Bianca Sterie ∙ December 10, 2020 ∙ 5 min read

Scurt exercițiu de imaginație: cum ar fi să te trezești într-o dimineață, să mergi la muncă, să faci o glumă (aparent) inocentă și, brusc, să te transformi într-unul dintre protagoniștii unui jaf de proporții? Chiar dacă nu ai nici cea mai mică experiență de… infractor. Ar fi extrem de ciudat și complicat, fără îndoiala. 

Ei bine, aceasta este povestea pe care scenaristul și regizorul Daniel Sandu ne-o propune în cea mai recentă producție HBO Europe, Bani negri (pentru zile albe), un serial care a debutat la HBO la sfârșitul lunii noiembrie. În prim-plan îi avem pe Doru (Alexandru Papadopol) și Ionel (Cristian Bota), doi tehnicieni de semafor care, în timpul unei conversații la bere, se amuză pe seama ideii de a manipula traficul din oraș pentru a jefui o dubă blindată care transportă banii unei bănci. Însă glumele și ideile lor ipotetice sunt auzite de persoana nepotrivită și, peste noapte, cei doi ajung să fie obligați să comită furtul. Ajutorul nu vine din partea nimănui, nici măcar din partea poliției sau a instituțiilor statului la care apelează în disperare de cauză, și asta pentru că, în marea schemă a jafului, fiecare este interesat doar de banii pe care i-ar putea primi. Rezultatul este o dramă presărată cu umor de calitate și nenumărate situații comice, despre care ne povestește mai multe actorul Alexandru Papadopol.

Povestește-ne puțin despre personajul tău: cine este Doru și cum trece el de la reparațiile de semafoare la jafuri în toată regula?

Nu prea pot să divulg prea multe întâmplări ale poveștii și nici nu pot să rezum succint o listă de calități și defecte ale acestui personaj. Ce pot spune e că Doru este prins într-o situație complicată pe care nu ar fi putut să o anticipeze în niciun fel. Circumstanțele sunt descrise în scenariu cu mult umor, dar, în același timp, trebuie avut în vedere faptul că doar un om echilibrat putea să facă față unor asemenea încercări „inedite”. Să treci de la reparații de semafoare la jafuri în toată regula într-un timp atât de scurt și, mai ales, să nu fii pregătit pentru așa ceva nu e un lucru chiar obișnuit.

Oricât de mult ar încerca Doru și Ionel (Cristian Bota) să reziste presiunilor și să explice că nu sunt infractori, ajung să fie prinși în acest vârtej de evenimente și personaje. Cum i se schimbă viața lui Doru după această răsturnare de situație?

Păi, mi se pare că întrebarea are o valoare mai mare decât orice răspuns. Este adevărat. Viețile tuturor se schimbă structural. De asemenea, orașul în care ei trăiesc se transformă dintr-un loc în care nu se întâmplă nimic în locul în care s-a întâmplat un eveniment spectaculos și neașteptat.

Cum evoluează dinamica relației dintre Doru și Ionel pe tot parcursul planificării acestui jaf… involuntar?

Asta nu pot să spun. Ce pot să zic, însă, este că Doru și Ionel sunt buni prieteni și colegi de serviciu. Până la „marele eveniment”, după ce își terminau treaba, mergeau să bea o bere într-un bar și aveau o viață liniștită, chiar banală.

Cum a decurs colaborarea cu Daniel Sandu? Ai avut vreo influență în scrierea scenariului, în conturarea personajului tău? Cum l-ai văzut tu pe Doru?

Îmi doream de mult timp să lucrez cu Daniel. Am avut o legatură excelentă, atât cu el, cât și cu Cristi Bota. Nu am avut niciun fel de influență în scrierea scenariului. Sunt de părere că actorii trebuie să își vadă de treaba lor, adică să-și asume cât mai bine rolul. Și atât. Personajul se „conturează” în funcție de punerea lui în pagină într-un context mai mare, pe care doar regizorul îl poate echilibra.

Fără să ne dai spoilere, spune-ne care ți s-a părut ție cea mai amuzantă replică a lui Doru, dar și contextul în care a zis-o?

Într-o formă sau alta, se ajunge la replica: „Ionele, nu am răspuns la toate întrebările tale!”.

Cum ai descrie acest sezon din Bani negri? De ce nu ar trebui să îl ratăm?

Simplu, povestea este excelentă. Plină de umor și emoție!

Cum ai resimțit perioada aceasta de pandemie și cum crezi că vor evolua lucrurile în continuare? Au fost schimbări de proiecte, procese de adaptare la noul context?

Da, bineînțeles. Dar eu cred că sunt unul dintre actorii care au avut noroc în perioada asta ciudată și plină de haos și îndoială. Am reușit să scot o premieră la Teatrul Odeon, un spectacol în regia lui Andrei Majeri, după un text al Savianei Stănescu, „Kilometrul Zero”. De asemenea, am jucat cu mare bucurie în filmul lui Octav Chelaru, „Balaur”, având parte de unul dintre rolurile principale. Sigur, însă, că îmi este dor să joc mai mult, mai des, și să văd iarași sală plină și oameni fără mască în spațiile în care se joacă teatru.

Unde te vom mai vedea în perioada următoare?

Evident, în Bani negri” din 22 noiembrie, pe HBO și HBO GO și, bineînțeles, la Teatrul Odeon, când se vor redeschide teatrele. Sănătoși să fim!

Foto: Adi Marineci / HBO România

Related Posts

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Vlad Huidu o ia la întrebări pe soția lui, Giulia

Cum arată o discuție tête-à-tête, între doi soți? Dar între doi soți celebri, care au și participat la…

Coffee Time! Interviu cu Maria Raluca Năvloiu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Dionysis Moustis, barista: „O cafea gustoasă are de-a face cu preferințele personale și cu experiența anterioară”

Dionysis Moustis este Coffee Capabilities Manager CEMEA Lavazza și ne povestește despre culisele competițiilor de barista, despre alegerile…

Acoustic Boyz: ”Cântăm pentru public, nu pentru noi”

Cum a ajuns o trupă formată din trei băieți de la Liceul de Muzică un adevărat fenomen în…

Modă cu impact social: C&A colaborează cu femeile artizan din India pentru o colecție cu broderii manuale

Când într-o mare de piese colorate pentru vară îți atrag atenția niște piese alb-negru, cu broderii superbe, lucrate…