A List Magazine ∙ January 19, 2022 ∙ 6 min read

Operația de augmentare mamară este din ce în ce mai întâlnită în țara noastră. Dr. Ina Petrescu, medic primar în Chirurgie plastică de peste 16 ani, Estetică și Microchirurgie reconstructivă răspunde celor mai frecvente întrebări pe care pacientele le au, de obicei, înaintea unei astfel de intervenții.

În câte moduri se poate face augmentarea mamară și care sunt criteriile după care alege o metodă sau alta?

Pentru obținerea unor rezultate naturale, cea mai bună abordare a acestei intervenții este prin incizia la nivelul șanțului inframamar și poziționarea implantului într-un buzunar de tip dual plane – adică sub mușchiul pectoral și glanda mamară. Această metodă se alege în cazurile cu sâni foarte mici, iar mușchiul are rolul de a acoperi foarte bine implantul pentru ca acesta să nu se simtă la palpare sau să aibă margini vizibile.

Dacă pacienta are suficient țesut mamar, atunci se poate plasa implantul deasupra mușchiului pectoral.

Care sunt caracteristicile candidatei ideale pentru o operație de augmentare mamară?

Decizia unei intervenții de augmentare mamară este foarte importantă în viața unei femei. O femeie cu sânii mici își va dori mereu un bust mai generos. Dacă ai peste 18 ani, poți face această intervenție. Dacă în viitorul foarte apropiat – însemnând un an – ai în plan o sarcină, este bine să faci intervenția la 6 luni după ce ai terminat alăptarea. Cel mai important lucru pentru o pacientă sunt așteptările realiste – adică să înțeleagă limitele acestei intervenții și să nu își dorească implanturi mamare exagerat de mari întrucât riscurile sunt de asemenea mari – sânii se lasă, glanda mamara și pielea se subțiază, apar modificări de sensibilitate la nivelul mameloanelor. Este foarte important să mergi la consultație și să afli părerea unui specialist cu experiența care te va sfătui să alegi un implant potrivit care să producă un rezultat excelent.

Care sunt contraindicațiile operației de augmentare mamară?

Dacă la o ecografie mamară sau la o mamografie apar noduli suspecți, atunci vei amâna operația până la clarificarea structurii acestor noduli. Dacă fumezi, este bine să întrerupi cu două săptămâni înainte și două după operație. Dacă ești însărcinată sau alăptezi, operația se amână, desigur. Bolile autoimune, precum și cele psihice, depresia netratată sunt de asemenea contraindicații importante.

Care sunt posibilele efecte adverse în cazul unei astfel de operații – atât imediat după intervenție cât și cu trecerea timpului?

Complicațiile potențiale imediate – hematomul imediat după operație sau infecția – sunt extrem de rar întâlnite. În ceea ce priveste complicatiile în timp, ultimul studiu publicat în 2021 arată că riscul de ruptura a implantului la 10 ani de la operație este de 12%, contractura capsulară (capsula este foița care învelește implantul) – când sânul devine dur sau chiar se poate deforma –  poate apărea în 2-6% din cazuri. Riscul de rotație a implantului anatomic este foarte mic – 1%. Însă mai frecvente sunt modificările de sensibilitate la nivelul mameloanelor, care pot fi mai sensibile sau, dimpotrivă, pot să își diminueze temporar sensibiltatea – una din 10 paciente poate relata aceste tulburări. Temerea cea mai mare, pe care o au multe femei, este aceea de cancerul legat de prezența implantului. În urmă cu câțiva ani, a fost o reacție foarte puternică în media, însă realitatea este urmatoarea: riscul statistic calculat de a face limfom anaplazic cu celule mari este de 1:38000 femei cu implant. În Europa, s-a raportat un număr de 345 cazuri, iar în intreaga lume 560, conform ultimului raport publicat de Comisia Europeană. Acest limfom a apărut în cazul unor implanturi macrotexturate (care nu se mai folosesc) și, cu precădere, în Statele Unite și Australia, fiind implicați factori genetici și geografici. Implanturile cu volum mare au risc de complicații pe măsura: sânii se lasă mai repede, glanda mamara și pielea se subțiază, există risc de expunere a implantului prin incizie.

Cum ar trebui să se pregătească pacienta care și-a programat o operație de mărire a sânilor? Ce restricții are?

