Alina Burlacu ∙ April 30, 2024 ∙ 5 min read

Poate că nu e chiar un subiect abordabil la o cafea, dar este unul extrem de important pentru că de îngrijirea intimă pot să depindă și sănătatea, și fericirea ta.

În mod obișnuit, un corp sănătos știe ce are de făcut și menține echilibrul florei vaginale, dar depindem atât de mult de schimbările prin care trecem natural – de la naștere, la diverse dezechilibre hormonale –, de starea generală de sănătate a organismului și de tratamentele administrate (chiar și aparent banalul antibiotic luat la o infecție ușoară), de sănătatea partenerului, încât îngrijirea intimă trebuie să facă parte din ritualul de self care al oricărei femei.

Teste și consultații

Primul și cel mai important aspect al îngrijirii intime este că trebuie să știi care este starea ta de sănătate. Tratamente aplicate după manualul Google sau simptome ignorate cu brio nu fac decât să accentueze afecțiuni și dezechilibre care nu sunt normale și care, de cele mai multe ori, nu trec de la sine.

 „După debutul sexual, consultul ginecologic se face anual, indiferent dacă femeia este activă sexual sau nu. O consultație standard presupune, în primul rând, o discuție amănunțită cu medicul ginecolog despre istoricul medical, antecedentele familiale, simptomele actuale (dacă există), planningul familial. În al doilea rând, se efectuează o evaluare clinică a femeii, constând în consultația pe masa ginecologică. Tot acum, se pot face și anumite teste bacteriologice pentru a depista infecții ale colului uterin sau ale vaginului. Aceste teste nu sunt obligatoriu de efectuat în fiecare an, însă se recomandă dacă sunt prezente simptome supărătoare (disconfort, scurgeri modificate, mâncărimi, usturimi) sau la recomandarea medicului. Unul dintre cele mai importante teste, screeningul cervical se efectuează, în mod optim, prin testul Papanicolaou și genotipare HPV. În cazul în care analizele screeningului cervical sunt modificate, poate fi necesară efectuarea colposcopiei. HPV este foarte răspândit la populația activă sexual, atât la femei, cât și la bărbați, de aceea se recomandă vaccinarea anti-HPV pentru persoanele de ambele sexe, până la maximum 45 ani”, explică doctor Roxana Chirilă, medic primar obstetrică-ginecologie, coordonator CHI Medical.

Provocările cotidiene

Mâncărimile vaginale și usturimea sunt neplăceri cu care te poți confrunta frecvent și care te pot alarma. Dacă ai exclus problemele de sănătate, în urma consultului și a analizelor, uscăciunea vaginală poate da un disconfort care îți poate afecta activitățile zilnice. În mod natural, vaginul este lubrifiat, iar estrogenul menține această mucoasă sănătoasă și umedă. Deși uscăciunea vaginală este un simptom comun al menopauzei (1 din 3 femei se confruntă cu această neplăcere), nivelul scăzut al estrogenului poate fi determinat și de altre cauze, precum: nașterea și alăptarea, intervenții chirurgicale în zona vaginală, tratamente pentru chisturi și endometrioza, ca reacție secundară la medicamentele obișnuite pentru răceală, la antidepresive, la o igienă mult prea agresivă, la o lenjerie neadecvată și chiar la dietă.

Back to basics

Disconfortul din zona genitală, inclusiv uscăciunea, poate fi cauzat de un produs de igienă ales greșit sau folosit necorespunzător. Unele produse de igienă intimă pot crea o alergie locală. Pentru igienizare, cea mai bună variantă rămâne apa și, la recomandarea medicului, produse cu formule adaptate care pot să ajute la restabilirea pH-ului local. Unul dintre subiectele în care mediciii se pot poziționa pro sau contra este dușul intravaginal.

„Curățarea corectă a zonei intime se face odată cu dușul zilnic, deci de două ori pe zi. Dușul intravaginal se recomandă cât mai rar și numai cu produse speciale care mențin pH-ul vaginal. Un duș vaginal poate fi făcut o dată pe săptămână sau chiar mai rar. 2-3 dușuri săptămânale cresc riscul pentru vaginoza bacteriană. În cazuri particulare, acestea pot fi recomandate de medic”, precizează doctorul ginecolog Bogdan Ciornei.

