Monica Cismaru ∙ June 24, 2021 ∙ 8 min read

cristina graur liziera de lac

Cristina Graur, COO Liebrecht & wooD, dezvoltatorul proiectului Liziera de Lac, ne vorbește despre ce înseamnă locuințe sustenabile și despre cum pot influența acestea calitatea vieții.

Situat în sud-estul Bucureștiului, pe malul lacului Tătaru și la doar 15 minute de stația de metrou Anghel Saligny, complexul rezidențial Lizera de Lac este cel mai ambițios proiect rezidențial din București și va dispune de toate facilitățile urbane avangardiste. Primii care se vor muta în complex vor avea acces la toate facilitățile – un community hub va găzdui un restaurant, o cafenea, un magazin și o farmacie cu servicii medicale de bază. Community hub-ul va oferi rezidenților și un spațiu de co-working și întâlniri care aduce împreună avantajele celor două lumi – confortul de a lucra de acasă și facilitățile moderne ale unui spațiu office.

Liziera de Lac este un proiect care încurajează un stil de viață sănătos în armonie cu natura. Facilitățile disponibile includ piscină în aer liber, terenuri de tenis, de baschet, piste de bicicletă, alei de promenadă, într-un peisaj unic, între lac si pădure. Pentru confortul viitorilor locuitori, Liziera de Lac pune la dispoziție o aplicație smart special de dezvoltată pentru a putea realiza rezervări pentru terenurile de sport, pentru a oferi acces vizitatorilor și pentru a urmări în timp real microbuzele special puse la dispoziție care vor conecta complexul cu stația de metrou Anghel Salingny. Și cei mai mici rezidenți au un spațiu dedicat. Începând cu finalul anului, la Liziera de Lac, cei mici vor putea merge la grădinița din complex.

Tendința din ultimul timp e ca oamenii să se depărteze de aglomerația urbană și să caute locuințe sustenabile, amplasate într-un mediu prietenos. Cât de mult poate influența calitatea vieții traiul într-un astfel de mediu? 

Beneficiile traiului cât mai aproape de natură sunt nenumărate, atât la nivel fizic cât și mental, cum ar fi reducerea stresului, îmbunătățirea sănătății generale sau mai multă liniște și intimitate. Mai mult, atunci când locuiești într-un complex rezidențial ca Liziera de Lac, localizat într-un cadru natural, între lac și pădure, în care zonele verzi predomină, ești încurajat să te apuci de activități sportive care au un impact pozitiv asupra sănătății și stării de bine. 

Din momentul în care ai ieșit din curte, în Liziera de Lac ai la doar câteva minute distanță promenada în jurul lacului, un complex cu piscină, terenuri de sport, piste de biciclete sau pădurea. Atunci când peste jumătate din complex este dedicat spațiilor verzi, indiferent că ieși la o plimbare sau faci o alergare, ai nenumărate opțiuni, toate benefice pentru organism. Într-un mediu izolat de aglomerația urbană, calitatea aerului este superioară, iar Liziera de Lac dispune de un sistem propriu de monitorizare permanentă a calității aerului. Rezidenții își pot lăsa copiii să se joace în cartier, fără să-și facă griji că sunt expuși poluării traficului din oraș. 

În Liziera de Lac am reușit să combinăm avantajele locuirii în natură, fără a renunța la facilitățile specifice locuirii urbane. 

liziera de lac

Care sunt particularitățile amenajărilor locuințelor din Liziera de Lac și cum este optimizat spațiul? 

Liziera de Lac se evidențiază prin designul modern, de tip vestic, cu un ușor accent minimalist, oferind o atenție deosebită eficientizării spațiului, care pe termen mediu și  lung se traduce în optimizarea costurilor de întreținere.  În plus, proiectul este gândit să fie eficient din punct de vedere energetic.

