Bianca Sterie ∙ March 22, 2024 ∙ 11 min read

Dacă erai în căutarea unui nou serial pentru serile de binge watching, o poveste care să te țină în permanență în suspans, 3 Body Problem, serialul momentului pe Netflix, este titlul pe care nu ai voie să-l ratezi. 

Creat de David Benioff și D.B. Weiss (Game of Thrones), 3 Body Problem urmărește aventura unui grup de cinci prieteni care fac o descoperire cutremurătoare, în timp ce se confruntă cu cea mai mare amenințare din istoria omenirii. Decizia crucială luată de o tânără femeie în China anilor ’60 are efecte în spațiu și timp până în zilele noastre, astfel că legile naturii încep să se destrame inexplicabil, iar câțiva oameni de știință își unesc forțele cu un detectiv cu metode mai neortodoxe pentru a opri pericolul. 

Din distribuția serialului fac parte mai mulți actori pe care deja îi știm din Game of Thrones, inclusiv Liam Cunningham, în rolul lui Thomas Wade, liderul grupului de operațiuni, care ne povestește mai multe despre acest proiect în interviul de mai jos.

Ce ne puteți spune despre audiții și despre cum ați primit rolul lui Wade?

LIAM CUNNINGHAM: Eram în niște discuții pentru un proiect, cu întâlniri pe Zoom și tot tacâmul, când m-au sunat David și Dan. Mi-au spus clar și răspicat să uit de celălalt proiect, pentru că mă voiau alături de ei. Am acceptat și cu asta basta. Asta era înainte să văd scenariul sau ceva de genul acesta. Cum s-ar zice, a fost noroc chior. În mare, cam așa au decurs audițiile în cazul meu.

Ce v-a atras, ca actor, la personajul lui Wade? Vedeți vreo asemănare între dvs. și Wade?

CUNNINGHAM: Soția mea probabil ar spune că sunt ceva asemănări. Cum lucrez cu băieții de aproximativ zece ani și am petrecut ceva timp împreună, probabil mă cunosc mai bine decât mă cunosc eu. N-am dubii că au scris acest personaj inspirându-se și din personalitatea mea. Este un amalgam uluitor. Adică, sunt îmbrăcat la patru ace, în costum făcut la comandă. Dar tipul nu este deloc cizelat, știe care este treaba lui și ce trebuie să facă pentru a duce lucrurile la bun sfârșit. Are o oarecare moralitate, dar nu lasă nimic să îi stea în cale și nu se lasă intimidat cu una, cu două. Nu știu de unde le-a venit ideea asta. După părerea mea, este un tip de treabă, chiar dacă în serial primește tot felul de apelative nu tocmai drăguțe. Ar fi totuși o exagerare să spunem că are doar intenții bune. Este absolut fabulos. Îl ador pe Thomas Wade. Este dezarmant de convins că războiul acesta care urmează să aibă loc se va încheia în favoarea noastră, deși nu avem o tehnologie la fel de avansată ca și inamicul cu care ne confruntăm. Logica lui este foarte simplă: dacă oamenii aceștia pot să facă lucrurile de care sunt capabili, atunci victoria nu e nu este imposibilă. 

Ne-ați putea menționa câteva teme din acest sezon care v-au impresionat?

CUNNINGHAM: Sunt teme de mare amplitudine. Sunt foarte multe metafore pentru schimbarea climatică. De exemplu, faptul că ne purtăm de parcă am avea ochelari de cal în timp ce amenințarea potențialei noastre dispariții de pe fața pământului se îndreaptă spre noi cu o viteză amețitoare. Ce facem? O ignorăm, trăim clipa? Sigur că trebuie să facem ceva, dar asta implică să înțelegem că este vorba despre o amenințare existențială. Exact așa cum se întâmplă în prezent cu criza încălzirii globale, cumva, toată lumea are impresia că e problema altcuiva. În serial, noi suntem cei din umbră care încearcă să se ocupe de problemă, pentru a permite umanității să trăiască în continuare fără să bănuiască nimic. Dar inamicul nostru informează lumea că se îndreaptă spre noi. Ce va fi rămâne de văzut, dar în mod cert va trezi întreaga omenire la realitate. Serialul celebrează și știința și universul său minunat, dar și capacitățile uluitoare ale minții umane. Avem cele cinci genii incredibile, membrii grupului Oxford Cinci, angajați de mine, care se folosesc de creion și hârtie pentru a găsi o cale să salveze lumea. Avem nevoie de inteligența lor remarcabilă pentru a salva omenirea. Ce poate fi mai dramatic de atât? 

