Adriana Moscu ∙ October 1, 2021 ∙ 14 min read

Oana Scarlat

A păstrat vii curiozitatea și optimismul, însă a renunțat la perfecționism. După 17 ani în aceeași echipă, Oana Scarlat a ajuns acum să o coordoneze cu succes.

Am cunoscut-o pe Oana chiar la începutul carierei sale în cadrul școlii de training EXEC-EDU și îmi amintesc că m-a fascinat încă de atunci faptul că zâmbea continuu și vedea întotdeauna cu mare ușurință partea plină a paharului din orice situație, oricât de complicată ar fi fost.

Oana Scarlat este un om foarte greu de demoralizat. Este un atu pe care puțini lideri îl au. Această calitate, combinată cu fidelitatea față de aceeași companie într-o perioadă în care piața muncii este caracterizată de volabilitate, dar și cu hotărârea de a avansa în carieră metodic, fără să ardă etapele, au adus-o, firesc, în poziția de top management din pezent. Despre drumul către vârf al unui lider înainte de tooate empatic, în rândurile care urmează.

Oana, cum au fost începuturile tale la EXEC-EDU? Cum s-a petrecut evoluția ta, ce ai avut învățat, an de an?

Începuturile au fost acum mai bine de 17 ani, când am preluat o funcție administrativă și logistică în această organizație. Mi-a plăcut imediat, pentru că eram înconjurată de experți talentați și de clienți pasionați de dezvoltare, ca mine. Pe atunci, ritmul era altul, îmi amintesc că aveam timp să ieșim aproape zilnic la masă, cu toată echipa, însă chiar și atunci munceam mult, fiind preocupată să cresc calitatea serviciilor și să oferim experiențe de învățare excepționale.

Am apreciat în mod deosebit și oportunitatea oferită încă de la angajare, aceea de a merge la cursuri. După câțiva ani, am început să coordonez activitatea de marketing, ceea ce mi-a plăcut foarte mult, mai ales că tocmai terminasem un masterat în domeniu și îmi plăcea mult să îmi folosesc creativitatea, dar și capacitatea de analiză, pentru a genera rezultate.

Credeam că evoluția mea în EXEC-EDU urmează să se oprească în acest punct, dar ca și acum, și criza din 2009 a adus după sine o redefinire a rolurilor și responsabilităților. Schimbarea a fost neașteptată și am acceptat-o forțată de împrejurări: era nevoie să generăm vânzări, pentru că imediat după declanșarea crizei, cererea de cursuri a scăzut drastic. Rolul de vânzări a fost cel mai provocator pentru mine, căci nu credeam că sunt făcută pentru asta. Și a continuat să fie, însă ceea ce m-a motivat continuu a fost încrederea neclintită că, datorită participării la cursuri, clienții mei vor deveni oameni și profesioniști mai buni. Asta m-a împins înainte și, după ceva timp, am fost promovată în funcția de director de marketing și vânzări.

Treptat, inspirată de pasiunea extraordinară a trainerilor noștri, am continuat dezvoltarea și am început să susțin, la rândul meu, sesiuni de training și apoi de coaching.

Toate aceste roluri au avut un liant comun – nevoia mea continuă de a mă dezvolta.

Oana Scarlat

Oana Scarlat, împreună cu Ph.D. Lavinia Rașcă.

În toți acești ani, ai avut un mentor?

Da, am avut norocul extraordinar să am mentori excepționali. Iar persoana care m-a ghidat pas cu pas în călătoria mea este Lavinia Rașcă – recent, ea mi-a predat rolul de CEO pentru a coordona strategic activitatea EXEC-EDU în calitate de președinte de board. Lavinia a crezut în mine, a știut să mă motiveze și să mă provoace în același timp, stabilind standarde înalte și încurajându-mă în permanență să le ating. Aș spune, deci, că această relație frumoasă profesională, dar și umană, a avut o contribuție esențială la dezvoltarea mea.

Ce presupune funcția ta actuală, cea de CEO EXEC-EDU? Cum arată în prezent o zi din viața ta și care este strategia pe termen scurt, mediu și lung?

Funcția de CEO reprezintă o nouă provocare pentru mine, pentru că presupune două schimbări majore: să mă implic mai puțin în execuție, coordonând activitatea la nivel strategic și, cea de-a doua, să îmi asum rolul de lider de echipă, în locul celui de co-echipier. Pare simplu, din afară, însă nu este deloc așa, pentru că ai nevoie să îți exersezi alte abilități.

