A List Magazine ∙ August 7, 2020 ∙ 3 min read

Este vară, e vremea vacanțelor, a distracției si a plimbărilor. Dar este și momentul potrivit pentru a vă schimba dieta. Să fii în aer liber mai des este minunat, dar căldura poate provoca anumite probleme de sănătate  cum ar fi deshidratarea, sensibilitatea pielii sau deficiente de vitamine și minerale. Soluția simplă și delicioasă? Mâncați alimente de sezon, locale. Iată ce sfaturi ne dă nutriționistul Simona Colonescu!

Mâncarea sezoniera poate părea o tendință recentă, dar alimentația bunicilor noștri era una de sezon, naturală și neprocesată. Oamenii știau care e cel mai bun moment pentru a culege fructele sau ce legume vor crește cel mai bine în zona lor și când. Stilul modern de viață ne-a determinat să pierdem legătura cu aceste idei de bază. Astăzi avem acces la orice aliment dorim, pe tot parcursul anului. Dar doar pentru că ceva e disponibil în magazin nu înseamnă că are aceleași calități sau valori nutritive ca un aliment de sezon. Cred că alimentația de sezon este ceva ce trebuie readus în ritmul vieții noastre.

Iată câteva beneficii ale consumului produselor de sezon:

Au un gust mai bun și un aportul ideal de nutrienți. Sunt mai sănătoase decât produsele extrasezoniere deoarece acestea din urmă, fiind expediate de departe, sunt culese prematur, înainte de a fi coapte. Există studii care arată ca produsului cules prematur îi lipsesc nutrienți. Sunt mai ieftine.

Cel mai iubit sezon al anului ne aduce cele mai delicioase alimente, care ne vor ajuta corpul să arate și să se simtă cel mai bine.

Top 5 alimente pe care ar trebui să le consumăm vara:

Pepenele roșu– hidratează, remineralizează și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Este bogat în vitaminele A, B6, C, se evidențiază prin conținutul de magneziu și potasiu și are foarte puține calorii, aproximativ 30 kcal la 100 gr. Pepenele roșu mai contine și licopen, o substanță care protejează pielea de razele UV. Îl puteți folosi în salate, deserturi și smoothie-uri.

Roșiile – sunt o sursă excelentă de antioxidanți, minerale, vitamine și fibre. Au un nivel scăzut de calorii, ele conținând doar 18 kcal la 100 gr. Roșiile pot reduce în mod semnificativ nivelul de colesterol rău din sânge (LDL), reduc hipertensiunea arterială, reduc riscul apariției bolilor de inimă.

Afinele – sunt sărace în calorii și grăsimi, însă abundă în substanțe nutritive. 100 gr de afine conțin 57 de kcal. Sunt o sursă bună de magneziu și vitaminete K și C. Afinele cresc capacitatea de memorare și învățare, țin sub control nivelul zahărului din sânge, lupta împotriva infecțiilor urinare, au efecte antidepresive, mențin sănătatea ochilor. Le poți consuma fie ca topping pentru porridge, în combinație cu iaurt sau cereale, în smoothie-uri sau chiar în salate cu nuci și brânză feta.

Porumbul dulce –indiferent dacă îl fierbi, îl gătești pe grătar sau îl incluzi în salate, porumbul este o alegere bună și are câteva beneficii cunoscute pentru sănătate. Este o sursă bogată de carbohidrați ce furnizează energie pe tot parcursul zilei, prevenind fluctuațiile de glicemie și oferă o senzație de sațietate de lungă durata. Porumbul conține luteina și zeaxantina care pot preveni cataracta.

Dovleceii – sunt ideali în curele de slăbire, 100 gr dovlecei conținând doar 12 kcal. Sunt o sursă bună de mangan, potasiu, calciu, zinc, fosfor, folati, vitaminele A, C, B1, B6, B12. Dovleceii stimulează digestia, au efecte diuretice, mențin sănătatea ochilor, scad tensiunea și previn bolile de inima. Îi poți consuma în salate, la grătar sau poți face chiar paste din dovlecei.

Pe toate le găsești la piață… proaspete și gustoase.

Related Posts

Eroii României la Jocurile Olimpice

Ediția de la Paris de anul acesta se desfășoară în perioada 26 iulie – 11 august. Un moment…

Savantele (reale ale) României

La nivel global, în prezent, doar 33% dintre cercetători sunt femei. Acestora li se acordă mai puține finanțări…

Premierele lunii mai: filme noi la cinema

Blockbustere mult așteptate, comedii și povești pentru întreaga familie: iată care sunt premierele lunii mai la cinema. Kingdom…

Coffee Time! Interviu cu Bogdan Georgescu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

3 ani pe o platformă de networking: ce-am învățat din 254 de întâlniri (cu mulți experți și câțiva ciudați)

Totul a început cu un text de la clienta mea ucraineancă londoneză, coach pentru executivi proaspăt promovați. „Știu…

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…