Ne puteți dezvălui mai multe despre povestea lui Wade din acest sezon? Cine este, de unde vine, care este aria lui de expertiză și unde se încadrează în povestea luptei pentru supraviețuire a omenirii?

CUNNINGHAM: Wade apare mereu unde te aștepți mai puțin. Când mă gândesc la Wade, îl văd într-o bază militarizată, purtând un costum în trei piese și un palton din cașmir. De multe ori, așa apare în serial. Nu se prezintă niciodată și întotdeauna joacă un soi de joc al minții. Are intrare peste tot, de la membrii serviciilor secrete, ai guvernelor și până la Organizația Națiunilor Unite. Practic, toți jucătorii importanți îi răspund la apel și se supun planurilor lui. L-am putea descrie ca pe o figură sumbră, dar nu foarte enigmatică. Poziția lui Wade este enigmatică, dar el este cât se poate de direct.

Ce elemente de noutate regăsiți în povestea aceasta, în special din perspectiva acestui gen, al acestui spațiu cinematografic?

CUNNINGHAM: Pe de-o parte, avem perspectiva SF, cu costume spațiale, spandex și călătorii în timp. Dar dintr-o perspectivă mai largă, componenta SF ne plasează în lumi care nu există neapărat. Aceste povești se rezumă întotdeauna la personaje, la oamenii care sunt în pericol și la cei care fac planuri pentru a salva lumea. Acest serial impresionează prin anvergură. Nu se oprește la SF. Practic, SF-ul este cuierul pe care îți pui pălăria, dar, de fapt, este o poveste despre oamenii care se regăsesc în această situație bizară și despre parcursul lor. 

Serialul este foarte complex, iar lumea construită în el este una de proporții. Povestiți-ne despre universul din realitatea virtuală și despre cum a abordat echipa de scenografie acea componentă cheie a poveștii.

CUNNINGHAM: Îmi amintesc că am filmat la baza navală din Portsmouth, un loc în care este foarte greu de filmat. Doar ca să vedem un portavion a trebuit să trecem de multe controale de securitate și să prezentăm pașapoartele, pentru că e o locație reală, nu e un platou de filmare. Din ziua în care am început să lucrez la proiectul acesta, am știut că avea să fie ceva ieșit din comun. Am început în forță. La un serial de asemenea proporții, cinematografia trebuie să fie pe măsură. Vorbim despre dispariția omenirii. Nu poți face asta în sufragerie. Trebuie să creezi senzația de pericol, să-i faci să înțeleagă mizele.

Ce le puteți spune fanilor despre proporțiile și complexitatea acestei lumi RV pe care vor avea ocazia să o vadă?

CUNNINGHAM: Habar n-ai de ce naiba o să dai atunci când pășești în ea. Simpla citire a scenariului a fost senzațională. E ca și când am face zece filme diferite. Îi întrebam pe colegii mei de platou ce făcuseră în ziua respectivă și-mi spuneau: „Ah, ce să facem și noi, am stat atârnați în cabluri opt ore”. Când îi întrebam de ce au făcut asta, îmi spuneau că face parte din lumea RV. Se petrec tot felul de nebunii acolo.

Au fost scene pe care v-a plăcut în mod deosebit să le filmați sau care vi s-au părut dificile?

