Ultima parte a trilogiei bazată pe romanele lui Marin Preda, Moromeții 3 urmărește destinul lui Niculae (Alex Călin), fiul cel mic al celebrei familii de țărani, care ajunge, în anii ’50, un scriitor cunoscut. Personajul său navighează printre conflicte profesionale și ideologice, relația cu bătrânul și înțeleptul său tată, Ilie Moromete, jucat de Horațiu Mălăele, dar și legătura cu Aurora, interpretată de actrița Mara Bugarin, femeia care a jucat un rol cheie în viața lui Marin Preda și în publicarea romanului Moromeții.
În Moromeții 3, joci rolul Aurorei Cornu, una dintre cele mai importante femei din viața lui Marin Preda: cum a fost să interpretezi acest personaj știind rolul ei din viața reală?
Mara Bugarin: Când mă gândesc cum a apărut Aurora în viața mea, îmi răsună în minte vocea Domnului Stere Gulea – „o apariție”, un fel de făptură de pe altă planetă. Așa a definit-o pe poeta, regizoarea, actrița Aurora Cornu. A fost momentul când mi-a propus rolul. Era ziua mea de naștere acum doi ani. Aurora a venit ca o binecuvântare, aș putea spune. Apoi m-am apucat să citesc – cum ea a găsit un manuscris incipient al Moromeților în sertarul lui Marin Preda. Cum l-a inspirat nu doar să scrie cartea, ci și în atât de multe alte feluri. Cum personaje din epocă au descris-o ca fiind magnetică, inteligentă, puternică, frumoasă. Cum ea spune că fericirea nu a fost niciodată un scop al vieții ei. Și totuși a dus o viață atât de palpitantă. A fugit de acasă la 14 ani, a scris, s-a angajat la redacție, s-a căsătorit, a fugit în Franța, a jucat în filmele lui Eric Rohmer, a locuit la New York. Și asta doar ca să enumăr câteva din lucrurile pe care le-a făcut. În „botine galbene” (cum scria Marin Preda). Cu o lejeritate aparte. M-am simțit onorată să o aduc la viață în film. Să împart, cumva, o fâșie de existență cu ea.
Cum arată dinamica dintre ea și Niculae în film?
Mara Bugarin: Un du-te vino dulce, tensionat (în cel mai bun sens posibil), cu multă admirație reciprocă. Relația lor păstrează un anume mister și luminează totodată momentele dificile pe care le traversează Niculae. Ca o baladă care pare că nu își va atinge apogeul niciodată, dar și când o face ies scântei, de luminează tot cerul. Alături de niște literatură de calitate.
Cum te-ai documentat pentru rolul Aurorei și cât timp a durat procesul de pregătire?
Mara Bugarin: Fiind un personaj real am avut destul de multe surse de inspirație. Corespondența dintre Marin Preda și ea, zeci de scrisori atât de emoționante, care ar merita citite în sine. Filmele cu ea și făcute de ea mi-au permis accesul în lumea ei interioară. Cum percepea realitatea. De asemenea, un interviu cu ea condus chiar de domnul Gulea în urmă cu câțiva ani a fost o sursă foarte bună de documentare și înțelegere. Și multe repetiții lungi și deloc obositoare, în care regizorul nostru s-a arătat întotdeauna disponibil de a ne răspunde la întrebări. Despre personaje, epocă și orice altă curiozitate ni s-ar fi năzărit.
Care a fost cea mai mare provocare în a juca rolul Aurorei, cea mai dificilă parte și cum ai depășit-o?
Mara Bugarin: Să reușesc să o diferențiez pe Aurora filmului de cea reală, care într-adevăr a fost inspirația majoră în construcția personajului, dar peste care s-au așternut multe elemente ficționale. Am un exemplu foarte simplu – mi-a fost dificil să renunț la tunsoarea pe care reala Aurora Cornu o avea la vârsta respectivă. Un păr scurt și rebel, de un nonconformism delicios pentru o tânără femeie în anii ‘50. Când ajungi să cunoști o ființă atât de bine, devine greu să nu-ți dorești să introduci toate nuanțele și detaliile în poveste, oricât de bine ai înțelege că în economia filmului nu există suficient timp pentru fiecare detaliu. Oricât de interesant ar fi.
Cum ai văzut tu acest personaj: ce ți-a plăcut și ce nu ți-a plăcut la Aurora?
Mara Bugarin: Aurora respiră luciditate, ironie, putere, fără să fie lipsită de vulnerabilitate. Probabil unde eu am simțit un obstacol interior a fost după ce am citit într-un interviu cu ea următorul ei gând: „Eu nu am venit pe lume să fiu nevasta lui Marin Preda”. Iar eu știam că ea va deveni cunoscută unei mari părți a publicului ca prima soție a lui Marin Preda. Simțeam undeva că nu îi fac până la capăt dreptate.
Totodată sunt sigură că ar fi apreciat puterea Aurorei din film în viața lui Niculae. Îi ține piept, puțin spus.
De ce nu ar trebui să ratăm Moromeții 3? Cum ai caracteriza tu filmul?
Mara Bugarin: Pentru toți iubitorii primelor două filme va fi palpitant să trăiască sensibilitatea, umorul și culoarea specifică lumii Moromeților, dar de data aceasta în contextul lumii literare a orașului. Pentru magia lumii anilor ‘50 atât de frumos și real reprezentată. Pentru a ne reaminti că oamenii au fost întotdeauna oameni. Care s-au iubit, au suferit, au luptat, au dansat și au făcut toate acestea atât de bine, încât iată! acum s-a făcut un film despre ei.
Foto: Vlad Cioplea
Carla Bruni: ”Dintotdeauna mi-am dorit să fiu celebră!”
Carla Bruni, fost supermodel în anii ’90 și fostă primă doamnă a Franței, admite că dintotdeauna și-a dorit…
Mirela Oprișor: ”Îmi place Ateneul, să merg la film la Elvira Popescu, să mă plimb prin Grădina Icoanei, prin librării și anticariate”
Este una dintre cele mai carismatice actrițe de la noi și câștigătoare a unui premiu Gopo pentru cea…
Festivalul Filmului Francez în România- la startul celei de-a 29-a ediții – Maratonul anual de film francez începe joi în 12 orașe din țară
Aflat la cea de-a 29-a ediție, Festivalul Filmului Francez aduce publicului din România o selecție diversă de film…
Artistul Luca Florian: „Explorez modul în care oamenii își construiesc universurile personale”
Până la finalul lunii martie, la Galeria Posibilă din București artistul Luca Florian ne invită într-o călătorie într-…
Millie Bobby Brown (The Electric State): „Ador tot ce are legătură cu anii ’90”
Millie Bobby Brown revine pe micile ecrane, de această dată într-un SF movie – The Electric State –…
Mihaela Noroc, autoarea Atlasului Frumuseții: ”Frumusețea poate să fie vindecătoare”
Mihaela Noroc este autoarea Atlasului Frumuseții, care a ajuns la volumul II. Au trecut opt ani de la…
Fenomenul Irina Binder continuă: „Poți și meriți mai mult” – cartea care promite să schimbe destine
Într-o piață de carte în continuă creștere, Irina Binder rămâne un reper literar, contribuind la expansiunea lecturii în…
Martie 2025: ce filme și seriale vedem pe platformele de streaming
Povești SF plasate într-un viitor al roboților, romane italiene și un nou sezon Drive to Survive, perfect pentru…