Bianca Sterie ∙ August 27, 2021 ∙ 6 min read

travel romania

A trecut mai bine de un an de când modul în care călătorim și în care ne planificăm vacanțele s-a schimbat complet, de când siguranța primează în fața altor factori când alegem o destinație. Dar dorul de ducă a rămas la fel de intens ca de fiecare dată. De data aceasta colindăm România pentru a descoperi locuri ascunse, numai bune pentru o escapadă cu grupul tău restrâns de prieteni.

 

AVENTURI DE NEUITAT LA CĂSUȚA DIN COPAC

Pentru mulți dintre noi, căsuțele în copac au fost visul copilăriei; astăzi, ele sunt un simbol al relaxării, al deconectării și al izolării în mijlocul naturii, departe de zgomot, de poluare, de agitație. Dă o fugă la Porumbacu Treehouse pentru o experiență inedită în inima pădurii. Căsuțele în copac de aici se află în satul Porumbacu de Sus de lângă Sibiu, într-o zonă foarte frumoasă, cu peisaje pitorești și cu nenumărate atracții musai de bifat: Palatul Brukenthal din Avrig, Castelul de Lut Valea Zânelor, satele Cârța, Cârțișoara și Cincșor, printre multe altele. (Detalii pe epicvisits.com și Instagram: @porumbacu_treehouse)

INTO THE WILD: CABANA BUNEA

cabana bunea

O adevărată comoară din Carpați, Cabana Bunea este situată deasupra Lacului Pecineagu și oferă o vedere spectaculoasă asupra Munților Făgăraș și Iezer-Păpușa, fiind un loc pe care e musai să-l iei în considerare dacă îți dorești aventuri în natură, drumeții, dar și un excelent punct de plecare pentru explorarea faunei, a vieții în sălbăticie – de altfel, vei avea la dispoziție și echipamentele necesare (binoclu, telescop). O construcție eco-friendly, Bunea te va cuceri instantaneu; orice rezervare la cabană înseamnă o contribuție în plus la proiectele de conservare a mediului derulate de Fundația Conservation Carpathia. (Detalii pe travelcarpathia.com și epicvisits.com.)

IZOLARE DEPLINĂ PE MALUL LACULUI PALTINU

Dacă ești în căutarea unei destinații în care să te retragi alături de familie, pentru a te bucura de liniște și de natură, în satul Teșila de pe Valea Doftanei te așteaptă Vila UNO, aflată chiar pe malul Lacului Paltinu, la numai cinci minute de ATRA Doftana. Ascunsă printre copaci, UNO este locul care îți oferă intimitatea de care ai nevoie, dar care te și surprinde prin mici detalii-cheie pentru experiența ta aici: o terasă cu vedere spre lac, o zonă de living generoasă, cu un design aparte, hamacul imens din lounge-ul de la etaj, spațiul perfect pentru relaxare, plus un ponton de pe care să privești răsăritul și apusul în fiecare zi. Detalii pe uno.atradoftana.ro.

TRADIȚII ȘI ELEGANȚĂ LA BETHLEN ESTATES

La scurtă distanță de Sighișoara vei descoperi un loc fascinant, cu o istorie aparte: Bethlen Estates, căsuțele restaurate de către familia Contelui Miklós Bethlen, fiul cel mic al Contelui Bálint Bethlen, ultimul locuitor al Castelului Bethlen din Criș, un edificiu în stil renascentist pe care mulți îl consideră a fi cel mai frumos din Ardeal. Construit ca un castel fortificat, acesta nu a fost niciodată invadat, fiind și astăzi centrul spiritual și cultural al familiei Bethlen. Casele, care se află la doi pași de castel, au fost renovate cu ajutorul meșterilor și al constructorilor locali, păstrându-se proporțiile originale, măsurile, autenticitatea, istoria lor bogată, iar în prezent sunt deschise pentru turiști (în apropiere vei găsi și cele mai spectaculoase destinații din patrimoniul săsesc: Biertan, Richiș, Cincșor). (Detalii pe epicvisits.com, bethlenestates.com și Instagram: @bethlenestates.)

PE URMELE HOBBIȚILOR LA ODĂI DIN PLAI

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Odăi din Plai (@odaidinplai.fundata)

Ești cel mai mare fan al seriilor Lord of the Rings & The Hobbit, iar pe bucket-list-ul tău se află o vacanță în Noua Zeelandă, la Hobbiton? Numai bine, pentru că avem pentru tine o alternativă foarte simpatică și… foarte aproape de casă. Se află în satul Fundata de lângă Brașov și se numește Odăi din Plai, fiind un complex de căsuțe din piatră și lemn, cu o arhitectură asemănătoare celei a colibei în care stătea Bilbo Baggins. (Caută pe Instagram: @odaidinplai.fundata)

AGORA, UN LOC PENTRU COMUNITATE

Casa Agora din Cisnădioara, județul Sibiu, a fost pariul făcut de Carmen și Ștefan Tobler, care au ajuns aici cu ani în urmă și, fascinați de locuri, au hotărât să contribuie la păstrarea farmecului pe care îl are acest sat, dar și să ajute localnicii. Au cumpărat o casă săsească, pe care au și restaurat-o în totalitate, păstrând, însă, detaliile originale. Au urmat apoi alte două case, iar pe a patra au închiriat-o de la Biserica Evanghelică și au transformat-o într-un spațiu al comunității. Astăzi, ansamblul Agora a devenit mai mult decât un simplu loc de cazare, este un complex care îmbină cultura, educația și tradiția, find una dintre principalele destinații ale turiștilor care ajung în Cisnădioara. (Detalii pe epicvisits.com și Instagram: @agoracisnadioara.)

DOR DE ARDEAL, DE TRADIȚII, DE COPILĂRIE

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Șura din Joseni (@sura_din_joseni)

Dacă ești în căutarea unui loc în care să redescoperi copilăria și bucuriile unei perioade lipsite de griji, dă o fugă la Porumbacu de Sus, un sat minunat, aflat chiar la poalele Munților Făgăraș, unde ritmul domol al vieții te îmbie la relaxare și visare. Aici te așteaptă două case de oodai din plaispeți inedite, La Mama Anica și Șura din Joseni, parte din proiectul Dor d’Ardeal. Un pariu ambițios făcut de Roxana Strava, cea care s-a ocupat de renovarea proprietăților bunicilor ei, păstrându-le arhitectura, mobilierul și obiectele tradiționale, farmecul acela de odinioară. Indiferent că vrei să te retragi cu orele în hamac, locul perfect pentru un pui de somn, că mergi să citești în podul casei, că pregătești prânzul în grădina sau că ieși la o plimbare cu căruța prin sat, la Dor d’Ardeal vei avea parte de o vacanță plină de amintiri frumoase, exact ca în copilărie! Mai multe detalii pe www.dordeardeal.ro și pe Instagram @sura_din_joseni și @la_mama_anica.

 

Foto: Instagram

Related Posts

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la MasterChef România – PRO TV

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV, la emisiunea care i-a consacrat, MasterChef România,…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutăți și lansări de tot felul. Iată ce ne-a…