Alina Aliman ∙ April 30, 2024 ∙ 8 min read

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte cafele oare bea pe zi un coffee barista sau un specialist în cafea? În ce fel deosebești niște boabe de cafea bine prăjite? Cu toate aceste întrebări în minte (și cu un espresso în față, bineînțeles) am stat de vorbă cu Maria Raluca Năvloiu, unul dintre specialiștii în cafea, din România.

Maria Raluca Năvloiu face jobul de barista de opt ani de zile. Maria Raluca Năvloiu, Barista Trainer Lavazza România, spune că iubește peste măsură cafeaua și că „jobul de zi cu zi ne transformă și-n chimiști, magicieni și psihoterapeuți, căci scopul final pe care-l avem este să oferim consumatorilor o cafea care să aducă reacții de genul, «Vai, cât este de bună!»”.

Tot auzim de barista, de specialiști în prăjirea cafelei. Ce face un astfel de specialist? Care-i jobul lui de zi cu zi?
Cuvântul barista provine din limba italiană și înseamnă, la origine, barman. Privind în sfera cafelei, el este artistul în prepararea cafelei, iar aici includem atât calitatea cafelei, cât și designul. Calitatea derivă din modul în care barista are o „chimie” cu aparatele utilizate, măcinătorul, produsele complementare și, mai ales, proveniența cafelei și gradul de prăjire, aspecte care indică „aftertaste-urile” și intensitatea. Jobul de zi cu zi ne transformă și-n chimiști, magicieni și psihoterapeuți, căci scopul final pe care-l avem este să oferim consumatorilor o cafea care să aducă reacții de genul, „Vai, cât este de bună!”, să vezi plăcerea pe fața persoanei din fața ta sau să știi că se trezește cu gândul la cafeaua noastră. Pe lângă toate aceste aspecte, un barista lucrează cu clienții direcți și indirecți, astfel că partea de comunicare este importantă, crearea unui mediu prietenos și crearea unei comunități de pasionați de cafea.

De câți ani faci acest job? Cum ai început și ce-ți place cel mai mult la el?

Practic acest job de opt ani și cred că vor urma mulți alții tot în industria aceasta pentru că o iubesc, pur și simplu. Mi-am început activitatea în zona comercială, ca agent vânzări pe categorie de cafea, iar cu timpul, trecând prin diverse traininguri de specialitate, am simțit că locul meu este în universul cafelei și alături de oamenii care o iubesc. A fost o trecere organică, iar partea care îmi place cel mai mult este faptul că reușesc, prin ceștile de cafea oferite, să livrez și o stare de bine.

Cum ajunge cineva în acest job? De ce calități are nevoie? De câtă toleranță la cofeină?

Toleranță maaaare, mare, la cofeină, căci sunt zeci de mii de cafele de testat până ajungi un barista veritabil. Jobul acesta presupune o implicare mare, chiar și emoțională, pe lângă ore, zile, ani de regular training, testări, competiții, sesiuni de tasting. Acest job trebuie să-ți placă, să simți cafeaua, să simți oamenii pe care-i servești și să-ți placă să inovezi, să fii curios și să te dezvolți constant.

Care au fost cele mai bune / semnificative momente din viața & cariera ta de coffee barista (specialist)? De ce?

Îmi trec prin minte o multitudine de momente semnificative din viața mea de barista, însă printre cele mai importante sunt cele ce curprind procesul pe care l-am urmat pentru a ajunge barista/trainer Lavazza. Vizita la fabrica Lavazza din Torino a fost cu adevărat impresionantă pentru mine, țin minte în mod special atenția pe care o dau oamenii din fabrică tuturor blend-urilor, calității unui produs care ajunge ulterior la milioane de iubitori de cafea. Încerc în fiecare zi să fiu din ce în ce mai bună în ce fac, să ajut echipa cu propuneri și idei despre o piață precum România, unde sunt mulți iubitori de cafea cu lapte.

Cum face o persoană obișnuită diferența dintre o cafea bună și una mai puțin bună? Cum alegi când mergi la o cafenea tipul, gradul de prăjire etc? La ce termeni trebuie să fii atent?

Impactul vizual este important, face parte din procesul de alegere a tipului de cafea, iar de aici mai departe intervine rolul pe care îl are barista. Întrucât varietatea cafelei, gradele de prăjire, proveniența boabelor pot inhiba un consumator, barista inițiază o discuție pentru a afla preferințele acestuia și pentru a-i recomanda cea mai potrivită cafea. Și în zona mass-market veți observa că există informații pe pachet despre gradul de prăjire, tipul de boabe, notele gustative. Dar vreți să vă dau un pont atât de simplu, dar pe atât de necunoscut în rândul consumatorilor? Vrei o cafea mai cremoasă? Asigură-te că există și boabe Robusta în cafeaua ta. Alt pont important, dacă ești un iubitor de cafea – află proveniența boabelor, acestea vorbesc de la sine despre simfonia de gusturi și calitate, căci solul în care sunt crescuți arborii de cafea este factor de determinare a aftertaste-urilor.

