Monica Cismaru ∙ April 5, 2021 ∙ 9 min read

Dr. Codruța Cioponea ne vorbește astăzi despre procesele de slăbire, despre cum trebuie abordate acestea și care sunt cele mai bune metode de a scăpa de greutatea în surplus.

Dr. Codruța Cioponea, Coach Fit&Healthy Lifestyle, Rehabilitation MD, Musculoskeletal Rehabilitation Expert, este pasionată de ideea de empowerment al femeii. Dorința mea este de a susține femeile să redescopere că sunt entități extraordinare, care pot face tot ce-și doresc atât timp cât au claritate și încredere în ele. Prin serviciul de coaching ”Fii cea mai fit și sănătoasa variantă de-ale tale!’’ îmi propun să ating acest obiectiv. Implementez strategii personalizate pentru a ajunge la varianta autentic extraordinară a femeii din punct de vedere al look-ului, al wellness-ului. Scopul acestei călătorii este de a trăi zilnic fit and healthy. Programul de coaching se adresează fiecărei femei care își dorește să descopere partea extraordinară din ea. În această călătorie nu vom urma un model impus extern, ce vine dintr-o constrângere socială. Rezultatul constă în descoperirea unor atribute care există ab initio și pe care acum doar le redescoperim și le ajutăm să se dezvolte armonios.

De cele vor femeile să slăbească? De ce este aceasta o preocupare constantă?

De cele mai multe ori, femeile vor să slăbească pentru că urmează un model predefinit creat și impus social.

Lucrând ca și coach de viață sănătoasă și activă, îmi doresc să sparg tiparele acestui model. Mi-aș dori să nu ne mai comparăm constant cu altcineva sau să ne dorim să arătăm ca altcineva. În fiecare dintre noi există o Wild Fit Woman, autenticitatea ei făcând-o extraordinară. În momentul în care descoperim în noi sâmburele acelei femei puternice, sănătoase și fit, suntem de neoprit.

Ce înseamnă o femeie puternică?

O femeie puternică este indisolubil legată de o fundație solidă. Toate proiectele în care ne aventurăm vor fi încununate de succes când baza construcției noastre este stabilă și trainică. Fundația are în vedere atât aspectul fizic, cât și pe cel spiritual. O gândire dominată de ambiție și alimentată de o încredere în sine sunt vitale pentru reușita proiectului.

Este mult mai ușor să ai succes când crezi că vei reuși și crezi că vei reuși când încrederea în sine este la cote maxime. Încrederea în sine vine când te simți și arăți bine. Nu spun un secret, toți știm și simțim asta.

Șansele de reușită sau de nereușită pe orice plan sunt profund influențate de credințele pe care le ai. Cercetătorii în neuroștiință și psihologie au demonstrat în nenumărate rânduri că, dacă crezi ceva despre tine sau despre un lucru, acel lucru are o mai mare șansă de a se întâmpla.

 

Ce înseamnă și ce reprezintă mai exact ”Cea mai fit și sănătoasă versiune ale tale”?

Cea mai fit și sănătoasă versiune a fiecăruia dintre noi pornește de la ce ne dorim cu adevărat.

Ce vrem cu adevărat, versiunea noastră autentică, ce lasă la o parte influențele exterioare.

Pentru a atinge un obiectiv, este foarte important să știi exact care este destinația, unde vrei să ajungi.

Poți avea ajutorul celor mai buni experți, a celor mai buni nutriționști sau a celor mai buni antrenori personali, dacă tu nu știi exact unde îți dorești să ajungi, tot efortul cumulat este în zadar. Este ca și cum ai fi căpitanul celei mai extraordinare nave, dar dacă nu știi exact portul unde vrei să ajungi și de ce vrei să ajungi acolo, nava ta va fi în derivă, pentru că tu o vei pilota haotic, nava pierzându-se pe drum.

Ce vreau? Unde îmi doresc să ajung? De ce? Sunt niște întrebări esențiale când ai pornit pe drumul transformării.

Pentru fiecare dintre noi, a te simți bine cu tine înseamnă altceva.

Este mult mai mult decât a slăbi un anumit număr de kilograme sau a încăpea într-o anumită pereche de blugi. Dacă ai putea să te simți extraordinar cum ar fi? Dacă mâine ai putea să arăți extraordinar, cum ai arăta? Cum te-ai simți? Iată deci întrebările cu care poți începe drumul spre cea mai fit și sănătosa versiune ale tale.

dr codruța cioponea

Care este diferența dintre a ține o dietă sau un program de workout și de a lucra cu un nutriționist și cu serviciul de coaching?

Fii cea mai fit și sănătoasă variantă ale tale!” este un proces de evoluție ce se desfășoară pe trei paliere distincte: mișcare, alimentație și state of mind. Toate trei sunt importante și esențiale pentru a ajunge o versiune mai bună ale tale. Motivul pentru care sunt atât de multe persoane care nu reușesc să ajungă acolo unde își este acela că au avut în vedere doar unul sau două aspecte din aceste aspecte esențiale. Dacă se lucrează pe toate cele trei planuri este imposibil să nu îți atingi visul – versiunea ta extraordinară.

 

Există obiceiuri de slăbit rapid care funcționează? Ce obiceiuri sănătoase, aplicate rapid ne ajută?

Trăim în era super-vitezei, în care există quick-fix-uri peste tot. Nenumărați experți apar cu sfaturi de tipul: Regula celor 5 minute- fă acest lucru 5 minute în fiecare zi și viața ta va fi cu totul alta, mănâncă un măr în fiecare zi și vei trăi până la 100 de ani etc. Adevărul e că, deși tuturor ne place să credeam ca acest lucru funcționează și că, dacă facem un tip de exercițiu fizic în fiecare zi câte cinci minute, putem arșta ca țn Baywatch sau că, aplicând o anumită metodă timp de x minute pe zi, aceasta ne va schimba viața. De fapt, toți știm că nu este adevărat.

Cădem adesea în capcane în care ne punem speranța. Promisiunea unui rezultat rapid este însă indiciul că abordarea este greșită. Rolul creierului, de-a lungul evoluției noastre, a fost de a ne ține în viață în siguranță, să nu fim mâncați de alte animale… Am fost creați pentru a supraviețui, creierul nostru încă face acest lucru, alege cu precădere soluții care să nu necesite mult efort și care să nu fie îndepărtate de zona de confort, pentru că el percepe acea zonă ca necunoscută, deci nesigură.

Rețetele rapide și obiceiurile sănătoase rapide funcționeaza și îmbunătățesc o stare de fapt deja existentă. Ele funcționeaza când ecosistemul corpului nostru este deja într-un angrenaj bun. Dacă ești sănătos și vei mânca mai multe fructe, este mai bine, dacă faci mișcare și adaugi alte cinci minute de exerciții specifice, aspectul corpului tău se va îmbunătăți etc. Există o adevărată știință a modalităților prin care poți fi mai eficient la job, în relațiile interumane sau de a fi mai productiv. Există metode numite biohackings (aceste metode variază de la metode foarte simple până la unele care aplică tehnologii extraordinar de avansate), care îmbunătățesc funcționalitatea corpului și a nivelului de energie.

Dar toate biohacking-urile sunt, de fapt, cireașa de pe tort, ajută ceva deja existent, nu schimbă în profunzime un ecosistem.

Putem enumera câteva biohacks-uri pentru o viață mai sănătoasa și mai vitalizată:

  • Alimentație antioxidantă și antiinflamatoare (o cana de afine proaspete conține de 10 ori cantitatea zilnică necesară de antioxidanți)
  • Crioterapia – ori făcută într-un centru specializat, ori un duș rece în fiecare dimineață
  • Fastingul – apar din ce în ce mai multe studii care arată că fastingul este benefic atât pentru slăbit, dar mai ales pentru o sănătate de durată, reglând rezistența la insulină și LDL- colesterolul.
  • Terapia cu lumină roșie
  • Mișcarea în aer liber are implicatii benefice profunde asupra stării de bine, asupra sistemului cardio-vascular, sistemului endocrin, bolilor neurologice (Parkinson, scleroza multiplă), asupra bolilor pulmonare (astm, bronșită asmatiformă, boala pulmonară obstructivă cronică), asupra problemelor musculo-scheletale.

Ne dam seama cât de importanata e sănătatea în momentul în care n-o mai avem. E ca un giuvaer de mare preț pe care trebuie să-l lustruim în fiecare zi.

Care sunt greșelile pe care le face cineva într-un regim de slăbire?

Așteaptă rezultate rapide și nu evaluează corespunzător întregul proces.

Are obiective nerealiste

Dorințe care nu rezonează cu adevărat cu setul lui de valori

Pierderea din vedere a obiectivului

Greșeala de a nu cere ajutorul când are nevoie de el – să slăbești este un proces complicat, implică schimbări și provocări cărora îți va fi mai ușor să le faci față dacă ai o echipă de oameni (familie, preieteni, experți în domeniu) în care să ai încredere și care te vor ajuta când te abați de la drum.

Lipsa de răbdare

Credința că poți ajunge repede la rezultatul dorit.

Să crezi că orice tip de dietă sau tip de antrenament ți se potrivește și ție.

Să nu apelezi la un specialist când vezi că nu te poți descurca singur.

Suntem bombardați cu informații, accesul la informații este super-facil, există foarte multi experți la sfaturile cărora avem acces facil, de ce există încă oameni care nu arată exact așa cum își doresc, de ce mai există obezitate, de ce mai există diabet?

Este o mare diferență între informație și aplicarea informației pe care o primești. Există o mare diferență între a ști lucruri și a face lucruri. Este foarte bine să fim informați și să-i ascultăm pe experți, dar este esențial să punem în practică lucrurile pe care ei le învață.

Autodezvoltarea este foarte importantă și realizăm din ce în ce mai mult cât de multe lucruri putem face pentru a atinge target-uri de business, de relații, target-uri financiare etc, dar cel mai important element al lumii noastre suntem noi. Noi suntem elementul comun în fiecare palier social în care ne deplasăm, deci atât timp cât noi, în interior și la exterior, ne simțim bine cu noi și suntem extraordinari, vom emana o forță. Starea corpului nostru ne influențează energia, vitalitatea și puterea de decizie.

 

 

 

Related Posts

Eroii României la Jocurile Olimpice

Ediția de la Paris de anul acesta se desfășoară în perioada 26 iulie – 11 august. Un moment…

Savantele (reale ale) României

La nivel global, în prezent, doar 33% dintre cercetători sunt femei. Acestora li se acordă mai puține finanțări…

Premierele lunii mai: filme noi la cinema

Blockbustere mult așteptate, comedii și povești pentru întreaga familie: iată care sunt premierele lunii mai la cinema. Kingdom…

Coffee Time! Interviu cu Bogdan Georgescu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

3 ani pe o platformă de networking: ce-am învățat din 254 de întâlniri (cu mulți experți și câțiva ciudați)

Totul a început cu un text de la clienta mea ucraineancă londoneză, coach pentru executivi proaspăt promovați. „Știu…

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…