Rezultatul intervenției depinde pe deoparte de ceea ce face chirurgul în sala de operații și, totodată, și de respectarea unor recomandări absolut necesare. Atunci când ajunge acasă, pacienta trebuie să aibă un confort maxim, pentru că efortul fizic, ridicarea greutăților sunt interzise în primele două luni. De asemenea, în această perioadă, pacienta trebuie să poarte bustiera permanentă, să doarmă pe spate și sunt restricții și la condusul mașinii. Sunt însă permise activitățile ușoare, iar pacienta poate face duș. În vederea intervenției sunt necesare un set de analize de laborator și ecografia mamară, iar din punctul de vedere al momentului operator recomand efecturea intervenției după încheierea ciclului menstrual.

Cum decurge perioada de recuperare post operatorie? Care sunt restricțiile?

Primele 4-5 zile sunt mai dificile, durerea post-operatorie este însă similară cu cea de după un efort fizic intens, însă o combatem cu medicamente analgezice. Recomand tuturor pacientelor mele ca în primele două săptămâni să fie răsfățate, să se simtă ca într-o vacanță, pentru că nu au voie să gătească sau alte activități casnice. Perioada în care trebuie evitate eforturile fizice intense este de două luni, apoi se pot relua exercițiile fizice și activitățile normale. Serviciul se poate relua după două săptămâni.

În ce măsură mai este nevoie de sutien sau de alte obiecte vestimentare de susținere după operația de augmentare mamară?

Busiera trebuie purtată permanent în primele două luni de la operație, iar în primele șase luni și la sala de sport. Pentru a menține cât mai mulți ani rezultatul, recomand purtarea unui sutien care să susțină sânii și, bineînțeles că la anumite evenimente, pentru o rochie decoltată de exemplu, se poate renunța la sutien.

Au voie pacientele să se expună la soare după operație?

Sigur, după trei luni de la operație se pot bucura de soare și plajă, bineînțeles, cu factor de protecție.

Au implanturile mamare vreun impact asupra sănătății?

Faptul că implanturile mamare se folosesc în reconstrucția mamară după cancer demonstrează că sunt dispozitive sigure, biocompatibile cu organismul uman. În plus, necesitatea verificării anuale a implanturilor printr-o ecografie sau o mamografie are un rol benefic prin depistare precoce a unui neoplasm mamar incipient.

Related Posts

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Dionysis Moustis, barista: „O cafea gustoasă are de-a face cu preferințele personale și cu experiența anterioară”

Dionysis Moustis este Coffee Capabilities Manager CEMEA Lavazza și ne povestește despre culisele competițiilor de barista, despre alegerile…

Acoustic Boyz: ”Cântăm pentru public, nu pentru noi”

Cum a ajuns o trupă formată din trei băieți de la Liceul de Muzică un adevărat fenomen în…

Modă cu impact social: C&A colaborează cu femeile artizan din India pentru o colecție cu broderii manuale

Când într-o mare de piese colorate pentru vară îți atrag atenția niște piese alb-negru, cu broderii superbe, lucrate…

Cornel Ilie (VUNK)- ”Dacă eu cu mine nu sunt fericit, nu voi putea fi nici lângă altă persoană”

Trupa VUNK a lansat recent cel de-al zecelea album din carieră, intitulat ”De luni până duminică”. Cornel Ilie,…

Cristina Tudor: Ca părinte, planificarea financiară e esențială

Proaspătă mămică, Cristina Tudor spune azi că educația copilului este crucială, iar planificarea atentă a cheltuielilor pentru etapele…

Cătălina Buliga: „Investesc în mine mai întâi”

Fiecare dintre noi definim în mod diferit echilibrul, indiferent că ne raportăm la viața profesională, cea de familie…

Cristina Preda: „Sănătatea financiară trebuie antrenată”

Întâlnim adesea tineri dornici să-și contureze un viitor financiar solid, iar Cristina Preda, o masterandă determinată, ne inspiră…

Flavia Andrei a renunțat la shoppingul compulsiv

Fiecare călătorie pe care o facem, fiecare conversație purtată și fiecare decizie luată aduce cu sine momente de…

Simona Vilău, curator Art Safari: „Arta e un sport al minții. Ne lasă libere emoțiile”

Artist și curator, Simona Vilău este responsabilă primăvara aceasta cu o fascinantă punere în scenă a unei expoziții…