O altă schimbare este faptul că reprezint compania în relația cu partenerii, la evenimente și în presă, iar asta implică o atenție mai mare la brandul meu personal.

Ce cursuri aveți în portofoliu? Care sunt cele mai cerute? Dar preferatul tău?

EXEC-EDU are un portofoliu foarte diversificat și amplu de teme, aproximativ 70 de programe, al căror liant comun este faptul că se adresează managerilor și antreprenorilor. Este vorba despre oatru linii principale de activitate: programe de dezvoltare pentru C-level, programe de management, cursuri de specializare în domenii profesionale extrem de actuale, de nișă și workshopuri de wellbeing. Cele patru direcții includ nu numai programe de training, ci și coaching, mentoring, consultanță.

Nu pot spune ca am un curs preferat, însă îmi doresc să rămânem cunoscuți în piață pentru calitatea programelor din Academia de management EXEC-EDU. Este vorba despre câteva programe complexe, care se desfășoară pe parcursul mai multor luni, în întâlniri săptămânale, la care se adaugă proiecte de echipă și individuale. Sunt cursuri extrem de pragmatice, care te ajută nu doar să acumulezi niște informații, ci și să le pui în aplicare, testându-le în proiecte, simulări de business, discuții cu colegii.  Este vorba de teme precum leadership, resurse umane, strategie, operațiuni, managementul proiectelor, finanțe. Un alt avantaj al acestor programe este networkingul – interacțiunea cu colegi din industrii variate, care fac schimb de opinii, se provoacă reciproc și stabilesc relații de business.

Oana Scarlat

Ai experiență și în susținerea de sesiuni de training și coaching. Poți să ne spui mai multe?

Am început să derulez sesiuni de training și coaching acum câțiva ani, după ce am reflectat foarte mult dacă ceea ce ofer poate să fie cu adevărat valoros. Ștacheta mea este foarte sus, pentru că echipa noastră de experți este excepțional de bine pregătită și mi-am dorit să fiu la același nivel, mai ales că noi avem în clase manageri și antreprenori, care sunt, la rândul lor, foarte exigenți și selectivi în alegerile lor. Așadar, m-am pregătit ani la rând și apoi am avut șansa să primesc feedback de la colegii mei, traineri mult mai experimentați decât mine, astfel încât am putut să îmi perfecționez tehnicile de livrare sau modul în care conduceam sesiunile de coaching.

Așadar, în ultimul an am derulat mai multe sesiuni de dezvoltare a empatiei, creștere a încrederii în sine, eliminare a blocajelor și a anxietății, luarea deciziilor.

Ai o diplomă de licență de la Facultatea de Litere București și ai absolvit programe de dezvoltare la EXEC-EDU, BLED School of Management (Slovenia) și Institutul Kutschera (Austria). Cum ai făcut acest viraj? 

Cred că cel mai mare viraj a fost mai demult, când, după absolvirea unui liceu de mate-info, am dat la Litere. Am fost trei persoane din întreaga serie care au ales să schimbe profilul, iar eu am fost singura care a luat examenul. Celelalte formări nu sunt divergente. La Bled, Slovenia, am urmat un curs de Program Manager, pe vremea când mă ocupam de coordonarea cursurilor, apoi am început călătoria de dezvoltare personala la Kutchera, pentru ca îmi doream să îmi înțeleg mai bine clienții, să îmi dezvolt empatia. Această școală, însă, a făcut mult mai mult decât atât, aducându-ma la un nivel superior de înțelegere a propriei persoane și a celorlalți, astfel că, după primul an de formare, am decis să merg mai departe și am trecut prin toate nivelele – Master, Coach și Trainer, ajungând, după cinci ani, să încep să îi ajut și pe alții să își depășească blocajele, să fie autentici, să își descopere motivațiile, convingerile și valorile personale. Anul acesta voi urma o nouă formare în Coaching, pentru că sunt una dintre acele persoane care învață continuu. Cred cu tărie că, dacă te oprești din învățat, ajungând să crezi că le știi pe toate, că nu te mai poate suprinde nimic, ești deja un om bătrân, indiferent ce vârstă ai. Cred că o viață împlinită are foarte mare legatură cu a rămâne curios, a te dezvolta continuu.

Suntem de aproape doi ani în pandemie. Ce s-a schimbat pentru EXEC-EDU în această perioadă? Cum ați ținut pasul cu vremurile? 