La parter, spațiul unește familia în jurul livingului și a diningului, cu acces facil la curte, iar la etaj sunt zonele de odihnă. Spațiul de sub scară, care în general este imobilizat, în proiectul nostru este folosit ca spațiul de depozitare, fiind astfel redus spațiul neutilizabil.

liziera de lac  

În afară de suprafață și de amenajări, dotări, de ce trebuie să mai ținem cont când ne căutăm o nouă locuință într-un complex rezidențial precum Liziera de Lac? Care sunt factorii invizibili care influențează în bine viața locatarilor?

În primul rând, trebuie menționată infrastructura nou dezvoltată pentru acest proiect, cum ar fi drumul de acces din Autostrada A2, care este finalizat și deschis circulației, rețeaua de distribuție a gazelor naturale, precum și restul utilităților cum ar fi electricitatea, apa, canalizarea și colectarea apei pluviale ce va fi folosita pentru spațiile verzi. 

Un alt aspect important care a stat la baza principiilor de dezvoltare a complexului Liziera de Lac este sustenabilitatea. Pe lângă spațiile verzi prevăzute deja în proiect, în viitor avem în vedere amenajarea și conservarea lacului Tătaru, precum și folosirea pădurii din apropiere ca spațiu de recreere și transformarea ei în parc natural. 

Astfel, ideea de comunitate este încurajată și de facilitățile ce vor fi puse la dispoziție viitorilor locatari ai complexului.

liziera de lac

liziera de lac Stilul de viață e într-o continuă schimbare, cu atât mai mult acum, în urma pandemiei. Care sunt avantajele locuirii într-un sistem integrat SMART CITY și SMART HOME? 

În Liziera de Lac ne-am dorit să mixăm avantajele locuirii în natură cu cele oferite de toate facilitățile urbane necesare unui stil de viață modern. În plus, sustenabilitatea a fost unul dintre pilonii principali ai proiectului, iar soluțiile de tip SMART contribuie foarte mult la eficiența energetică, pe lângă confortul locatarilor. Astfel, am dezvoltat aplicația SMART Liziera de Lac. Aceasta va permite locatarilor să rezerve terenurile de sport, să ofere acces vizitatorilor, să urmărească în timp real microbuzele special puse la dispoziție care vor conecta complexul cu stația de metrou Anghel Saligny sau să solicite și să plătească diferite servicii din complex. Ca opțiune disponibilă pentru utilizatori, secțiunea SMART Home din aplicație le va putea permite rezidenților să gestioneze și să programeze toate facilitățile casei, cum ar încălzirea centralizată, sistemul electric, alarmă, aerul condiționat și multe altele, controlând astfel consumul energetic și limitând impactul asupra mediului.  

liziera de lac

Acum și muncim mai mult de acasă, locul de odihnă și de relaxare se contopește cu spațiul de lucru. Casele capătă noi valențe. Cum putem face ca spațiul de locuit să lucreze și mai mult în favoarea noastră? 

În primul rând, atunci când alegi să-ți iei o casă sau să o reamenajezi astfel încât să beneficiezi mai bine de tot spațiul, trebuie să pleci de la planurile familiei tale pe termen lung, nevoile sale și stilul vostru de viață. În funcție de aceste criterii poți apoi să hotărăști de cât spațiu ai nevoie, cât timp ai la dispoziție să ai grijă casă și grădină, cum trebuie compartimentat spațiul sau de câte zone de depozitare ai nevoie. De exemplu, dacă ai o familie cu doi copii, iar părinții lucrează de acasă, o opțiune ar fi ca aceștia să își amenajeze un spațiu de birou separat acasă, spații de depozitare pentru accesoriile și jucăriile copiilor dacă aceștia sunt mici sau camera separate pentru fiecare cu zonă de studiu dacă aceștia sunt mari. Pentru a anticipa această tendință a telemuncii, în Liziera de Lac, în centrul comunității, există un Community Hub cu spații de birouri, întâlniri, dar și zone de relaxare cum ar fi un restaurant cu cafenea. Dacă ai hobby-uri, îți poți amenaja casa astfel încât să te poți dedica lor în liniște. Dacă iubești să stai cât mai mult în natură, îți poți amenaja curtea astfel încât să îți desfășori principalele activități acolo, de la exercițiile fizice, micul dejun, timpul petrecut cu familia și prietenii, până la a-ți muta chiar biroul în curte. 

