Monica Cismaru ∙ December 28, 2020 ∙ 6 min read

oana cuzino

 Oana Cuzino privește cu speranță și cu optimism spre viitor și speră ca la anul pe vremea asta să putem respira usurați, după ce vom fi scăpat de povara pandemiei.

 

Oana, cum ai resimțit acest an, cum și-a lăsat amprenta asupra ta ca om, ca profesionist?

Sincer, eu sunt o persoană care întotdeauna a transformat perioadele mai puțin strălucite în oportunități. Trăim într-o eră a tehnologiei, așa că am reușit să adaptez activitățile mele curente acestei realități. Am participat la congresele medicale din cadrul educației medicale continue, dar și la dezbaterile științifice online care m-au interesat și așa mi-am dat seama și că am ieșit chiar mai câștigată. Nu am mai ratat nicio sesiune sau workshop interesante – la care eram nevoită să renunț, din varii motive, atunci când trebuia să fiu fizic prezentă. Traficul aglomerat, distanța, necesitatea de a ajunge în altă parte a orașului în scurt timp. Apoi, grație mijloacelor de comunicare – Zoom, Skype etc. am avut acces pentru interviuri într-un mod mai facil, la medici ocupați și mai greu accesibili, așa că și eu și publicul meu am fost mai câștigați. Sunt și multe aspecte de acest fel, care merită menționate și speculate într-un mod pozitiv.

Ca medic, cum vezi evoluția pandemiei în următoarele luni?

Privesc cu optimism, pentru că văd și înțeleg eforturile pe care le face lumea medicală și științifică în general, grație intervențiilor constructive în acest sens, sunt convinsă că ne îndreptăm spre o ameliorare a situației. Dar trebuie să fim realiști și răbdători și să avem capacitatea de a privi pe termen mai lung efectele benefice ale acestor implementări. 

Ce te întreabă oamenii cel mai des legat de acest subiect?

Pentru că acum speranța vine din zona vaccinării, cel mai des oamenii îmi adresează punctual întrebări  despre acest subiect, de exemplu dacă cei care au făcut deja afecțiunea trebuie să facă vaccinul și la cât timp de la vindecare, ce se întamplă daca fac vaccinul cei care sunt deja infectați și încă nu știu, sau sunt asimptomatici. Cât timp durează imunitatea post COVID 19 la cei vindecați sau la cât timp va trebui repetat vaccinul pentru a fi în siguranță.

oana cuzino

Care sunt cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru sănătatea noastră?

În primul rând, să nu lăsăm garda jos, în fața vreunei alte persoane, care ar putea fi purtătoarea virusului, indiferent dacă ne este apropiată sufletește sau nu. Nu jignim pe nimeni dacă purtăm masca în prezența acesteia, evităm contactul fizic, ne dezinfectăm regulat, din contră, reprezintă o formă de respect pentru viața celuilalt. Din păcate așa cum au semnalat și medicii din UK, virusul a mai suferit o serie de mutații și se pare că i-a crescut contagiozitatea și virulența, așadar nu este de glumit în continuare cu posibilitatea infectării. Apariția în sine a vaccinului nu va rezolva instantaneu problemele generate de pandemie. Apoi, să încercăm în mod conștient să ne păstrăm o stare foarte bună de sănătate, pe orice plan dar în special a sistemului cardiovascular și pulmonar, pentru a putea face o formă mai ușoară în cazul nefericit în care totuși contractăm virusul. Să ne hrănim echilibrat, să facem sport regulat, să evitam orice abuz sau dezechilibru. Să ne informăm doar din surse credibile, autorități, medici responsabili și să nu ne expunem informațiilor false, lipsite de fundament științific, care inflamează social media. 

”Ce se întâmplă, doctore?” a ajuns la majorat. Cum ai descrie acești 18 ani de televiziune pe teme medicale și de lifestyle? Oamenii nu și-au pierdut interesul atâția ani, din contră…

Nici eu nu mi-am pierdut interesul pentru informația medicală și nici nu am avea cum, având în vedere cât de mult și intens evoluează lumea medicală științifică pe orice plan. Oamenii știu că fără sănătate desfășurarea vieții pierde mult din farmec, cu toții vor să și-o păstreze sau s-o redobândească, așa că subiectul “sănătatea“ va fi la ordinea zilei întotdeauna. 

