Obiceiurile culinare ale tuturor președinților care s-au perindat la Casa Albă sunt cuprinse în noua carte scrisă de Alex Prud’homme – ”Dinner With the President: Food, Politics, and a History of Breaking Bread at the White House”.
În cele 482 de pagini ale volumului ”Dinner With the President: Food, Politics, and a History of Breaking Bread at the White House” putem regăsi preferințele gastronomice ale președinților SUA și ale soțiilor lor și felul în care alegerile lor culinare s-au regăsit și în principiile lor administrative. Spre exemplu, președintele Franklin D. Roosevelt, foarte atent cu felul în care era privit de societate, alegea întotdeauna să mănânce de mai multe ori din același preparat, la mai multe mese, mai ales în timpul marii crize, pentru a oferi un model de viață spartan.

Spre deosebire de acesta, predecesorul său și văr de gradul patru, Theodore Roosevelt, și-a făcut un renume de mâncăcios, alegând să aibă la masă multe preparate pe bază de carne, mai ales preparată la grătar – vită, pui și era un mare iubitor de cafea neagră.
Autorul Alex Prud’homme amintește și de celebrul cuplu Kennedy – John și Jackie, despre care scrie pe larg și spune că prima doamnă Jackie Kennedy lua micul dejun la pat, iar acesta consta din pâine prăjită cu miere, iar la cină, adora să mănânce somon fiert, iar una dintre mâncărurile favorite ale președintelui JFK era supa de scoici.

În fiecare dimineață, majordomul Casei Albe îi aducea primei doamne Jackie Kennedy micul dejun la pat pe o tavă. Surprinzător, Jackie Kennedy nu era adepta meselor frugale, în ciuda constituției ei silfide. La prima masă a zilei, Jackie Kennedy mânca pâine prăjită, miere, suc de portocale și cafea cu lapte degresat. La prânz, prima doamnă mânca un bol de supă de oase și un mini-sandviș cu brânză prăjită. Meniul preferat pentru cină al lui Jackie Kennedy consta din somon fiert, servit rece, urmat de friptură de miel cu cartofi, fasole verde și, ca desert, înghețată.

Soțul ei, președintele John F. Kennedy mânca la micul dejun pâine prăjită cu gem și ouă fierte sau poșate. Acest obicei alimentar a fost menținut până în ziua morții sale, pe 2 noiembrie 1963, când a fost asasinat în Dallas, Texas.
Cuplul Kennedy a fost unul dintre cele mai gurmande de la Casa Albă, notează Prud’homme. ”Ca francofilă, Doamna Kennedy își organiza seratele după modelul celor ținute de Ludovic al XIVlea – când Regele Soare organiza dineuri la care politică, mâncarea și cultura formau o combinție savuroasă ce l-a poziționat în topul monarhilor europeni ai secolului al 17-lea”, scrie autorul în ”Dinner With the President: Food, Politics, and a History of Breaking Bread at the White House”. ”Fine-dining-ul era un pion important în viziunea sa, iar cuplul Kennedy a fost unul dintre cele mai rafinate în acest aspect, după Thomas Jefferson”.

Astfel, prima doamnă n-a surprins pe nimeni când a angajat un renumit chef francez la Casa Albă, în persoana lui René Verdon, care a ridicat standardele culinare de la celebra reședință. La o cină dată în cinstea câștigătorilor premiului Nobel în 1962, cuplul prezidențial Kennedy, prin intermediul celebrului chef, a aprobat servirea la masă a unui apertiv format din spumă de furcte de mare decorată cu homar, friptură de vită Wellington și o înghețată de vanilie din Tahiti cu ananas, rom, lapte de cocos și scorțișoară.
Meniul de la aniversarea lui JFK din 1963 a inclus un preparat din carne de crab în sos ravigote, salată de paste, sparanghel cu sos hollandaise și friptură de vită, toate udate cu șampanie Dom Pérignon din 1955.
Includerea bucătăriei franceze la Casa Albă n-a însemnat dispariția preparatelor cu specific american din meniu. În timpul anumitor întâlniri diplomatice, cei doi Kennedy se asigurau că vinurile californiene din Napa Valley sau din Sonoma – California nu lipseau de la masă. Unul dintre restaurantele preferate ale președintelui Kennedy era Joe’s Stone Crab din Miami, de la care acesta comanda mâncare, iar aceasta era livrată cu avionul. Felul lui favorit a rămas, însă, supa de scoici, specifică zonei New England, de pe coasta de est a Americii.
Foto: Hepta
Carla Bruni: ”Dintotdeauna mi-am dorit să fiu celebră!”
Carla Bruni, fost supermodel în anii ’90 și fostă primă doamnă a Franței, admite că dintotdeauna și-a dorit…
Millie Bobby Brown (The Electric State): „Ador tot ce are legătură cu anii ’90”
Millie Bobby Brown revine pe micile ecrane, de această dată într-un SF movie – The Electric State –…
Fenomenul Irina Binder continuă: „Poți și meriți mai mult” – cartea care promite să schimbe destine
Într-o piață de carte în continuă creștere, Irina Binder rămâne un reper literar, contribuind la expansiunea lecturii în…
Andrea Bocelli vine la Unforgettable Festival 2025
Între 12 și 14 septembrie 2025, Piața Constituției va fi transformată într-un amfiteatru cultural de neegalat, unde Andrea…
Vera Wang, apariție spectaculoasă la Premiile BAFTA 2025. La 75 de ani, designerul pare că a găsit elixirul tinereții
Creatoarea de modă a uimit întreaga lume cu silueta sa de invidiat, într-o rochie fără bretele, la evenimentul…
Vernisaj ”Rising She” – O expoziție despre forța și frumusețea feminină, pe 8 Martie, semnată de Dorian Sărmășan
Pe 8 Martie 2025, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, iubitorii de artă sunt invitați la un eveniment…
IAMISIGO câștigă Zalando Visionary Award 2025
IAMISIGO, un brand fondat în Nigeria, a câștigat premiul Zalando Visionary Award 2025 pentru explorarea revoluționară a meșteșugului…
Care sunt culorile-vedetă ale sezonului de primăvară /vară 2025?
Pe lângă Mocha Mousse, decretată de Institutul Pantone drept culoare anului 2025 și toate derivatele acesteia de bej,…
Când are premiera Survivor România?
Daniel Pavel: ”Concurenții sunt gata de voiajul vieții lor!” Cel mai intens reality show din România, Survivor România,…
Jessica Alba, la divorț, după 16 ani de mariaj
Jessica Alba și Cash Warren divorțează, după 16 ani de căsătorie, conform unui articol publicat de TMZ. Cei doi…