Despre stresul nunții și cum îi facem față ne spune, dintr-o perspectivă personală, psihoterapeutul Diana Lupu.
Adesea se spune că schimbarea casei și un nou loc de muncă sunt unele dintre cele mai stresante momente. Probabil că cei care spun asta nu au organizat o nuntă în zilele noastre. Iar aici vorbesc mai mult din experiență personală decât din studiile făcute în domeniul psihologiei.
Știm deja că evenimentul implică multă energie, timp și resurse financiare. Ce cred însă că descoperim pe parcurs este faptul că ne întâlnim cu un număr mare de decizii într-un domeniu ce ne poate fi complet necunoscut, avem parte de opinii, așteptări și dorințe, avem de gestionat situații provocatoare din familie, de navigat printre nesiguranțele legate de imaginea corporală și cred că putem insera aici și tendințele perfecționiste ce se pot activa cu ușurință în acest context. Adăugați la acestea faptul că nici unul dintre parteneri nu e organizator de evenimente și avem parte de un amestec copleșitor. Și, chiar dacă tendința este să asociem nunta cu partea feminină, stresul și anxietatea nu sunt doar pentru viitoarele mirese; aproape unul din patru bărbați spun că planificarea nunții lor a fost una dintre cele mai stresante experiențe din viața lor.
Mireasa bridezilla sau chillzilla?
Cu siguranță ne-am întâlnim, măcar o dată, cu termenul de bridezilla: mireasa stresată, ce are nevoie să aibă controlul fiecărui detaliu (cea mai bună portretizare, din punctul meu de vedere este filmul Bride Wars cu Anne Hathaway și Kate Hudson). Cred că fiecare dintre noi intră în acest proces de organizare și planificare cu cele mai bune intenții și departe de gândul că s-ar putea transforma într-o bridezilla. Iar aici, rolul de terapeut mă face să mă întreb: cum se produce această transformare?
Stresul și anxietatea sunt factori nelipsiți ai acestei transformări, dar cred că merită să explorăm și alte elemente. Cum ar fi…
Teama de eșec și perfecționismul. Majoritatea dintre noi s-a întâlnit în copilărie cu intoleranța unui părinte, profesor, bunic la imperfecțiune ori greșeală. Toate aceste experiențe timpurii ne antrenează propria rigiditate în viața de adult, atunci când ne întâlnim cu realitatea în care nu tote lucrurile sunt în controlul nostru. Iar în contextul planificării unei nunți, nevoia ca totul să iasă perfect sau de a mulțumi pe absolut toată lumea poate duce la o situație stresantă.
Limitele și sentimentul de vinovăție merg mână în mână cu tendințele perfecționiste. Din dorința de a fi acceptați în familia de origine (evident, tot la copilărie vă invit să vă gândiți) acceptăm cu mai mare ușurință mesajele directe sau indirecte că nevoile și dorințele celorlalți își au locul înainte nevoilor noastre. Atunci când planificarea unei nunți ne bate la ușă, ne poate fi dificil să ne exprimăm nevoile și chiar ne simțim vinovați pentru acestea în momentele în care încercăm să gestionăm sfaturile sau părerile celorlalți.
Grija față de sine în momentele aglomerate e un alt element ce poate contribui la transformarea noastră în bridezilla. S-ar putea ca somnul să aibă de suferit, momentele de relaxare să se diminueze, alimentația și programul cotidian cu care eram obișnuiți să se modifice. Toate acestea au impact asupra calității vieții noastre, stării generale de bine și funcționării optime a creierului.
Acum, că am enumerat toate aceste elemente și probabil ne-am impacientat puțin, cred că e momentul să introduc și termenul de chillzilla, care îmi era complet necunoscut până la acest articol. Pe scurt, el invită la o abordare mai relaxată (pe cât posibil, în stresul organizării nunții). Cum ajungi acolo?
