Dacă și tu simți că nu mai ții pasul cu tehnologia uneori, îți recomand să intri pe SocialWeb.ro. Vei descoperi o mulțime de tips&tricks, articole și tutoriale video despre cum funcționează Internetul, dar și secrete social media care te vor transforma într-un adevărat expert, incidiat de toată lumea. Însă partea care mie-mi place cel mai mult este că ele sunt povestite de Cristina, de a cărei prezență cool&frriendly te vei îndrăgosti pe loc.
Aventura Cristinei Avădănei cu Web-ul începe cu anul 2001, când era într-a 11-a, rămăsese singura persoană în redacția revistei liceului și nu era niciun interes să fie printată. “Așa că am făcut al doilea cel mai firesc lucru: am pus revista pe net. Eram la Liceul de Informatică din Piatra Neamț așa că nu a fost greu să găsesc un coleg care se pricepea la programare HTML. Eu am făcut contentul, el site-ul. Distracția, de fapt, a început când a trebuit să promovez munca. Așa că am scris linkul pe hârtiuțe și le dădeam fiecărui profesor la final de oră explicându-le cu entuziasm ce am făcut și ei uitându-se confuzi. Cum adică pe internet? a fost întrebarea populară”, își începe Cristina povestirea.
Apoi, a urmat o vară în care făcea săptămânal o pagină de ziar – cea dedicată tinerilor, în cadrul căreia printre interviuri și alte materiale avea și o rubrică în care recomanda site-uri. Asta era în 2002. Și în Piatra Neamț. Nu știa pe-atunci că va fi un domeniu imens, care îi era deja destinat.
În 2003 a venit la facultate în București. Și i-a luat 3 ani să obțină primul job pe online. Pe-atunci nu existau internshipuri și era o oarecare reticență de a angaja studenți. Primul job pe online a fost la un ziar. În câteva luni, deja a simțit nevoia de mai mult. Și așa a ajuns la un trust de presă în 2007, unde a început ca junior editor pentru site-ul unei reviste, apoi a devenit content manager pentru site-ul alteia. “Și de aici a început magia. Și a apărut și social media în 2008-2009.”
“Sunt o persoană care mereu își dorește mai mult. Mi-am dorit să învăț cum se construiește un site, cum se așează conținutul într-un site, să analizez ce se citește pe site, pe ce se dă click, cum organizezi concursuri, faci promovare, ad-uri și lista e interminabilă pentru că mereu apare ceva nou.”
După munca la trustul de presă și o perioadă de freelancing, a devenit Online Coordinator la o revistă de fashion cu licență internațională. Un job din care spune că a învățat multe. Dar abia în 2018 a acceptat provocarea unui job full time de social media și pe un domeniu complet nou, radioul. Și așa a ajuns Social Media Manager la un important post de radio comercial, care a venit cu o listă întreagă de provocării și lecții.
Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru social media?
Cu intuiție. Sincer. Am descoperit Facebook printr-o întâmplare. Fratele meu avea cont și am văzut că erau joculețe simpatice. Așa că mi-am făcut și eu cont. Apoi am început să descopăr diverse funcții și lucruri de pe Facebook și să văd că se postează linkuri către articole. Și într-o zi mi-am zis ”huh, cum ar fi să promovez articolele de pe site-ul la care lucram pe Facebook?”. Și am făcut asta pe ascuns, pentru că nu puteam argumenta ce îmi zicea intuiția să încerc.
M-am gândit că testez o perioadă. Dacă nu merge, șterg toate conturile făcute și gata. Doar că a luat avânt. Am descoperit că existau articole despre social media. Toată lumea învăța din mers atunci. Era totul atât de nou, dar atât de mișto. E un lucru foarte rar să fii martor la începuturile unui nou domeniu.
Și confirmarea că fac bine ce fac a venit în momentul în care pagina de Facebook a revistei la care lucram a început să strângă like-uri. Genera trafic pe site. Cumva, reușisem să strâng o comunitate, ceea ce mi se părea wow. Și din joacă am descoperit un domeniu complet nou, la care mă pricepeam și în care navigam intuitiv.
De fapt, a fost un hobby transformat în profesie sau invers?
E o linie aproape invizibilă pentru mine. Am fost crescută de părinți pasionați de joburile lor (ingineri). Așa că mi se părea firesc să îmi descopăr un job care să îmi placă. A durat puțin până l-am găsit. Am trecut prin câteva joburi wow. De exemplu, primul meu job aici, în București, a fost la o revistă de construcții. Două luni cred că am rezistat. M-am simțit foarte dezamăgită de mine și am simțiti că dezamăgesc când mi-am dat demisia, dar pur și simplu nu pricepeam ce fac.
După 13 ani de realizat content, pot să mărturisesc că social media este domeniul perfect pentru mine. E domeniul perfect dacă îți place să faci content, îți place să îl declini în tot felul de forme și formate, îți place să analizezi rezultatele și să faci modificări în încercarea de a crea contentul aproape perfect.
Cum ai hotărât să lansezi un site dedicat, Socialweb.ro? Mai întâi te-ai lansat pe YouTube?
Pe lângă pasiunea pentru social media, o aveam deja pe cea pentru curatoriere. Înainte să știu ce e aia. Încă de când am avut internet, prin 2000-20001, am descoperit tot felul de siteuri, pe atâtea domenii, formate, o lume care m-a fascinat de la început. Pierdeam nopțile (pe vremea aia internetul era prin dial-up, pe telefon, și noaptea era cel mai ieftin tarif) trecând din site în site.
Acum fac același lucru, doar cu alte tool-uri. Atunci aveam Yahoo Directory. Acum am Facebook, Instagram, Feedly (o platformă în care am la un loc feed-uri RSS, care îmi pun la un loc articolele publicate pe sute de site-uri).
SocialWeb.ro a venit dintr-o suprasaturație de informație. Pregăteam material pentru trainguri interne la trustul de presă la care lucram (să mă mai laud puțin, am ținut training chiar și pentru CEO-ul companiei) și pur și simplu a devenit prea multă informație, pe care nu mai știam cum să o țin la îndemână ca să o pot găsi repede atunci când aveam nevoie.
Așa că într-o zi de 13 am luat domeniul. Apoi, cu ajutorul unui prieten, am activat site-ul. Anul ăsta site-ul face 10 ani.
Nu a avut succes peste noapte cum speram. Încă e un domeniu nepopular (content despre social media), cu toate că folosim cu toții rețelele de socializare. Însă nu am renunțat la el. De-a lungul acestor ani a fost una dintre puținele constante din viața mea, a fost refugiul meu, dar l-am și abandonat de atât de multe ori. Și chiar mă gândeam destul de serios să îl închid.
Până în mai 2017, când am primit semnul. Nu știam atunci ce e. Dar simțeam că e ultima speranță. Sub forma unui curs de social media, pe care mi-l doream de mult timp și pe care l-am tot amânat. Dar cumva universul a conspirat. E vorba despre cursul de social media de la Dalles Go ținut de Monica Jitariuc.
Îl recomand cu multă căldură oricui își dorește să aprofundeze social media. Am făcut cursul când deja aveam destul de multe informații și experiență, dar Monica mi-a oferit o lecție prețioasă: deschiderea spre noi posibilități.
Și datorită cursului și entuziasmului Monicăi (plus încrederea pe care o emană), am zis ”de ce nu?” și am pornit canalul de Youtube în iulie 2017. L-am pornit fără un plan anume. Am improvizat mult (I love to do that, îmi testează imaginația și limitele). Primele videouri le-am făcut pe telefon cu screen recorder, iar în porțiunile în care apare fața mea am pornit camera frontală și așa screen recoderul mă înregistra și pe mine.
Acele videouri sunt în continuare cele mai vizionate de pe canalul meu de Youtube. Cel mai vizionat are peste 44.000 de vizualizări.
Long story short, am făcut un upgrade echipamentului – filmez cu un aparat foto DSLR, folosesc lumini, lavalieră și îmi editez videourile mult, mult mai complex. Și nu mai concep să nu fac asta. Am descoperit că videoul e suma tuturor lucrurilor pe care le știu: informație utilă, pe care o pot așeza vizual. Și pot arăta mult mai multe lucruri decât aș fi putut într-un articol.
Deci, cumva, toate joburile, toate proiectele, toate experiențele și experimentele m-au ajutat să ajung în acest punct în care video-ul mi se pare forma perfectă de content.
Ce găsim pe site-ul tău?
SocialWeb.ro e destinația pasionaților de social media și internet. E adresat atât celor care lucrează în social media sau au taskuri ce țin de social media, cât și utilizatorilor obișnuiți de social media.
Și încerc să ofer tot felul de informații. Predomină materialele despre social media – noutăți, cât și tutoriale. Și apoi încerc să acopăr alte subiecte de interes – site-uri interesante pe care le-am descoperit, conturi de Instagram cărora merită să le dai follow, gadgeturi interesante descoperite și orice mai intră în zona asta de subiecte.
Momentan, trec printr-o perioadă de transformare a contentului de pe site. Cred că e o schimbare firească ținând cont că site-ul face în curând 10 ani, iar mediul online s-a schimbat atât de mult în acești ani. Ideea centrală rămâne să ofer cele mai bune informații din social media și internet.
Cum îți alegi subiectele?
Încerc să mă pun în locul utilizatorilor care intră pe site sau pe canalul de Youtube, dar nu îmi iese mereu. Îmi place să fac tutoriale prin care să îi ajut pe oameni să învețe cum să facă și ei ceva. Îmi place să îi ajut când îmi trimit mesaje – atât cât pot, pentru că uneori sunt limitări tehnice, telefonul lor e uneori motivul pentru care nu au o anumită opțiune.
Dar sunt foarte fericită când primesc mesaje că se uită la videouri și i-am ajutat să înțeleagă lucruri. Sau când îi pot ajuta atunci pe loc să rezolve o problemă. Atunci știu că merge în sfârșit ce am construit. Și e o chestiune de timp și de promovare până să ajungă mai mare. Și va ajunge mai mare.
Care sunt subiectele cele mai citite?
Instagram e cel mai popular subiect. Pe site, subiecte care au atras cel mai mult interes sunt: cum pui un link într-un Instagram Story, cum ascunzi că ești activ pe Instagram și a mers foarte bine un articol despre aplicații de gestionare a bugetului. Pentru că tehnologia nu e doar pentru entertainment, te poți folosi de aplicații să îți organizezi viața.
Pe Youtube, cel mai popular video e al doilea video publicat pe site și e despre Instagram – Tot ce trebuie să știi despre aplicația Instagram. A depășit 44.000 de vizualizări. De mare interes e și un video prin care explic cum îți poți șterge contul de Instagram.
Dacă am face un Top 3 de Do’s & Don’ts pe social media, cum ar arăta el?
Hai să le zic pe scurt de la început și le discutăm pe larg apoi: securitate, identitate, perseverență. Sunt 3 elemente cheie. Fiecare reprezentânt un Do și un Don’t.
Primul Do și primul Don’t e legat de securizarea conturilor. Mulți își construiesc această identitate în online, dar nu o protejează în niciun fel. Orice setare de securitate are contul dintr-o rețea de socializare, activeaz-o. Facebook are inclusiv o secțiune în care poți trece 3 persoane în care ai încredere să te ajute să îți recuperezi contul în cazul în care nu mai ai acces la el. Securizarea în 2 pași e superimportantă. Parole diferite. Și nu mai ziceți altora parolele voastre.
După securitate, care mi se pare crucială și despre care vorbesc ori de câte ori pot în videourile de pe canalul de Youtube SocialWeb.ro, cel mai important mi se pare să îți creezi o identitate în online. Eu pot să zic că sunt de la începuturi în social media. Am crescut odată cu internetul. Am văzut cum au evoluat lucrurile. La început era totul atât de simplu – Hi5 și Myspace, nu știu câți își mai amintesc de ele, te lăsau să îți personalizezi contul adăugând piese sau diferite elemente mici, care să te ajute să îți faci distinctiv contul. Dar apoi au venit Facebook, Instagram, TikTok – layoutul lor e la fel pentru toată lumea și așa s-a trecut la content, tot mai extravagant. Însă acum sunt aglomerate rețelele de socializare. Trebuie să te lupți să îți faci. Trebuie să îți creezi o INDENTITATE, să creezi altceva față de restul, trebuie să îți câștigi locul. Social media e o platformă, o scenă pe care te poți urca și chiar să devii faimos. Nu copia pe altcineva, nu copia stilul altcuiva, creează-ți propriul stil, propriul feed, cromatica ta.
