Andreea Leta ∙ March 2, 2020 ∙ 5 min read

Martie este despre femeie mai mult ca oricând, așa că, motivată de celebra deviză women empower women, m-am hotărât să aflu poveștile câtorva femei care ne inspiră prin creativitate, spirit antreprenorial sau dedicare, atribute care le conferă atâta farmec și care le transformă în adevărate modele.

Alexandra Găișteanu este una dintre cele mai cool persoane pe care le-am cunoscut în ultimii ani, atât datorită pasiunilor ei, cât și spiritului pe de-o parte antreprenorial, pe de altă parte boem și înclinat către artă. La doar 30 de ani împliniți de curând, Ale deține 2 dintre it-place-urile Bucureștiului, în care dacă ajungi, fie și pentru o singură cafea pe care o bei în 15-20 de minute, nu ai cum să te nu încarci cu o energie bună și să te relaxezi. 

Am stat de vorbă cu Ale despre business-ul pe care îl conduce, dar și despre activitățile ei extra, atunci când nu face una dintre cele mai bune cafele din oraș și când nu are buzele colorate de la boabele de cafea pe care le mestecă mai mereu. Iată care este povestea ei:

Alexandra Găișteanu (Ale)

Cum a apărut ideea de cafenea? Știu că înainte ai avut un alt job, îmi poți povesti puțin despre perioada aia și cum te-ai gândit la business-ul ăsta? 

Înainte de a avea cafeneaua, am stat în Abu Dhabi 3 ani, unde am lucrat drept cabin crew pentru Etihad, job care mi-a oferit oportunitatea de a călători foarte mult. De aici și dorința de a mă întoarce în țară și de a deschide ceva, inspirată de toate locurile văzute. Astfel, Miss Ale împlinește 2 ani în aprilie, iar la sfârșitul lui februarie am deschis Miss Ale Central Culture. 

  Cafeneaua a fost un succes destul de rapid și ți-au trecut pragul chiar și câteva personalități, cum ar fi unul dintre chitariștii de la Metallica. Care a fost cea mai impresionantă întâlnire? A fost o poveste a unei persoane care a venit în cafeneaua ta sau poate o simplă prezență care te-a marcat?

Vara trecută l-am avut ca oaspete pe unul dintre chitariștii de la Metallica, dar spre rușinea mea, nu eu, ci colega mea l-a recunoscut. Însă eu am fost destul de starstruck într-un alt moment, în care nici nu mai puteam să torn laptele bine în cafea când mi-am dat seama cine o  comandase – actorul Ben Foster. 

Miss Ale Espresso Bar

Miss Ale Espresso Bar

Cafeaua de specialitate și oaspeții ocazionali nu este singurele lucruri speciale din spațiul tău, ci mai tot timpul ai expuse lucrările unor artiști. Care a fost conceptul, cum ai luat legătura cu ei și care a fost feedback-ul?

Prima artistă cu care am colaborat și de unde s-a născut acest concept a fost Elena Tara. După succesul lucrărilor ei și un feedback foarte bun din partea publicului, am tot căutat și am colaborat cu diverși artiști, iar de atunci nu am avut  niciodată peretele gol, mereu schimbând lucrările și tematica. Ocazional am avut și vernisaje combinate cu niște ginuri tonice delicioase. 

De curând ai rebranduit micuța cafenea din „backstage-ul” Căii Victoriei și ai mai deschis un spațiu. Ce va aduce nou acesta din urmă?

Am conceput acest rebranding ca pe un upgrade, care pregătea publicul pentru locația noua, un spațiu mult mai mare, ce îmbină cafeaua de specialitate cu mixologia, vinilurile, obiectele de design interior și gastronomia.

Miss Ale Central Culture

Miss Ale Central Culture

Care va fi atmsofera generală a noului spațiu, care, din câte am văzut până acum, include o pictură murală, niște catifea turquoise și viniluri? Ai vreun proiect special pe care îl vei desfășura aici?

Miss Ale Central Culture este numele noului loc, care este de fapt un hub creativ, unde îmbinam toate cele menționate mai sus. Este un mix de catifea turquoise și roz, cu multe obiecte aurii și cu tot ce am salvat eu sau partenerul meu, Cătălin, vreodată în moodboards pe Pinterest. Muralul este făcut de Ana Bănică, artista care ni s-a părut că exprimă cel mai bine ideea noastră de spațiu creativ. În câteva luni o să dăm drumul și la partea de bucătărie, dar și unei săli de microcinema, un concept la care visăm de mult, și de care consider că Bucureștiul are nevoie. 

Miss Ale Central Culture

Miss Ale Central Culture

 Știu că ai o foarte mare pasiune pentru muzică. Ce au în comun cafeaua și muzica?

Cumva atât prin cafea, cât și prin muzică, te poți exprima și poți fi creativ, poți să faci o dimineață frumoasă atât cu un playlist draguț, dar și cu un flat white bun, în care poate faci și o lebădă, dacă ești destul de priceput. Eu momentan mă rezum la inimioare.

A propos de muzică, ce faci atunci când nu te ocupi de cafenea?

Când nu mă ocup de cafenea încerc să mă duc la cât mai multe concerte sau festivaluri. Recent am început să pun muzică în Apollo 111 împreuna cu Andrei, partenerul meu creativ, sub numele de “Murder on the dancefloor”.

Există o persoană/personalitate care te inspiră sau care te-a inspirat și motivat să faci toate aceste lucruri?

Îmi e foarte greu să aleg o singură persoană care m-a inspirat, dar oricât de amuzant sună, țin minte că la 15 ani, când am fost să văd The Devil Wears Prada, rolul lui Meryl Streep a avut un impact clar asupra mea.

Foto: PR, arhiva personală

Related Posts

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Vlad Huidu o ia la întrebări pe soția lui, Giulia

Cum arată o discuție tête-à-tête, între doi soți? Dar între doi soți celebri, care au și participat la…

Coffee Time! Interviu cu Maria Raluca Năvloiu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Dionysis Moustis, barista: „O cafea gustoasă are de-a face cu preferințele personale și cu experiența anterioară”

Dionysis Moustis este Coffee Capabilities Manager CEMEA Lavazza și ne povestește despre culisele competițiilor de barista, despre alegerile…

Acoustic Boyz: ”Cântăm pentru public, nu pentru noi”

Cum a ajuns o trupă formată din trei băieți de la Liceul de Muzică un adevărat fenomen în…

Modă cu impact social: C&A colaborează cu femeile artizan din India pentru o colecție cu broderii manuale

Când într-o mare de piese colorate pentru vară îți atrag atenția niște piese alb-negru, cu broderii superbe, lucrate…