Adriana Moscu ∙ February 29, 2020 ∙ 6 min read

Josephine Baker, Grace Jones, Eartha Kitt dictau, pe vremuri, standardele în modă, frumusețe și creativitate. Află cine se află pe lista preferatelor noastre, într-un top al femeilor de origine afro-americană care ne inspiră.

Michelle Obama, Wihtney Houston, Iman, Beyonce sau Dorothy Dandridge? De-a lungul anilor, femeile de culoare au cucerit lumea cu frumusețea și talentul lor. Citește povestea câtorva dintre ele.

Josephine Baker

Născută în 1917 și supranumită “Venus de Bronz”, Josephine Baker a fost una dintre cele mai proeminente figuri ale epocii jazzului și cel mai bine plătit performer feminin al Europei interbelice. Ajunsă la Paris, Baker și-a câștigat faima ca dansatoare. Purta costume extrem de îndrăznețe pentru epoca ei – a rămas iconic în istoria dansului momentul în care a urcat pe scenă purtând un costum format din … 16 banane. În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial a lucrat activ în cadrul Crucii Roșii pentru a ajuta statul francez și a primit, apoi, onoruri militare. Pictorul Pablo Picasso și scriitorul Ernest Hemingway au fost mari admiratori de-ai ei. Mai târziu, a devenit activistă și a militat pentru drepturile civile, egalitate rasială și unitate. Începând cu 1950, a adoptat copii din toate colțurile lumii și a creat așa-numitul “trib curcubeu”.

Beyonce

Fie că se află pe scenă, pășește pe covorul roșu sau doboară record după record în muzică, Beyonce este adulată de toată planeta. Este regina glamourului, zeița cu voce de aur și feminista convinsă care vorbește verde în față, în compozițiile ei, despre nedreptățile la care sunt supuse femeile și drepturile pe care le au.

Dorothy Dandridge

Este cunoscută atât pentru că a fost prima actriță de culoare nominalizată la Oscar (în 1954), cât și pentru pentru frumusețea ei perfectă. S-a lansat cu grupul Dandridge Sisters, care a cunoscut succesul cântând în locații celebre precum Cotton Club și Harlem și apărând în filme apreciate (de exemplu, alături de Louis Armstrong). După ce a devenit faimoasă, Dorothy Dandridge a apărut pe coperta revistei Life.

Grace Jones

Poate că nicio altă personalitate, de culoare sau nu, nu are curajul, originalitatea și nebunia actriței, supermodelului, cântăreței, compozitoare și dansatoarei Grace Jones. A fost copilul teribil al anilor ’80-’90, iar aparițiile sale excentrice – dansând pe patine cu rotile, rotind cercuri pe coapse sau descoperindu-și sânii pe scenă – au rămas puncte de reper în industria entertainmentului.

Whitney Houston

Și-a lansat cariera ca una dintre cele mai curate și luminoase figuri de pe scena muzicală, cuthe girl next door, o frumusețe ingenuă și o voce care contrasta cu apariția fizică – puternică, tulburătoare. Hiturile sale se aud și acum la radio, după zeci de ani de la lansare. Din păcate, destinul ei a fost unul tragic – căsătoria cu rapperul Bobby Brown a introdus-o în lumea drogurilor. Whitney a sfârșit prematur, după o supradoză, iar la scurt timp i-a urmat și fiica ei.

Diana Ross

Diva de care Michael Jackson a fost fascinat și cu care a avut o relație de love-hate (regele pop a portretizat-o în culori sumbre în hitul Dirty Diana) a impresionat prin trăsăturile sale delicate și silueta perfectă, dar și prin talentul muzical ieșit din comun.

Pam Grier

A fost una dintre cele mai cunoscute vedete ale filmelor din anii ’70. Personajele jucate de ea erau independente, inteligente, descurcărețe – trăsături care le-au pus într-o altă lumină pe femeile de culoare din epocă. Pam Grier rămâne nu doar o actriță de culoare frumoasă, ci și o pionieră a mișcării feministe a epocii sale.

Michelle Obama

Fosta Primă Doamnă a Statelor Unite ale Americii a revoluționat instituția pe care a servit-o timp de opt ani. Ținutele ei impecabile și vocea ei răsunătoare, care militează pentru cauzele femeilor, rămân surse de inspirație și în prezent.

