Monica Cismaru ∙ June 17, 2022 ∙ 4 min read

Adrian Ghenie (44 de ani) este, indiscutabil, cel mai de succes artist român la ora actuală. Lucrările pictorului român au depășit pragul de 10 milioane de dolari pe piața licitațiilor de artă, iar acesta este unul dintre artiștii preferați ai celor mai înverșunați colecționari de artă din lume.

Au trecut mai bine de zece ani de când Adrian Ghenie (născut la Baia Mare) a avut un salt uriaș în lumea artei. Ghenie a ajuns astăzi unul dintre cei mai de succes 100 de tineri artiști ai lumii, cu opere care se vând cu peste 10 milioane de dolari.

Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca în 2001 și este cunoscut pentru lucrările sale care se află la granița dintre abstract și concret și pentru felul în care folosește spatula de pictură în loc de pensule. Subiectele sale preferate pe care le redă în picturi sunt descrierile în amănunt ale figurilor-cheie ce provin din secolele 19 -20 – Charles Darwin, Vladimir Lenin, Vincent Van Gogh sau Marcel Duchamp, lucrări în care include adesea câte un aurportret parțial. Picturile sale sunt descrise ca fiind organice și aparținând expresionismului, ce par să se concentreze pe materii distorsionate, ”torturate”, adesea comparate cu emoțiile transmise de Lucian Freud si de Francis Bacon.

Adrian Ghenie by Oliver Mark, Berlin 2014, Collection of the Bucovina Museum

Parcursul lui de succes a început în 2011, când operele sale au fost incluse într-o expoziție de grup la prestigioasa Pace Gallery. Cu sprijinul uneia dintre cele mai respectate galerii de artă din lume, pictura sa, Swimming Pool, care măsoară mai puțin de 50 de cm, a fost prezentată apoi la Phillips de Pury & Company în New York, și a atras imediat o mulțime de colecționari și a fost licitată cu dublul estimat – 22 500 de dolari. Chiar dacă Pace Gallery a avut o contribuție importantă la afirmarea lui Ghenie, lumea artei deja pusese ochii pe artistul român încă din 2006, la o expoziție în Zürich.

Un an mai târziu, galeria elvețiană – Haunch of Venison – a fost acaparată de Casa Christie’s. În 2011, Haunch of Venison-Christie’s și-a deschis un al doilea spațiu la Londra, pe care i l-a alocat doar lui Ghenie. Apoi, opera sa a fost expusă la numeroase galerii din întreaga lume, inclusiv la Muzeul de Artă Contemporană din Denver, la Palazzo Strozzi din Florența și la Kunsthalle Műcsarnok din Budapesta, iar reputația sa artistică a crescut exponențial. N-a mai fost nicio surpriză când debutul său pe piața licitațiilor de artă a fost un succes absolut.

În 2013, Pace Gallery a organziat prima expoziție solo Adrian Ghenie, iar după vernisaj, prețurile lucrărilor sale au sărit în aer – un portret de-ale lui Elvis Presley a ajuns la peste 330 000 de dolari la Sotheby’s London, în 2013. Anul următor, Ghenie a depășit pentru prima dată pragul de un milion de dolari pentru un tablou – The Fake Rothko – ce a strâns 2,4 milioane de dolari față de o estimare de 596 000 de dolari. Acest rezultat spectaculos i-a asigurat ascensiunea și celebritatea în lumea licitațiilor de artă, iar pasionații au început să-l privească ca pe un ”profet al picturii contemporane”.

În 2015, cariera sa a avansat cu includerea sa în galeria Thaddaeus Ropac, fapt ce i-a asigurat încă o expoziție la Paris, dar și o apariție de un succes incomensurabil la Bienala de la Veneția, la pavilionul românesc, unde Ghenie și-a reprezentat țara cu lucrarea Darwin’s Room. Contribuția sa marcantă la Bienală l-a propulsat pe scena artei contemporane, iar prețurile pentru opera sa au urcat la un record de 4,5 milioane de dolari – pentru lucrarea – omagiu adus lui Van Gogh.

Trei luni mai târziu, o altă vânzare intermediată de Sotheby a înregistrat o vânzare de succes – 2,59 de milioane de dolari, de la o estimare de 200 000 de dolari, pentru autoportretul lui Ghenie ca Vincent Van Gogh.

În octombrie 2016, are loc încă un moment ”dramatic” în cariera lui Adrian Ghenie. Lucrarea Nickelodeon (2008), estimată sub un milion de dolari, înregistrează o vânzare de peste 9 milioane de dolari. Spre sfârșitul lui 2016, veniturile lui Adrian Ghenie ajung la 27 de milioane de dolari, o performanță ce-l promovează pe locul 60 de pe 550, în clasamentul mondial al vânzării operelor de artă. Urmează o perioadă de relativă încetinire, dar, în 2021, piața își revine și, pe 26 mai, Casa Christie’s înregistrează un nou record pentru artistul român – 10,3 milioane de dolari pentru opera monumentală Pie Fight Interior 12 (2014).

Foto: Hepta

Related Posts

Sharon Stone povestește că pierdut nouă sarcini de-a lungul vieții

Sharon Stone (64 de ani) face consfesiuni dureroase despre cele nouă sarcini pe care le-a pierdut de-a lungul…

Rupert Murdoch, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, divorțează de Jerry Hall

Nu există vârstă limită pentru mariaj sau pentru divorț, iar acest lucru e demonstrat cel mai bine Rupert…

Primul tablou oficial cu Ducii de Cambridge, Prințul William și Kate Middleton

Ducii de Cambridge, Prințul William și Kate Middleton, au parte începând de acum de un tablou oficial, făcut…

Irina Rimes lansează noul album, intitulat „Acasă”

Irina Rimes lansează cel de-al patrulea album „Acasă”, compus într-un drum de redescoperire al artistei, care a călătorit…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu lansările și noutățile din toate domeniile. Top Line a…

INNA prezintă single-ul ”Magical Love”

După ce a cucerit topurile muzicale din Europa cu hitul „Up”, regina muzicii dance, INNA, revine cu un…

Barack și Michelle Obama – onorariu de aproximativ 20 de milioane de dolari pentru un podcast

Barack și Michelle Obama au încheiat un contract de 20 de milioane de dolari pentru un podcast de…

Cum să ne amenajăm apartamenul? Irina Pătășanu (arhitect) ne arată un ghid în 7 pași

Vara este perioada în care alegem cel mai des să dăm un alt aer locuinței, să mai schimbăm…

Așa mamă, așa fiu – Aurélien Enthoven calcă pe urmele celebrei lui mame, Carla Bruni

Aurélien Enthoven (21 de ani) este fiul Carlei Bruni, fosta primă doamnă a Franței și model de succes….

Anca Alungulesei: “Sportul poate bloca procesul de slăbire! Mintea te îngrașă, mintea te slăbește”

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție și creatoarea Psiho-Dietei, proces integrativ de slăbit, cu rezultate pe viață, explică felul…