În martie 2020, toata piața de training a suferit un șoc, așa cum s-a întâmplat și în alte industrii. Modelul de business s-a schimbat radical și diversificarea despre care se tot vorbea s-a produs peste noapte. Discutam de mult despre învățarea online și îmbinarea modului de învățare clasic, la sală cu sesiuni asincron, însă foarte puține companii implementaseră aceste schimbări, pentru că inerția și rezistența la schimbare erau mari. Odată cu izbucnirea crizei sanitare, însă, toate companiile de training au fost forțate să vină cu soluții, restructurând tematica, conținuturile și modul de livrare.

Cât despre noi, în mai puțin de două luni lansăm un pachet total nou de cursuri online, sub umbrela e-Grow. Am schimbat, de asemenea, metodele, materialele, exercițiile astfel încât să se plieze mediului online. Cursurile au devenit mai compacte, mai pragmatice, s-au desfășurat în sesiuni scurte, de 2-3 ore. Am păstrat si networkingul, organizând seri special dedicate. Acum suntem convinși că soluția optimă este un mix de întâlniri față în față și online.

Ați început foarte multe parteneriate și proiecte noi, chiar și o serie de interviuri/dezbateri. Ce ne poți spune despre aceste activități? Cresc comunitatea, vizibilitatea? 

Una dintre valorile noastre este parteneriatul. Așadar, mai ales acum, în criză, aceasta este cea mai potrivită soluție pentru a putea menține creșterea. Ne alegem partenerii cu grijă, căutând profesioniști excelenți, dar și persoane cu care să rezonăm la nivel uman.

Cât despre interviurile și dezbaterile online, aceastea le-au înlocuit pe cele la sală, căci astfel de întâlniri sunt nelipsite la EXEC-EDU. Ne dorim să ținem comunitatea conectată la tot ceea ce este nou, așadar, nu pierdem nicio ocazie să concepem evenimente care îmbină învățarea, schimbul de bune practici cu networkingul și interacțiunea de calitate.

Ce vă diferențiază de alte companii de training?

Sunt câteva elemente care ne fac foarte diferiți de alte companii de training și le voi enumera foarte pe scurt.

În primul rând, faptul ca experții noștri sunt practicieni, ca și participanții – fiind manageri, consultanți sau antreprenori, nu doar traineri. Ei vorbesc aceeași limbă cu participanții, pentru că trăiesc aceleași provocări, sunt la curent cu ceea ce se întamplă în diverse industrii și piețe si pot aduce în discuție exemple concrete, cu care cei din sală rezonează imediat. 

Un alt diferențiator este faptul că adresăm nevoile managerilor pe toate palierele, atât cu teme hard skills, cât și soft skills sau wellbeing, de la cursuri foarte nișate, precum analiza financiară, cost controlling sau până la programe de leadership, comunicare, managementul stresului sau inteligența emoțională.

Nu în ultimul rând, ne diferențiem prin atenția și grija față de fiecare client în parte. Suntem preocupați permanent să punem în scenă o experiență excelentă de training, pornind de la înscriere și până la acordarea certificatului final. Ținem legătura cu fiecare dintre absolvenții noștri, iar unii dintre ei au absolvit acum 20 de ani. 

Oana Scarlat

Multe femei se tem să acceadă în carieră de teamă că nu vor putea găsi timp/echilibru între provocările profesionale și cele personale. Tu ce rețetă ai găsit?

Cred și eu că, într-adevăr, noi singure ne punem bariere, crezând că nu vom fi în stare să ne descurcăm, gândindu-ne că avem prea multe pălării și ne vom simți copleșite. Realitatea este că suntem mult mai puternice decât am crede, doar că nu avem încredere în noi. Să fii în același timp manager, mamă, soție, fiică – și lista poate continua – toate acestea pot părea imposibil de gestionat, devenind o frână în acesarea unor funcții de top management.

Dar tocmai datorită multelor pălării pe care le avem, putem gestiona mai bine timpul, ne putem adapta mai rapid și avem capacitatea de a trece mai ușor peste perioade dificile și nesigure. 

În plus, cred că o altă barieră este aceea că nu știm, de multe ori, să spunem NU, considerând că nu este potrivit să refuzăm un proiect sau o cerere din partea unui coleg din alt department sau a unui partener de afaceri. Realitatea este că, din nou, dorința de a mulțumi pe toată lumea care vine din nevoia noastră de a ne integra, poate fi distructivă și ne poate duce către burn-out.

