A List Magazine ∙ June 19, 2024 ∙ 6 min read

Consumul adecvat de apa si alimente bogate in apa, precum si constientizarea importantei apei in lupta impotriva celulitei si beneficiile majore asupra pielii si intregului organism, sunt pasi importanti pentru a ne bucura de o vara sanatoasa si plina de vitalitate.

Pe masura ce temperaturile cresc, mentinerea corpului hidratat si bine hranit devine esentiala. Cori Gramescu, nutritionist si instructor de pilates ofera cateva sfaturi si sugestii alimentare care ajuta la mentinerea hidratarii pe parcursul verii, chiar daca nu reusiti sa beti suficienta apa. 

Hidratarea joaca un rol foarte important pentru functionarea intregului organism, pentru un ten si pentru o piele frumoasa. Apa reprezinta aproximativ 60% din corp si aproximativ 80% din creier, asadar chiar si cea mai mica deshidratare poate afecta negativ modul in care functionam, de la nivelul de energie la digestie si chiar imunitate. Mentinerea unui nivel optim de hidratare, va imbunatati, de asemenea, capacitatea corpului de a absorbi nutrientii, precum si functionarea sanatoasa a tractului gastro-intestinal. S-a demonstrat ca apa ajuta la imbunatatirea stratului cornos, stratul exterior al pielii. De asemenea chiar si o deshidratare usoara este legata de mai multa oboseala, mai putina concentare si o dispozitie mai scazuta. In plus, studiile arata ca prin cresterea aportului de apa, adultii cu obezitate pot pierde in greutate si reduce grasimea corporala. Cantitatea de apa de care are nevoie fiecare individ poate varia in functie de nevoile personale din fiecare zi, insa recomandarea mea este sa consumam intre 35-40 ml de apa per kg/corp. O parte din aportul de apa poate proveni si din alimente, fructe, legume si lichide precum ceai din plante sau apa de cocos. Este important sa beti suficienta apa zilnic, dar, mai ales in caldura verii, apa este vitala pentru a va ajuta corpul sa ramana sanatos si hidratat.”

Sfaturi pentru o hidratare optima

Pe timpul verii, cand temperaturile cresc semnificativ, hidratarea devine esentiala pentru mentinerea sanatatii si a bunastarii generale. Apa joaca un rol crucial in functionarea optima a organismului, iar neglijarea consumului adecvat poate duce la diverse probleme de sanatate. Asadar, cum si cu ce ne hidratam corespunzator?

„Cea mai simpla si eficienta modalitate de a ramane hidratati este apa. Incearcati sa beti minim 8 pahare de apa pe zi. Incepeti prin a bea un pahar de apa in fiecare dimineata cand va treziti si un pahar inainte de culcare. Mai beti un pahar inainte de fiecare masa si 2 dupa antrenament. Pentru a va asigura ca beti apa pe parcursul zilei, optati pentru o sticla reutilizabila. Daca nu va place gustul si vreti ceva mai delicios, puteti opta pentru apa infuzata cu lamaie, lime, capsuni, zmeura, busuioc, menta, lavanda, castravete, etc. Apa de cocos este o modalitate naturala de rehidratare fiind bogata in electroliti precum potasiu. Ceaiurile din plante precum ceaiurile de menta si musetel pot fi savurate reci fiind racoritoare si hidratante. Pentru a preveni deshidratarea, beti lichide treptat pe tot parcursul zilei.”

Alimente hidratante si bogate in nutrienti 

Pe langa apa, este important sa aveti o dieta care sa includa alimente bogate in apa, cum ar fi legumele si fructele care pot contribui la hidratarea organismului. 

Pepene verde: Compus in proportie de peste 90% din apa, pepenele verde este perfect pentru hidratare si ofera, de asemenea, vitaminele A si C; Capsuni: Aceste fructe delicioase nu doar hidrateaza, ci sunt si pline de antioxidanti;  Portocale: Cu un continut de apa de aproximativ 87%, portocalele sunt o sursa buna de hidratare si vitamina C; Fructe de padure: Afinele, zmeura si murele nu doar hidrateaza, ci sunt si pline de fibre si antioxidanti; Rosii: Bogate in licopen, un antioxidant puternic, si cu un continut ridicat de apa, rosiile pot fi adaugate in salate, sandvisuri sau savurate ca gustare racoritoare; Castraveti: Cu un continut de apa de aproximativ 95%, castravetii sunt ideali pentru hidratare. Sunt racoritori si pot fi adaugati in salate, sandvisuri sau mancati de sine statator; Dovlecei: Versatili si hidratanti, dovleceii pot fi trasi la tigaie, pusi la gratar, adaugati in salate sau spiralizati in taitei; Ardei gras: Bogat in vitaminele C si A, aceste legume colorate sunt excelente pentru gustari sau pentru a fi adaugate in diverse preparate; Salata verde: Cu un continut de apa de 95%, legumele cu frunze verzi precum salata verde sunt excelente in salate si sandvisuri. Puteti combina legume hidratante precum castraveti, salata verde si rosii cu un dressing usor pentru o masa racoritoare, de asemenea puteti opta pentru smoothie-uri nutritive si hidratante cu un amestesc de fructe precum capsuni, pepene verde si un pumn de spanac cu putina gheata si apa de cocos sau pentru legume la gratar delicioase, versatile si hidratante.”, recomanda Cori Gramescu.

