, curăţenie, serviciu şi alte responsabilităţi. Asociația le sprijină o perioadă îndelungată în funcţie de nevoile lor: cu haine, alimente, medicamente, jucării, laptopuri, bani ca să-şi achite datoriile, utilităţile, terapia copiilor. Unora li s-au asigurat lunar chiria, grădiniţa, le-a fost găsit un job sau li s-a oferit gratuit şcoala de şoferi.

Mamele ajută Mamele (ajutamam.ro)

Proiectul MaM – Mamele ajută Mamele se adresează mamelor din sectorul 1 al Capitalei. Inițiatorii proiectului sunt Asociația Sănătate pentru Viaţă, DGASPC Sector 1 și She is Mom. ONG-ul, condus de moașa Vania Limban, o profesionistă în domeniu, și-a propus să ofere ajutor pentru creşterea copiilor în condiţii de siguranţă şi sănătate după naştere, constând în pachete de nou-născut, programe educaţionale, programe de consiliere şi altele necesare pentru o viaţă mai bună. În România, 20% din naşteri provin din Sectorul 1 al Capitalei. Venirea pe lume a unui copil este întotdeauna un motiv de bucurie. Pentru anumite familii însă, este un motiv de îngrijorare, din cauza neajunsurilor financiare. Programul Mamele ajută Mamele vine în ajutorul lor. În acest scop, în str. Barbu Delavrancea nr. 18 a fost amenajat un spațiu unde oricine poate face o donaţie constând în bani, haine, scutece de unică folosință, biberoane, jucării, cărucioare, paturi pentru nou născuți şi orice i-ar face viaţa mai uşoară unei mame. Asociația se va asigura că toate aceste lucruri vor ajunge la ea.

Asociația Mamprenoare (mamprenoare.ro)

Asociația Mamprenoare are printre obiectivele principale și acela de a sprijini mamele care nu se pot angaja să își deschidă mici afaceri pornite din hobby sau pasiune, care să le ofere siguranță financiară și flexibilitate ca să se poată ocupa de copii. Sunt mame care: nu găsesc locuri de muncă în zona lor (orașe mici sau sate), au copilași mici pe care nu au cu cine să îi lase ca să meargă 8-10 ore la muncă, suferă de boli cronice care le împiedică să lucreze ca angajat, au copii bolnavi care le solicită atenție sporită, sunt divorțate, văduve sau au partenerul în incapacitate de muncă și sunt nevoite să își crească singure copiii. Ele au abilități, însă nu au suficiente resurse sau nu știu cum să își construiască o afacere. Aici intervin membrele Asociației Mamprenoare, care sunt antreprenoare cu experiență și pot oferi consultanță și suport pentru a ușura trecerea de la idee la profit. E nevoie de o întreagă echipă de sprijin să crești o afacere profitabilă, iar asociația este alături de aceste mame atât în procesul de concepere, cât și după lansare.

Asociația Dream Project (dreamproject.ro)

Asociația Dream Project crede în dreptul la șanse egale și militează pentru aplicarea unui program național de susținere a mamelor minore, introducerea obligatorie în școli și în comunități a orelor de educație sexuală și emoțională și accesul facil pe piața muncii a mamelor adolescente, pentru reducerea sărăciei. Asociația ajută mamele minore să meargă la terapie, la cursuri de parenting sau la grupul de sprijin, să se întoarcă la școală, să urmeze un curs de calificare sau să-și găsească un job. Pentru asta, au mai multe soluții.

Grupul de sprijin pentru mame vulnerabile, cele mai multe dintre ele fiind minore, se întrunește bilunar. La întâlniri participă un psiholog sau un consilier pentru dezvoltare personală. Fiecare întâlnire are o tematică. Participantele pot solicita și ședințe de terapie individuală. În programul #Pe Cont Propriu, mamele vulnerabile cu vârste de la 15 la 26 de ani beneficiază de consiliere vocațională și cursuri gratuite de calificare, la finalul căruia primesc și un kit profesional. Pe parcurs, specialiștii asociației le consiliază pentru a se angaja sau a lucra independent. Iar în programul #NOI suntem OK voluntarii dezvoltă un kit cu activități interactive care încurajează copiii și tinerii să învețe și să discute despre elementele unei relații sănătoase, precum respectul, încrederea și sprijinul. Acum kitul este testat în câteva școli și licee din București.

Asociația ANAIS (asociatia-anais.ro)

Asociația ANAIS a fost fondată la sfârșitul anului 2011 cu scopul de a promova, respecta și apăra drepturile femeilor, copiilor și tinerilor. Asociația acționează pentru schimbarea politicilor și a legislației în beneficiul femeilor și se concentrează pe sprijinirea victimelor violenței domestice.

În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener. În ultimii cinci ani, numărul plângerilor penale înregistrate la Poliție, privind infracțiunea de lovire sau alte violențe, a crescut cu mai mult de 50%. Numărul din ce în ce mai mare de cazuri de violență sesizate arată și o creștere a nivelului de informare a publicului cu privire la drepturile victimelor.

Pentru toate aceste femei, din echipa asociației fac parte psihologi și psihoterapeuți acreditați de către Colegiul Psihologilor din România, care oferă suport și consiliere psihologică într-un mediu confidențial, lucrând în același timp și cu alți furnizori de servicii din cadrul asociației, pentru a asigura o intervenție pe caz holistică și integrată. În plus, este respectat principiul conform căruia femeile victime ale violenței vor lucra doar cu terapeuți femei, întrucât ajută la crearea unui cadru de siguranță. În același timp, avocații asociației sunt angajați în lupta pentru drepturile victimei și în încurajarea justiției, și sunt dedicați să ajute victimele să își recâștige controlul asupra vieții lor.

Foto: pexels.com

Articol publicat în revista A List Magazine (30).

Related Posts

O iubire de 20 de ani: Jessica Alba și Cash Warren

S-au cunoscut în urmă cu 20 de ani și au aniversat, zilele trecute, 16 ani de căsătorie. Jessica…

Cher, supărată că a mai îmbătrânit un an

Celebra Cher nu este deloc încântată că a adăugat încă un an cifrei care îi exprimă vârsta. Pe…

5 secrete pentru un make-up perfect

Oricât de bune ar fi produsele de machiaj folosite și talentul celui care le aplică, fără o investiție…

Aishwarya Rai Bachchan și Eva Longoria, prietene pe covorul roșu

Cele două ambasadoare L’Oréal Paris, Aishwarya Rai Bachchan și Eva Longoria s-au reîntâlnit pe covorul roșu, la cea…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

NESPRESSO X PANTONE: cea mai nouă colecție de cafele pentru rețetele cu gheață 

Nespresso lansează o nouă colecție de cafele pentru rețetele cu gheață, espressoare și accesorii în ediție limitată. Completată…

Cum a fost la evenimentul A List Magazine X Nostalgia (VIDEO) 

Alist Magazine a lansat impreună cu cei de la Nostalgia un număr special de revistă, ca să ne…

Pilaf, partenerul lui Demi Moore, la Cannes

Demi Moore și-a făcut debutul în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes, duminică seara, cu…

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…