CUNNINGHAM: La vârsta mea, toate scenele sunt dificil de filmat. Dar pentru că este muncă de echipă, a fost extrem de interesant, în special datorită tinerilor din grupul Oxford Cinci. Sunt minți luminate, oameni cărora le place să își folosească creierul și sunt aruncați într-o lume haotică, în care sunt atacați și nu înțeleg de ce. Aici apar eu. Îmi e clar că ei sunt victimele. Încerc să-mi dau seama de ce anume sunt ținta atacului. Toate scenele cu membrii Oxford Cinci au fost dificile, pentru că nu au încredere în personajul meu. Sezonul acesta reunește destul de frecvent cele două lumi, cea a științei și cea a amenințării existențiale.

Ați menționat interacțiunea lui Wade cu grupul Oxford Cinci. Cum a fost colaborarea cu actorii care interpretează aceste roluri?

CUNNINGHAM: Îmi amintesc la sesiunea de citire a scenariului, când m-am uitat în jur, m-am simțit ca la o ședință ONU. Sala era plină de oameni cât se poate de diferiți și nu fără motiv. Încercăm să îi facem pe acești oameni să salveze omenirea și sunt tot felul de reprezentanți ai omenirii care înfruntă fățiș această amenințare. E ceva aparte să vezi toate aceste sensibilități, toate aceste culturi reunite în același loc. Dar pentru această poveste este absolut necesar, pentru că altfel nu ar fi autentică. Este o celebrare a omenirii, e ceva înălțător.

Aveți niște schimburi interesante cu Da Shi, personajul lui Benedict Wong. Cum a fost să lucrați cu el?

CUNNINGHAM: Se simte un oarecare iz de poveste de dragoste acolo. Îl respect în totalitate, este foarte amuzant și ne-am înțeles bine de la bun început. Este o plăcere să lucrezi cu el, este un actor extrem de generos. Ne amuzăm împreună. Amândoi facem asta de foarte mult timp. Apreciem că cineva este dispus să ne plătească ca să ne jucăm de-a actoria la vârsta noastră. Mă rog, a mea. 

Ne puteți spune câteva cuvinte despre relația cu realizatorii David Benioff, D.B. Weiss și Alexander Woo în plan creativ? Ce conversații ați purtat despre poveste și despre personajul pe care îl interpretați?

CUNNINGHAM: În linii mari, cam știu ce le place și ce nu. Lucrez cu David și Dan de aproape un deceniu și-mi dau seama ce gândesc după expresia feței. De cele mai multe ori, nu trebuie decât să spui cuvintele în ordinea corectă, iar scenariul lor face restul pentru tine. Actorii sunt pierduți fără scenariu. Dacă suntem norocoși, avem șansa de a rosti cuvintele minunate pe care acești scenariști, și nu mă refer aici doar la Dan, Dave și Alex, ci și la alții, le aștern pe pagină. Îți oferă destul de multă libertate până într-un punct, iar scenele sunt o bucurie. Au un talent cum rar întâlnești.

La ce se pot aștepta fanii cărților și ce așteptări ar trebui să aibă noii fani care nu știu nimic despre cărți atunci când vor urmări serialul?
CUNNINGHAM: Cei implicați în realizarea acestui serial au tratat cărțile cu foarte mult respect. Au înțeles importanța momentului. În cazul celor care au apreciat cărțile, speranța mea este că această interpretare îi va face să aprecieze și mai mult cărțile, pentru că este o reprezentare vizuală a unei povești pe care mulți o considerau probabil imposibil de filmat sau imposibil de transpus pe ecran. Din acest punct de vedere, sunt convins că publicul va aprecia serialul. Dar este și informativ și educativ, iar aceste lucruri pot captiva. În urma lucrului la acest serial, am început să mă interesez ce este inseparabilitatea cuantică. Aruncați și voi o privire, e foarte interesant. Sunt multe de descoperit în această poveste în care omenirea este în pragul colapsului, amenințată de un atac care îi poate marca sfârșitul.

Foto: Netflix

Related Posts

Taylor Swift și-a lansat un nou album- The Tortured Poets Department

Taylor Swift (34 de ani) nu ia nicio pauză și lansează cel de-al 11-lea ei album de studio,…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…