Atunci când disconfortul este foarte mare, până ajungi la medic, trebuie să respecți câteva reguli. „În caz de prurit local, se recomandă pe cât posibil evitarea frecării sau scărpinarea agresivă, clătirea zonei cu apă, exterior sau chiar interior, schimbarea lenjeriei și să nu se folosească decât maximum un săpun hipoalergenic, nu parfumat. Mai pot fi aplicate comprese reci locale și trebuie evitat mediul cald și umed prelungit. Tot ca primă măsură, poate fi folosită o cremă sau un produs de uz intravaginal sau extern, cu efect calmant, hidratant sau antiinflamator”, explică medicul ginecolog Bogdan Ciornei.

Rejuvenarea vaginală

Vorbeam la început despre etape din viață peste care putem alege să sărim (nașterea naturală) sau nu (menopauza). Dacă igiena intimă este un subiect tabu, rejuvenarea vaginală este, de multe ori, fie o necunoscută, fie transformată în glumă. De fapt, nu e vorba doar de sex și satisfacție, de estetică și de „cu ce își mai umple timpul o femeie”. Pierderea elasticității vaginale – pentru că despre asta este vorba – nu se reduce la încă un rid. Implicațiile sunt mai mari și mă refer mai ales la incontinența urinară. Există mai multe modalități de recăpătare a elasticității vaginale: exercițiile Kegel, conurile vaginale, dar procedurile în clinicile de specialitate. Printre pacienții ideali pentru o procedură laser de rejuvenare vaginală se numără și femeile aflate la vârsta fertilă (spre final de 20 ani și început de 40), interesate de restabilirea funcției sexuale și a aspectului estetic după naștere. Cele mai noi diispozitive presupun tehnici non-invazive și pot trata și elimina atrofia vaginală, uscăciunea, durerea în timpul actului sexual sau incontinența urinară. Vrei să afli mai multe? Stai de vorbă cu medicul tău ginecolog. Și, dacă mă întrebi pe mine, cel mai bun este cel care îți spune: „Întreabă-mă orice!”

Clinici pentru tratamente de rejuvenare:

Derma Expert: dermaexpert.ro.

Avra Institute: avrainstitute.ro

Cronos Med: cronosmed.ro

Bloom Clinique: blooolclinique.ro Derma Beauty: dermabeauty.ro.

Foto: pexels.com

Articol publicat în A List Magazine (30).

Related Posts

Frumusețea prin ochii medicului Elena Martin

Cum arată frumusețea, dar și cele mai reușite intervenții estetice? Și cum arată viața unui medic-femeie, atunci când…

Summer Mood: 5 coafuri de festival și produsele de styling ale verii

În plin sezon de concerte, găsește aici inspirația pentru coafurile de festival cu care să experimentezi noi lookuri….

Summer Must Haves: 10 produse de protecție solară (chiar și pentru păr)

Poate că auzi destul de des, în sezonul cald, că este bine să aplici protecție solară pe piele….

Sofia Vergara, adepta intervențiilor estetice de orice fel

Sofia Vergara a vorbit recent despre operațiile estetice și despre tratamentele de înfrumusețare și a subliniat că e…

Shania Twain: „Nu mi-e frică de îmbătrânire!”

Cântăreața country-pop Shania Twain s-a îmbăcat cu trecerea anilor și la 58 de ani susține că nu îi…

HAIR TIPS: 9 soluții împotriva vârfurilor despicate

Despre problema vârfurilor despicate este întrebat fiecare hairstylist profesionist. Și, de cele mai multe ori, răspunsul cel mai…

Top 5 produse esențiale pentru vară

Vara, rutina ta de îngrijire trebuie să fie la fel de atent pregătită ca și bagajul pentru concediu….

Long Hair Trend: tunsoarea clepsidră

Părul lung are o singură regulă de urmat atunci când vine vara, și anume să fie eliberat de…

Cum să faci față alergiilor sezoniere?

Strănut, ochi roșii, nas curbat sau dificultăți de respirație: e sezonul alergiilor. Cum să faci față alergiilor sezoniere?…

Cindy Crawford, secrete de frumusețe la 58 de ani

La 58 de ani, Cindy Crawford încă are atuurile unui model de succes și este una dintre puținele…