Monica Cismaru ∙ June 8, 2022 ∙ 5 min read

Povestea unică de dragoste dintre Paul Newman și Joanne Woodward s-a întins pe parcursul a 50 de ani, lucru ce i-a transformat pe cei doi actori într-unul dintre cele mai longevive cupluri de la Hollywood. Viața celor două vedete, cu bune și cu rele, dominată de pasiunea pentru actorie, a fost transpusă recent într-o serie-documentar, realizată de Ethan Hawke și prezentată în cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

The Last Movie Stars detaliază, în sase episoade, viața de cuplu a celor două vedete care au dominat lumea filmului și al căror spectru persistă și astăzi.

paul newman joanne woodward

Seria regizată de Ethan Hawke prezintă toate aspectele vieții de cuplu ale familiei Woodward- Newman, chiar și pe cele mai puțin plăcute, în special episoadele de alcoolism și de infidelitate traversate de charismaticul actor. Aceste derapaje aproape că i-au distrus mariajul cu Joanne, dar cei doi au reușit să-și mențină profesionalismul pe platourile de filmare. Întrebat la un moment dat de escapadele sale extraconjugale, Newman a răspuns: ”De ce să aleg hamburgeri când am friptură acasă?” – frază ce a devenit antologică, dar care i-a displăcut dintotdeauna soției lui.

paul newman joanne woodward

La premiera documentarului de la Cannes, Hawke a spus că povestea de dragoste de 50 de ani (1958-2008) dintre Newman și Woodward a fost, de asemenea, o reflexie a jumătate de secol de cinematografie la superlativ.

paul newman joanne woodward

Cele două vedete s-au cunoscut în timp ce urmaru cursurile de actorie de la Actor s Studio, unde au studiat alături de alte nume celebre, precum Marlon Brando, James Dean sau Marilyn Monroe, și au rămas împreună până la moartea lui Paul Newman, survenită în 2008, din cauza cancerului la plămâni.

La proiecția The Last Movie Stars, Hawke a readus în actualitate una dintre declarațiile regizorului Elia Kazan, care a spus că, dacă Marlon Brando a fost considerat cel mai mare actor, Newman cu siguramță a fost cel mai muncitor.

Docu-seria e realizată pe baza unui material de arhivă impresionant. Spre sfârșitul vieții, Newman și-a scris memoriile și a intervievat numeroși colegi de breaslă și prieteni. Totuși, pe parcursul colectării materialului, s-a speriat de propria sa idee și a ars toate înregistrările. În ciuda acestei decizii pripite, manuscrisul a supraviețuit și a rămas în familie. Fiica cea mică a lui Newman, Clea, l-a contactat pe Hawke și i-a oferit acces deplin la arhivele tatălui ei.

În film, textele scrise de Paul Newman sunt citite de actori precum George Clooney, care e vocea lui Newman, Laura Linney (Woodward), Zoe Kazan (Jackie Witte, prima soție a lui Newman) și Sam Rockwell (Stuart Rosenberg, regizorul Cool Hand Luke).

The Last Movie Stars arată felul în care Newman și Woodward au încercat să-și împingă cât mai departe limitele artistice și analizează felul în care actrița a depus eforturi mari pentru a le oferi o casă și o familie adevărate copiilor lui Newman din prima căsătorie (Scott, fiul cel mare al lui Paul Newman, a murit din cauza unei supradoze de droguri în 1978, la vârsta de 28 de ani), dar și urmasilor pe care i-au avut împreună – trei fiice. În film, Newman spune la un moment dat că pe piatra sa de mormânt ar trebui să scrie ”Aici se odihnește un tată care ar fi trebuit să petreacă mai mult timp alături de copiii lui”.

Episoadele seriei arată și relația toxică dintre Paul Newman și mama lui, Theresa Gart, o femeie abuzivă care n-a înțeles niciodată de ce fiul ei n-a preluat afacerea familiei- un magazin de articole sportive- după moartea tatalui său – și și-a ales o profesie pe care o caracteriza drept ”pornografică”. Ba, mai mult, Theresa Gart n-o agrea nici pe Joanne Woodward, fapt ce a înstrăinat-o și mai mult de fiul ei, iar cei doi nu și-au vorbit timp de 15 ani.

paul newman joanne woodward

The Last Movie Stars  abordează și industria filmului de la Hollywood – Woordward a fost prima vedetă care a primit o stea pe Walk of Fame, în ciuda faptului că, ani la rând, cariera ei s-a aflat în umbra celei a soțului ei. Cei doi au jucat împreună, printre altele, și în producția „Efectul razelor gamma asupra crăițelor lunatice”, fapt ce a dus la apariția unor tensiuni în cuplu. Woordward și-a detestat rolul, dar și decizia lui Newman de a o distribui pe fiica lor, Nell, în rolul omonim din film.

Toate acestea se petreceau în anii in care Newman era afectat de alcoolism, perioadă despre care fiica lor vorbește deschis într-unul dintre episoade. Joanne Woordward nu apare în documentar, din cauza faptului că actrița, acum în vârstă de 92 de ani, suferă de boala Alzheimer.

Foto: Hepta

Related Posts

Sharon Stone povestește că pierdut nouă sarcini de-a lungul vieții

Sharon Stone (64 de ani) face consfesiuni dureroase despre cele nouă sarcini pe care le-a pierdut de-a lungul…

Rupert Murdoch, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, divorțează de Jerry Hall

Nu există vârstă limită pentru mariaj sau pentru divorț, iar acest lucru e demonstrat cel mai bine Rupert…

Primul tablou oficial cu Ducii de Cambridge, Prințul William și Kate Middleton

Ducii de Cambridge, Prințul William și Kate Middleton, au parte începând de acum de un tablou oficial, făcut…

Irina Rimes lansează noul album, intitulat „Acasă”

Irina Rimes lansează cel de-al patrulea album „Acasă”, compus într-un drum de redescoperire al artistei, care a călătorit…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu lansările și noutățile din toate domeniile. Top Line a…

INNA prezintă single-ul ”Magical Love”

După ce a cucerit topurile muzicale din Europa cu hitul „Up”, regina muzicii dance, INNA, revine cu un…

Barack și Michelle Obama – onorariu de aproximativ 20 de milioane de dolari pentru un podcast

Barack și Michelle Obama au încheiat un contract de 20 de milioane de dolari pentru un podcast de…

Cum să ne amenajăm apartamenul? Irina Pătășanu (arhitect) ne arată un ghid în 7 pași

Vara este perioada în care alegem cel mai des să dăm un alt aer locuinței, să mai schimbăm…

Așa mamă, așa fiu – Aurélien Enthoven calcă pe urmele celebrei lui mame, Carla Bruni

Aurélien Enthoven (21 de ani) este fiul Carlei Bruni, fosta primă doamnă a Franței și model de succes….

Anca Alungulesei: “Sportul poate bloca procesul de slăbire! Mintea te îngrașă, mintea te slăbește”

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție și creatoarea Psiho-Dietei, proces integrativ de slăbit, cu rezultate pe viață, explică felul…