Monica Cismaru ∙ March 2, 2020 ∙ 4 min read

mancat stres

Supraalimentarea pe fond de stres apare ca o consecință a trăirilor emoționale și are loc mai ales când NU ne e foame. Alimentarea pe fond de stres mai poartă și denumirea de mâncat pe fond emoțional – ceea ce înseamnă că emoțiile și nu corpul îți dictează cât de mult să mănânci.

Totusi, de ce mâncăm când suntem stresați? E simplu: deoarece, pentru cei mai mulți dintre noi, mâncarea înseamnă confort și, din păcate, alimentele cele mai sănătoase oferă cea mai mică doză de astfel de ”confort”. Dacă am alege să ronțăim legume când ne simțim încărcați din punt de vedere emoțional, n-ar fi o problemă. Dar majoritatea nu iau în seamă morcovii sau țelina când sunt ”roși” de stres, ci aleg alimente bogate în grăsimi și în calorii – cele despre care credem că ne fac să ne simțim mai bine. Cu cât sunt mai calorice și mai încărcate de grăsimi nesănătoase, mai dulci sau sau mai sărate, cu atât mai repede credem că ne binedispunem.

 

Cum știi că mănânci pe fond emoțional?

  • Sunt niște semne clare care îți arată că te afli în categoria celor care mănâncă pe acest fond de stres, iar acestea stau în răspunsurile afirmative la urmatoarele întrebări:

  • Te trezești mâncând fără să-ți dai seama că vrei să mănânci sau că ți-e foame?

  • Te simți deseori vinovat sau rușinat după ce mănânci?

  • Mănânci adesea singur sau în locuri mai puâin obișnuite, cum ar fi în mașină, în fața propriei tale case?

  • După o experiență neplăcută sau mai dificilă, cum ar fi o ceartă, te îndrepți spre mâncare fără să-ți fie foame?

  • Ți-e poftă de anumite mâncăruri când ești supărat – cum ar fi, spre exemplu – să simți nevoia acută de ciocolată când ești foarte abătut?

  • Mănânci pentru că nu ai altceva mai bun de făcut?

  • Te face mâncatul să te simți mai bine când ai o stare proastă sau te face să uiți de probleme?

  • Dacă mănânci cantități neobișnuit de mari de mâncare sau te alimentezi până în punctul în care ți se face rău, atunci ai o problemă cu mâncatul compulsiv (sau binge eating). Dacă mănânci compulsiv în mod regulat, e recomandat să discuți cu un medic.

mancat emotional

Dacă mâncatul pe fond emoțional este problema ta principală, e posibil să găsești o soluție pe cont propriu.

Modalități prin care să scapi de mâncatul pe fond de stres

Sunt mai multe căi prin care poți controla alimentarea pe fond emoțional și prin care sa transformi stresul într-o experiență pozitivă. Dar toate metodele necesită să-ți analizezi foarte bine proastele obiceiuri și să vrei să le schimbi. Așadar, e nevoie să fii foarte implicat în acest proces de stopare a mâncatului emoțional.

1. Identifică sursa de stres

Mulți oameni reacționează prin mâncat la anumiți stimuli care nu țin de alimente – probabil că e voba de o relație sentimentală disfuncțională, o problemă de familie sau la serviciu au luat-o lucrurile razna. Identifică întâi acești triggeri emoționali, iar apoi poți începe să-ți creionezi strategia de a-i elimina înainte ca lucrurile să scape complet de sub control.

Cum identifici triggerii? În primul rând, un jurnal de slăbit e binevenit. Ține-l mereu cu tine și notează în el zilnic ce mănânci și ce-ai simțit după ce ai mâncat. De asemenea, ia notițe și despre atmosfera și despre oamenii cu care erai când ai mâncat, aceste lucruri îți pot deschide ochii asupra acestor triggere.

2. Găsește noi modalități de reducere a nivelului de stres

Odată ce ai ai idenficat sursa răului, a ceea ce te face să mănanci necontrolat, pune la punct sisteme de alimentație sănătoasă, care să te împiedice să mai mănânci haotic.

Spre exemplu, dacă atmosfera de la serviciu este stresantă, găsește un coleg/prieten cu care să faci o plimbare scurtă în timpul pauzei de prânz pentru a nu mai mânca mai mult decât ai nevoie și pentru a face puțin mișcare – atât de necesară! Acasă e o atmosferă stresantă? Organizează-ți un mic spațiu de meditație sau un colț liniștit, de relaxare, unde să exersezi respirația adâncă. De asemenea, sportul e una dintre cele mai bune metode de a reduce stresul.

mancat emotional

3. Cere ajutorul

Dacă aceste metode nu funcționează și nu poți scăpa de mâncatul emoțional, nu te sfiii să ceri ajutorul unor specialiști – nutriționiști și psihologi – care știu cum să abordeze problema și care îți pot oferi soluții eficiente pentru a o elimina.

Related Posts

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, primit cu aplauze de către publicul și presa de la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii a avut vineri premiera internațională în Competiția Oficială a celei de-a 77-a…

O iubire de 20 de ani: Jessica Alba și Cash Warren

S-au cunoscut în urmă cu 20 de ani și au aniversat, zilele trecute, 16 ani de căsătorie. Jessica…

Cher, supărată că a mai îmbătrânit un an

Celebra Cher nu este deloc încântată că a adăugat încă un an cifrei care îi exprimă vârsta. Pe…

5 secrete pentru un make-up perfect

Oricât de bune ar fi produsele de machiaj folosite și talentul celui care le aplică, fără o investiție…

Aishwarya Rai Bachchan și Eva Longoria, prietene pe covorul roșu

Cele două ambasadoare L’Oréal Paris, Aishwarya Rai Bachchan și Eva Longoria s-au reîntâlnit pe covorul roșu, la cea…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

NESPRESSO X PANTONE: cea mai nouă colecție de cafele pentru rețetele cu gheață 

Nespresso lansează o nouă colecție de cafele pentru rețetele cu gheață, espressoare și accesorii în ediție limitată. Completată…

Cum a fost la evenimentul A List Magazine X Nostalgia (VIDEO) 

Alist Magazine a lansat impreună cu cei de la Nostalgia un număr special de revistă, ca să ne…

Pilaf, partenerul lui Demi Moore, la Cannes

Demi Moore și-a făcut debutul în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes, duminică seara, cu…

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…