Header-March-2019

Tendințele emoționale în 2019. Ce spune psihologul

tendinte psiho

Cunoaștem cu toții tendințele în modă, în fiecare an suntem bombardati pe social media, canale TV și reviste cu ce ne propun designerii pentru anul următor, ce culoare este preponderent și cum să ne stilizăm vestimentațiile de zi cu zi sau cele festive. Insă, tendințele emoționale cum le stabilim?

Când ne gândim la ce înseamnă o tendință, ne gândim la o orientare, la o evoluție naturală a cuiva într-un anumit sens . La fel putem să ne raportăm și când vorbim despre emoțiile noastre: la o tendință, o evoluție a noastră spre un sens, spre un scop. Ajungem să ne stabilim aceste tendințe în primul rând prin a ne da voie să simțim emoțiile care ne vin și prin a ni le recunoaște sau mai simplu spus prin a ni le eticheta, printr-un moment de introspecție scurt:” Din ce motiv simt tristețe acum?”, “Simt bucurie sau satisfacție?” , să fim autentici în raport cu ceea ce simțim, aici și acum.

Exact ca în modă: identific tendințele, aleg ceea ce mi se potrivește și motivul pentru care am ales asta : ori că îmi definește stilul, ori că îmi doresc să promovez ceva, ori că îmi doresc să încerc ceva nou. După, mă gândesc unde port ceea ce am ales: la birou, în parc, la un cocktail party sau la o gală?

Așadar, care sunt tendințele emoționale în 2019?

1. Acceptarea de sine: înseamnă să conștientizezi faptul că ești valoroasă prin simplul fapt că exiști și că îți dai voie să-ți valorifici adevăratul potențial.

2. Autenticitatea: adică acea capacitate de a te comporta în conformitate cu dorințele, principiile, gândurile, valorile și nevoile noastre, având conștiința și responsabilitatea propriilor acțiuni.

3. Compasiunea față de sine, adică acea sensibilitate față de propria suferință și încercarea de a o alina și preveni. Avem o serie de întrebări pe care psihoterapia existențialistă ni le-a lăsat și vă invit să vă identificați propriile tendințe emoționale , cu calm și răbdare, aici și acum, potrivit stilului vostru “Eu sunt, dar îmi place cum sunt?” “Eu sunt, dar îmi dau voie să fiu așa cum sunt?”

Text de Pop Iulia-Diana, psiholog și psihoterapeut pozitivist.

Photo by Léa Dubedout on Unsplash

Categorii Lifestyle