Bianca Sterie ∙ June 7, 2021 ∙ 7 min read

Oricât aș încerca să găsesc cuvintele potrivite pentru a descrie The Nevers, hitul primăverii de la HBO GO, cred că mi-ar fi destul de greu să ajung la o formulare care să mă mulțumească pe deplin. Și asta pentru că The Nevers e un „cocktail” surprinzător, intens, unic, un mix de personaje complexe, eroine cu puteri inedite, conflicte intense, răsturnări de situație, acțiune și mult, mult suspans. 

În ultimii ani ai regimului Reginei Victoria, Londra este plină de „Cei Atinși”: oameni – în mare parte femei – care manifestă brusc abilități anormale – unele de-a dreptul fascinante, altele tulburătoare. Printre ei se numără Amalia True (Laura Donnelly), o văduvă misterioasă cu pumnii iuți, și Penance Adair (Ann Skelly), o tânără inventatoare sclipitoare, pentru care știința nu are limite. Ele sunt liderii acestei noi categorii sociale, care creează un cămin pentru „Cei Atinși”, renumitul Orfelinat, în timp ce luptă pentru drepturile și vocile celor care nu au loc în societatea victoriană. De curând, am avut ocazia de a sta de vorbă cu cele două actrițe despre The Nevers și personajele lor, despre inegalitățile sociale, dar și despre mesajul puternic al acestui serial, așa că a venit momentul să le descoperim împreună. Ladies and gentlemen, Laura Donnelly & Ann Skelly!

Care a fost prima impresie despre personajele voastre, Amalia și Penance, atunci când ați primit scenariul? Cum le-ați perceput?

Laura Donnelly: Pentru mine, Amalia a fost de la început o femeie atipică pentru acele vremuri. M-am bucurat enorm că am șansa de a juca într-un serial de epocă, dar că, în același timp, pot interpreta un personaj care nu ar apărea în mod obișnuit într-o astfel de producție. A fost minunat să port costume de epocă, să fiu o doamnă din era victoriană, dar și să lupt, să îmi susțin punctul de vedere, să fiu rebelă, practic, toate acele lucruri pe care nu mi le imaginam că se pot aduna într-un rol pentru mine. A fost ceva ce chiar mi-am dorit să încerc!

Ann Skelly: Prima mea impresie despre Penance a fost că este la fel ca mine, cred că acest lucru m-a surprins cel mai tare. Simțul umorului, felul ei luminos de a fi chiar și în situațiile foarte întunecate, m-am regăsit în ea. Sau poate acestea sunt trăsăturile irlandezilor, haha, dar cert e că le-am observat din prima la Penance. Joc adesea roluri foarte dramatice, așa că a fost plăcut să interpretez un personaj atât de optimist și haios. 

Ce a însemnat pentru voi să jucați aceste roluri? 

A.S.: Ei bine, ceea ce îmi place la Penance și ce cred eu că este important să se vadă la o femeie din perioada victoriană este inteligența sa incredibilă. Nu e deloc limitată, face absolut tot ce îi trece prin cap. Nimeni nu i-a oferit nimic, nu i s-a dat vreo șansă, dar ea e pasionată de știință și tehnologie și are chiar propriul atelier de care se ocupă, ador acest lucru la ea! Ea nu face nimic în ciuda altora, ci pur și simplu din pasiune. Iar Amalia o încurajează foarte tare prin exemplul propriu. Amalia este o femeie înaintea vremurilor sale și o inspiră de fiecare dată să își urmeze și ea drumul.

L.D.: Da, cred că faptul că sunt prezentate femei atât de diferite din acea epocă pune lucrurile într-o nouă lumină pentru publicul care nu a fost obișnuit să vadă astfel de personaje în poveștile din perioada victoriană. Vedem și care erau așteptările de la ele. Dar, în același timp, putem face o comparație între cum se întâmplau lucrurile pe-atunci și cum se întâmplă acum. Serialul ne arată cât de departe am ajuns, dar și cât de departe mai avem de mers, pentru că văzând contrastul din The Nevers, ne putem da seama de poziția noastră din prezent.

A.S.: Da, societatea încă se poate schimba. Iar epoca victoriană e un exemplu grozav pentru a vedea de unde am plecat. 

Care sunt provocările sau bătăliile cu care se confruntă femeile în prezent și pe care le-ați identificat și în scenariul The Nevers?

A.S.: Din punctul meu de vedere, mai exact, din perspectiva personajului meu, Penance, atunci când ești femeie tânără și ai un cuvânt de spus, mai ales într-un domeniu de care, în mod tradițional, se ocupă bărbații, nu prea ești luată în serios. Și am simțit acest lucru și pe pielea mea până la un punct. Cred că încă recunosc, în lumea noastră de acum, anumite instituții sau sisteme care au rămas prinse în epoca victoriană, de care beneficială doar partea privileagiată a societății, dar sper că în următorii ani vom găsi o cale să fim mai deschiși, mai flexibili la nivelul întregii societăți. 