Importanta apei in lupta impotriva celulitei

Celulita este o problema comuna care afecteaza multe persoane, in special femeile, iar apa joaca un rol esential in combaterea acestei afectiuni. „Hidratarea adecvata ajuta la eliminarea toxinelor din organism si la mentinerea unui metabolism eficient. Prin consumul suficient de apa, se imbunatateste circulatia sangelui si se reduce retentia de lichide, ceea ce poate ajuta la diminuarea aspectului de “coaja de portocala” caracteristic celulitei. Apa este esentiala pentru regenerarea celulelor pielii si pentru mentinerea unui aspect tanar si sanatos. Lipsa apei usuca pielea si duce la aparitia ridurilor.”

Sfaturi importante de prevenire a deshidratarii

Bauturi precum cafeaua, sucurile carbogazoase, berea, vinul si bauturile alcoolice, limonada indulcita cu zahar, ceai rece dulce, bauturile energizante, smoothie-urile din comert si laptele aromat, au un continut mare de zahar, sodiu si alte ingrediente care elimina apa din tesuturi. „Limitati cofeina si alcoolul deoarece acestea va pot deshidrata si echilibrati consumul lor cu multa apa; mancati portii mai mici si mai frecvente (acest lucru poate ajuta corpul sa se racoreasca si sa gestioneze digestia mai bine); racoriti-va cu mancaruri picante (in mod surprinzator, mancarurile picante va pot face sa transpirati si sa va racoriti corpul!). O masura buna si eficienta de verificare a nivelului de hidratare este culoarea urinei. Urina deschisa la culoare, indica o hidratare adecvata, in timp ce urina mai inchisa este un semn ca aveti nevoie de mai multa apa. O culoare galben inchis sau chihlimbar inseamna ca este posibil sa aveti o deshidratare usoara pana la severa. Desigur, alte medicamente si conditii de sanatate ar putea afecta acest lucru. Corpul emite semnale de avertizare cand este deshidratat, inclusiv oboseala extrema, dureri de cap si stare de ameteala. Daca intampinati aceste simptome, beti un pahar cu apa rece. In unele situatii, cum ar fi atunci cand sunteti la mare si inotati, poate fi mai greu sa detectati deshidratarea. Cu toate acestea, a fi in apa nu va hidrateaza corpul. Pentru a evita deshidratarea, trebuie sa beti apa.”, sfatuieste Cori Gramescu.

Hidratarea pe timpul verii nu este doar o necesitate, ci un element esential pentru mentinerea sanatatii si bunastarii generale. Consumul adecvat de apa si alimente bogate in apa, precum si constientizarea importantei apei in lupta impotriva celulitei si beneficiile majore asupra pielii si intregului organism, sunt pasi importanti pentru a ne bucura de o vara sanatoasa si plina de vitalitate. Asadar, nu uitati sa beti suficienta apa si sa includeti in dieta zilnica fructe si legume hidratante pentru a va mentine hidratati si sanatosi.

Related Posts

Jennifer Lawrence așteaptă cel de-al doilea copil

Actrița laureată cu Oscar Jennifer Lawrence (34 de ani) este însărcinată cu cel de-al doilea copil. Vedeta este…

Cher, inclusă în Rock & Roll Hall of Fame

După 60 de ani de carieră, Cher a fost, în sfârșit, inclusă în Rock & Roll Hall of…

Cine este presupusul nou iubit al Angelinei Jolie?

După divorțul de Brad Pitt, Angelina Jolie (49 de ani) n-a mai fost văzută alături de niciun bărbat…

Goldcher – moment surpriză alături de Tiësto pe scena Amsterdam Music Festival cu piesa “Dudada”, remix după Irina Rimes

Pe scena impresionantului Amsterdam Music Festival (AMF), producătorul francez Goldcher s-a alăturat legendarului DJ Tiësto (#23 în lume)…

Horoscopul săptămânii 21-27 octombrie 2024

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

Clătite bucovinene – rețete recomandate de Chef Adi Hădean

Clătite umplute cu multă brânză, acoperite cu smântână și încă câteva ingrediente. Iar dacă reușești să iei ingrediente…

Meghan Markle și Prințul Harry și-au cumpărat o casă de vacanță în Portugalia

Se pare că Meghan Markle și Prințul Harry și-au cumpărat o casă de vacanță în Portugalia, în apropiere…

Meryl Streep, idilă cu Martin Short?

La un an de la divorțul de soțul ei, Don Gummer, cu care era căsătorită de 45 de…

Prada, costume pentru misiunea lunară NASA

Prada face designul pentru costumele spațiale pentru misiunea lunară Artemis III a NASA.  Grupul italian de lux Prada…

„Târgul Vrăjitoarelor” la OCC – trei weekenduri de magie și vrăjitorii pentru întreaga familie

În această toamnă, Opera Comică pentru Copii (OCC) dă startul unei serii de evenimente tematice, transformând Grădina OCC…