Perseverența e al treilea cel mai important elemente și o capcană în care cad mulți. Sunt necesare perseverența și răbdarea. Perseverență, pentru că trebuie să creezi constant conținut pentru rețelele de socializare, și răbdare, pentru că nimic nu vine peste noapte.
De curând, ai lansat un parteneriat cu paginademedia.ro. Cum s-a întâmplat asta?
Propunerea de parteneriat a venit din partea lui Petrișor Obae, redactor-șef Pagina de Media. M-a contactat el și mi-a propus să facem ceva împreună pentru că îi plăcea ce făceam cu SocialWeb.ro și lor le lipsea componenta de noutăți legate de social media.
Eu deja începusem de câteva luni seria Social Web News (cu știri și noutăți din social media și internet) pe site, dar nu îmi plăcea. Nici cum mergea, nici forma simplistă de pus linkuri în articole. Pentru că nici eu nu mai aveam răbdare uitându-ma pe listele altora.
Iar când m-am întâlnit cu Petrișor să discutăm despre cum am putea colabora mi s-a părut ocazia perfectă să pornesc seria video Social Web News. Să transform lista de linkuri într-un video în care pot arăta mult mai multe. Și asta a venit cu o provocare în sine. Să învăț editare video mai mult decât știam. Iar provocarea asta m-a făcut să realizez că videoul e forma perfectă de conținut pentru că include informația sub toate formele, chestie pe care nu o puteam face prin articole.
Ce strategie crește vizibilitatea în online/social media?
Perseverența e prima. E cea mai grea. Nu e de ajuns să postezi ceva la 2 săptămâni, când îți amintești. Zilnic sau la 2-3 zile. Poți găsi teme pentru postări. Azi postezi despre o carte. Peste 2-3 zile arăți ținuta preferată. Găsește teme despre care poți face content. Dacă îți place moda, creează content despre modă. Poți face story-uri într-o anumită zi din săptămâna cu ținutele preferate din acea săptămână (vedete sau alte tale). Sau poți face top pentru Oscaruri, care urmează să apară.
Transpune pasiunile în online. Pentru că în social media nu trebuie să copiezi. Trebuie să fii autentic. Să fii tu. Asta te va distinge de alții. Personalitatea ta trebuie să emane în conturile tale de social media.
Marketing. Fără marketing nu poți să ai succes cu nimic. Promovează tot, prin orice mijloc poți. Comentează pe alte conturi (la subiect, nu pe lângă, pentru că altfel ajungi să faci spam și nu e bine). Împrietenește-te cu alți utilizatori. Mergi la evenimente. Fă cross promotion, adică promovează conturile de social media între ele. Pe Facebook promovează-ți contul de Instagram. Pe Instagram promovează canalul de Youtube, dacă ai.
Invers, care e calea sigură spre eșec în social media?
Imitarea. Postatul sporadic. Ignorarea comunității.
Ce influenceri social media urmărești și pe care îi apreciezi din punctul de vedere al conținutului și felului în care și-au construit imaginea?
Încep răspunsul la întrebarea asta menționând că urmăresc pe aproape toată lumea. Un exercițiu învățat tot de la Monica Jitariuc. Nu trebuie să te expui doar la lucrurile cu care ești de acord. Vezi ce face toată lumea, cum face toată lumea.
Îmi place contentul creativ realizat de Sânziana Negru și Sînziana Iacob. Cred că la ele a început să mă fascineze videoul. Deși eu nu aș putea face ce fac ele, dar m-au făcut să mă gândesc cum aș putea face mai funny videourile despre social media (care par plictisitoare dacă te gândești în general). Coffentropy îmi place pentru autenticitate. O urmăresc și pe Youtube, și pe Instagram.
Casey Neistat e idolul multora. Chiar dacă acum a început o nouă etapă a vieții, continuă să fie o inspirație de a face lucrurile altfel, de a le face așa cum simți tu, să fie o parte din tine în acele videouri. Eu nu am un exemplu din social media pe videouri, mi-am construit din intuiție și ce mă inspiră zi de zi din social media.
iJustine e un model feminin din social media. E mai mult pe zona tech, dar tot îmi place să o urmăresc. Garry Vee îmi mai place. Și pentru contentul creat, dar mai ales mă uit cum face contentul, cum îl adaptează pe fiecare rețea de socializare.
