A List Magazine ∙ March 5, 2024 ∙ 3 min read

Întâlnim adesea tineri dornici să-și contureze un viitor financiar solid, iar Cristina Preda, o masterandă determinată, ne inspiră cu to-do list-ul său de acțiuni și conștientizări care au condus-o pe calea construirii unui buget echilibrat și a unui viitor stabil.

Stabilitatea este cuvântul care descrie cel mai bine viitorul său financiar. 

Cristina a participat în martie 2023 la o sesiune intensivă de coaching financiar și de viață, organizată de BCR, alături de experți în banking, investiții, HR, sociologie și psihologie.

Un an mai târziu, Cristina spune că experiența a fost una revelatoare, pentru că i-a schimbat perspectiva asupra modului în care își gestionează banii. În primul rând, mărturisește că a reușit, în ultimul an, să cheltuiască banii într-un mod mai conștient. A descoperit, totodată, că, pentru a obține stabilitate, este esențial să identifice care sunt nevoile și care sunt dorințele reale. “Mi-am dat seama că banii trebuie dați pe lucruri cu adevărat importante pentru tine, nu irosiți pe cheltuieli de impuls”.

Aplicând cu strictețe regula 50-30-20, Cristina își aloca acum 50% din venituri pentru cheltuieli zilnice, 30% pentru nevoile și dorințele personale, și 20% pentru economii. Deși inițial i-a fost dificil să se conformeze acestei reguli, Cristina împărtășește că acum, „dacă pui cei 20% pentru economii de la începutul lunii de-o parte, lucrurile vor merge de la sine.”

Autocontrolul: o formă de răsfăț

Este adepta unei abordări echilibrate în gestionarea finanțelor personale. „Sănătatea financiară trebuie să se bazeze pe echilibru financiar. Nu susțin nici comportamentele prea prudente, cu economii foarte mari, deoarece viața are oportunități și trebuie să te bucuri de ele. Dar nu susțin nici cheltuielile excesive pentru că oricând pot să apară situații neprevăzute care presupun cheltuieli”, susține Cristina. “Sănătatea financiară e un obicei care trebuie antrenat”.

Pentru Cristina, autocontrolul în cheltuieli nu înseamnă abstinență, ci mai degrabă o formă de răsfăț, pentru că știe că investiția în dezvoltarea sa personală acum, îi va aduce beneficii, deci și răsfăț, pe termen lung. 

Celei mai bune prietene i-ar spune să investească în dezvoltarea personală și în lucrurile care îi aduc bucurie. 

Trebuie să ne folosim banii cel mai inteligent investindu-i și investiția la rândul ei să producă un profit, deci banii să facă bani la rândul lor.  Ori profitul, cum îl văd eu, nu trebuie să fie neapărat de natură pecuniară, ci poate constă chiar într-o evoluție profesională sau personală. Și, în final, și această evoluție va aduce bani la rândul ei”, conchide Cristina. (P)

Related Posts

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la MasterChef România – PRO TV

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV, la emisiunea care i-a consacrat, MasterChef România,…