Vorbind despre trenduri în cafea, nu mai există doar espresso și double espresso. Au apărut latte și flat white, cafele cu lapte de soia, migdale și mazăre. Ce părere ai despre acest trend?

Diversitatea meniurilor de cafea este dictată de trendurile din piață. România este o piață iubitoare de cafele cu diferite flavours și de cafea cu lapte și băuturi vegetale. Mixologia dintre cafea și diferite alte ingrediente complementare poate aduce rețete incredibil de delicioase, iar noi le mai denumim coffetails, căci le facem să arate și spectaculos. Pe lânga asta, piața băuturilor vegetale pentru cafea este dezvoltată și ajută în diferite contexte, de exemplu un cappuccino cu lapte de cocos ajută atunci când există intoleranțe la lactoza din laptele de origine animală sau când pur și simplu adori gustul de cocos. Oricare ar fi alegerea, Lavazza e o cafea versatilă și face echipă bună cu acestea!

Poți citi o persoană după cafeaua pe care o bea? Sau altfel spus, ce crezi tu că spune cafeaua pe care o preferă (modul în care o bea, momentul din zi ales) despre o persoană?

Absolut! Vorbind strict despre România, consumatorii tind să savureze cafeaua, să contemple puțin atunci când o consumă, mai ales dimineața, iar după orele de amiază, cafeaua e un pretext de socializare, de răsfăț sau de reîncărcare cu energie atunci când simți că ziua are mai multe ore decât ar trebui. Personal, ador când am în față un iubitor de cafea care mă surprinde prin intensul și scurtul Ristretto, căci mă determină să dau un corp cafelei rezultate și să fie o experiență pentru acel consumator.

În România, cafeaua este un pretext să te vezi cu prietenii, să socializezi, să te întâlnești pentru un proiect. Ție unde și cum îți place să bei cafeaua?

În micul meu „laborator”, acolo unde îmi pun ideile în practică, și anume în training center-ul Lavazza. Este atât de plăcută senzația de a fi înconjurat de diferite blenduri de cafea, de a le încerca și de a le oferi colegilor, prietenilor, clienților care se opresc la o „Lavazza cu Maria”. Pe lângă asta, ador diminețile liniștite pe terasa apartamentului meu, cu o cafea aburindă, lângă bulldogul meu prietenos. Mai mult, ador pretextele de socializare cu oamenii din domeniu. De exemplu, am organizat în februarie prima competiție locală Barista Challenge powered by Lavazza, unde oameni talentați din universul cafelei ne-au răsfățat cu băuturi „signature” pe bază de cafea. Eduard Oancea, norocosul câștigător, o să participe la competiția finală de la Torino, în inima Lavazzei, în luna aprilie și sperăm ca reprezentantul României să aducă cel puțin o medalie.

În termeni de specialități de cafea, pe tine te-ar caracteriza mmmmm, un espresso aromatic cu origini columbiene.

Despre tine mai trebuie să știm (și n-am aflat încă)…viața e tristă fără umor, așa că îmi place tare mult să râd, să vizitez locuri noi și să petrec cât mai mult timp alături de ai mei dragi.

Câte cafele bei pe zi? Între 8 și 10 espresso.

Muzica perfectă pentru cafeaua de dimineață este chillout lounge

În frigiderul tău găsim mereu ciocolată neagră.

Cadoul perfect pentru un iubitor de cafea este un espressor portabil.

Cea mai bună cafea vine din Columbia (pentru gustul meu)

Te putem găsi pe Instagram la… @lavazza_ro.

Foto: arhiva personală.

Articol publicat în A List Magazine (30).

Related Posts

Andre Agassi și Stefanie Graf, despre prima vizită în România și viața de sportiv. Interviu de Andreea Esca

Legendele tenisului mondial Andre Agassi și Stefanie Graf au pășit pentru prima dată pe pământ românesc, fiind invitați…

Daniel Radcliffe, primul său premiu Tony Awards

Actorul faimos pentru interpretarea lui „Harry Potter”, Daniel Radcliffe a primit primul său premiu Tony Awards, în acest…

Ben Affleck, la ușa fostei soții

Chiar dacă J Lo și Ben Affleck nu confirmă niciunul dintre zvonurile legate de divorțul iminent, acțiunile lui…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

„Retreat Vama Veche”, din 18 octombrie, în cinematografe

Ada Condeescu, Adela Popescu și Laura Cosoi rămân „goale” în Vama Veche. Mai precis, în sufletele goale, după…

Clujul, orașul unde IQOS continuă seria evenimentelor aniversare Together X

Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o…

Nicole Kidman și Zac Efron, aventură toridă în ”A Family Affair”

Nicole Kidman (56 de ani) nu-și ia nicio clipă pauză și lansează film după film. Cel mai recent…

Top 10 destinații pentru 2024, potrivit TikTok

Nu mai e niciun secret că rețelele sociale, în special TikTok, dau tonul în modă, beauty, călătorii și…

Începe TIFF.23!

Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai important eveniment cinematografic din România, debutează vineri, 14 iunie, cu o…

Ce mesaj a transmis Coldplay, după două seri de concerte la București

Trupa Coldplay a susținut, pe Arena Națională din București, două concerte la care au participat aproximativ 100.000 de…