Alina Burlacu ∙ April 30, 2024 ∙ 5 min read

Amâni lucrurile până când termenul limită se apropie periculos de mult? Sau poate ești deseori etichetat ca fiind „prea impulsiv” sau „prea sensibil”? Aceste comportamente, adesea considerate mici imperfecțiuni, pot fi de fapt indicii ale ADHD-ului în viața adultă. Despre cum putem identifica primele semne și cum putem transforma diagnosticul într-un avantaj ne spune Roxana Cardos, ADHD Coach.

Să depășim percepția greșită despre ADHD

Se spune că ceea ce nu cunoaștem ne sperie; acesta este și motivul pentru care există numeroase situații în care ADHD (attention-deficit/hyperactivity disorder) este privit ca o „problemă”, eticheta fiind uneori chiar o stigmă în societatea românească. Chiar dacă adesea este considerat o problemă specifică copilăriei, ADHD-ul persistă și în viața adultă. Și nu este doar un subiect popular pe rețelele sociale sau în publicațiile de nișă, ci o realitate confirmată de studii de specialitate.Contrar opiniei publice, ADHD-ul înseamnă mai mult decât o dificultate de concentrare; reflectă o structură unică a creierului care necesită stimulare clară pentru activarea atenției și gestionarea activităților zilnice. Absența acestei stimulări poate afecta capacitatea de organizare, planificare și reglare a emoțiilor.

Indicii ale ADHD-ului la adulți

Ai standarde atât de înalte, încât uneori nici tu nu le poți atinge și preferi să nu începi deloc task-ul respectiv?

Când ești motivat(ă), poți produce cât 5 persoane la un loc, însă sunt zile când nici nu poți să deschizi laptopul?

Ești acuzat(ă) că vorbești prea mult, dar tu, de fapt, doar ai nevoie să procesezi emoțiile cu voce tare?

Oamenii spun că ești „prea sensibil”, chiar dacă asta te face un prieten mai bun?

Amâni lucrurile care nu îți plac pentru ultima sută de metri pentru a te motiva?

Dacă ai răspuns afirmativ, poate ar fi indicat să consulți un specialist în ADHD.

ADHD în România: realitatea mai puțin cunoscută

Din păcate, în România accesul la specialiști și tratamente adecvate este limitat, iar gradul de conștientizare și înțelegere a ADHD-ului în rândul publicului cât și al profesioniștilor este scăzut. În 2023, existau doar două cărți despre ADHD traduse în limba română, una dintre ele promovând ideea incorectă că ADHD-ul apare din cauza educației deficitare a copiilor.

ADHD-ul poate fi, uneori, un avantaj

Gândiți-vă doar cum personalități ca Richard Branson, Emma Watson, Justin Timberlake sau Avril Lavigne au recunoscut că se confruntă cu acest diagnostic și că, de fapt, acesta nu i-a încetinit în proiectele lor, ci ei chiar au folosit ADHD-ul ca pe un avantaj, ca pe o modalitate de a ieși în evidență.

Înainte de a fi recunoscută ca Advanced ADHD Coach de ADDCA New York, am lucrat ca psiholog organizațional în Londra timp de 14 ani. Acolo, am învățat să identific și să valorific punctele forte în organizații de top precum Deloitte, DHL, McDonald’s, etc. Totodată am avut ocazia să prezint această metodologie chiar și pe site-ul Universității Harvard. Această experiență mi-a permis să abordez ADHD-ul cu o perspectivă nouă, îndrăzneață și plină de optimism.

Într-o lume care acum se trezește la realitatea ADHD-ului la adulți, și care adesea se concentrează doar pe aspectele negative, eu aleg să arăt altceva. Cei cu ADHD nu sunt creați să se încadreze în norme; ei sunt născuți să iasă în evidență. Da, există dificultăți, dar și avantaje.

Care sunt următorii pași? ADHD Coaching poate fi o variantă

Vă spun un mic secret: există persoane care, deși conștiente, se feresc de diagnosticul oficial, văzându-l ca pe o etichetă, și alții care oscilează între medicație și 5 cafele pe zi. Dar adevărata schimbare vine din interior. Medicamentele pot ajuta până la un punct, dar schimbarea comportamentului este cheia. Cercetările arată că ADHD Coaching-ul este una dintre cele mai eficiente abordări. În Marea Britanie, chiar guvernul finanțează sesiuni de coaching specializat pe ADHD, pentru a diminua  impactul social al unui ADHD netratat.

Astfel, beneficiile ADHD coaching-ului includ: 1. Înțelegerea unicității – Înveți că gândirea ta unică este un avantaj, nu un dezavantaj. 2. Valorificarea punctelor forte – Descoperi cum să-ți folosești punctele forte în favoarea ta; le transformi în scuturi și săbii în lupta pentru succes. 3. Navigarea ADHD-ului – Explorezi modurile creative în care trăsăturile tale de ADHD pot deveni atuuri. 4. Te simți înțeles – În sfârșit, nu te mai simți ca și cum ar fi ceva în neregulă cu tine și, mai mult, înveți cum să comunici acest lucru și celor din jurul tău.

Pentru final, vă las cu un gând care îmi doresc să vă inspire: ADHD-ul, departe de a fi o limitare, este de fapt o sursă de potențial neexplorat. Este un paradox ce combină provocări și avantaje unice, care ne determină să depășim percepțiile convenționale și să descoperim adevăratele noastre atuuri. Amintiți-vă că multe dintre marile realizări ale umanității au venit de la cei care au avut curajul să gândească și să acționeze diferit. Mintea cu ADHD se distinge prin propria sa rețea diferită de conexiuni. Astfel, conformându-te și integrându-te în normele standard, în cel mai bun caz poți să ajungi să fii doar mediocru, confruntându-te adesea cu epuizarea. Îndrăznește să valorifici unicitatea ta cu ADHD și vei putea lăsa o amprentă pozitivă și durabilă în lume.

Foto: pexels.com.

Articol publicat în A List Magazine (30).

Roxana Cardos, ADHD Coach și psiholog de afaceri, @the_adhd_advantage,  activează internațional aducând o perspectivă unică și autentică asupra neurodiversității. Experiența ei personală cu ADHD și dislexie îi permite să abordeze provocările neurodiverse cu empatie și eficiență, atât în România, cât și la nivel internațional.

Related Posts

Aishwarya Rai Bachchan și Eva Longoria, prietene pe covorul roșu

Cele două ambasadoare L’Oréal Paris, Aishwarya Rai Bachchan și Eva Longoria s-au reîntâlnit pe covorul roșu, la cea…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

NESPRESSO X PANTONE: cea mai nouă colecție de cafele pentru rețetele cu gheață 

Nespresso lansează o nouă colecție de cafele pentru rețetele cu gheață, espressoare și accesorii în ediție limitată. Completată…

Cum a fost la evenimentul A List Magazine X Nostalgia (VIDEO) 

Alist Magazine a lansat impreună cu cei de la Nostalgia un număr special de revistă, ca să ne…

Pilaf, partenerul lui Demi Moore, la Cannes

Demi Moore și-a făcut debutul în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes, duminică seara, cu…

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…