1. Primul lucru important – grija și prioritizarea relației. În toată organizarea, ajungem să uităm că suntem doi și că acest eveniment este în primul rând despre noi și despre celebrarea relației. Multe cupluri cu care lucrez în cabinetul de psihoterapie îmi vorbesc despre rupturile sau frustrările ce s-au acumulat în perioada nunții. Prin urmare, cred că în planning-ul unei nunți e important să avem grijă și de relație. Un mod bun de prevenție este să apelăm la o serie de ședințe de terapie de cuplu – rămânem conectați sau abordăm frustrări ori neînțelegeri ce pot apărea pe parcurs.
2. În al doilea rând, gestionarea și exprimarea emoțiilor se încadrează în chillzilla. Dacă simți supărare, frustrare sau doar teamă, toate sunt de înțeles și nu este nevoie să te simți „rău” în privința asta. Dar, chiar dacă avem aceste emoții, suntem responsabili de gestionarea lor ca parte din grija față de sine. O modalitate excelentă de a face acest lucru este să îți găsești un loc safe pentru a putea da glas acestor emoții. Fie că te afli în baie, dormitor sau living, exprimă cu voce tare sentimentele: „Sunt atât de supărat(ă) pe coordonatorul nostru de nuntă pentru că a renunțat, cu două săptămâni înainte de ziua cea mare!” „Mi-e frică că nu voi fi o soție suficient de bună!”. Emoțiile nu trebuie suprimate, ci exprimate într-un mod sigur și sănătos.
3. Exersează și perspectiva pozitivă. Ne este mult mai ușor, din punct de vedere biologic, să vedem ce nu merge bine, ce nu e suficient ori să ne comparăm. Atunci când observi că te-ai scăldat mai mult în apele negativității, fă-ți timp pentru a te gândi și trece pe hârtie și lucrurile care funcționează, pe care le apreciezi sau pentru care simți recunoștință. Poate chiar folosești un jurnal care să te ghideze în această practică. 4. Și, mai presus de toate, amintește-ți: te căsătorești cu omul tău drag! Reamintește-ți cât de des poți despre ce înseamnă de fapt ziua nunții tale: asumarea unui angajament public față de persoana pe care o iubești, o persoană care abia așteaptă să te vadă în acea zi, care te crede atât de frumoasă… și căreia nu-i vine să creadă cât de norocos este el (sau ea) că te-a găsit!
Articol publicat in revista A List Magazine (31).
Tort de ciocolată, rețeta recomandată de Adrian Hădean
Adrian Hădean adună pe blogul său cele mai interesante rețete și combinații de gusturi. Acum, am găsit o…
Topul destinațiilor de vacanță preferate ale celebrităților
Vedetele de la Hollywood își petrec vacanțele în locații exclusiviste și luxoase din întreaga lume. Recunoscute pentru combinația…
De ce sunt periculoase dietele rapide! Riscurile, explicate de nutriționist
Atunci când ne dorim să slăbim, mulți dintre noi suntem foarte nerăbdători și ne-am dori ca acest lucru…
Travel & blogging: Tokyo, destinație pentru 2025
Hoteluri excelente, peisaje de vis și mâncare… fabuloasă! Vicki Nicola a vizitat și acum recomandă o destinație spectaculoasă…
Cele mai așteptate filme din 2025
O biografie de-ale lui Bob Dylan, Tom Cruise acceptă ultima sa misiune imposibilă, Bridget Jones (Renée Zellweger) îsi…
4 trucuri de beauty de la vedete
Ne cuceresc cu fiecare apariție și ne inspiră cu alegerile lor. Jennifer Lopez, Jessica Alba, Eva Longoria și…
Radu Jude, în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin
Cel mai nou film scris și regizat de Radu Jude, Kontinental ‘25, a fost inclus în competiția oficială…
Travel & blogging: sudul Siciliei, destinație pentru 2025
Hoteluri excelente, peisaje de vis și mâncare… fabuloasă! Mirela Bucovicean a vizitat și acum recomandă o destinație spectaculoasă…
David Beckham, ambasador de 20 de ani
Celebrul fotbalist David Beckham a sărbătorit printr-un videoclip, postat în social media, cariera sa de 20 de ani…
Ce ținută a ales Melania Trump, la Balul Învestirii
Considerată una dintre cele mai elegante Prime Doamne din istorie, Melania Trump a uluit audiența, aseară, la balul…