Obiceiurile culinare ale tuturor președinților care s-au perindat la Casa Albă sunt cuprinse în noua carte scrisă de Alex Prud’homme – ”Dinner With the President: Food, Politics, and a History of Breaking Bread at the White House”.
În cele 482 de pagini ale volumului ”Dinner With the President: Food, Politics, and a History of Breaking Bread at the White House” putem regăsi preferințele gastronomice ale președinților SUA și ale soțiilor lor și felul în care alegerile lor culinare s-au regăsit și în principiile lor administrative. Spre exemplu, președintele Franklin D. Roosevelt, foarte atent cu felul în care era privit de societate, alegea întotdeauna să mănânce de mai multe ori din același preparat, la mai multe mese, mai ales în timpul marii crize, pentru a oferi un model de viață spartan.
Spre deosebire de acesta, predecesorul său și văr de gradul patru, Theodore Roosevelt, și-a făcut un renume de mâncăcios, alegând să aibă la masă multe preparate pe bază de carne, mai ales preparată la grătar – vită, pui și era un mare iubitor de cafea neagră.
Autorul Alex Prud’homme amintește și de celebrul cuplu Kennedy – John și Jackie, despre care scrie pe larg și spune că prima doamnă Jackie Kennedy lua micul dejun la pat, iar acesta consta din pâine prăjită cu miere, iar la cină, adora să mănânce somon fiert, iar una dintre mâncărurile favorite ale președintelui JFK era supa de scoici.
În fiecare dimineață, majordomul Casei Albe îi aducea primei doamne Jackie Kennedy micul dejun la pat pe o tavă. Surprinzător, Jackie Kennedy nu era adepta meselor frugale, în ciuda constituției ei silfide. La prima masă a zilei, Jackie Kennedy mânca pâine prăjită, miere, suc de portocale și cafea cu lapte degresat. La prânz, prima doamnă mânca un bol de supă de oase și un mini-sandviș cu brânză prăjită. Meniul preferat pentru cină al lui Jackie Kennedy consta din somon fiert, servit rece, urmat de friptură de miel cu cartofi, fasole verde și, ca desert, înghețată.
Soțul ei, președintele John F. Kennedy mânca la micul dejun pâine prăjită cu gem și ouă fierte sau poșate. Acest obicei alimentar a fost menținut până în ziua morții sale, pe 2 noiembrie 1963, când a fost asasinat în Dallas, Texas.
Cuplul Kennedy a fost unul dintre cele mai gurmande de la Casa Albă, notează Prud’homme. ”Ca francofilă, Doamna Kennedy își organiza seratele după modelul celor ținute de Ludovic al XIVlea – când Regele Soare organiza dineuri la care politică, mâncarea și cultura formau o combinție savuroasă ce l-a poziționat în topul monarhilor europeni ai secolului al 17-lea”, scrie autorul în ”Dinner With the President: Food, Politics, and a History of Breaking Bread at the White House”. ”Fine-dining-ul era un pion important în viziunea sa, iar cuplul Kennedy a fost unul dintre cele mai rafinate în acest aspect, după Thomas Jefferson”.
Astfel, prima doamnă n-a surprins pe nimeni când a angajat un renumit chef francez la Casa Albă, în persoana lui René Verdon, care a ridicat standardele culinare de la celebra reședință. La o cină dată în cinstea câștigătorilor premiului Nobel în 1962, cuplul prezidențial Kennedy, prin intermediul celebrului chef, a aprobat servirea la masă a unui apertiv format din spumă de furcte de mare decorată cu homar, friptură de vită Wellington și o înghețată de vanilie din Tahiti cu ananas, rom, lapte de cocos și scorțișoară.
Meniul de la aniversarea lui JFK din 1963 a inclus un preparat din carne de crab în sos ravigote, salată de paste, sparanghel cu sos hollandaise și friptură de vită, toate udate cu șampanie Dom Pérignon din 1955.
Includerea bucătăriei franceze la Casa Albă n-a însemnat dispariția preparatelor cu specific american din meniu. În timpul anumitor întâlniri diplomatice, cei doi Kennedy se asigurau că vinurile californiene din Napa Valley sau din Sonoma – California nu lipseau de la masă. Unul dintre restaurantele preferate ale președintelui Kennedy era Joe’s Stone Crab din Miami, de la care acesta comanda mâncare, iar aceasta era livrată cu avionul. Felul lui favorit a rămas, însă, supa de scoici, specifică zonei New England, de pe coasta de est a Americii.
Foto: Hepta
6 filme de neratat în noiembrie la cinema
Drame, comedii savuroase și un mult așteptat film semnat de Jacques Audiard: iată cele mai importante premiere ale…
Thrillere care-ți dau fiori, perfecte pentru Halloween!
În noaptea în care umbrele prind viață și liniștea devine înfricoșătoare, te invităm să descoperi thrillere palpitante care…
3 alternative la vitamina C, în rutina de îngrijire a pielii
Unul dintre ingredientele-cheie în îngrijirea pielii este Vitamina C. Popular și accesibil, acest antioxidant protejează pielea împotriva poluării,…
Uleiul care îți ajută părul să fie sănătos
Uleiul de avocado este excelent pentru sănătatea părului datorită conținutului său bogat în acizi grași, vitamine și antioxidanți….
La 90 de ani, Giorgio Armani deschide un nou restaurant la New York
Giorgio Armani nu intenționează să se retragă prea curând din activitate și, pe lângă modă, acesta derulează și…
Infuzie de creativitate la DIPLOMA Show 2024
Nu puteam să ratăm ediția a XI-a, a festivalului noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, DIPLOMA…
„Târgul Vrăjitoarelor” la OCC – trei weekenduri de magie și vrăjitorii pentru întreaga familie
În această toamnă, Opera Comică pentru Copii (OCC) dă startul unei serii de evenimente tematice, transformând Grădina OCC…
Coldplay a lansat mult așteptatul album “MOON MUSiC” – acum disponibil pe toate platformele
Al zecelea album al trupei Coldplay, “MOON MUSiC”, mult așteptat de fani, a fost lansat și este acum…
Justin Timberlake, pentru prima dată în România. Unde va cânta artistul
Electric Castle anunță primul headliner pentru ediția din 2025: Justin Timberlake va susține primul său concert în România…
Noua colecție 4F MULTIACTIVE TRAINING, testată de Ioana Grama
Îți place să faci mișcare? Descoperă cea mai recentă campanie a colecției multiactive – concepută pentru a te…