Nu am o rețetă magică, mi-aș dori asta. Ceea ce am învățat să fac cu timpul este să renunț la perfecționism. Îmi doream să fiu mama perfecta, să fac totul impecabil și la birou și asta mă epuiza, iar presiunea pe care o puneam pe mine însămi se reflecta și în relațiile din jurul meu. Treptat am învățat să spun NU, să mă înconjor de oameni optimiști și să accept că, uneori, rezultatul este perfectibil și poți să accepți că micile erori fac parte din proces.

Cum reușești să te înconjori de oamenii potriviți? Ce cauți la un membru al echipei tale?

Cred că am avut pur și simplu noroc să găsesc mediul potrivit și oamenii cu care rezonez. Echipa cu care lucrez este stabilă, ne simțim ca într-o familie, iar atunci când recrutăm oameni noi în echipă, suntem foarte atenți la valorile personale și la ceea ce îi motivează. Sunt câteva valori importante pe care le caut, la membrii echipei – mai întâi pasiunea pentru dezvoltare (nu poți avea performanță într-un domeniu de care nu ești pasionat, sau cel puțin eu așa cred), apoi onestitatea, corectitudinea și, sigur, spiritul de echipă, pentru că noi toate deciziile importante le luăm în echipă.

Oana Scarlat

Cum îți încarci bateriile după o zi de lucru mult prea lungă?

La finalul unei zile lungi de lucru, îmi place să mă relaxez citind o carte bună. Era un timp când nu mai citeam beletristică, aveam lângă mine doar cărți de business și dezvoltare personală, dar am realizat că am nevoie de ambele, iar seara îmi place să intru pentru o oră în lumea ficțiunii.

Mă încarcă cu energie și plimbările lungi, în natură, sau, dacă nu am timp pentru asta, o secvență de meditație ghidată. Uleiurile esențiale sunt vitale, atunci când sunt secată de energie și le folosesc pe cele care știu că mă revigorează. Efectul este instantaneu, iar asta pentru că, așa cum arată neuroștiința, simțul mirosului este cel care are access direct la creierul reptilian, acea parte din creier responsabilă cu instinctele primare și involuntare. 

 

Cine te așteaptă acasă și ce te face să zâmbești?

Ceea ce mă încarcă cu energie este relația cu copiii mei. Îmi place mult să petrecem timp împreună și să călătorim, să redescopăr lumea alături de ei, cu ochii naivi și bucuroși ai primelor experiențe trăite. Asta îmi readuce mereu zâmbetul pe buze. Câteodată le fac mici surprize și ador să le observ reacția. Atunci când ei zâmbesc și sunt fericiți, și eu radiez de fericire.

Fotografii din arhiva personală

Related Posts

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Dionysis Moustis, barista: „O cafea gustoasă are de-a face cu preferințele personale și cu experiența anterioară”

Dionysis Moustis este Coffee Capabilities Manager CEMEA Lavazza și ne povestește despre culisele competițiilor de barista, despre alegerile…

Acoustic Boyz: ”Cântăm pentru public, nu pentru noi”

Cum a ajuns o trupă formată din trei băieți de la Liceul de Muzică un adevărat fenomen în…

Modă cu impact social: C&A colaborează cu femeile artizan din India pentru o colecție cu broderii manuale

Când într-o mare de piese colorate pentru vară îți atrag atenția niște piese alb-negru, cu broderii superbe, lucrate…

Cornel Ilie (VUNK)- ”Dacă eu cu mine nu sunt fericit, nu voi putea fi nici lângă altă persoană”

Trupa VUNK a lansat recent cel de-al zecelea album din carieră, intitulat ”De luni până duminică”. Cornel Ilie,…

Cristina Tudor: Ca părinte, planificarea financiară e esențială

Proaspătă mămică, Cristina Tudor spune azi că educația copilului este crucială, iar planificarea atentă a cheltuielilor pentru etapele…

Cătălina Buliga: „Investesc în mine mai întâi”

Fiecare dintre noi definim în mod diferit echilibrul, indiferent că ne raportăm la viața profesională, cea de familie…

Cristina Preda: „Sănătatea financiară trebuie antrenată”

Întâlnim adesea tineri dornici să-și contureze un viitor financiar solid, iar Cristina Preda, o masterandă determinată, ne inspiră…