Monica Cismaru ∙ March 22, 2024 ∙ 5 min read

Iată câteva filme cu și despre feminism, care dărâmă stereotipuri și care celebrează femeia în deplinătatea ei, cu vulnerabilități, inteligență, sensibilitate, umor, traume, putere și agilitate.

Promising Young Woman (2020)

Filmul este scris, regizat și coprodus de Emerald Fennel, care își și face debutul în regie cu această producție de excepție. Rolul principal din Promising Young Woman e interpretat de Carey Mulligan, o tânără în jur de 30 de ani, deșteaptă și frumoasă, care încă locuiește cu părinții ei și care lucrează într-o cafenea, fără prea mari ambiții de la viață. Personajul lui Carey are un trecut traumatizant, care ni se dezvăluie pe parcurs, pas cu pas, și care stă la baza stilului ei de viață atipic. Ea obișnuiește să iasă noaptea în oraș, unde agață bărbați, pozând într-o victimă neajutorată, iar când aceștia încearcă să profite de ea, aceasta se răzbună. Filmul surprinde cu fiecare minut și cu fiecare scenă și este un manifest perfect pentru puterea și dragostea feminină.

9 to 5 (1980)

Un clasic feminist, în 9 to 5 joacă Jane Fonda, Lily Tomlin și Dolly Parton – actrițele interpretează rolurile unor colege care încearcă să-și anihileze la propriu șeful bigot, sexist, ipocrit și egocentric- Franklin Hart Jr. (Dabney Coleman). Fiecare încercare a acestora de a-și omorî șeful care le umilește cu fiecare ocazie se soldează cu un eșec, iar acesta revine în fiecare dimineață la serviciu, până cand cele trei reușesc să-l răpească și să preia controlul companiei la care lucrează, iar productivitatea are o creștere exponențială.

Persepolis (2007)

Persepolis e bazat chiar pe autobiografia regizoarei filmului, Marjane Satrapi. Producția animată o prezintă pe Marjane, interpretată de Chiara Mastroianni – o femeie îndrăzneață și sigură pe ea, un exemplu al femeii iraniene moderne care nu ezita să lupte pentru libertatea ei și pentru dreptul la viață, la fel cum o fac și ceilalți cetățțeni iranieni de azi.

Girlhood (2014)

Regizat de Céline Sciamma, Girlhood spune povestea lui Marieme (Karidja Touré), care încearcă să lase în urmă viața ei ca membră a unei bande. Chiar dacă se alăturase acestei bande cu speranța unei vieți mai bune, ea descoperă că are parte de exact opusul unui trai sigur. Touré joacă la perfecție scene emoționante, prin care câștigă simpatia audienței.

Foxy Brown (1974)

Un clasic al anilor 70, Foxy Brown spune povestea unei femei care își ia dreptatea în propriile ei mâini. Când iubitul lui Foxy (Pam Grier) este ucis de membrii unei bande, aceasta decide să porneasca pe urmele criminalilor șă sa se răzbune.


Real Women Have Curves (2002)

În film joacă America Ferrera, în rolul Anei, o tânără femeie aflată la o răscruce a vieții. Aflată chiar în pragul absolvirii liceului, Ana își dorește să meargă la colegiu, dar mama ei, Carmen (Lupe Ontiveros) vrea ca ea să se căsătorească și să preia afacerea familiei. Real Women Have Curves este mai mult decât o dramă de familie, de interacțiune mamă-fiică, este și un manifest pentru femeile cu forme.

No Men Allowed (2011)

Această comedie iraniană se concentrează pe separarea femeilor de bărbați din Iran. Potrivit legii islamice, dar și altor religii, bărbații și femeile nu ar trebui să trăiască în același loc dacă nu sunt căsătoriți.  No Men Allowed face un exercițiu de imaginație și arată ce s-ar putea întâmpla când într-o școală frecventată exclusiv de fete e nevoie de un profesor, iar singurul dascăl disponibil este bărbat.

Related Posts

Taylor Swift și-a lansat un nou album- The Tortured Poets Department

Taylor Swift (34 de ani) nu ia nicio pauză și lansează cel de-al 11-lea ei album de studio,…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…