Monica Cismaru ∙ June 17, 2022 ∙ 4 min read

Adrian Ghenie (44 de ani) este, indiscutabil, cel mai de succes artist român la ora actuală. Lucrările pictorului român au depășit pragul de 10 milioane de dolari pe piața licitațiilor de artă, iar acesta este unul dintre artiștii preferați ai celor mai înverșunați colecționari de artă din lume.

Au trecut mai bine de zece ani de când Adrian Ghenie (născut la Baia Mare) a avut un salt uriaș în lumea artei. Ghenie a ajuns astăzi unul dintre cei mai de succes 100 de tineri artiști ai lumii, cu opere care se vând cu peste 10 milioane de dolari.

Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca în 2001 și este cunoscut pentru lucrările sale care se află la granița dintre abstract și concret și pentru felul în care folosește spatula de pictură în loc de pensule. Subiectele sale preferate pe care le redă în picturi sunt descrierile în amănunt ale figurilor-cheie ce provin din secolele 19 -20 – Charles Darwin, Vladimir Lenin, Vincent Van Gogh sau Marcel Duchamp, lucrări în care include adesea câte un aurportret parțial. Picturile sale sunt descrise ca fiind organice și aparținând expresionismului, ce par să se concentreze pe materii distorsionate, ”torturate”, adesea comparate cu emoțiile transmise de Lucian Freud si de Francis Bacon.

Adrian Ghenie by Oliver Mark, Berlin 2014, Collection of the Bucovina Museum

Parcursul lui de succes a început în 2011, când operele sale au fost incluse într-o expoziție de grup la prestigioasa Pace Gallery. Cu sprijinul uneia dintre cele mai respectate galerii de artă din lume, pictura sa, Swimming Pool, care măsoară mai puțin de 50 de cm, a fost prezentată apoi la Phillips de Pury & Company în New York, și a atras imediat o mulțime de colecționari și a fost licitată cu dublul estimat – 22 500 de dolari. Chiar dacă Pace Gallery a avut o contribuție importantă la afirmarea lui Ghenie, lumea artei deja pusese ochii pe artistul român încă din 2006, la o expoziție în Zürich.

Un an mai târziu, galeria elvețiană – Haunch of Venison – a fost acaparată de Casa Christie’s. În 2011, Haunch of Venison-Christie’s și-a deschis un al doilea spațiu la Londra, pe care i l-a alocat doar lui Ghenie. Apoi, opera sa a fost expusă la numeroase galerii din întreaga lume, inclusiv la Muzeul de Artă Contemporană din Denver, la Palazzo Strozzi din Florența și la Kunsthalle Műcsarnok din Budapesta, iar reputația sa artistică a crescut exponențial. N-a mai fost nicio surpriză când debutul său pe piața licitațiilor de artă a fost un succes absolut.

În 2013, Pace Gallery a organziat prima expoziție solo Adrian Ghenie, iar după vernisaj, prețurile lucrărilor sale au sărit în aer – un portret de-ale lui Elvis Presley a ajuns la peste 330 000 de dolari la Sotheby’s London, în 2013. Anul următor, Ghenie a depășit pentru prima dată pragul de un milion de dolari pentru un tablou – The Fake Rothko – ce a strâns 2,4 milioane de dolari față de o estimare de 596 000 de dolari. Acest rezultat spectaculos i-a asigurat ascensiunea și celebritatea în lumea licitațiilor de artă, iar pasionații au început să-l privească ca pe un ”profet al picturii contemporane”.

În 2015, cariera sa a avansat cu includerea sa în galeria Thaddaeus Ropac, fapt ce i-a asigurat încă o expoziție la Paris, dar și o apariție de un succes incomensurabil la Bienala de la Veneția, la pavilionul românesc, unde Ghenie și-a reprezentat țara cu lucrarea Darwin’s Room. Contribuția sa marcantă la Bienală l-a propulsat pe scena artei contemporane, iar prețurile pentru opera sa au urcat la un record de 4,5 milioane de dolari – pentru lucrarea – omagiu adus lui Van Gogh.

Trei luni mai târziu, o altă vânzare intermediată de Sotheby a înregistrat o vânzare de succes – 2,59 de milioane de dolari, de la o estimare de 200 000 de dolari, pentru autoportretul lui Ghenie ca Vincent Van Gogh.

În octombrie 2016, are loc încă un moment ”dramatic” în cariera lui Adrian Ghenie. Lucrarea Nickelodeon (2008), estimată sub un milion de dolari, înregistrează o vânzare de peste 9 milioane de dolari. Spre sfârșitul lui 2016, veniturile lui Adrian Ghenie ajung la 27 de milioane de dolari, o performanță ce-l promovează pe locul 60 de pe 550, în clasamentul mondial al vânzării operelor de artă. Urmează o perioadă de relativă încetinire, dar, în 2021, piața își revine și, pe 26 mai, Casa Christie’s înregistrează un nou record pentru artistul român – 10,3 milioane de dolari pentru opera monumentală Pie Fight Interior 12 (2014).

Foto: Hepta

Related Posts

La aniversarea de 25 de ani, „Titanic” este din nou în cinematografe, remasterizat, disponibil în format 3D HFR

Acum 25 de ani, scriitorul și regizorul James Cameron, câștigător al Premiului Oscar, a schimbat cursul istoriei odată…

Managerii viitorului sunt, deja, aici?

În contextul post-pandemie, al instabilității economice și politice, se conturează tot mai clar o nouă generație de lideri…

Marion Cotillard și Meryl Streep, într-un serial apocaliptic despre schimbările climatice

Două mari actrițe, una din cinematografia europeană și cealaltă din cinematografia americană, se întâlnesc pentru prima dată într-un…

15 cărți pe care trebuie să le citești într-o viață

”Citim ca să știm că nu suntem singuri”, spunea autorul britanic C.S. Lewis, iar J.K. Rawling, autoare contemporană…

Dolly Parton: ”Înțelepciunea vine odată cu vârsta și nu poți opri trecerea timpului”

Dolly Parton, legenda muzicii country, a împlinit luna trecută vârsta de 77 de ani, ocazie cu care a…

Nadia Comăneci, la gala Gold Meets Golden, în Beverly Hills

Gimnasta de zece, Nadia Comăneci, a luat parte zilele acestea la cea de-a zecea ediție a evenimentului Gold…

Nicole Kidman, în adaptarea unui roman horror de Leïla Slimani

Nicole Kidman acceptă proiect după proiect și cea mai recentă provocare profesională este interpretarea rolului principal într-o adaptare…

Ce decizie a luat Kate Middleton

Kate Middleton şi-a lansat, zilele acestea, propriul cont de Instagram. Prinţesa de Wales dedică acest proiect unei cauze…

Recorduri doborâte la Grammy Awards 2023. Care au fost aparițiile serii

Cea de-a 65-a ediție a Premiilor Grammy a avut loc duminică seara la Crypto.com Arena din Los Angeles,…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica ne spune în cele ce urmează ce ne rezervă astrele pentru această perioadă. Iată cum…