Monica Cismaru ∙ February 27, 2023 ∙ 5 min read

Obiceiurile culinare ale tuturor președinților care s-au perindat la Casa Albă sunt cuprinse în noua carte scrisă de Alex Prud’homme – ”Dinner With the President: Food, Politics, and a History of Breaking Bread at the White House”.

În cele 482 de pagini ale volumului ”Dinner With the President: Food, Politics, and a History of Breaking Bread at the White House” putem regăsi preferințele gastronomice ale președinților SUA și ale soțiilor lor și felul în care alegerile lor culinare s-au regăsit și în principiile lor administrative. Spre exemplu, președintele Franklin D. Roosevelt, foarte atent cu felul în care era privit de societate, alegea întotdeauna să mănânce de mai multe ori din același preparat, la mai multe mese, mai ales în timpul marii crize, pentru a oferi un model de viață spartan.

presedinti mancare casa alba

Spre deosebire de acesta, predecesorul său și văr de gradul patru, Theodore Roosevelt, și-a făcut un renume de mâncăcios, alegând să aibă la masă multe preparate pe bază de carne, mai ales preparată la grătar – vită, pui și era un mare iubitor de cafea neagră.

Autorul Alex Prud’homme amintește și de celebrul cuplu Kennedy – John și Jackie, despre care scrie pe larg și spune că prima doamnă Jackie Kennedy lua micul dejun la pat, iar acesta consta din pâine prăjită cu miere, iar la cină, adora să mănânce somon fiert, iar una dintre mâncărurile favorite ale președintelui JFK era supa de scoici.

presedinti mancare casa alba

În fiecare dimineață, majordomul Casei Albe îi aducea primei doamne Jackie Kennedy micul dejun la pat pe o tavă. Surprinzător, Jackie Kennedy nu era adepta meselor frugale, în ciuda constituției ei silfide. La prima masă a zilei, Jackie Kennedy mânca pâine prăjită, miere, suc de portocale și cafea cu lapte degresat. La prânz, prima doamnă mânca un bol de supă de oase și un mini-sandviș cu brânză prăjită. Meniul preferat pentru cină al lui Jackie Kennedy consta din somon fiert, servit rece, urmat de friptură de miel cu cartofi, fasole verde și, ca desert, înghețată.

Soțul ei, președintele John F. Kennedy mânca la micul dejun pâine prăjită cu gem și ouă fierte sau poșate. Acest obicei alimentar a fost menținut până în ziua morții sale, pe 2 noiembrie 1963, când a fost asasinat în Dallas, Texas.

Cuplul Kennedy a fost unul dintre cele mai gurmande de la Casa Albă, notează Prud’homme. ”Ca francofilă, Doamna Kennedy își organiza seratele după modelul celor ținute de Ludovic al XIVlea – când Regele Soare organiza dineuri la care politică, mâncarea și cultura formau o combinție savuroasă ce l-a poziționat în topul monarhilor europeni ai secolului al 17-lea”, scrie autorul în ”Dinner With the President: Food, Politics, and a History of Breaking Bread at the White House”. ”Fine-dining-ul era un pion important în viziunea sa, iar cuplul Kennedy a fost unul dintre cele mai rafinate în acest aspect, după Thomas Jefferson”.

Astfel, prima doamnă n-a surprins pe nimeni când a angajat un renumit chef francez la Casa Albă, în persoana lui René Verdon, care a ridicat standardele culinare de la celebra reședință. La o cină dată în cinstea câștigătorilor premiului Nobel în 1962, cuplul prezidențial Kennedy, prin intermediul celebrului chef, a aprobat servirea la masă a unui apertiv format din spumă de furcte de mare decorată cu homar, friptură de vită Wellington și o înghețată de vanilie din Tahiti cu ananas, rom, lapte de cocos și scorțișoară.

Meniul de la aniversarea lui JFK din 1963 a inclus un preparat din carne de crab în sos ravigote, salată de paste, sparanghel cu sos hollandaise și friptură de vită, toate udate cu șampanie Dom Pérignon din 1955.

Includerea bucătăriei franceze la Casa Albă n-a însemnat dispariția preparatelor cu specific american din meniu. În timpul anumitor întâlniri diplomatice, cei doi Kennedy se asigurau că vinurile californiene din Napa Valley sau din Sonoma – California nu lipseau de la masă. Unul dintre restaurantele preferate ale președintelui Kennedy era Joe’s Stone Crab din Miami, de la care acesta comanda mâncare, iar aceasta era livrată cu avionul. Felul lui favorit a rămas, însă, supa de scoici, specifică zonei New England, de pe coasta de est a Americii.

Foto: Hepta

Related Posts

Victoria’s Secret lansează noua campanie My Wings, My Way din dorința de a susține puterea feminină la nivel internațional

Victoria’s Secret aduce în prim-plan o nouă campanie numită My Wings, My Way, dorindu-și să transmită glamour-ul și…

Secretele manichiurii impecabile, dezvăluite de specialiști

Poți avea unghii sănătoase și o manichiură de lungă durată? Da! Cu instrumentele potrivite, este nevoie doar de…

Adam Sandler joacă într-o comedie alături de soție și de fiicele sale adevărate

Adam Sandler apare într-un film amuzant pe NETFLIX, peliculă în care protagonista este fiica cea mică a lui…

Jessica Alba dezvăluie succesul unui mariaj reușit, la 15 ani de la căsătorie

Actrița și femeia de afaceri Jessica Alba (42 de ani) are o relație cu soțul ei, Cash Warren,…

4 instalații imersive complexe la ediția cu numărul #4 a NOVA Festival

În perioada 16 – 30 septembrie se desfășoară în București cea de-a 4-a ediție a NOVA Festival, eveniment…

Horoscopul săptămânii 14-20 august 2023

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în perioada…

Cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est se deschide în București. Sorina Topceanu și Mădălina Ivașcu, inițiatoarele proiectului MINA, vin cu detalii

Sorina Topceanu și Mădălina Ivașcu, doi dintre fondatorii MINA, sunt într-o permanentă căutare în a găsi cel mai…

Vacanță în Kos: locuri de neratat pe insula lui Hipocrate

Când am ales insula Kos pentru vacanța de vară, trebuie să recunosc că nu știam prea multe despre…

După Margot Robbie în rolul Barbie, Lily Collins întruchipează o altă păpușă celebră- Polly Pocket

Nici nu s-a potolit bine frenezia Barbie că o nouă figură ”păpușistică” apare în prim-plan – este vorba…

Trupa Vama a lansat un nou single: „Vara Pe Repeat”

Trupa Vama le-a pregătit o surpriză fanilor și a lansat un nou single, „Vara pe repeat”, chiar înainte…