Monica Cismaru ∙ May 10, 2022 ∙ 2 min read
Spectrul lui Marilyn Monroe domină zilele acestea presa internațională. După ce săptămâna trecută Kim Kardashian a făcut furori cu rochia purtată la Met Gala, cea creată de designerul Jean Louis pentru Marilyn Monroe, acum, numele celebrei actrițe este din nou pe firmament.

Portretul ei, realizat de excentricul Andy Warhol, a fost vândut la licitație de Casa Christie’s cu suma record de 195 de milioane de dolari, ceea ce îl plasează pe Warhol în topul celor mai scumpi artiști americani. Tabloul intitulat “Shot Sage Blue Marilyn” a fost realizat în 1964 și a devenit o imagine-simbol a culturii pop. Tabloul pe mătase este pictat în culori vibrante și a devenit și cea mai scumpă operă de artă din secolul 20 care a fost scoasă vreodată la licitație.

andy warhol

Tabloul lui Marilyn semnat Andy Warhol îi ia astfel locul unei alte opere de artă care deținea recordul – și anume pictura din 1982 ”Untitled”, a artistului modernist Jean-Michel Basquiat. Aceasta a fost vândută de casa Sotheby’s în 2017, pentru 110,5 milioane de dolari.

andy warhol
Andy Warhol

Casa Christie’s a declarat că numele cumpărătorului piesei “Shot Sage Blue Marilyn” rămâne anonim. Când licitația a fost anunțată la începutul anului, Casa Christie’s a estimat că lucrarea se va vinde cu aproximativ 200 de milioane de dolari. Este un preț uimitor”, a declarat Alex Rotter, președintele colecțiilor Christie’s ce aparțin perioadei secolelor 20 și 21, ne trebuie timp să ne obișnuim cu asta, e ceva deosebit”. ”Suntem exact în locul în care ne doream să fim. Acest lucru dovedește că piața încă are putere”, a spus Guillaume Cerutti, CEO Christie’s.

andy warhol

Veniturile obținute în urma vânzării la licitație a operei de artă merg către fundația Thomas și Doris Ammann din Zurich, cea care a și scos tabloul la licitație. Fundația se ocupă de ajutorarea copiilor care suferă de probleme de sănătate și de programe educaționale.

“Shot Sage Blue Marilyn” nu este singura pictură realizată de Andy Warhol care o are în centru pe Marilyn Monroe, dar aceasta este una dintre cele mai cunoscute și a fost expusă în muzee din întreaga lume.

Foto: Hepta

Related Posts

The Timeless Pirelli

Sfârșitul anului a adus cu el și lansarea iconicului calendar Pirelli, a 50-a ediție, lansare care a avut…

Corina Olaru, designerul de interior care a transformat Room 12 în „acasă”

Ediția print de iarnă Alist Magazine este o bucurie estetică de la prima până la ultima pagină. Pentru…

Cozonacul lui Scărlătescu, secretul desertului-vedetă de pe Masa de Crăciun

Ai intrat deja în febra Sărbătorilor? De la cadouri până la preparatele cu care îi surprinzi pe cei…

Taylor Swift a fost desemnată Personalitatea Anului de publicația Time

Nu e nicio surpriză în alegerea publicației Time pentru Personalitatea Anului 2023. Taylor Swift (33 de ani) primește…

De Crăciun, Stella Artois continuă să aducă prietenii și familiile împreună

Îmi amintesc cu claritate Crăciunurile copilăriei, cea mai așteptată și frumoasă perioada a anului, când găseam dimineața bradul…

Angelina Jolie revine în Maleficent, partea a treia

Angelina Jolie (48 de ani) anunță că revine în rolul ei de succes, Maleficent, partea a treia, după…

Peste 140 000 de vizitatori în weekend-ul prelungit de deschidere al “WEST SIDE CHRISTMAS MARKET”, târgul de Crăciun organizat de UNTOLD UNIVERSE

Spectacol cu focuri de artificii, zeci de mii de luminițe de Crăciun și concerte Fuego și Gașca Zurli…

Cele mai bune filme ale anului 2023

Cele mai importante publicații internaționale au realizat clasamente cu cele mai bune filme ale anului 2023. Anul care…

Actorul de origine română Sebastian Stan, în rolul vieții lui

Sebastian Stan (41de ani), actor de origine română, născut la Constanța, este unul dintre cei mai apreciați de…

Teatru de păpuși, colinde și ateliere de artă pentru toată familia, între 6-22 decembrie, la Art Safari Christmas Edition

Palatul Dacia-România de pe Lipscani se transformă în casa lui Moș Crăciun și găzduiește cel mai distractiv eveniment…