Monica Cismaru ∙ February 27, 2023 ∙ 5 min read

Obiceiurile culinare ale tuturor președinților care s-au perindat la Casa Albă sunt cuprinse în noua carte scrisă de Alex Prud’homme – ”Dinner With the President: Food, Politics, and a History of Breaking Bread at the White House”.

În cele 482 de pagini ale volumului ”Dinner With the President: Food, Politics, and a History of Breaking Bread at the White House” putem regăsi preferințele gastronomice ale președinților SUA și ale soțiilor lor și felul în care alegerile lor culinare s-au regăsit și în principiile lor administrative. Spre exemplu, președintele Franklin D. Roosevelt, foarte atent cu felul în care era privit de societate, alegea întotdeauna să mănânce de mai multe ori din același preparat, la mai multe mese, mai ales în timpul marii crize, pentru a oferi un model de viață spartan.

presedinti mancare casa alba

Spre deosebire de acesta, predecesorul său și văr de gradul patru, Theodore Roosevelt, și-a făcut un renume de mâncăcios, alegând să aibă la masă multe preparate pe bază de carne, mai ales preparată la grătar – vită, pui și era un mare iubitor de cafea neagră.

Autorul Alex Prud’homme amintește și de celebrul cuplu Kennedy – John și Jackie, despre care scrie pe larg și spune că prima doamnă Jackie Kennedy lua micul dejun la pat, iar acesta consta din pâine prăjită cu miere, iar la cină, adora să mănânce somon fiert, iar una dintre mâncărurile favorite ale președintelui JFK era supa de scoici.

presedinti mancare casa alba

În fiecare dimineață, majordomul Casei Albe îi aducea primei doamne Jackie Kennedy micul dejun la pat pe o tavă. Surprinzător, Jackie Kennedy nu era adepta meselor frugale, în ciuda constituției ei silfide. La prima masă a zilei, Jackie Kennedy mânca pâine prăjită, miere, suc de portocale și cafea cu lapte degresat. La prânz, prima doamnă mânca un bol de supă de oase și un mini-sandviș cu brânză prăjită. Meniul preferat pentru cină al lui Jackie Kennedy consta din somon fiert, servit rece, urmat de friptură de miel cu cartofi, fasole verde și, ca desert, înghețată.

Soțul ei, președintele John F. Kennedy mânca la micul dejun pâine prăjită cu gem și ouă fierte sau poșate. Acest obicei alimentar a fost menținut până în ziua morții sale, pe 2 noiembrie 1963, când a fost asasinat în Dallas, Texas.

Cuplul Kennedy a fost unul dintre cele mai gurmande de la Casa Albă, notează Prud’homme. ”Ca francofilă, Doamna Kennedy își organiza seratele după modelul celor ținute de Ludovic al XIVlea – când Regele Soare organiza dineuri la care politică, mâncarea și cultura formau o combinție savuroasă ce l-a poziționat în topul monarhilor europeni ai secolului al 17-lea”, scrie autorul în ”Dinner With the President: Food, Politics, and a History of Breaking Bread at the White House”. ”Fine-dining-ul era un pion important în viziunea sa, iar cuplul Kennedy a fost unul dintre cele mai rafinate în acest aspect, după Thomas Jefferson”.

Astfel, prima doamnă n-a surprins pe nimeni când a angajat un renumit chef francez la Casa Albă, în persoana lui René Verdon, care a ridicat standardele culinare de la celebra reședință. La o cină dată în cinstea câștigătorilor premiului Nobel în 1962, cuplul prezidențial Kennedy, prin intermediul celebrului chef, a aprobat servirea la masă a unui apertiv format din spumă de furcte de mare decorată cu homar, friptură de vită Wellington și o înghețată de vanilie din Tahiti cu ananas, rom, lapte de cocos și scorțișoară.

Meniul de la aniversarea lui JFK din 1963 a inclus un preparat din carne de crab în sos ravigote, salată de paste, sparanghel cu sos hollandaise și friptură de vită, toate udate cu șampanie Dom Pérignon din 1955.

Includerea bucătăriei franceze la Casa Albă n-a însemnat dispariția preparatelor cu specific american din meniu. În timpul anumitor întâlniri diplomatice, cei doi Kennedy se asigurau că vinurile californiene din Napa Valley sau din Sonoma – California nu lipseau de la masă. Unul dintre restaurantele preferate ale președintelui Kennedy era Joe’s Stone Crab din Miami, de la care acesta comanda mâncare, iar aceasta era livrată cu avionul. Felul lui favorit a rămas, însă, supa de scoici, specifică zonei New England, de pe coasta de est a Americii.

Foto: Hepta

Related Posts

Imagini în premieră din sezonul 3 Bridgerton

Așteptarea aproape că a luat sfârșit pentru fanii serialului Bridgerton, care se vor bucura în curând de cel…

Prințesa de Monaco, surpriza tradiționalului Bal de la Rose

Sâmbată trecută, cu strălucirea unui glob disco conceput pentru această a 68-a ediție de Christian Louboutin,  Prințesa Charlène…

Trei evenimente despre artă și frumos care ne-au atras atenția

În această săptămână, avem o expoziție în premieră, o lansare de carte și un mare artist premiat. O…

Ce artiști vin la Summer Well în 2024?

În perioada 9-11 august 2024 are loc cea de-a 13-a editie de Summer Well, care se va desfasura…

Amalia Enache: 10 locuri din București care-mi plac

Am rugat-o pe prezentatoarea Știrilor PRO TV de noapte să ne vorbească despre București și despre locurile care…

Mădălina Ghenea a dat lovitura cu filmul produs de ea, Deep Fear

Mădălina Ghenea, model și actriță, e în al nouălea cer de fericire. Vedeta a dat lovitura cu cel…

Vedeta și documentarul: Celine Dion vorbește despre suferința sa într-o nouă producție biografică

Celine Dion este cea mai recentă vedetă care anunță un nou documentar. Artista canadiană va vorbi în producția…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii. Iată ce ne-a atras atenția,…

Horoscopul săptămânii 22-28 ianuarie 2024

Astrologul Anca Stoica ne prezintă horoscopul săptămânii 22-28 ianuarie 2024. Berbec Atenția și eforturile îți sunt îndreptate mai…

Wedding Trends by Jubile! Vedetele au venit în număr mare să afle care sunt trendurile acestui an, în materie de evenimente

Zilele trecute, Andreea Antonescu şi Dan Cruceru au fost gazdele unui eveniment inedit: Wedding Trends by Jubile, și…