Monica Cismaru ∙ March 5, 2021 ∙ 8 min read

georgiana mutu

Georgiana Mutu este moștenitoarea unui brand popular de conserve din România și lucrează ca Brand Manager pentru compania familiei sale, afacere care valorează peste 100 de milioane de euro. Georgiana a studiat o perioadă la Paris, iar acum urmează un program de Master în cadrul ASE, cu specialitatea Managementul Afacerilor Mici și Mijlocii.

Tânăra de 22 de ani spune despre ea ca este o persoană ambițioasă și muncitoare, iar singurele sale extravaganțe sunt legate de shoppingul de sneakers. Georgiana a participat la emisiunea Șef sub acoperire (PRO TV), experiență despre care spune că a călit-o și care i-a dovedit că are foarte multe de învățat despre afacerea de familie, care are 1500 de angajați, trei fabrici, peste 550 de hectare de livezi, sere și terenuri agricole precum și un lanț de 80 de magazine. 

Georgiana, la 22 de ani ești implicată în afacerea de succes a familiei, Râureni, care valorează peste 100 de milioane de euro. Cum e să simți apăsarea unui astfel de număr la o vârstă atât de fragedă?

Mă pregătesc încă din facultate pentru acest pas. Când eram mică nu înțelegeam întotdeauna efortul părinților și dedicarea lor pentru a construi un brand național de prestigiu. Însă, după ce am terminat studiile și am început să mă implic din ce în ce mai mult în afacere, am înțeles cât de frumos este să construieșți cu suflet un loc în care muncesc atât de mulți oameni și cum este să oferi cu drag produse de calitate românilor. Nu mă simt deloc apăsată, mă simt mai degrabă extrem de responsabilă.

georgiana mutu

Ai fost implicată în afacerea familiei încă din facultate, ai știut dintotdeauna că asta vrei să faci? Ai avut opțiuni nelimitate față de carieră pe care ai fi putut s-o alegi. Ai simțit că ai o datorie față de familie sau a fost un pas firesc?

A venit ca un pas firesc. Imi doresc să îmi ajut părinții, ba chiar, în timpul școlii, am venit cu idei noi, pe care ai mei le-au primit cu bucurie. Este un sentiment minunat să poți oferi și tu părinților ajutor, după tot efortul făcut de ei atât pentru mine, cât și pentru sora mea. Îmi doresc să duc mai departe visul părinților mei, care este acum și visul meu, nu pentru că mi-a fost impus, ci pentru că iubesc ceea ce fac și cred în afacerea părinților mei. Participarea la emisiunea de la Pro TV mi-a deschis ochii și m-a ajutat să înțeleg, încă o dată, că mereu este loc de mai bine iar acum știu ce pași pot face pentru a ajuta și mai mult în consolidarea afacerii familiei.

Ce ai studiat? Unde? 

Am studiat o periodă în Paris, după care am revenit în țară unde am absolvit Academia de Studii Economice (ASE), Facultatea de Management. În prezent urmez Masterul, cu specialitatea Managementul Afacerilor Mici și Mijlocii.

georgiana mutu

Ai o soră mai mare, ea este implicată în business?

Amândouă suntem cu sufletul alături de părinții noștri. A! Și suntem cei mai mari critici ai lor. După experiența Șef sub acoperire mi-am schimbat percepția asupra modului în care se conduce un business, am înțeles mai bine eforturile părinților și i-am apreciat și mai mult. Mă așteptam ca angajații să îi privească ca pe niște șefi rigizi, însă m-a surprins tare plăcut să constat că toată lumea ii apreciază și îi respectă. Cred că ne-am dat seama, amândouă, acum cât de bine sunt puse la punct afacerile familiei și nu îmi rămîne decât să pun în practică ceea ce am studiat si ceea ce m-au învățat ei de-a lungul timpului. Deși sora mea nu este implicată direct în business, ea fiind medic, este, în schimb, foarte atentă la tot ceea ce ține de afacerea familiei și ne transmite mereu feedback foarte util.

Pentru un copil care a crescut având la dispoziție tot ce și-a dorit, cum ți-ai păstrat drumul drept? Ai avut derapaje, răbufniri, accese de independență sau de rebeliune, dacă le putem spune așa?

Toți avem momentele noastre adolescentine, când ni se pare că suntem neînțeleși și ne dorim să schimbăm lumea. Evident, și eu am avut momentele mele. Am avut alături o mama cu multă răbdare, un tată foarte responsabil si pe Alex, logodnicul meu, care au știut să mă ghideze pe tot acest drum și cărora le datorez devenirea mea de acum.

Ai fost privită vreodată ca un copil răsfățat, care a primit totul pe tavă?

Nu cred. Sunt o persoană foarte ambițioasă și când mă implic într-un proiect, personal sau legat de muncă, întotdeauna îmi asum decizia de a începe acel ceva și de a-l duce până la capăt. Am muncit mult, am studiat și continui să o fac pentru că eu cred că în viață ai tot timpul ceva de învățat. De exemplu, cum am avut eu de la cele 4 doamne minunate alături de care am avut plăcerea să lucrez. Femei puternice, cu povești de viață impresionante care mi-au oferit lecția bucuriei și abnegației.

georgiana mutu

Cât de greu a fost să te impui în fața angajaților, ca Brand Manager, care sunt exact atribuțiile tale? Cum arată o zi de muncă din viață ta?

