Diana Lupu ∙ April 15, 2020 ∙ 5 min read

S-au adunat câteva săptămâni de când normalitatea și rutina noastră au primit, brusc și neașteptat, o nouă definiție și un nou mod de a fi. Fiecare a găsit propriile modalități de a se adapta și, cel mai important, de a păstra sau reaprinde motivația în propria poveste de viață. Da, poate că motivația nu se află printre prioritățile tale în acest moment în care impredictibilitatea zilei de mâine nu te lasă să dormi, provocările din relația de cuplu sunt la ordinea zilei, copii au nevoie de atenția și prezența ta în fiecare minut, iar peste toate astea se adaugă izolarea socială.

Ei bine, dă-mi voie să te contrazic, chiar dacă tu te vei gândi că majoritatea lucrurilor din viața ta care contribuiau la umplerea rezervorului tău motivațional au devenit inaccesibile!

Motivația este dorința de a acționa în slujba unui obiectiv. Este elementul crucial în stabilirea și atingerea obiectivelor proprii, iar unul dintre aspectele încurajatoare pe care cercetările le arată este faptul că oamenii își pot influența propriile niveluri de motivație și autocontrol. Astfel că, în această mare de incertitudine, motivația este vesta de salvare, de care este important să fim conștienți.

 

Așa că te invit să privești motivația dintr-o altă perspectivă, pentru că așa cum rutina noastră s-a schimbat și sursele motivație noastre sunt mai mult sau mai puțin aceleași.

Ce e important de  menționat este faptul că motivația are multe surse și adesea oamenii au motive multiple pentru a își seta un obiectiv și pentru a avea anumite comportamente, așa că nu ne va fi foarte greu să ne reorientăm.

Ce mai știm despre motivație este faptul că aceasta are două surse: una extrinsecă și alta intrinsecă. Atunci când vorbim de motivația extrinsecă, ne referim la elementele aflate în mediul înconjurător (întâmplări, oameni, obiecte) care ne inspiră și ne determină.  De cele mai multe ori, acest tip de motivație este unul pe termen scurt, care ne face să fim nemulțumiți și să ne dorim din ce în ce mai mult.

Pe cealaltă parte avem motivația intrinsecă, prin care inspirația și dorința de a acționa provine din interior. Ea reprezintă dorința de a îmbunătăți o anumită activitate sau o anumită caracteristică personală. Aceasta are capacitatea de a ne  motiva mult mai puternic , iar realizările sunt mult mai satisfăcătoare.

 

Acum că avem o imagine mai clară cu privire la importanța motivației în viața și acțiunile noastre, următoarea întrebare este: Cum să o menținem sau să o reconstruim în vremuri de izolare și incertitudine?

Ei bine, răspunsul la această întrebare conține trei elemente cheie: rutină, acceptare și plăcere. Creierul nostru are nevoie de predictibilitate, aceasta ne oferă siguranță și mai multă claritate în gândire, iar pentru asta rutina și stabilirea unui program zilnic este esențială. Apoi, avem nevoie să ne înțelegem emoțiile și să învățăm să le acceptăm pentru a fi capabili să ne setăm scopuri realizabile. Iar spre final, aceste două elemente se concretizează în plăcere, în satisfacția faptului că ne-am atins scopul. Toate acestea ne contribuie la motivația noastră și la menținerea unei stări fizice și psihologice sănătoase.

Iată câteva sugestii pentru programul tău  în izolare:

  1. Menține ritmul

Suntem predispuși în a pierde noțiunea timpului datorită schimbărilor din programul nostru de lucru, așa că menținerea unui ritm constant este extrem de important.  Confuzia care se creează între muncă și relaxare, între zilele din săptămână și weekend, toate construiesc o capcană în care ne este ușor să cădem. Pentru a menține ritmul, propun să îți creezi un program cu 2-3 activități principale pentru fiecare zi. Aceste reprezintă scopul tău, iar energia ta se va focusa spre realizarea acestor. Însă ai grijă să separi activitățile din timpul săptămânii de cele din weekend. Astfel creierul tău primește o structură și face diferența mai ușor între muncă și relaxare.

2. Check-in emoțional

Acceptarea și conștientizarea emoțiilor noastre pe timpul zilei ne ajută să ne ajustăm comportamentul și așteptările legate de scopul setat. Începe-ți ziua cu un check-in emoțional față de tine și apoi față de partenrul de cuplu. Astfel de întrebări te pot ghida:

 – Cum am dormit? 

 – Cum mă simt azi? 

 – Cât de intense sunt emoțiile mele pe o scară de la 1 la 10?

Gândindu-ne la aceste aspecte, oferind un răspuns și împărtășindu-le cu partenerul, ne ajută să punem în context anumite reacții pe timpul zilei.

 

3. Minte și corp

Include în  programul de care vorbeam în rândurile de mai sus și activități care să îți mențină mintea și corpul în formă, deoarece un tonus bun ajută la creșterea motivației. După un check-in emoțional, o ceașcă de cafea și rutina de skin care, conectarea cu propriul corp poate să fie următoarea activitate din ziua ta, iar 30 de minute de yoga sau stretching pot să facă minuni pentru începutul zilei tale. Dacă preferi să faci sport în altă perioadă a zilei, poți încerca o serie de exerciții dedicate creierului. Fie că este vorba de mindfulness, body scan sau un exercițiu de respirație, conectarea în momentul prezent este un element ce merită introdus în programul zilnic.

În concluzie, avem capacitatea de a ne influența și alimenta motivația, chiar și în izolare. Avem nevoie de puțină structură, predictibilitate în activități și nu în ultimul rând plăcere!

Related Posts

Eroii României la Jocurile Olimpice

Ediția de la Paris de anul acesta se desfășoară în perioada 26 iulie – 11 august. Un moment…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Cele mai importante sfaturi despre îngrijirea intimă, explicate de medici ginecologi

Poate că nu e chiar un subiect abordabil la o cafea, dar este unul extrem de important pentru…

ADHD la adulți: semne subtile pe care nu le-ai observat

Amâni lucrurile până când termenul limită se apropie periculos de mult? Sau poate ești deseori etichetat ca fiind…

De ce ne este greu să renunțăm? Arta de a renunța

Nu e ușor să renunți. Pentru că orice proces de renunțare este un proces de pierdere, iar acesta…

Beneficiile postului pentru detoxifierea corpului și a minții

Postul este o practică sănătoasă, care susține în mod evident corpul în detoxifiere, iar dacă timpul, voința sau…

Care este fructul care ne îmbunătățește sănătatea mintală în doar câteva zile

Cercetările recente dezvăluie faptul că există o legătură strânsă între alimentație și sănătatea mintală. Potrivit unui studiu publicat…

Aparatul MR-Linac și beneficiile acestuia în tratarea afecțiunilor oncologice 

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că tehnologia avansează semnificativ de la o zi la alta…

Cum să învingi teama de stomatolog: Descoperă beneficiile inhalosedării pentru copii și adulți

Este adevărat că fiecare om este unic în felul său, dar la fel de adevărat este și faptul…