Adriana Moscu ∙ November 5, 2021 ∙ 5 min read

Charlotte Rampling, de la căsătoria cu Jean Michel-Jare, la un rol-cheie în noua ecranizare Dune

Charlotte Rampling are origini cosmopolite, o voce guturală inconfundabilă, ochi electrizanți și o colecție de roluri impresionante. În cel mai recent, cel din Dune 2021, o portretizează pe Gaius Helen Mohiam, o călugăriță din ordinul surorilor Bene Gesserit.

Publicul internațional o știe din apariții în block-bustere ca Assassin’s Creed, Melancholia sau Dexter, însă cel din România o va lega pentru totdeauna de rolul lui Marion din Asfalt tango (1996), în regia lui Nae Carnafil.

Tessa Charlotte Rampling s-a născut la 5 februarie 1946 în Sturmer, Essex, Marea Britanie. Mama sa, Isabel Anne (Gurteen), a fost pictoriță, iar tatăl, Godfrey Lionel Rampling, medaliat cu aur olimpic, ofițer de armată și colonel și, ulterior, comandant NATO.

Și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Gibraltar, Franța și Spania, înainte de a se întoarce în Marea Britanie în 1964. Când tatăl ei a fost detașat în Franța, și-a luat familia cu el și, astfel, Charlotte a devenit fluentă în limba franceză până la vârsta de 9 ani.

A studiat la Jeanne d’Arc Académie pour Jeunes Filles din Versailles, Franța și la școala exclusivistă St. Hilda’s din Bushey, Anglia.

Deloc suprinzător, fost model înainte de-a începe să joace în filme. Rampling, care a studiat actoria la The Royal Court din Londra, este cunoscută mai ales pentru interpretarea ei din filmul Il portiere di notte (1974), unde a jucat rolul unei supraviețuitoare a lagărului de concentrare care se reîntâlnește cu torționarul său.

De-a lungul timpului, i-a avut ca parteneri pe Sean Connery în filmul SF de aventură Zardoz (1974), pe Robert Mitchum în Adio iubito! (1975), pe Woody Allen în Amintiri la Stardust Hotel (1980) și pe charismaticul Paul Newman în Verdictul (1982).

O actriță mereu dispusă să asume roluri îndrăznețe și consistente, cel mai neobinuit rol al său rămâne cel din comedia Max, mon amour (1986) în care este îndrăgostită de un cimpanzeu. Tot ea dat voce unor personaje din jocuri video, cum ar fi The Ring.

Charlotte Rampling, de la căsătoria cu Jean Michel-Jare, la un rol-cheie în noua ecranizare Dune

Foto: Wikimedia Commons

Ți-ar mai plăcea să știi despre ea…

A fost aleasă de revista Empire drept una dintre cele mai sexy 100 de vedete din istoria filmului (a ocupat locul 97, în anul 1995)

A primit premiul O.B.E. (Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic) în Lista onorurilor Mileniului Reginei din anul 2000, acordat pentru serviciile în actorie și felul în care a întreținut relațiile culturale dintre Marea Britanie și Franța.

A fost omagiată în cadrul Festivalului Internațional de Film pentru Femei de la Créteil, Franța, în 1995.

Este mama regizorului de televiziune Barnaby Southcombe ( pe care l-a născut în urma mariajului cu Bryan Southcombe) și a magicianului David Jarre (n. 1977), apărut din căsnicia cu celebrul muzician Jean-Michel Jarre.

Trupa britanică de rock Kinky Machine a scris o melodie despre ea, numită simplu „Charlotte Rampling”.

A fost inclusă în topul celor mai frumoși 50 de oameni din revista People în mai 2001.

Este câștigătoare a unui Cesar de onoare, primit din partea Academiei Franceze de Cinema, ca recunoaștere a muncii sale (2001).

Are o casă în Paris și alta în Chelsea.

Personajul pe care l-a jucat în Piscina (2003) de François Ozon, „Sarah Morton”, a fost numit după sora ei mai mare, Sarah, care s-a sinucis la vârsta de 23 de ani, în Argentina, după ce a născut prematur (1966).. La vremea aceea, a declara pentru The Guardian: „M-am gândit că, după atât de mult timp în care nu am lăsat-o să fie cu mine, aș vrea s-o aduc înapoi, în viața mea”.

Tatăl ei, Godfrey, a câștigat argint la ștafeta 4×400 m la Jocurile Olimpice din 1932 și aurul la ștafeta 4×400 m la Jocurile Olimpice din 1936. A murit pe 20 iunie 2009, la vârsta de 100 de ani.

A fost membru al juriului „Competiției oficiale” la cel de-al 54-lea Festival Internațional de Film de la Veneția în 1997.

În 1998, s-a logodit cu Jean-Noel Tassez, un consultant de afaceri francez din 1998.

A devenit doamnă a Legiunii de Onoare a Franței în 2002.

A susținut campania prezidențială a lui Nicolas Sarkozy din 2007.

Vorbește fluent franceza și joacă adesea în filme franceze.

A fost membru al juriului la Festivalul Internațional de Film I’ve Seen Films, fondat de Rutger Hauer, în octombrie 2011.

Personajul lui The Boss din Metal Gear Solid 3: Snake Eater (2004) a fost modelat după ea.

A împărțit coperta Vanity Fair dedicată vedetelor de la Hollywood din 2016 cu Jane Fonda, Viola Davis, Cate Blanchett, Jennifer Lawrence, Rachel Weisz, Lupita Nyong’o, Brie Larson, Alicia Vikander, Gugu Mbatha-Raw, Helen Mirren, Diane Keaton și Saoirse Ronan. Fotografia a fost realizată de Annie Leibovitz.

Urma să o interpreteze pe Jessica Atreides în adaptarea cinematografică a lui Alejandro Jodorowsky a romanului Dune, dar în cele din urmă a refuzat rolul din cauza unei scene prea sensibile pentru gusturile ei. Mai târziu, însă, și-a luat revanșa și avea să o interpreteze pe mentorul Jessicăi, Maica Reverendă Gaius, în Dune: Part One (2021).

Charlotte Rampling, de la căsătoria cu Jean Michel-Jare, la un rol-cheie în noua ecranizare Dune

Foto: Wikimedia Commons

3 citate memorabile

  • Despre tendința ei de a juca personaje negative): „Aș prefera să fiu gândit așa decât să o interpretez pe Mary Poppins”.
  • „Este dificil să joci alături de un cimpanzeu? Nu, nicidecum. Emoțiile sunt aceleași. Într-un fel, a fost ca și cum aș fi jucat alături de Paul Newman. Cimpanzeul a reacționat diferit, atât”.
  • „Sunt încântată. Mă bucur că trăiesc, pentru că știu cum e să nu vrei să fii aici, și mă bucur că regizorii tineri vor să joc în filme lor fantastice. Altceva, nu mai am de spus.”

Foto: Wikimedia Commons

Related Posts

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…

Kate Moss are o relație nepotul lui Bob Marley

La 50 de ani, Kate Moss își trăiește viața din plin. Supermodelul a împlinit în luna ianuarie 50…