Halle Berry

Este una dintre cele mai inspiraționale staruri feminine de la Hollywood. Și-a început cariera ca model, a devenit Miss America, iar în 1986 a ocupat locul al șaselea în cadrul concursului Miss World. Însă adevăratul record al vieții sale s-a produs în 2001, când Halle a devenit prima și singura actriță de culoare care a câștigat, până acum, un Oscar pentru rol principal feminin (pentru performanța sa din Monster’s Ball).

Eartha Kitt

A fost descoperită de Orson Welles, care a numit-o “cea mai incitantă femeie în viață”. Kitt a fost o actriță și dansatoare de culoare care s-a bucurat de un succes imens. Este cunoscută mai ales pentru rolul Cat Woman din serialul Batman, produs în 1960, și pentru interpretarea atât de sexy a cântecului de Crăciun Santa Baby. În anii ’70 Kitt a primit o nominalizare la premiul Tony și o invitație la Casa Albă din partea președintelui de atunci al SUA, Jimmy Carter.

Sade

Vocea ei unică, gravă și caldă, în același timp, îți rămâne întipărită în memorie și în suflet de la primele acorduri. O prezență de un rafinament absolut, o frumusețe copleșitoare și un succes pe măsură, cântăreața britanică, un black icon al anilor ’80, a vândut în lumea întreagă peste 50 de milioane de albume. Dar înainte de a fi descoperită de producătorul muzical Robin Millar, Sade Adu tocmai se pregătea să termine o specializare în fashion și își îmbunătățea tehnicile de scriitură. Foarte probabil că ar fi făcut o figură frumoasă și în aceste domenii, dar baladele jazz ar fi pierdut o voce unică.

Iman

Supermodelul de origine somaleză nu e cunoscută doar ca soția la fel de celebrului David Bowie, dar și ca femeia care a inspirat arta machiajului când a fondat, în 1994, Iman Cosmetics, o companie care a venit în ajutorul femeilor de culoare, în căutarea celor mai potrivite nuanțe pentru tenul lor. Iman este fluentă în cinci limbi: somali, arabă, italiană, franceză și engleză. Creatorul Yves Saint-Laurent a numit-o “femeia visurilor” lui.

Lena Horne

Actriță, cântăreață, dansatoare, apărătoare a drepturilor omului, Lena Horne și-a folosit notorietatea pentru a influența felul în care industria filmului se raportează la oamenii de culoare. A refuzat să joace personaje care erau greșit creionate sau pline de stereotipuri.

Tina Turner

Ce-ți vine în minte mai întâi când te gândești la Tina Turner? Vocea ei guturală, inconfundabilă? Picioarele de zeiță? Ritmul nebunesc în care se mișcă pe scenă? Felul neobosit în care a spart miturile potrivit cărora după 40 o femeie nu mai e atrăgătoare? Tina Turner este “simply the best”!

Foto: Hepta

Related Posts

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, primit cu aplauze de către publicul și presa de la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii a avut vineri premiera internațională în Competiția Oficială a celei de-a 77-a…

O iubire de 20 de ani: Jessica Alba și Cash Warren

S-au cunoscut în urmă cu 20 de ani și au aniversat, zilele trecute, 16 ani de căsătorie. Jessica…

Cher, supărată că a mai îmbătrânit un an

Celebra Cher nu este deloc încântată că a adăugat încă un an cifrei care îi exprimă vârsta. Pe…

5 secrete pentru un make-up perfect

Oricât de bune ar fi produsele de machiaj folosite și talentul celui care le aplică, fără o investiție…

Aishwarya Rai Bachchan și Eva Longoria, prietene pe covorul roșu

Cele două ambasadoare L’Oréal Paris, Aishwarya Rai Bachchan și Eva Longoria s-au reîntâlnit pe covorul roșu, la cea…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

NESPRESSO X PANTONE: cea mai nouă colecție de cafele pentru rețetele cu gheață 

Nespresso lansează o nouă colecție de cafele pentru rețetele cu gheață, espressoare și accesorii în ediție limitată. Completată…

Cum a fost la evenimentul A List Magazine X Nostalgia (VIDEO) 

Alist Magazine a lansat impreună cu cei de la Nostalgia un număr special de revistă, ca să ne…

Pilaf, partenerul lui Demi Moore, la Cannes

Demi Moore și-a făcut debutul în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes, duminică seara, cu…

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…