Monica Cismaru ∙ June 8, 2022 ∙ 5 min read

Povestea unică de dragoste dintre Paul Newman și Joanne Woodward s-a întins pe parcursul a 50 de ani, lucru ce i-a transformat pe cei doi actori într-unul dintre cele mai longevive cupluri de la Hollywood. Viața celor două vedete, cu bune și cu rele, dominată de pasiunea pentru actorie, a fost transpusă recent într-o serie-documentar, realizată de Ethan Hawke și prezentată în cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

The Last Movie Stars detaliază, în sase episoade, viața de cuplu a celor două vedete care au dominat lumea filmului și al căror spectru persistă și astăzi.

paul newman joanne woodward

Seria regizată de Ethan Hawke prezintă toate aspectele vieții de cuplu ale familiei Woodward- Newman, chiar și pe cele mai puțin plăcute, în special episoadele de alcoolism și de infidelitate traversate de charismaticul actor. Aceste derapaje aproape că i-au distrus mariajul cu Joanne, dar cei doi au reușit să-și mențină profesionalismul pe platourile de filmare. Întrebat la un moment dat de escapadele sale extraconjugale, Newman a răspuns: ”De ce să aleg hamburgeri când am friptură acasă?” – frază ce a devenit antologică, dar care i-a displăcut dintotdeauna soției lui.

paul newman joanne woodward

La premiera documentarului de la Cannes, Hawke a spus că povestea de dragoste de 50 de ani (1958-2008) dintre Newman și Woodward a fost, de asemenea, o reflexie a jumătate de secol de cinematografie la superlativ.

paul newman joanne woodward

Cele două vedete s-au cunoscut în timp ce urmaru cursurile de actorie de la Actor s Studio, unde au studiat alături de alte nume celebre, precum Marlon Brando, James Dean sau Marilyn Monroe, și au rămas împreună până la moartea lui Paul Newman, survenită în 2008, din cauza cancerului la plămâni.

La proiecția The Last Movie Stars, Hawke a readus în actualitate una dintre declarațiile regizorului Elia Kazan, care a spus că, dacă Marlon Brando a fost considerat cel mai mare actor, Newman cu siguramță a fost cel mai muncitor.

Docu-seria e realizată pe baza unui material de arhivă impresionant. Spre sfârșitul vieții, Newman și-a scris memoriile și a intervievat numeroși colegi de breaslă și prieteni. Totuși, pe parcursul colectării materialului, s-a speriat de propria sa idee și a ars toate înregistrările. În ciuda acestei decizii pripite, manuscrisul a supraviețuit și a rămas în familie. Fiica cea mică a lui Newman, Clea, l-a contactat pe Hawke și i-a oferit acces deplin la arhivele tatălui ei.

În film, textele scrise de Paul Newman sunt citite de actori precum George Clooney, care e vocea lui Newman, Laura Linney (Woodward), Zoe Kazan (Jackie Witte, prima soție a lui Newman) și Sam Rockwell (Stuart Rosenberg, regizorul Cool Hand Luke).

The Last Movie Stars arată felul în care Newman și Woodward au încercat să-și împingă cât mai departe limitele artistice și analizează felul în care actrița a depus eforturi mari pentru a le oferi o casă și o familie adevărate copiilor lui Newman din prima căsătorie (Scott, fiul cel mare al lui Paul Newman, a murit din cauza unei supradoze de droguri în 1978, la vârsta de 28 de ani), dar și urmasilor pe care i-au avut împreună – trei fiice. În film, Newman spune la un moment dat că pe piatra sa de mormânt ar trebui să scrie ”Aici se odihnește un tată care ar fi trebuit să petreacă mai mult timp alături de copiii lui”.

Episoadele seriei arată și relația toxică dintre Paul Newman și mama lui, Theresa Gart, o femeie abuzivă care n-a înțeles niciodată de ce fiul ei n-a preluat afacerea familiei- un magazin de articole sportive- după moartea tatalui său – și și-a ales o profesie pe care o caracteriza drept ”pornografică”. Ba, mai mult, Theresa Gart n-o agrea nici pe Joanne Woodward, fapt ce a înstrăinat-o și mai mult de fiul ei, iar cei doi nu și-au vorbit timp de 15 ani.

paul newman joanne woodward

The Last Movie Stars  abordează și industria filmului de la Hollywood – Woordward a fost prima vedetă care a primit o stea pe Walk of Fame, în ciuda faptului că, ani la rând, cariera ei s-a aflat în umbra celei a soțului ei. Cei doi au jucat împreună, printre altele, și în producția „Efectul razelor gamma asupra crăițelor lunatice”, fapt ce a dus la apariția unor tensiuni în cuplu. Woordward și-a detestat rolul, dar și decizia lui Newman de a o distribui pe fiica lor, Nell, în rolul omonim din film.

Toate acestea se petreceau în anii in care Newman era afectat de alcoolism, perioadă despre care fiica lor vorbește deschis într-unul dintre episoade. Joanne Woordward nu apare în documentar, din cauza faptului că actrița, acum în vârstă de 92 de ani, suferă de boala Alzheimer.

Foto: Hepta

Related Posts

Cine va interpreta rolul lui Michael Jackson, în filmul biografic Michael?

Pentru fanii regelui pop Michael Jackson, vestea filmării peliculei Michael stârnește un val de curiozitate și nerăbdare. Cine…

Amanda Seyfried, senzațională la Festivalul de Film de la Berlin

Rujul roșu, bijuteriile Cartier și rochia din satin Givenchy, cu spatele gol, decolteu din dantelă și un șliț…

Zendaya, Chris Hemsworth și Jennifer Lopez, printre prezentatorii Met Gala 2024

Cel mai așteptat eveniment dedicat iubitorilor modei, Met Gala, are loc anul acesta în data de 6 mai…

Tom Cruise s-a despărțit de iubita lui rusoaică, mai tânără decât el cu 25 de ani

Tom Cruise a trăit o idilă de scurtă durată alături de Elsina Khayrova, fosta soție a unui oligarh…

Tom Holland, cunoscut mai ales din Spider-Man, îl va interpreta pe legendarul Fred Astaire

Actorul Tom Holland (27 de ani), cunoscut mai ales datorită seriei în care l-a intrepretat pe Spider-Man, a…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările acestei perioade. Iată ce ne-a atras…

Gisele Bündchen își reface viața după divorț

La doi ani de la divorțul de Tom Brady, Gisele Bündchen nu se mai ascunde și face gesturi…

Emaa și Mario Fresh cântă despre iubiri predestinate ”În alte vieți”

EMAA și Mario Fresh cântă pentru prima dată împreună în piesa ”În alte vieți”, o melodie care vorbește…

Sharon Stone, apariție tulburătoare la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

Festivalul Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și ca Berlinala, este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate industriei…

Beyoncé face istorie în topurile muzicale după ce a virat către stilul country

Beyoncé (42 de ani) a reușit să doboare încă un record muzical și să facă istorie, după ce…