Câtă sare poți mânca pentru a nu te îmbolnăvi? Ne spune nutriționistul!

O multitudine de studii arată că sarea în exces poate dăuna inimii, aortei, rinichilor, tensiunii arteriale și oaselor. Mai pe scurt, poate afecta în mod grav sănătatea per ansamblu, astfel că este extrem de important să știm câtă sare este recomandat să consumăm și de ce alimente ar trebui să ne ferim pentru a duce o viață cât mai lungă și lipsită de probleme legate de sănătate.

Celebrul nutriționist Gianluca Mech ne explică în ce mod ne poate consumul de sare afecta starea de sănătate.

“Excesul de sare (mai mult de 4-5 grame pe zi) afectează în mod negativ întregul organism. Sarea poate îngroșa arterele și poate afecta integritatea endoteliului (aflat între sânge și țesuturile care îl înconjoară). Deteriorarea acestuia favorizează apariția aterosclerozei și, prin urmare, poate provoca formarea de plăci în vasele de sânge coronare sau periferice. Deteriorarea arterelor coronare care vascularizează inima are efecte negative asupra inimii însăși. Un exces de sare compromite și funcția renală”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Nutriționistul italian menționează că nu doar sănătatea ne este compromisă atunci când consumăm prea multă sare, ci tot ea este unul dintre principalii inamici ai siluetei.

“Consumul excesiv de sare favorizează retenția de apă și formarea edemelor. Mai mult, sarea stimulează pofta de mâncare: cu cât este mai sărat un fel de mâncare, cu atât vrei să continui să îl consumi. Prin urmare, sarea poate fi, chiar și indirect, responsabilă pentru creșterea în greutate”, adaugă Gianluca Mech.

Specialistul ne spune care este cantitatea recomandată de sare, dar și de ce alimente ar trebui sa ne ferim, întrucât conțin sare ascunsă.

“Asociația Americană Pentru Sănătatea Inimii recomandă ca un adult să limiteze aportul de sare sub 2g pe zi. Pentru persoanele de peste 51 de ani, aportul de sodiu nu trebuie să depășească 1,5g pe zi.

Majoritatea oamenilor consumă mai mult sodiu decât este necesar: aproximativ două lingurițe de sare pe zi. Acest lucru se datorează în mare parte conținutului de sodiu al multor alimente ambalate. Dieta obișnuită este bogată în alimente procesate de industria alimentară, care conțin sare ascunsă (cârnați, alimente gata preparate, paste, sosuri, nuci, conserve, biscuiți, pâine ambalată etc.)”, dezvăluie Gianlunca Mech.

Pe lângă alimentele mai sus menționate, unele dintre cele mai periculoase lucruri pe care le putem mânca sunt popcornul și chipsurile. Iată de ce!

“De exemplu, companiile care produc popcorn și chipsuri folosesc acizi grași saturați de calitate scăzută, cum ar fi uleiul de nucă de cocos și uleiul de palmier, plus alte substanțe precum glutamatul, coloranții, diacetilul, care dăunează celulelor nervoase și acrilamida, substanță cancerigenă și genotoxică . Mai mult, aceste produse conțin multă sare, care dăunează tensiunii arteriale.

Totuși, un om poate consuma aproximativ 30 de grame de popcorn făcut în casă cu ulei de floarea-soarelui sau ulei de măsline și un vârf de sare pe zi”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutritioniști, la nivel internațional, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Eva Longoria, Anastasia Soare, Al Pacino, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat anul trecut două campanii importante împotriva obezității, care trag un semnal de alarmă în ceea ce privește înmulțirea cazurilor în rândul copiilor și al adolescenților. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansată alături de Ivana Trump, iar în Europa alături de Ducesa de York, Sarah Ferguson.

Categorii Lifestyle