Monica Cismaru ∙ July 28, 2023 ∙ 6 min read

Echilibrul este întotdeauna cheia. Nu trebuie să cazi în extrema număratului caloriilor până la ultima moleculă de mâncare și nici să faci exerciții fizice doar pentru că vrei sa mănânci mai mult, dar să nu te îngrași, și nici să eviți ocaziile sociale tocmai pentru că știi ca nu te poți abține de la a mânca mai mult decât ai nevoie.

Nici să elimini întregi grupe de alimente și nici să urmărești obsesiv modele nerealiste în ceea ce privește aspectul fizic și nutriția. Mâncarea nu e psihologul tău când te simți trist și singur. Se poate să ai o relație armonioasă cu mâncarea, trebuie doar arăți mai multă răbdare față de tine însuți și să ajungi să te cunoști mai bine.

Alege-ți cu grijă modelele și nu-ți seta așteptări nerealiste legate de aspectul tău, induse mai ales de social media

relatie sanatoasa mancare

Încetează să mai urmărești conturi de social media care promovează standarde nerealiste legate de aspectul fizic și care încurajează modalități nesănătoase de alimentație. Probabil că dacă urmărești de mult timp astfel de profile, acum ți se par normale, dar ai grija ce ”înghiți” de fiecare dată când urmărești astfel de conturi.

Renunță la aplicațiile de numărat caloriile

relatie sanatoasa mancare

Număratul caloriilor poate duce la formarea unei relații mai puțin sănătoase cu alimentația, deoarece reduce mâncatul la un simplu joc cu numere și nu toate caloriile sunt la fel. Ar trebui să te concentrezi pe calitatea mâncării, pe starea de bine și pe sănătate. Număratul caloriilor ingerate poate duce la dezvoltarea unui mindset nociv asupra alimentației, la un comportament obsesiv, cu o monitorizare constantă, iar sentimentele de vinovăție și de eșec ne pot dăuna și mai tare când ”sărim gardul”. De asemenea, această apucătură ignoră semnalele transmise de organism în ceea ce privește foamea și sațietatea.

Mănâncă conștient

relatie sanatoasa mancare

Dacă nu ne confruntăm cu alergii sau cu intoleranțe, nu e nevoie să eliminăm un întreg grup de alimente de la mesele noastre, deoarece ne putem confrunta cu deficiențe nutriționale.

E recomandat să mănânci conștient pentru a te reconecta la semnalele transmise de corp. Mâncatul conștient ne poate ajuta să distingem exact ceea ce ne place să consumăm, cand și de ce și să ne aliniem la nevoile organismului.

Apelează la alte metode de alinare emoțională, nu la mâncare

Încearcă să găsești alte modalități de a-ți umple golurile emoționale – prin meditație, sport, exerciții de respirație sau prin alte activități care îți aduc liniste și alinare. Cel mai la îndemână, când suntem supărați sau obosiți, e să ne refugiem în mâncare, ceea ce nu e sănătos deloc, nici fizic, nici emoțional. Identifică acele momente în care trebuie într-adevăr să mănânci pentru a avea energie și nu pentru a găsi un refugiu. Acela nu se află în frigider.

Fii curios în legătura cu mâncarea

Începe prin a observa ce fel de obiceiuri alimentare ai și întreabă-te: Când mănânc de obicei? Ce fel de mâncare îmi vine prima dată în minte? De ce îmi este foame? Mănânc ca să alung sentimentul de plictiseală, de singurătate, de stres? Aleg alimente mai puțin bune pentru mine? Mă simt vinovat sau rușinat când le mănânc? Nu există răspunsuri corecte sau greșite, cu doar metode prin care să vezi exact unde poți corecta ceva, dacă e cazul.

Abordează mâncarea într-o manieră distractivă

relatie sanatoasa mancare

Mâncăm ca să avem energie, dar ar trebui să adăugăm și ingredientul distracție în mâncare, de la gătit pănă la consum și să nu mai vedem mesele ca pe o povară. Înscrie-te la cursuri de gătit, prepară mese alături de prieteni sau inspiră-te din cooking show-uri de pe internet. Sunt metode extraordinare de a afla lucruri noi despre mâncare – ce ne prinde bine și ce nu și, de ce nu, să ajungem să ne gătim mai mult acasă, sănătos,în loc să comandăm de fiecare dată.

Cultivă auto-compasiunea

Dacă ai o relație complicată cu mâncarea și cu corpul tău, să știi că nu e vina ta. Mâncatul e complex. Nu e doar despre nutriție, dar și despre cultură, tradiții și relații, spun specialiștii. Încă de la o vârstă fragedă, majoritatea dintre noi au primit mâncare ca recompensă- spre exemplu, când mergeam la doctor, să ni se facă injecții sau când ne comportam frumos. Am crescut într-o societate în care informațiile despre mâncare au fost confuze și am intrat într-o eră a dietelor. Arată față de tine însuți generozitate și înțelegere în ceea ce privește hrana.

Foto: Unsplash

Related Posts

Filme și seriale noi în martie pe platformele de streaming

Seriale noi, blockbustere mult așteptate, povești numai bune pentru weekendurile de binge-watching: iată noutățile lunii martie pe platformele…

Kensington Palace revine cu lămuriri despre starea lui Kate Middleton, Prințesa de Wales

Kensington Palace a revenit cu câteva rânduri prin care încearcă să liniștească publicul cu privire la starea de…

”2020” – o comedie neagra cu iz de dramă și de bucluc, din 15 martie în cinematografe

Filmul „2020” a avut avanpremiera la Paris pe 29 februarie, la  Grand Rex, cel mai mare cinematograf din…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile care ne-au atras atras atenția. PANDORA introduce perlele…

În ce serial de succes va juca Eva Longoria

Eva Longoria este cel mai nou nume care se alătură distribuției serialului Only Murders in the Building (Disney+),…

Horoscopul lunii Martie 2024

Luna martie aduce schimbări importante în viața multora dintre noi. Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare…

Tendințele momentului în materie de interioare. Nuanțele și texturile care îți transformă locuința într-o casă de vacanță chiar în inima orașului

Bucură-te de confortul propriului cămin, înconjurându-te de materiale naturale în nuanțe care să-ți aducă deplina relaxare. Întâmpină primăvara…

Cine este noul iubit multimilionar al lui Naomi Campbell

Naomi Campbell este mai fericită ca niciodată, scrie presa internațională, după o pauză în viața ei amoroasă în…

Simona Vilău, curator Art Safari: „Arta e un sport al minții. Ne lasă libere emoțiile”

Artist și curator, Simona Vilău este responsabilă primăvara aceasta cu o fascinantă punere în scenă a unei expoziții…

George și Amal Clooney dau Marea Britanie pe Franța

George (62 de ani) și Amal Clooney (46 de ani), unul dintre cele mai admirate și urmărite cupluri…