A List Magazine ∙ September 6, 2023 ∙ 5 min read

Îi judecăm adesea pe ceilalți după ocupațiile lor. Îi băgăm rapid într-o cutie, apoi le proiectăm viața și ne imaginăm dacă o duc mai bine sau mai rău decât noi. Când lucrezi pe cont propriu, această judecată se simte mai dur, personal, de parcă ne este criticată întreaga existență. Cum răspunzi simplu și sincer la întrebarea „Cu ce te ocupi?” ne spune Iunieta Sandu, freelancer.
O văd cum vine spre mine și îmi întorc privirea, sunt în metroul din București, dar nu știu exact unde merg. De când lucrez ca freelancer am început să ies din casă fără o destinație anume, exact ca bunicul care pleca dimineața și se întorcea la apus, fără să știm cum și-a petrecut ziua, pentru că de fiecare răspundea cu „am plecat să am de unde să mă întorc”.  În primii mei ani ca freelancer am avut nevoie de asta, de un loc din care să mă întorc. Deși i-am ferit privirea Ioanei, asta nu m-a ajutat prea mult, în următorul minut mâna ei era lângă mâna mea, ținându-ne amândouă de aceeași bară rece. 
„Heeei, am văzut că ai devenit freelancer, cu ce te ocupi?”, mă întreabă ea, mai directă ca doctorul care vrea să-ți pună un diagnostic. „Scriu, mai fac fac diverse proiecte de comunicare”. Îi răspund fără chef, făcând un pas în spate. „Băi, ești curajoasă, sper că ai ce să mănânci+, îmi răspunde cu vocea joasă, plină de compasiune.
Oricât de mult am vrea să credem că nu este așa, noi, oamenii, îi judecăm pe ceilalți după ocupațiile lor. Îi băgăm rapid într-o cutie, apoi le proiectăm viața și ne imaginăm dacă o duc mai bine sau mai rău decât noi. Când lucrezi pe cont propriu, această judecată se simte mai dur, personal, de parcă ne este criticată întreaga existență. Cât timp ai un brand în spate care să te reprezinte, să te valideze profesional, ești salvat, scapi de critică sau de mila celor din jur. Devii un magnet pentru propuneri de colaborare și prietenii profesionale. Dar când numele brand-ului dispare, dispar și interesele, deci și oamenii care roiau în jurul tău constant. Și rămâi singur, tu cu ocupația ta. Partea bună este că poți să-i dai fix ce nume vrei, unul pe care să-l rostești cu mândrie atunci când te întreabă cineva pe stradă sau în metrou cu ce te ocupi. Dacă ești și tu ești freelancer și încă nu știi cum răspunzi la întrebarea „Cu ce te ocupi?”, poți să te folosești de următoarele concepte: 
Spune cum ajuți oamenii, mai degrabă decât ceea ce ești.
În ultimii ani a fost o explozie de noi funcții, iar multe dintre ele sunt încă abstracte sau prea vagi să fie înțelese. Așa că spune mai degrabă cum ajuți oamenii, decât ceea ce ești. Exemplele mai vagi: Sunt… terapeut Theta Healing, Bioenergie, Access Bars, Access energetic facelift, masaj Bio-energo – terapeutic Fohow. Exemplu clar: Ajut oamenii să-și înțeleagă emoțiile și să le vindece prin terapii alternative; până acum am lucrat cu peste 100 de clienți. 
Spune o poveste.
Ideal ar fi ca prezentarea ta să nu dureze mai mult de 30 de secunde, timp în care să spui ceva memorabil, poate să inserezi o mică poveste, să-ți spui misiunea sau să comunici cifre. Chiar dacă nu faci un singur lucru, ai mai multe pasiuni sau business-uri, nu este nevoie să le spui pe toate, alege una sau maximum două. 
Exemplu vag: Sunt om, femeie, soție, scriitoare, psiholog și terapeut. Am o experiență de peste 10 ani în lucru cu sine, dar și studii de specialitate la bază: Psihologie și Evaluare, consilierea, psihoterapia copilului, cuplului și a familiei. Am făcut Cursuri de Bază, Avansate, Dig Deeper, Manifestare și Abundență. Exemplu clar: După multe experiențe de lucru cu mine în ultimii 10 ani, am ales să dau o formă tuturor lecțiilor integrate și să devin coach, să ajut femeile să-și clădească un stil de viață echilibrat. 
Trebuie să îți vezi valoarea proprie
Când îți dai demisia îți creezi o nouă identitate, asigură-te că îți place și că ți-o asumi, nu o comunica cu privirea în pământ, în cuvinte vagi sau la întâmplare. Acordă-ți timp să comunici noua ta identitate într-o propoziție puternică, în care să alegi cu intenție fiecare cuvânt pe care-l rostești și care te reprezintă total. Mulți dintre freelancerii pe care i-am întâlnit la evenimentele de networking vorbesc despre ei încet, cu teamă, rușine, jenă să fie auziți sau văzuți. Motivele pentru care se întâmplă asta este că încă nu reușesc să-și vadă cu adevărat valoarea. Suntem obișnuiți ca altcineva să ne dea valoarea, compania care ne-a angajat și ne oferă salariul, oamenii din jurul nostru. Să-ți știi valoarea înseamnă să vezi ce efecte are munca ta, în viața clientului, în viața brand-ului pentru care lucrezi. Uită-te la rezultatele pe care le-ai avut până acum, la numărul de proiecte livrate, la numărul de oameni ajutați, ia de acolo valoare și comunică. Și stai liniștit/liniștită, nimeni nu o să creadă că ești prea arogant/arogantă dacă spui clar și într-o propoziție puternică, cu ce te ocupi, ci o să te felicite că ți-ai găsit pasiunea și ai reușit să o transformi în job. Mulți oameni visează să lucreze pe cont propriu, dar adevărul este că puțini au curajul să facă acest pas. Dacă tot ești aici, și ai făcut pasul, asigură-te că faci din asta o carieră. Lumea freelancerilor se împarte în două categorii: în cei care și-au dat demisia și încă nu știu sigur dacă fac bine ceea ce fac și cei care sunt profesioniști, oferă valoare și sunt conștienți de asta. Tu din ce categorie vrei să faci parte?

Foto: pexels.com (Andrea Piacquadio)

Articol publicat in revista A List Magazine (27).

Related Posts

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…

Selena Gomez va avea un nou cooking show- Selena + Restaurant

După ce, în anii pandemiei a inițiat un cooking show filmat chiar în bucătăria ei, intitulat Selena+ Chef,…

Cine sunt câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo a avut loc luni seara, la Teatrul Național ,,I. L….

Cele mai importante sfaturi despre îngrijirea intimă, explicate de medici ginecologi

Poate că nu e chiar un subiect abordabil la o cafea, dar este unul extrem de important pentru…

Coffee Time! Interviu cu Maria Raluca Năvloiu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…