Monica Cismaru ∙ July 28, 2023 ∙ 6 min read

Echilibrul este întotdeauna cheia. Nu trebuie să cazi în extrema număratului caloriilor până la ultima moleculă de mâncare și nici să faci exerciții fizice doar pentru că vrei sa mănânci mai mult, dar să nu te îngrași, și nici să eviți ocaziile sociale tocmai pentru că știi ca nu te poți abține de la a mânca mai mult decât ai nevoie.

Nici să elimini întregi grupe de alimente și nici să urmărești obsesiv modele nerealiste în ceea ce privește aspectul fizic și nutriția. Mâncarea nu e psihologul tău când te simți trist și singur. Se poate să ai o relație armonioasă cu mâncarea, trebuie doar arăți mai multă răbdare față de tine însuți și să ajungi să te cunoști mai bine.

Alege-ți cu grijă modelele și nu-ți seta așteptări nerealiste legate de aspectul tău, induse mai ales de social media

relatie sanatoasa mancare

Încetează să mai urmărești conturi de social media care promovează standarde nerealiste legate de aspectul fizic și care încurajează modalități nesănătoase de alimentație. Probabil că dacă urmărești de mult timp astfel de profile, acum ți se par normale, dar ai grija ce ”înghiți” de fiecare dată când urmărești astfel de conturi.

Renunță la aplicațiile de numărat caloriile

relatie sanatoasa mancare

Număratul caloriilor poate duce la formarea unei relații mai puțin sănătoase cu alimentația, deoarece reduce mâncatul la un simplu joc cu numere și nu toate caloriile sunt la fel. Ar trebui să te concentrezi pe calitatea mâncării, pe starea de bine și pe sănătate. Număratul caloriilor ingerate poate duce la dezvoltarea unui mindset nociv asupra alimentației, la un comportament obsesiv, cu o monitorizare constantă, iar sentimentele de vinovăție și de eșec ne pot dăuna și mai tare când ”sărim gardul”. De asemenea, această apucătură ignoră semnalele transmise de organism în ceea ce privește foamea și sațietatea.

Mănâncă conștient

relatie sanatoasa mancare

Dacă nu ne confruntăm cu alergii sau cu intoleranțe, nu e nevoie să eliminăm un întreg grup de alimente de la mesele noastre, deoarece ne putem confrunta cu deficiențe nutriționale.

E recomandat să mănânci conștient pentru a te reconecta la semnalele transmise de corp. Mâncatul conștient ne poate ajuta să distingem exact ceea ce ne place să consumăm, cand și de ce și să ne aliniem la nevoile organismului.

Apelează la alte metode de alinare emoțională, nu la mâncare

Încearcă să găsești alte modalități de a-ți umple golurile emoționale – prin meditație, sport, exerciții de respirație sau prin alte activități care îți aduc liniste și alinare. Cel mai la îndemână, când suntem supărați sau obosiți, e să ne refugiem în mâncare, ceea ce nu e sănătos deloc, nici fizic, nici emoțional. Identifică acele momente în care trebuie într-adevăr să mănânci pentru a avea energie și nu pentru a găsi un refugiu. Acela nu se află în frigider.

Fii curios în legătura cu mâncarea

Începe prin a observa ce fel de obiceiuri alimentare ai și întreabă-te: Când mănânc de obicei? Ce fel de mâncare îmi vine prima dată în minte? De ce îmi este foame? Mănânc ca să alung sentimentul de plictiseală, de singurătate, de stres? Aleg alimente mai puțin bune pentru mine? Mă simt vinovat sau rușinat când le mănânc? Nu există răspunsuri corecte sau greșite, cu doar metode prin care să vezi exact unde poți corecta ceva, dacă e cazul.

Abordează mâncarea într-o manieră distractivă

relatie sanatoasa mancare

Mâncăm ca să avem energie, dar ar trebui să adăugăm și ingredientul distracție în mâncare, de la gătit pănă la consum și să nu mai vedem mesele ca pe o povară. Înscrie-te la cursuri de gătit, prepară mese alături de prieteni sau inspiră-te din cooking show-uri de pe internet. Sunt metode extraordinare de a afla lucruri noi despre mâncare – ce ne prinde bine și ce nu și, de ce nu, să ajungem să ne gătim mai mult acasă, sănătos,în loc să comandăm de fiecare dată.

Cultivă auto-compasiunea

Dacă ai o relație complicată cu mâncarea și cu corpul tău, să știi că nu e vina ta. Mâncatul e complex. Nu e doar despre nutriție, dar și despre cultură, tradiții și relații, spun specialiștii. Încă de la o vârstă fragedă, majoritatea dintre noi au primit mâncare ca recompensă- spre exemplu, când mergeam la doctor, să ni se facă injecții sau când ne comportam frumos. Am crescut într-o societate în care informațiile despre mâncare au fost confuze și am intrat într-o eră a dietelor. Arată față de tine însuți generozitate și înțelegere în ceea ce privește hrana.

Foto: Unsplash

Related Posts

Melania Trump anunță publicarea cărții ei de memorii

Cartea de memorii, intitulată simplu ”Melania”, va conține detalii personale din viața autoarei, dar și fotografii de familie,…

Prelude to the Olympics- O pleiadă de vedete la petrecerea de dinaintea începerii JO2024 de la Paris

O mulțime de vedete de primă mână au fost invitate la petrecerea de avanpremieră a Jocurilor Olimpice de…

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București experți recunoscuți la nivel global

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București…

Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc

Smiley lansează, în plin val de cosmetizare a realității pe rețelele de socializare, „Cum te văd eu”, o…

Rulouri de vinete cu nucă. Rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Aceste rulouri de vinete cu nucă vin ca răspuns la vara încinsă pe care o avem anul acesta….

Vezi ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul de la UNTOLD

Lenny Kravitz, legendarul rocker cunoscut pentru hiturile atemporale și fizicul său impecabil, este de mult timp un susținător…

Ce ținute au purtat vedetele la Gala Verii Saint-Tropez

Pornind de la succesul galelor de vară anterioare, ce au avut loc în Sardinia și Capri, Gala One…

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și multe alte personalități, vine la DISNEY+

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și mute alte personalități, vine la DISNEY+ Disney+ anunță premiera…

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Noua teorie a emoțiilor: Emoțiile sunt create, nu declanșate

Ce ne arată noua știință despre cum iau naștere emoțiile? Ne spune psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György….