La sfârșit de an, ai vrea să primești și să oferi…

Sănătate celor care se luptă cu pierderea ei. Iar eu să mi-o mențin pe a mea și a celor dragi din jurul meu. Anul acesta, pandemia i-a dat peste cap planurile lui Moș Crăciun și i-a dat această misiune dificilă – de ne aduce doar …sănătate. Cred că și rezoluțiile din acest an poartă același numitor comun- cuvântul magic “sănătate” – să îi acordăm maxim de atenție și efort.

Ne poți enumera 3 lucruri pe care vrei să le faci în 2021?

În primul rând, să am șansa de a face vaccinul împotriva COVID 19, pentru a căpăta mai multă libertate de mișcare. După care, să pot să îmi vizitez fără teamă de îmbolnăvire, rudele și prietenii pe care nu i-am mai văzut de un an. Nu în ultimul rând, să călătoresc într-o mică vacanță la vară.

Cu ce ai înlocuit momentele ratate ale anului? Cu toții ne-am petrecut  aniversările, sărbătorile în izolare… Care a fost resortul tău în această perioadă?

Am fost alături de fiica mea, care a profitat de această perioadă pentru a se dedica aproape în întregime studiului. Dar și de familia extinsă și prietenii apropiați, cu ajutorul tehnologiei. Chiar dacă aniversările au fost mai austere, nu și-au pierdut farmecul datorită suportului sufletesc al celor dragi.

oana cuzino

Spuneai într-un interviu despre fiica ta că-și dorește să studieze Psihologia. Cum s-a hotărât asupra acestui domeniu? Îți cere ajutorul legat de sudii, de școală?

Psihologia a atras-o pur și simplu, pentru că este foarte empatică și are darul de a găsi elemente de suport, înțelegere și încurajare a celor din jurul ei. A-mi cere ajutorul e prea mult spus, însă îmi povestește despre lucrurile pe care le învață și vorbim despre ele, le analizează și sincer pot spune că și eu am învățat de la ea multe lucruri  noi care m-au încântat!  

Care e cea mai neobișnuită întrebare pe care ți-a adresat-o?

Este o persoană care mereu analizează detașat ceea ce observă și asta e foarte amuzant. Cu întrebări mai neobisnuite și simpatice mă provoacă mereu. De exemplu, recent m-a întrebat care este motivul pentru care omenirea nu a ajuns la un consens în ceea ce privește partea de drum pe care conducem mașina. De ce nu au adoptat cu toții un mod unic de a conduce, la începuturile epocii moderne, mai ales că este o problemă cu mari implicații, atât în siguranța oamenilor, cât și a industriei automobilelor… 🙂 

La anul, pe vremea asta, ai vrea să…

Aș vrea să fi scăpat cu toții de povara posibilității de infectare cu SARS Cov2 și să ne continuăm viața relaxați, fiecare în ritmul nostru. 

Foto: PRO TV

Related Posts

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Dionysis Moustis, barista: „O cafea gustoasă are de-a face cu preferințele personale și cu experiența anterioară”

Dionysis Moustis este Coffee Capabilities Manager CEMEA Lavazza și ne povestește despre culisele competițiilor de barista, despre alegerile…

Acoustic Boyz: ”Cântăm pentru public, nu pentru noi”

Cum a ajuns o trupă formată din trei băieți de la Liceul de Muzică un adevărat fenomen în…

Modă cu impact social: C&A colaborează cu femeile artizan din India pentru o colecție cu broderii manuale

Când într-o mare de piese colorate pentru vară îți atrag atenția niște piese alb-negru, cu broderii superbe, lucrate…

Cornel Ilie (VUNK)- ”Dacă eu cu mine nu sunt fericit, nu voi putea fi nici lângă altă persoană”

Trupa VUNK a lansat recent cel de-al zecelea album din carieră, intitulat ”De luni până duminică”. Cornel Ilie,…

Cristina Tudor: Ca părinte, planificarea financiară e esențială

Proaspătă mămică, Cristina Tudor spune azi că educația copilului este crucială, iar planificarea atentă a cheltuielilor pentru etapele…

Cătălina Buliga: „Investesc în mine mai întâi”

Fiecare dintre noi definim în mod diferit echilibrul, indiferent că ne raportăm la viața profesională, cea de familie…