Monica Cismaru ∙ July 28, 2023 ∙ 6 min read

Echilibrul este întotdeauna cheia. Nu trebuie să cazi în extrema număratului caloriilor până la ultima moleculă de mâncare și nici să faci exerciții fizice doar pentru că vrei sa mănânci mai mult, dar să nu te îngrași, și nici să eviți ocaziile sociale tocmai pentru că știi ca nu te poți abține de la a mânca mai mult decât ai nevoie.

Nici să elimini întregi grupe de alimente și nici să urmărești obsesiv modele nerealiste în ceea ce privește aspectul fizic și nutriția. Mâncarea nu e psihologul tău când te simți trist și singur. Se poate să ai o relație armonioasă cu mâncarea, trebuie doar arăți mai multă răbdare față de tine însuți și să ajungi să te cunoști mai bine.

Alege-ți cu grijă modelele și nu-ți seta așteptări nerealiste legate de aspectul tău, induse mai ales de social media

relatie sanatoasa mancare

Încetează să mai urmărești conturi de social media care promovează standarde nerealiste legate de aspectul fizic și care încurajează modalități nesănătoase de alimentație. Probabil că dacă urmărești de mult timp astfel de profile, acum ți se par normale, dar ai grija ce ”înghiți” de fiecare dată când urmărești astfel de conturi.

Renunță la aplicațiile de numărat caloriile

relatie sanatoasa mancare

Număratul caloriilor poate duce la formarea unei relații mai puțin sănătoase cu alimentația, deoarece reduce mâncatul la un simplu joc cu numere și nu toate caloriile sunt la fel. Ar trebui să te concentrezi pe calitatea mâncării, pe starea de bine și pe sănătate. Număratul caloriilor ingerate poate duce la dezvoltarea unui mindset nociv asupra alimentației, la un comportament obsesiv, cu o monitorizare constantă, iar sentimentele de vinovăție și de eșec ne pot dăuna și mai tare când ”sărim gardul”. De asemenea, această apucătură ignoră semnalele transmise de organism în ceea ce privește foamea și sațietatea.

Mănâncă conștient

relatie sanatoasa mancare

Dacă nu ne confruntăm cu alergii sau cu intoleranțe, nu e nevoie să eliminăm un întreg grup de alimente de la mesele noastre, deoarece ne putem confrunta cu deficiențe nutriționale.

E recomandat să mănânci conștient pentru a te reconecta la semnalele transmise de corp. Mâncatul conștient ne poate ajuta să distingem exact ceea ce ne place să consumăm, cand și de ce și să ne aliniem la nevoile organismului.

Apelează la alte metode de alinare emoțională, nu la mâncare

Încearcă să găsești alte modalități de a-ți umple golurile emoționale – prin meditație, sport, exerciții de respirație sau prin alte activități care îți aduc liniste și alinare. Cel mai la îndemână, când suntem supărați sau obosiți, e să ne refugiem în mâncare, ceea ce nu e sănătos deloc, nici fizic, nici emoțional. Identifică acele momente în care trebuie într-adevăr să mănânci pentru a avea energie și nu pentru a găsi un refugiu. Acela nu se află în frigider.

Fii curios în legătura cu mâncarea

Începe prin a observa ce fel de obiceiuri alimentare ai și întreabă-te: Când mănânc de obicei? Ce fel de mâncare îmi vine prima dată în minte? De ce îmi este foame? Mănânc ca să alung sentimentul de plictiseală, de singurătate, de stres? Aleg alimente mai puțin bune pentru mine? Mă simt vinovat sau rușinat când le mănânc? Nu există răspunsuri corecte sau greșite, cu doar metode prin care să vezi exact unde poți corecta ceva, dacă e cazul.

Abordează mâncarea într-o manieră distractivă

relatie sanatoasa mancare

Mâncăm ca să avem energie, dar ar trebui să adăugăm și ingredientul distracție în mâncare, de la gătit pănă la consum și să nu mai vedem mesele ca pe o povară. Înscrie-te la cursuri de gătit, prepară mese alături de prieteni sau inspiră-te din cooking show-uri de pe internet. Sunt metode extraordinare de a afla lucruri noi despre mâncare – ce ne prinde bine și ce nu și, de ce nu, să ajungem să ne gătim mai mult acasă, sănătos,în loc să comandăm de fiecare dată.

Cultivă auto-compasiunea

Dacă ai o relație complicată cu mâncarea și cu corpul tău, să știi că nu e vina ta. Mâncatul e complex. Nu e doar despre nutriție, dar și despre cultură, tradiții și relații, spun specialiștii. Încă de la o vârstă fragedă, majoritatea dintre noi au primit mâncare ca recompensă- spre exemplu, când mergeam la doctor, să ni se facă injecții sau când ne comportam frumos. Am crescut într-o societate în care informațiile despre mâncare au fost confuze și am intrat într-o eră a dietelor. Arată față de tine însuți generozitate și înțelegere în ceea ce privește hrana.

Foto: Unsplash

Related Posts

Balcicul artistic interbelic se întoarce la Balcic 

În jurul aniversării a 100 de ani de la începerea construcției la palatul de la Balcic al Reginei…

Cum sună cea mai nouă piesă semnată Irina Rimes: ,,Dulce amară”

Irina Rimes lansează piesa ,,Dulce amară”, o poveste despre o femeie legendară, o apariție la fel de spectaculoasă ca…

Fără telefoane la concertele lui Bob Dylan

Celebrul Bob Dylan vrea să revină la vremurile în care oamenii veneau la concerte doar pentru muzică. Pentru…

Chef Cătălin Scărlătescu gătește în această seară pentru tine, la MEDUSA

Cătălin Scărlătescu vă așteaptă în această seară cu cele mai gustoase preparate mediteraneene, la una dintre cele mai…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările importante. Iată ce ne-a atras atenția,…

Cum arată Elle Macpherson la 60 de ani

Modelul australian Elle Macpherson pare că întinerește. La 60 de ani, modelul pozează în bikini și se laudă…

Cine este noua iubită a lui Johnny Depp?

După un divorț public și traumatizant, care l-a ținut în șah timp de câțiva ani, Johnny Depp (61…

O mulțime de vedete în tribunele de la Wimbledon

Turneul de Grand Slam Wimbledon, cea mai veche competiție de acest fel din lume, s-a încheiat recent. La…

Nu mă feresc să spun că m-am îndrăgostit de noile căști Sonos Ace

Sonos lansează primele căști ale companiei, Sonos Ace, marcând astfel intrarea mult așteptată a brand-ului în această zonă…

Shannen Doherty a lăsat instrucțiuni clare cu privire la funeraliile ei

Actrița Shannen Doherty s-a stins sâmbătă, 13 iulie, la vârsta de 53 de ani, din cauza cancerului, după…