Spectrul lui Marilyn Monroe domină zilele acestea presa internațională. După ce săptămâna trecută Kim Kardashian a făcut furori cu rochia purtată la Met Gala, cea creată de designerul Jean Louis pentru Marilyn Monroe, acum, numele celebrei actrițe este din nou pe firmament.

Portretul ei, realizat de excentricul Andy Warhol, a fost vândut la licitație de Casa Christie’s cu suma record de 195 de milioane de dolari, ceea ce îl plasează pe Warhol în topul celor mai scumpi artiști americani. Tabloul intitulat “Shot Sage Blue Marilyn” a fost realizat în 1964 și a devenit o imagine-simbol a culturii pop. Tabloul pe mătase este pictat în culori vibrante și a devenit și cea mai scumpă operă de artă din secolul 20 care a fost scoasă vreodată la licitație.

andy warhol

Tabloul lui Marilyn semnat Andy Warhol îi ia astfel locul unei alte opere de artă care deținea recordul – și anume pictura din 1982 ”Untitled”, a artistului modernist Jean-Michel Basquiat. Aceasta a fost vândută de casa Sotheby’s în 2017, pentru 110,5 milioane de dolari.

andy warhol
Andy Warhol

Casa Christie’s a declarat că numele cumpărătorului piesei “Shot Sage Blue Marilyn” rămâne anonim. Când licitația a fost anunțată la începutul anului, Casa Christie’s a estimat că lucrarea se va vinde cu aproximativ 200 de milioane de dolari. Este un preț uimitor”, a declarat Alex Rotter, președintele colecțiilor Christie’s ce aparțin perioadei secolelor 20 și 21, ne trebuie timp să ne obișnuim cu asta, e ceva deosebit”. ”Suntem exact în locul în care ne doream să fim. Acest lucru dovedește că piața încă are putere”, a spus Guillaume Cerutti, CEO Christie’s.

andy warhol

Veniturile obținute în urma vânzării la licitație a operei de artă merg către fundația Thomas și Doris Ammann din Zurich, cea care a și scos tabloul la licitație. Fundația se ocupă de ajutorarea copiilor care suferă de probleme de sănătate și de programe educaționale.

“Shot Sage Blue Marilyn” nu este singura pictură realizată de Andy Warhol care o are în centru pe Marilyn Monroe, dar aceasta este una dintre cele mai cunoscute și a fost expusă în muzee din întreaga lume.

Foto: Hepta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts