Monica Cismaru ∙ May 26, 2023 ∙ 3 min read

De la eseuri contemporane de impact și până la opere esențiale despre cultura feministă, iată care sunt cărțile care i-au schimbat viața celei mai în vogă artiste de la ora actuală, Dua Lipa.

Teoria King Kong, de Virginie Despentes

În acest manifest feminist, Virginie Despentes explică realitatea relațiilor dintre bărbați și femei, încă de la o vârstă fragedă, într-o societate profund patriarhală. În acest eseu violent, autoarea evocă fără rețineri reflecțiile ei asupra feminității, a sexualității, a prostituției și chiar asupra violului (traumă căreia și ea i-a căzut victimă).

dua lipa

Al doilea sex, de Simone de Beauvoir

Filosoafa Simone de Beauvoir a inspirat generații întregi, iar scrierile ei continuă să aibă impact. Al doilea sex a fost publicată în 1949 și vorbește despre felul în care femeile erau privite ca cetățeni de mâna a doua, care au căpătat drept de vot de-abia în 1944, în Franța. Simone de Beauvoir, care a refuzat toată viața căsătoria și chiar traiul alături de un bărbat, își apără teza cu înverșunare, iar opera ei este o magnifică explorare a indentității de gen, prin expunerea ideii că bărbații și femeile sunt condiționați încă de mici să se comporte feminin sau masculin și că rolurile de gen sunt inoculate.

Queenie, de Candice Carty-Williams

În romanul ei de debut, Queenie, Candice Carty-Williams setează tonul încă de la inceput: Queenie va fi profund sinceră sau nu va fi deloc. În aceasta poveste fictivă, protagonista Queenie este o tânără imigrantă de culoare care se luptă să scape dintr-o situație care pare fără ieșire, declanșată de o despărțire, de pierderea jobului și de rasismul din societatea în care trăiește.

dua lipa

Confesiunile unei feministe rele, de Roxane Gay

În Confesiunile unei feministe rele, autoarea americană Roxane Gay a deschis calea pentru o nouă abordare asupra feminsimului eliberator, neinhibat. Privită prin prisma politicii contemporane, a culturii populare, dar și prin cea a istoriei personale, cartea evidențiază multiplele discriminări de care au avut parte femeile și readuce în atenție faptul că egalitatea de sex nu exclude aspectele specific feminine: epilatul, muzica ușoară, urmărirea de reality-show-uri sau lupta pentru propriile drepturi.

Monoloagele vaginului, de Eve Ensler

Autoarea Eve Ensler vrea să le ofere femeilor o voce. Cartea cuprinde cele mai frumoase monoloage asupra sexualității feminine. De la fanteziile femeilor, la cele mai mari temeri ale lor, aceste povești intime oglindesc întrebările universale.

Foto: Hepta

Related Posts

Cine este noul iubit al Selenei Gomez?

Selena Gomez (31 de ani) a păstrat secretă relația pe care o are de șase luni cu producătorul…

Grace Couture Cakes lansează colecția de Crăciun Nordic Lights

Grace Couture Cakes deschide sezonul sărbătorilor de iarnă prin dezvăluirea colecției festive ”Nordic Lights”, inspirată de designul scandinav…

The Timeless Pirelli

Sfârșitul anului a adus cu el și lansarea iconicului calendar Pirelli, a 50-a ediție, lansare care a avut…

Corina Olaru, designerul de interior care a transformat Room 12 în „acasă”

Ediția print de iarnă Alist Magazine este o bucurie estetică de la prima până la ultima pagină. Pentru…

Cozonacul lui Scărlătescu, secretul desertului-vedetă de pe Masa de Crăciun

Ai intrat deja în febra Sărbătorilor? De la cadouri până la preparatele cu care îi surprinzi pe cei…

Taylor Swift a fost desemnată Personalitatea Anului de publicația Time

Nu e nicio surpriză în alegerea publicației Time pentru Personalitatea Anului 2023. Taylor Swift (33 de ani) primește…

De Crăciun, Stella Artois continuă să aducă prietenii și familiile împreună

Îmi amintesc cu claritate Crăciunurile copilăriei, cea mai așteptată și frumoasă perioada a anului, când găseam dimineața bradul…

Angelina Jolie revine în Maleficent, partea a treia

Angelina Jolie (48 de ani) anunță că revine în rolul ei de succes, Maleficent, partea a treia, după…

Peste 140 000 de vizitatori în weekend-ul prelungit de deschidere al “WEST SIDE CHRISTMAS MARKET”, târgul de Crăciun organizat de UNTOLD UNIVERSE

Spectacol cu focuri de artificii, zeci de mii de luminițe de Crăciun și concerte Fuego și Gașca Zurli…

Cele mai bune filme ale anului 2023

Cele mai importante publicații internaționale au realizat clasamente cu cele mai bune filme ale anului 2023. Anul care…