Monica Cismaru ∙ June 17, 2022 ∙ 4 min read

Adrian Ghenie (44 de ani) este, indiscutabil, cel mai de succes artist român la ora actuală. Lucrările pictorului român au depășit pragul de 10 milioane de dolari pe piața licitațiilor de artă, iar acesta este unul dintre artiștii preferați ai celor mai înverșunați colecționari de artă din lume.

Au trecut mai bine de zece ani de când Adrian Ghenie (născut la Baia Mare) a avut un salt uriaș în lumea artei. Ghenie a ajuns astăzi unul dintre cei mai de succes 100 de tineri artiști ai lumii, cu opere care se vând cu peste 10 milioane de dolari.

Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca în 2001 și este cunoscut pentru lucrările sale care se află la granița dintre abstract și concret și pentru felul în care folosește spatula de pictură în loc de pensule. Subiectele sale preferate pe care le redă în picturi sunt descrierile în amănunt ale figurilor-cheie ce provin din secolele 19 -20 – Charles Darwin, Vladimir Lenin, Vincent Van Gogh sau Marcel Duchamp, lucrări în care include adesea câte un aurportret parțial. Picturile sale sunt descrise ca fiind organice și aparținând expresionismului, ce par să se concentreze pe materii distorsionate, ”torturate”, adesea comparate cu emoțiile transmise de Lucian Freud si de Francis Bacon.

Adrian Ghenie by Oliver Mark, Berlin 2014, Collection of the Bucovina Museum

Parcursul lui de succes a început în 2011, când operele sale au fost incluse într-o expoziție de grup la prestigioasa Pace Gallery. Cu sprijinul uneia dintre cele mai respectate galerii de artă din lume, pictura sa, Swimming Pool, care măsoară mai puțin de 50 de cm, a fost prezentată apoi la Phillips de Pury & Company în New York, și a atras imediat o mulțime de colecționari și a fost licitată cu dublul estimat – 22 500 de dolari. Chiar dacă Pace Gallery a avut o contribuție importantă la afirmarea lui Ghenie, lumea artei deja pusese ochii pe artistul român încă din 2006, la o expoziție în Zürich.

Un an mai târziu, galeria elvețiană – Haunch of Venison – a fost acaparată de Casa Christie’s. În 2011, Haunch of Venison-Christie’s și-a deschis un al doilea spațiu la Londra, pe care i l-a alocat doar lui Ghenie. Apoi, opera sa a fost expusă la numeroase galerii din întreaga lume, inclusiv la Muzeul de Artă Contemporană din Denver, la Palazzo Strozzi din Florența și la Kunsthalle Műcsarnok din Budapesta, iar reputația sa artistică a crescut exponențial. N-a mai fost nicio surpriză când debutul său pe piața licitațiilor de artă a fost un succes absolut.

În 2013, Pace Gallery a organziat prima expoziție solo Adrian Ghenie, iar după vernisaj, prețurile lucrărilor sale au sărit în aer – un portret de-ale lui Elvis Presley a ajuns la peste 330 000 de dolari la Sotheby’s London, în 2013. Anul următor, Ghenie a depășit pentru prima dată pragul de un milion de dolari pentru un tablou – The Fake Rothko – ce a strâns 2,4 milioane de dolari față de o estimare de 596 000 de dolari. Acest rezultat spectaculos i-a asigurat ascensiunea și celebritatea în lumea licitațiilor de artă, iar pasionații au început să-l privească ca pe un ”profet al picturii contemporane”.

În 2015, cariera sa a avansat cu includerea sa în galeria Thaddaeus Ropac, fapt ce i-a asigurat încă o expoziție la Paris, dar și o apariție de un succes incomensurabil la Bienala de la Veneția, la pavilionul românesc, unde Ghenie și-a reprezentat țara cu lucrarea Darwin’s Room. Contribuția sa marcantă la Bienală l-a propulsat pe scena artei contemporane, iar prețurile pentru opera sa au urcat la un record de 4,5 milioane de dolari – pentru lucrarea – omagiu adus lui Van Gogh.

Trei luni mai târziu, o altă vânzare intermediată de Sotheby a înregistrat o vânzare de succes – 2,59 de milioane de dolari, de la o estimare de 200 000 de dolari, pentru autoportretul lui Ghenie ca Vincent Van Gogh.

În octombrie 2016, are loc încă un moment ”dramatic” în cariera lui Adrian Ghenie. Lucrarea Nickelodeon (2008), estimată sub un milion de dolari, înregistrează o vânzare de peste 9 milioane de dolari. Spre sfârșitul lui 2016, veniturile lui Adrian Ghenie ajung la 27 de milioane de dolari, o performanță ce-l promovează pe locul 60 de pe 550, în clasamentul mondial al vânzării operelor de artă. Urmează o perioadă de relativă încetinire, dar, în 2021, piața își revine și, pe 26 mai, Casa Christie’s înregistrează un nou record pentru artistul român – 10,3 milioane de dolari pentru opera monumentală Pie Fight Interior 12 (2014).

Foto: Hepta

Related Posts

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…

Jon Bon Jovi își recunoaște infidelitatea față de soția sa, cu care e căsătorit de 34 de ani

Jon Bon Jovi (62 de ani) și soția lui, Dorothea, sunt căsătoriți de 34 de ani și se…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Prinții de Wales, William și Catherine, sărbătoresc ziua mezinului lor, Louis

Louis, cel mai mic dintre copiii Prinților de Wales, William și Catherine, împlinește azi șase ani. O fotografie…

Irina Shayk dezvăluie rutina ei de skincare, cu metode moștenite de la mama ei

Irina Shaik (38 de ani) este una dintre cele mai râvnite femei din lume și totodată una dintre…

Două producții românești, selectate la Festivalul de Film de la Cannes

”Trei kilometri până la capătul lumii”, în regia lui Emanuel Pârvu, și documentarul ”NASTY”, despre viața și cariera…

Actrița Christina Hendricks (Mad Men) s-a măritat a doua oară

Actrița Christina Hendricks (48 de ani), cunoscută publicului mai ales datorită rolului Joan Harris din serialul de succes…

Milan Design Week – o experiență numită The Red Experience by Ploom

Sute de mii de amatori de artă și design, mii de instalații care de care mai interesante, sute…