Sunt doar o parte pentru că nu vreau să fac interviul ăsta de zeci de scroll-uri. Dar chiar urmăresc din tot felul de zone conturi de social media. Vedete, influenceri, artiști, publicații. Nu știi ce te poate inspira.
Ce alte pasiuni mai ai în afară de cea evidentă?
Binging. Sunt Scorpion așa că îmi plac extremele. Am zile întregi în care muncesc de când mă trezesc și până mă culc. Dar la fel de bine pot o zi întreagă să văd un serial cap-coadă. Sau să mă uit la filme unul după altul. Îmi plac thrillerele, documentarele (true crime și nu numai). Orice e adaptare după Stephen King, poți fi sigură că mă uit.
Îmi place și să citesc, deși nu am mai avut timp de asta. Sunt în proces de ordonare a vieții. E anevoios, dar știu sigur că o să ajung și la un echilibru. Să citesc, și nu doar cărți despre social media, marketing, business. De exemplu, devorez cărțile lui John Grisham, Jeffery Deaver. Îmi plac misterele care trebuie rezolvate.
Ce va fi nou, diferit, va rupe gura târgului în social media în 2020?
Vanity metrics. Dispariția numărului de likeuri de pe Instagram cred că va schimba multe. Va face ordine. Vom vedea cine va rămâne pentru content autentic și cine se va reprofila către alte platforme. Videoul va continua să fie crucial. Să îl adaptezi, să îl personalizezi, să îl regândești, să fii creativ. Sunt multe provocări și platforme.
În România în special, audioul va crește și mai mult. Podcasturi vor fi tot mai multe. Provocarea rămâne legată de stilul lor. Comunitățile cred că vor crește tot mai mult. Grupurile sunt tot mai populare pe Facebook. Au interacțiune mai mare. Poți construi o relație mai apropiată cu utilizatorii. Interacțiunea constantă cu ei e importantă. În același timp, utilizatorii obișnuiți cred că vor căuta mai mult echilibru între online și viața offline.
Foto: arhiva personală
”100 Nights of Hero”, varianta feministă a ”O mie și una de nopți”
”100 Nights of Hero” este varianta cinematografică feministă a ”O mie și una de nopți”, în care joacă…
Horoscopul săptămânii 16 – 22 septembrie 2024
Astrologul Anca Stoica ne prezintă horoscopul săptămânii 16-22 septembrie 2024. Iată ce ne prezic astrele! Berbec Este o…
Atena Boca a lansat cartea „Totul începe cu o mamă”
Atena Boca, fondatoarea comunității LaPrimulBebe, una dintre cele mai mari comunități de sprijin pentru mame din România, a lansat…
Flori de SubCetate, un business cu parfum de succes
Flori de SubCetate este un business cu un domeniu delicat și parfumat, exact cum îi spune și numele-…
Experiența Emily in Paris în Cracovia: la povești cu Bruno Gouery, Samuel Arnold și William Abadie
Dincolo de magia Parisului, de poveștile romantice, de tot acel univers glossy proiectat în serial, mi-a plăcut întotdeauna…
Cheesecake cu lămâie și jeleu din melasă de rodie. Rețetă recomandată de Adrian Hădean
Cheesecake cu lămâie și jeleu din melasă de rodie, fără coacere, răcorire garantată. Iată propunerea lui Chef Adi…
Fotograful Ionuț Macri expune în Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea: 180 de biserici fortificate din Transilvania, surprinse din zbor
„DIN ZBOR. 180 DE BISERICI FORTIFICATE SĂSEȘTI DIN TRANSILVANIA”, seria de fotografii aeriene realizate de Ionuț Macri începând…
Taylor Swift, cel mai premiat artist al MTV Video Music Awards
Artista a primit șapte premii, în cadrul MTV Video Music Awards. Acum deține 30 de trofee MTV și…
6 dintre cele mai utile cărți de parenting de citit la început de toamnă
În lumea de astăzi, cu provocări atât de variate, de la dependența de ecrane, la cea de lumea…
Artă digitală pentru copii: 8 experiențe interactive și educaționale la RADAR Kids
Proiecții interactive, desene care prind viață, instalații controlate de sunete, ilustrații animate prin atingere și experiențe VR, toate…