Monica Cismaru ∙ June 8, 2022 ∙ 5 min read

Povestea unică de dragoste dintre Paul Newman și Joanne Woodward s-a întins pe parcursul a 50 de ani, lucru ce i-a transformat pe cei doi actori într-unul dintre cele mai longevive cupluri de la Hollywood. Viața celor două vedete, cu bune și cu rele, dominată de pasiunea pentru actorie, a fost transpusă recent într-o serie-documentar, realizată de Ethan Hawke și prezentată în cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

The Last Movie Stars detaliază, în sase episoade, viața de cuplu a celor două vedete care au dominat lumea filmului și al căror spectru persistă și astăzi.

paul newman joanne woodward

Seria regizată de Ethan Hawke prezintă toate aspectele vieții de cuplu ale familiei Woodward- Newman, chiar și pe cele mai puțin plăcute, în special episoadele de alcoolism și de infidelitate traversate de charismaticul actor. Aceste derapaje aproape că i-au distrus mariajul cu Joanne, dar cei doi au reușit să-și mențină profesionalismul pe platourile de filmare. Întrebat la un moment dat de escapadele sale extraconjugale, Newman a răspuns: ”De ce să aleg hamburgeri când am friptură acasă?” – frază ce a devenit antologică, dar care i-a displăcut dintotdeauna soției lui.

paul newman joanne woodward

La premiera documentarului de la Cannes, Hawke a spus că povestea de dragoste de 50 de ani (1958-2008) dintre Newman și Woodward a fost, de asemenea, o reflexie a jumătate de secol de cinematografie la superlativ.

paul newman joanne woodward

Cele două vedete s-au cunoscut în timp ce urmaru cursurile de actorie de la Actor s Studio, unde au studiat alături de alte nume celebre, precum Marlon Brando, James Dean sau Marilyn Monroe, și au rămas împreună până la moartea lui Paul Newman, survenită în 2008, din cauza cancerului la plămâni.

La proiecția The Last Movie Stars, Hawke a readus în actualitate una dintre declarațiile regizorului Elia Kazan, care a spus că, dacă Marlon Brando a fost considerat cel mai mare actor, Newman cu siguramță a fost cel mai muncitor.

Docu-seria e realizată pe baza unui material de arhivă impresionant. Spre sfârșitul vieții, Newman și-a scris memoriile și a intervievat numeroși colegi de breaslă și prieteni. Totuși, pe parcursul colectării materialului, s-a speriat de propria sa idee și a ars toate înregistrările. În ciuda acestei decizii pripite, manuscrisul a supraviețuit și a rămas în familie. Fiica cea mică a lui Newman, Clea, l-a contactat pe Hawke și i-a oferit acces deplin la arhivele tatălui ei.

În film, textele scrise de Paul Newman sunt citite de actori precum George Clooney, care e vocea lui Newman, Laura Linney (Woodward), Zoe Kazan (Jackie Witte, prima soție a lui Newman) și Sam Rockwell (Stuart Rosenberg, regizorul Cool Hand Luke).

The Last Movie Stars arată felul în care Newman și Woodward au încercat să-și împingă cât mai departe limitele artistice și analizează felul în care actrița a depus eforturi mari pentru a le oferi o casă și o familie adevărate copiilor lui Newman din prima căsătorie (Scott, fiul cel mare al lui Paul Newman, a murit din cauza unei supradoze de droguri în 1978, la vârsta de 28 de ani), dar și urmasilor pe care i-au avut împreună – trei fiice. În film, Newman spune la un moment dat că pe piatra sa de mormânt ar trebui să scrie ”Aici se odihnește un tată care ar fi trebuit să petreacă mai mult timp alături de copiii lui”.

Episoadele seriei arată și relația toxică dintre Paul Newman și mama lui, Theresa Gart, o femeie abuzivă care n-a înțeles niciodată de ce fiul ei n-a preluat afacerea familiei- un magazin de articole sportive- după moartea tatalui său – și și-a ales o profesie pe care o caracteriza drept ”pornografică”. Ba, mai mult, Theresa Gart n-o agrea nici pe Joanne Woodward, fapt ce a înstrăinat-o și mai mult de fiul ei, iar cei doi nu și-au vorbit timp de 15 ani.

paul newman joanne woodward

The Last Movie Stars  abordează și industria filmului de la Hollywood – Woordward a fost prima vedetă care a primit o stea pe Walk of Fame, în ciuda faptului că, ani la rând, cariera ei s-a aflat în umbra celei a soțului ei. Cei doi au jucat împreună, printre altele, și în producția „Efectul razelor gamma asupra crăițelor lunatice”, fapt ce a dus la apariția unor tensiuni în cuplu. Woordward și-a detestat rolul, dar și decizia lui Newman de a o distribui pe fiica lor, Nell, în rolul omonim din film.

Toate acestea se petreceau în anii in care Newman era afectat de alcoolism, perioadă despre care fiica lor vorbește deschis într-unul dintre episoade. Joanne Woordward nu apare în documentar, din cauza faptului că actrița, acum în vârstă de 92 de ani, suferă de boala Alzheimer.

Foto: Hepta

Related Posts

Lindsay Lohan, primele poze însărcinată

Actrița Lindsay Lohan s-a lăsat surprinsă de camera foto într-una dintre cele mai emoționante ipostaze din viața unei…

De ce să alegi o vacanță într-o croazieră? Iată avantajele!

Dacă ești adeptul unei vacanțe în care totul este organizat și aranjat, iar nu nu trebuie decât sa…

Cel mai nou și surprinzător cuplu din showbiz: Bill Murray și Kelis

Un nou cuplu de vedete apare pe firmament: cel format din actorul Bill Murray (72 de ani) și…

Ultimul mesaj transmis de Stephan Pelger, înainte de a se sinucide

Stephan Pelger a fost găsit decedat astăzi, în propria locuință. Un vecin a fost cel care a anunțat…

Evoluție, inovație, momente împreună – IQOS promite o experiență revoluționară la TIFF

Mâine începe Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ocazie cu care IQOS își invită publicul la un eveniment…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, am făcut o selecție a lucrurilor care ne-au atras atenția. Iată noutățile acestei perioade….

Idei de cadouri pentru cei care adoră croazierele

Fie că vrei să surprinzi persoana care merge în croazieră, fie că vrei să revii din vacanță cu…

Cum arată Joaquin Phoenix în rolul lui Napoleon

La 23 de ani de la ultima lor colaborare pe marile ecrane, pentru producția ”Gladiator”, Joaquin Phoenix și…

Mădălina Ghenea își susține iubitul din tribune, la Roland Garros

Mădălina Ghenea (35 de ani) și-a susținut (presupusul) nou iubit din tribune, la turneul de tenis Roland Garros,…

„Romeo şi Julieta” revine după o pauză de trei ani pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Veștile bune circulă repede. Pe 9 şi 10 iunie, de la ora 18.30, Opera Națională București anunță reluarea…