Cunosc totul de mică și toată lumea mă cunoaște. Sunt la birou ca acasă. Ziua mea începe cu un ceai aromat și cu multe planuri. Avem ședințe de management, decidem strategii, ne sfătuim și dezvoltăm, împreună, un business românesc de succes. Fiecare zi de muncă e diferită și vine cu provocările ei. Însă nu aș schimba pentru nimic în lume zilele mele la Râureni cu altceva. Practic, lucrez alături de familie, într-o familie și mai mare. Consider că sunt un om binecuvântat să pot avea alături de mine persoanele potrivite și totul merge foarte bine, așa că nu pot decât să mă gândesc cu optimism la tot ceea ce îmi va rezervă viitorul.

Cum vezi mai departe afacerea familiei, care e viziunea și inputul tău? Eșți tânăra și plină de aspirații, se ciocnesc câteodată viziunile tale cu cele ale părinților?

Așa cu spuneam, până la experiența Șef sub acoperire îmi cam plăcea să critic. Aveam idei multe și credeam că există paliere din business pe care le pot schimba radical. După filmări am înțeles cât de bine sunt puse la punct toate afacerile familiei. Așa că nu îmi rămâne decât să pun în practică pe mai departe tot ce am învățat de-a lungul timpului. Și, evident, să imi aduc aportul la dezvoltarea brandului. Că asta scrie în fișa postului.

Care e cea mai importantă lecție legată de bani pe care ai învățat-o pe propria ta piele?

Că trebuie sa muncesti ca să ai. E un lucru pe care ai mei mi l-au insuflat de mică. Însă mai presus de aspectele materiale, am învățat sa pun alte valori pe primul loc, valori care sunt de altă natură.

Care sunt extravaganțele unei tinere de 24 de ani care poate avea tot ce își dorește?

Nu sunt un om al extravagantelor. Îmi place sa abordez viața cu moderație, însă trebuie să recunosc, că am o mică slăbiciune pentru încălțăminte, mai ales pentru sneakers.

Cum ai luat decizia de a merge la Șef sub acoperire? Cum te-ai pregătit pentru o astfel de expunere?

Nu a fost deloc ușor. Mai ales că a fost prima mea experiență în fața camerei de luat vederi. Însă acum pot spune cu mâna pe inimă că a fost o decizie foarte bună și nu regret deloc că am acceptat provocarea! Am primit o adevărată lecție de viață: am trecut prin toată gama de emoții, de la agonie la extraz, am descoperit care sunt punctele mele forte și cele slabe și am conștientizat că, încă, am foarte multe de învățat. Nu în ultimul rând, am reușit să ies din zona mea de confort. Am îmbrațișat experiența așa cum a venit, fără o pregătire în prealabil.

Care sunt cele mai valoroase lucruri pe care ți le-au insuflat părinții tăi?

Respectul, dragostea pentru oameni, dorința de a lasa ceva demn în urmă si, nu în ultimul rând, cât de important este să fii mereu conectat la realitate și cu picioarele pe pământ.

Ai fost numită vreodată copil de bani gata? Cum le răspunzi celor care te văd din această perspectiva?
Nu am primit niciodată acest apelativ. Atât eu cât și sora mea am studiat mult, am fost eleve conștiincioase și ne-a plăcut să știm de la ai noștri totul depre munca. Astăzi atat eu cât și sora mea ne aducem aminte de acele zile pe care le petreceam alături de mama, la inventarele de la magazinele Annabella, încercând să o ajutăm așa cum puteam. Am invatat literele citind etichete si ambalaje, am invatat sa socotesc in magazine, la casa. Am avut o copilărie și o adolescență normale, fără excese, iar părinții noștri au investit mult în educația noastră.

La 30 de ani, ai vrea că Georgiana Mutu să fie… și să aibă…

Un român de succes și să aibă o familie frumoasă.

 

Foto: PRO TV

 

Related Posts

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Vlad Huidu o ia la întrebări pe soția lui, Giulia

Cum arată o discuție tête-à-tête, între doi soți? Dar între doi soți celebri, care au și participat la…

Coffee Time! Interviu cu Maria Raluca Năvloiu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Dionysis Moustis, barista: „O cafea gustoasă are de-a face cu preferințele personale și cu experiența anterioară”

Dionysis Moustis este Coffee Capabilities Manager CEMEA Lavazza și ne povestește despre culisele competițiilor de barista, despre alegerile…

Acoustic Boyz: ”Cântăm pentru public, nu pentru noi”

Cum a ajuns o trupă formată din trei băieți de la Liceul de Muzică un adevărat fenomen în…

Modă cu impact social: C&A colaborează cu femeile artizan din India pentru o colecție cu broderii manuale

Când într-o mare de piese colorate pentru vară îți atrag atenția niște piese alb-negru, cu broderii superbe, lucrate…