Adriana Moscu ∙ November 5, 2021 ∙ 5 min read

Charlotte Rampling, de la căsătoria cu Jean Michel-Jare, la un rol-cheie în noua ecranizare Dune

Charlotte Rampling are origini cosmopolite, o voce guturală inconfundabilă, ochi electrizanți și o colecție de roluri impresionante. În cel mai recent, cel din Dune 2021, o portretizează pe Gaius Helen Mohiam, o călugăriță din ordinul surorilor Bene Gesserit.

Publicul internațional o știe din apariții în block-bustere ca Assassin’s Creed, Melancholia sau Dexter, însă cel din România o va lega pentru totdeauna de rolul lui Marion din Asfalt tango (1996), în regia lui Nae Carnafil.

Tessa Charlotte Rampling s-a născut la 5 februarie 1946 în Sturmer, Essex, Marea Britanie. Mama sa, Isabel Anne (Gurteen), a fost pictoriță, iar tatăl, Godfrey Lionel Rampling, medaliat cu aur olimpic, ofițer de armată și colonel și, ulterior, comandant NATO.

Și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Gibraltar, Franța și Spania, înainte de a se întoarce în Marea Britanie în 1964. Când tatăl ei a fost detașat în Franța, și-a luat familia cu el și, astfel, Charlotte a devenit fluentă în limba franceză până la vârsta de 9 ani.

A studiat la Jeanne d’Arc Académie pour Jeunes Filles din Versailles, Franța și la școala exclusivistă St. Hilda’s din Bushey, Anglia.

Deloc suprinzător, fost model înainte de-a începe să joace în filme. Rampling, care a studiat actoria la The Royal Court din Londra, este cunoscută mai ales pentru interpretarea ei din filmul Il portiere di notte (1974), unde a jucat rolul unei supraviețuitoare a lagărului de concentrare care se reîntâlnește cu torționarul său.

De-a lungul timpului, i-a avut ca parteneri pe Sean Connery în filmul SF de aventură Zardoz (1974), pe Robert Mitchum în Adio iubito! (1975), pe Woody Allen în Amintiri la Stardust Hotel (1980) și pe charismaticul Paul Newman în Verdictul (1982).

O actriță mereu dispusă să asume roluri îndrăznețe și consistente, cel mai neobinuit rol al său rămâne cel din comedia Max, mon amour (1986) în care este îndrăgostită de un cimpanzeu. Tot ea dat voce unor personaje din jocuri video, cum ar fi The Ring.

Charlotte Rampling, de la căsătoria cu Jean Michel-Jare, la un rol-cheie în noua ecranizare Dune

Foto: Wikimedia Commons

Ți-ar mai plăcea să știi despre ea…

A fost aleasă de revista Empire drept una dintre cele mai sexy 100 de vedete din istoria filmului (a ocupat locul 97, în anul 1995)

A primit premiul O.B.E. (Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic) în Lista onorurilor Mileniului Reginei din anul 2000, acordat pentru serviciile în actorie și felul în care a întreținut relațiile culturale dintre Marea Britanie și Franța.

A fost omagiată în cadrul Festivalului Internațional de Film pentru Femei de la Créteil, Franța, în 1995.

Este mama regizorului de televiziune Barnaby Southcombe ( pe care l-a născut în urma mariajului cu Bryan Southcombe) și a magicianului David Jarre (n. 1977), apărut din căsnicia cu celebrul muzician Jean-Michel Jarre.

Trupa britanică de rock Kinky Machine a scris o melodie despre ea, numită simplu „Charlotte Rampling”.

A fost inclusă în topul celor mai frumoși 50 de oameni din revista People în mai 2001.

Este câștigătoare a unui Cesar de onoare, primit din partea Academiei Franceze de Cinema, ca recunoaștere a muncii sale (2001).

Are o casă în Paris și alta în Chelsea.

Personajul pe care l-a jucat în Piscina (2003) de François Ozon, „Sarah Morton”, a fost numit după sora ei mai mare, Sarah, care s-a sinucis la vârsta de 23 de ani, în Argentina, după ce a născut prematur (1966).. La vremea aceea, a declara pentru The Guardian: „M-am gândit că, după atât de mult timp în care nu am lăsat-o să fie cu mine, aș vrea s-o aduc înapoi, în viața mea”.

Tatăl ei, Godfrey, a câștigat argint la ștafeta 4×400 m la Jocurile Olimpice din 1932 și aurul la ștafeta 4×400 m la Jocurile Olimpice din 1936. A murit pe 20 iunie 2009, la vârsta de 100 de ani.

