Monica Cismaru ∙ May 26, 2023 ∙ 3 min read

De la eseuri contemporane de impact și până la opere esențiale despre cultura feministă, iată care sunt cărțile care i-au schimbat viața celei mai în vogă artiste de la ora actuală, Dua Lipa.

Teoria King Kong, de Virginie Despentes

În acest manifest feminist, Virginie Despentes explică realitatea relațiilor dintre bărbați și femei, încă de la o vârstă fragedă, într-o societate profund patriarhală. În acest eseu violent, autoarea evocă fără rețineri reflecțiile ei asupra feminității, a sexualității, a prostituției și chiar asupra violului (traumă căreia și ea i-a căzut victimă).

dua lipa

Al doilea sex, de Simone de Beauvoir

Filosoafa Simone de Beauvoir a inspirat generații întregi, iar scrierile ei continuă să aibă impact. Al doilea sex a fost publicată în 1949 și vorbește despre felul în care femeile erau privite ca cetățeni de mâna a doua, care au căpătat drept de vot de-abia în 1944, în Franța. Simone de Beauvoir, care a refuzat toată viața căsătoria și chiar traiul alături de un bărbat, își apără teza cu înverșunare, iar opera ei este o magnifică explorare a indentității de gen, prin expunerea ideii că bărbații și femeile sunt condiționați încă de mici să se comporte feminin sau masculin și că rolurile de gen sunt inoculate.

Queenie, de Candice Carty-Williams

În romanul ei de debut, Queenie, Candice Carty-Williams setează tonul încă de la inceput: Queenie va fi profund sinceră sau nu va fi deloc. În aceasta poveste fictivă, protagonista Queenie este o tânără imigrantă de culoare care se luptă să scape dintr-o situație care pare fără ieșire, declanșată de o despărțire, de pierderea jobului și de rasismul din societatea în care trăiește.

dua lipa

Confesiunile unei feministe rele, de Roxane Gay

În Confesiunile unei feministe rele, autoarea americană Roxane Gay a deschis calea pentru o nouă abordare asupra feminsimului eliberator, neinhibat. Privită prin prisma politicii contemporane, a culturii populare, dar și prin cea a istoriei personale, cartea evidențiază multiplele discriminări de care au avut parte femeile și readuce în atenție faptul că egalitatea de sex nu exclude aspectele specific feminine: epilatul, muzica ușoară, urmărirea de reality-show-uri sau lupta pentru propriile drepturi.

Monoloagele vaginului, de Eve Ensler

Autoarea Eve Ensler vrea să le ofere femeilor o voce. Cartea cuprinde cele mai frumoase monoloage asupra sexualității feminine. De la fanteziile femeilor, la cele mai mari temeri ale lor, aceste povești intime oglindesc întrebările universale.

Foto: Hepta

Related Posts

Savantele (reale ale) României

La nivel global, în prezent, doar 33% dintre cercetători sunt femei. Acestora li se acordă mai puține finanțări…

Premierele lunii mai: filme noi la cinema

Blockbustere mult așteptate, comedii și povești pentru întreaga familie: iată care sunt premierele lunii mai la cinema. Kingdom…

Coffee Time! Interviu cu Bogdan Georgescu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

3 ani pe o platformă de networking: ce-am învățat din 254 de întâlniri (cu mulți experți și câțiva ciudați)

Totul a început cu un text de la clienta mea ucraineancă londoneză, coach pentru executivi proaspăt promovați. „Știu…

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…