În Liziera de Lac am conceput șapte tipologii de case, cu suprafețe, număr de camere și dispunerea lor, locuri de parcare, compartimentări și dimensiuni ale curții foarte variate, tocmai pentru a veni în întâmpinarea nevoilor tuturor stilurilor de viață pe care le au oamenii. Ce au toate aceste case în comun este calitatea construcției și a finisajelor folosite, precum și dotările standard cu care vin aceste locuințe.  

liziera de lac

Liziera de Lac a fost conceput având în vedere principiile antropologice de formare a comunităților. Care va fi dinamica interacțiunilor sociale de aici și care este beneficiul acestora asupra traiului de zi cu zi?

Stilul de viața sănătos se extinde în interiorul locuinței în afara lui, iar mediul oferit de Liziera de Lac lucrează în favoarea acestui aspect. Noi construim mai mult decât un ansamblu rezidențial, construim un viitor oraș care în 10 ani va adăposti aproximativ 13 000 de locuitori. Ne dorim să dăm viață unei comunități de oameni, care împărtășesc aceleași valori și stiluri de viață similare. De exemplu, copiii rezidenților vor crește împreună, vor învăța împreună la grădinița din Liziera de Lac sau se vor juca în siguranță pe stradă, complexul fiind unul închis. Părinții se pot întâlni la restaurantul din community hub, la un grătar în curte sau pe promenada din jurul lacului. O comunitate închegată aduce mai multă liniște, siguranță, respect și într-ajutorare, care se pierd în aglomerările urbane mari.

Related Posts

Dionysis Moustis, barista: „O cafea gustoasă are de-a face cu preferințele personale și cu experiența anterioară”

Dionysis Moustis este Coffee Capabilities Manager CEMEA Lavazza și ne povestește despre culisele competițiilor de barista, despre alegerile…

Acoustic Boyz: ”Cântăm pentru public, nu pentru noi”

Cum a ajuns o trupă formată din trei băieți de la Liceul de Muzică un adevărat fenomen în…

Modă cu impact social: C&A colaborează cu femeile artizan din India pentru o colecție cu broderii manuale

Când într-o mare de piese colorate pentru vară îți atrag atenția niște piese alb-negru, cu broderii superbe, lucrate…

Cornel Ilie (VUNK)- ”Dacă eu cu mine nu sunt fericit, nu voi putea fi nici lângă altă persoană”

Trupa VUNK a lansat recent cel de-al zecelea album din carieră, intitulat ”De luni până duminică”. Cornel Ilie,…

Cristina Tudor: Ca părinte, planificarea financiară e esențială

Proaspătă mămică, Cristina Tudor spune azi că educația copilului este crucială, iar planificarea atentă a cheltuielilor pentru etapele…

Cătălina Buliga: „Investesc în mine mai întâi”

Fiecare dintre noi definim în mod diferit echilibrul, indiferent că ne raportăm la viața profesională, cea de familie…

Cristina Preda: „Sănătatea financiară trebuie antrenată”

Întâlnim adesea tineri dornici să-și contureze un viitor financiar solid, iar Cristina Preda, o masterandă determinată, ne inspiră…

Flavia Andrei a renunțat la shoppingul compulsiv

Fiecare călătorie pe care o facem, fiecare conversație purtată și fiecare decizie luată aduce cu sine momente de…

Simona Vilău, curator Art Safari: „Arta e un sport al minții. Ne lasă libere emoțiile”

Artist și curator, Simona Vilău este responsabilă primăvara aceasta cu o fascinantă punere în scenă a unei expoziții…

Mirona Radu: „Festivalurile de film sunt un spațiu ideal pentru a încuraja interacțiunea și dialogul între generații”

Am vorbit cu Mirona Radu, directoarea și inițiatoarea Film O’Clock International Festival, despre ediția din acest an, care…