A fost membru al juriului „Competiției oficiale” la cel de-al 54-lea Festival Internațional de Film de la Veneția în 1997.

În 1998, s-a logodit cu Jean-Noel Tassez, un consultant de afaceri francez din 1998.

A devenit doamnă a Legiunii de Onoare a Franței în 2002.

A susținut campania prezidențială a lui Nicolas Sarkozy din 2007.

Vorbește fluent franceza și joacă adesea în filme franceze.

A fost membru al juriului la Festivalul Internațional de Film I’ve Seen Films, fondat de Rutger Hauer, în octombrie 2011.

Personajul lui The Boss din Metal Gear Solid 3: Snake Eater (2004) a fost modelat după ea.

A împărțit coperta Vanity Fair dedicată vedetelor de la Hollywood din 2016 cu Jane Fonda, Viola Davis, Cate Blanchett, Jennifer Lawrence, Rachel Weisz, Lupita Nyong’o, Brie Larson, Alicia Vikander, Gugu Mbatha-Raw, Helen Mirren, Diane Keaton și Saoirse Ronan. Fotografia a fost realizată de Annie Leibovitz.

Urma să o interpreteze pe Jessica Atreides în adaptarea cinematografică a lui Alejandro Jodorowsky a romanului Dune, dar în cele din urmă a refuzat rolul din cauza unei scene prea sensibile pentru gusturile ei. Mai târziu, însă, și-a luat revanșa și avea să o interpreteze pe mentorul Jessicăi, Maica Reverendă Gaius, în Dune: Part One (2021).

Charlotte Rampling, de la căsătoria cu Jean Michel-Jare, la un rol-cheie în noua ecranizare Dune

Foto: Wikimedia Commons

3 citate memorabile

  • Despre tendința ei de a juca personaje negative): „Aș prefera să fiu gândit așa decât să o interpretez pe Mary Poppins”.
  • „Este dificil să joci alături de un cimpanzeu? Nu, nicidecum. Emoțiile sunt aceleași. Într-un fel, a fost ca și cum aș fi jucat alături de Paul Newman. Cimpanzeul a reacționat diferit, atât”.
  • „Sunt încântată. Mă bucur că trăiesc, pentru că știu cum e să nu vrei să fii aici, și mă bucur că regizorii tineri vor să joc în filme lor fantastice. Altceva, nu mai am de spus.”

Foto: Wikimedia Commons

Related Posts

Gustul original al muzicii bune & al experiențelor pe măsură alături de Beck’s

UNLOCK Y0UR EXPERIENCES alături de Beck’s: de 20 de ani în România, de 150 de ani în toată…

Cum arată ultimul sezon din Sex Education: interviu cu Ncuti Gatwa (Eric)

Știi că urmează un weekend reușit de toamnă atunci când Netflix lansează cel de-al patrulea (și ultimul, din…

Heidi Klum răspunde criticilor legate de fotografiile în lenjerie intimă alături de fiica ei

Modelul Heidi Klum (49 de ani) a luat parte la o campanie pentru un brand de lenjerie intimă…

”Diavolul se îmbracă de la Prada” devine musical, la Londra, cu muzică semnată de Elton John

Celebrul film Diavolul se îmbracă de la Prada, inspirat de cartea omonimă scrisă de Lauren Weisberger, va avea…

Filosofia de viață și de frumusețe a lui Anne Hathaway

Anne Hathaway este una dintre cele mai apreciate actrițe de la Hollywood. La 40 de ani, vedeta a…

Colecția de artă a lui Gérard Depardieu, scoasă la licitație

În septembrie, aproape 250 de lucrări (sculpturi, picturi și desene) din colecția de artă a lui Gérard Depardieu…

Cindy Crawford povestește cum a schimbat-o mariajul cu Richard Gere

Cindy Crawford (57 de ani) s-a căsătorit cu Richard Gere (74 de ani) la vârsta de doar 22…

Power Couples – Regele Charles și Camilla, alături de Emmanuel și Brigitte Macron

Regele Charles III, alături de Regina Camilla, se află zilele acestea într-o vizită oficială în Franța, unde îl…

„Obiectivul ar trebui să fie găsirea unui echilibru în care designerii și AI-ul conclucrează”, spune Isabel Regino, Senior Brand Strategist & Marketing Manager

„AI nu este un substitut pentru creativitatea umană, imaginație și gândire critică” crede Isabel Regino, Senior Brand Strategist…

10 lucruri pe care nu le știai despre Sophia Loren (în afară de faptul că azi împlinește 89 de ani)

Câștigătoarea premiului Oscar, celebra actriță Sophia Loren a împlinit 89 de ani, astăzi, pe 20 septembrie. După lansarea,…