L.D.: Da, cred că opresiunile din era victoriană au fost sistemice, iar sistemele de-atunci sunt foarte clar reprezentate de dușmanii Celor Atinși, cum este lordul Massen, interpretat de Pip Torrens, care întruchipează legea convențională, fiind un aristocrat alb care nu își dorește schimbare în societate. Pe de altă parte, trăsăturile multora dintre sistemele de-atunci sunt prezente și astăzi, chiar dacă, poate, nu sunt la fel de evidente ca în vremurile trecute. Însă ele continuă să existe în societate și cred că ne-ar fi de ajutor în evoluția noastră să fim un pic mai conștienți de ele, de misoginismul sistemic, de rasismul sistemic, de sistemele opresive. 

Prietenie și solidaritatea dintre femei sunt temele mari ale serialului The Nevers, Amalia și Penance au o legătură extrem de frumoasă și de apropiată. Cum ați construit această relație?

L.D.: Ce drăguț din partea ta să spui asta, și eu și Ann avem aceeași relație. Ne-am cunoscut la o probă de „chimie”, trebuia să interacționăm puțin și să vedem dacă avem chimie pe ecran, pentru că de multe ori se întâmplă să te înțelegi foarte bine cu o persoană în viața reală, dar să nu aveți chimie pe ecran. Dar cred că am fost foarte norocoasă pentru că, în ziua respectivă, Ann Skelly a intrat pe ușă. Cred că a ajutat și faptul că suntem amândouă irlandeze, chimia noastră a funcționat din prima, dar ne-am și cunoscut destul de repede, am format rapid o conexiune. De altfel, nici sunt suntem foarte diferite de personajele noastre, tocmai de aceea, relația noastră este exact ca relația dintre Amalia și Penance. Asta a fost partea mea preferată la acest job.

A.S.: Aww, subscriu la tot ce a spus Laura. În cazul meu, faptul că am jucat alături de Laura m-a ajutat să fiu mult mai încrezătoare în mine, iar asta s-a întâmplat într-un timp foarte scurt. Este foarte deschisă atunci când lucrezi cu ea, de altfel, felul ei de a fi se reflectă și în personajul Amalia. Pur și simplu o admiram și o admiram foarte mult, trebuie să mă împrietenesc cu ea cu orice preț, haha. 

Credeți că The Nevers poate fi o sursă de inspirație pentru femeile care luptă pentru drepturile lor, în special pentru femeile din țările în care încă există un regim opresiv?

L.D.: Da, pentru mine înseamnă enorm faptul că am putut face acest serial, că l-am făcut distractiv și interesant de urmărit, dar care are și o narativă foarte, foarte relevantă pentru oamenii oprimați în societate, care trec prin situații dificile în acest moment. Cred că rolul artei este acela de a face diferite conexiuni între experiențele indivizilor de pretutindeni, de a scoate la lumină provocările lor. Sunt foarte mândră că am putut face un astfel de show!

A.S.: Acesta e un lucru minunat la serialele-dramă, faptul că te poți uita în urmă și poți vedea schimbările care s-au întâmplat de-a lungul timpului. De asemenea, un astfel de show pune în evidență ceea ce încă mai trebuie schimbat, progresul de care avem nevoie. 

Foto: HBO / Keith Bernstein

Related Posts

S-au anunțat nominalizările la Oscar 2023 – Cine are cele mai mari șanse la premiile Academiei Americane de Film?

După recentele gale Globurile de Aur și Critics Choice Awards, ne puteam face o idee despre viitoarele nominalizări…

Un film romanesc, pe locul 9 pe plan mondial la încasări în 2023

„Romina, VTM!”, noua peliculă marca Vidra Productions și Selly Media Network, se află pe locul 9 pe plan mondial…

Oprah Winfrey apare alături de Kerry Washington în drama Six Triple Eight

Veștile bune circulă repede. Fanii Oprah vor avea ocazia să o vadă într-un rol interesant, în cel mai…

Actorul de origine română Sebastian Stan joacă într-un nou film alături de Julianne Moore

Sebastian Stan (40 de ani), actorul de origine română, unul dintre cei mai apreciați de la Hollywood, joacă…

Titanic revine în cinematografe, într-o versiune remasterizată

Unul dintre filmele care a umplut cinematografele din întreaga lume, Titanic aniversează 25 de ani de la premieră….

Ce filme noi vedem în ianuarie la cinema

Blockbustere, ecranizări ale unor cărți celebre, comedii, dar și noi pelicule românești: iată care sunt titlurile pe care…

Ce filme și seriale vedem în ianuarie pe platformele de streaming

Un an nou, filme și seriale noi! Iată care sunt titlurile cu care ne delectăm în luna ianuarie…

Marion Cotillard revine pe marele ecran alături de Cosmina Stratan, în Frate și soră / Frère et soeur

Din selecția oficială de la Cannes, Frate și soră / Frère et soeur, noul film al lui Arnaud…

Topul celor mai bune filme din 2022

Elvis și Avatar: The Way of Water se numără printre marile favorite la cursa pentru Oscarurile din 2023,…

Cele mai așteptate filme din 2023

De la Barbie, la Dune, partea a doua și la Mica Sirenă, iată câteva dintre cele mai așteptate…