Relationship status: Viața de cuplu pe timp de pandemie

Miercuri, la Love Is Fun but..COMPLICATED de la 21:30 pe Facebook A List Magazine, alături de colega mea psiholog Raluca Anton am stat de vorbă despre schimbările rapide și drastice din ultima perioadă, despre comportamentele noastre conduse de panică și frică și de felul în care ne afectează acestea relațiile. Am primit multe întrebări legate de cum gestionăm viața de cuplu în această perioadă și în special cum avem grijă de intimitate și spațiu personal. Așa că, am pus în ordine câteva gânduri și sugestii pentru a veni în sprijinul sănătății relaționale și emoționale din această perioadă, vorbind despre cele două mari categorii: intimitatea și spațiul personal.

1.Intimitatea în viața unui cuplu

Evenimentele din ultima vreme ne-au pus în fața multor provocări și schimbări, iar intimitatea nu are bilet de voie în acest caz. Astfel, izolarea socială creează o serie de provocări în ceea ce privește intimitatea în viața de cuplu. Incertitudinea cu care ne confruntăm creează și mai multă anxietate, stres și o serie de preocupări care afectează viața sexuală a unui cuplu.

Însă, nu e nevoie să ne panicăm, deoarece aceste schimbări și provocări diferă în funcție de mecanismele de coping ale fiecărui partener în parte. Prin urmare, partenerii unui cuplu pot să prezinte ca metodă de coping o creștere a dorinței pentru intimitate, care îi ajută să facă față stresului și anxietății. Însă, în aceeași măsură, este posibil ca ambii parteneri sau doar unul dintre aceștia nici măcar să nu se gândească la acest lucru, iar asta poate să ducă la un dezecihlibru în viața de cuplu.

În timp ce s-ar putea să simțiți o mare nevoie de confort și apropiere, de multe ori este nevoie de o anumită stare de spirit. Multă lume, dar mai ales femeile raportează probleme de separare de propriile anxietăți în timpul intimității.

Ce e important de reținut este faptul că nevoia de contact fizic și emoțional este puternic întipărită în ADN-ul nostru, așa că putem să găsim modalități multiple prin care să ne manifestăm intimitatea și apropierea în viața de cuplu. Iată câteva sugestii utile:

2. Rutina și spațiul personal

Dacă până acum în rutina noastră timpul pe care îl petreceam alături de partener se traducea în 3-4 ore pe zi, ei bine, dorința noastră de a ne petrece mai mult timp în viața de cuplu s-a împlinit, iar cele câteva ore s-au transformat în 24h/7 zile.  Nevoia de spațiu personal și în special de redefinire a rutinei zilnice pentru a păstra un echilibru emoțional și psihic în viața de cuplu este esențială în această perioadă.

Suntem nevoiți să lucrăm de acasă, un spațiu pe care de cele mai multe ori nu îl asociem cu munca, iar faptul că și partenerul nostru este nevoit să adopte același stil de lucru complică puțin lucrurile. Cum putem să ne menținem spațiul personal într-o perioadă de apropierea impusă de context? De ce ne afectează faptul că petrecem atât de mult timp cu partenerul de cuplu?

Așa cum am povestit în rândurile de mai sus, definiția pe care o avea rutina noastră zilnică a suferit modificări într-un timp foarte scurt, iar oamenii acun nevoie de mai mult timp să se adapteze unei situații de acest fel, practic reînvățăm o nouă modalitate prin care să abordăm viața noastră profesională în care partenerul nostru nu se afla.

Indiferent de spațiul pe care îl împarți cu partenerul tău, este important să creați rutine și să aveți grijă de spațiul personal cu ajutorul unor ancore mentale care ajută la reducerea stresului și a îngrijorării. Acest lucru nu este imposibil, ai nevoie de puțină structură, determinare și muncă de echipă. Iată câteva ancore utile:

În concluzie, viața de cuplu pe timp de pandemie vine la pachet cu plusuri și minusuri, însă este important să avem o perspectivă pozitivă și să formăm o echipă alături de partenerul nostru. Nu uitați că indiferent de etapa vieții în care ne aflăm Love Is Fun but…COMPLICATED!