A List Magazine ∙ August 3, 2023 ∙ 12 min read

Cum e să ai peste 40 de ani, să fii single și să navighezi pe teritoriul plin de surprize al aplicațiilor de dating? Cu siguranță o experiență cel puțin provocatoare! Text de Crina Alexe.

Este ora nouă dimineața, beau prima cafea a zilei și cred că este momentul perfect să văd ce se mai întâmplă pe Bumble (Pentru cei care au dormit sub o piatră în ultimii cinci ani, Bumble este acea aplicație de dating unde femeile fac primul pas și inițiază conversațiile cu bărbații cu care au avut match, adică și-au dat like reciproc. Dacă nu fac asta în maxim 24 de ore, potrivirea expiră, iar șansele de a mai da peste același potențial interlocutor scad considerabil. Asta, bineînțeles, dacă soarta nu vrea altfel, iar cei doi se întâlnesc întâmplător la coadă la supermarket, în timp ce unul cumpără supă de linte, iar celălalt crutoane).

„Nice to match you, Daniel!”, îi scriu lui… Daniel (evident, nu fac greșeli de începătoare!), 43 de ani, Vărsător, pasionat de sport și drumeții montane, care, conform scurtei descrieri postate pe Bumble, își dorește o relație, nu are copii, dar ar vrea, consumă alcool ocazional, nu fumează, are 1,85 metri și e din București. „Nice to match you too, Cristina!”, tastează prompt Daniel (pe aplicații sunt Cristina, nu întrebați de ce!).  „Ce zâmbet frumos ai!”, continuă el. „Mulțumesc! Cum e dimineața ta?”, răspund eu „pe neutralitate”. „Însorită, ca la început de primăvară. A ta?” „Și a mea la fel, tocmai mi-am turnat a doua cafea”, continui eu. „Cristina, aș putea să te întreb ceva?”. Ultima replică a lui Daniel mă alertează un pic: oare vrea să mă întrebe dacă fumez? E drept că n-am trecut nimic în dreptul icon-ului cu țigara, asta pentru că vreau să mă las și m-am gândit că m-ar putea motiva suplimentar. Oare am făcut o impresie proastă că beau două cafele dimineața? Sau poate e curios în legătura cu înălțimea. Nici acolo n-am completat nimic, m-am gândit că oricum port mai mereu tocuri, deci ce relevanță are? Hmmm, presimt o capcană! Dar asta e, mai bine să lămurim lucrurile de la început! „Da, sigur!”, răspund eu. Adaug și un smiley, așa… pentru marcarea entuziasmului. Între timp, Daniel tastează… „Am văzut că n-ai trecut asta în profil și sunt tare curios”. Doamne, ce suspans!  Gata, a venit și întrebarea: „Ce zodie ești, Cristina?”. Ah, deci asta era! Răsuflu ușurată și răspund cu dezinvoltură: „Gemeni”. Daniel tastează și… tastează. „Gemenii sunt materialiști și duplicitari. Mereu pe interes. Ultima mea iubită era Gemeni.” Până să apuc să spun ceva despre ascendent, zodii sau Gemeni în general, Bumble îmi comunică sec că: „Daniel has just unmatched you.” Asta e, n-a fost să fie nici de data asta! (Și, oricum, toate prietenele mele pasionate de astrologie mi-au zis că Vărsătorii sunt dificili).

Bine, n-a fost să fie nici acum o săptămână. Atunci l-am întânit pe Bogdan, cu care am avut match pe… Tinder (very old school, I know!). Conversația a decurs excelent, aveam multe lucruri în comun, ne-am scris câteva zile la rând și apoi am avut primul date la restaurantul libanez din mallul cel mai apropiat de mine, în pauza de prânz. Faptul că aveam amândoi copii adolescenți, că ne dădeam în vânt după humus cu muguri de pin și rasasfur de vită și că am hotărât că ne vom revedea cu siguranță atunci când savuram desertul Nopți în Beirut („Apropo, ai fost în Beirut?”, „Nu, dar mi-ar plăcea!”, „Nici eu, poate ajungem împreună!”, „Cine știe?! Never say never!”) a ajutat mult interacțiunea. Până la finalul zilei, schimbaserăm deja zeci de mesaje, așa că atunci când, la nouă seara, mi-a trimis o poză cu băiatul lui cel mic și o pisică, am fost mai mult decât bucuroasă că am mai găsit încă un punct comun. Așa că i-am scris: „Doamne, ce copil adorabil! Și pisica e scumpă foc, oare ți-am zis câte am eu?”. „Nu, deja mă sperii”, mi-a răspuns Bogdan. „Da, de asta nu ți-am zis”, am continuat eu să glumesc. Bogdan mi-a trimis un emoticon cu o față îngrozită, dar eu credeam că glumim în continuare. „Bine, sunt o femeie nebună cu multe pisici (patru)”. „Îl bag la culcare, probabil că adorm lângă el. Noapte bună.” Tonul lui Bogdan și punctul de după noapte bună m-au alertat un pic, așa că i-am scris plină de speranță: „Deci nu te-a speriat, totuși, numărul de pisici”. El mi-a răspuns că: „Ba daaa”. Simțind că pierd teren, am completat: „Pentru imaginea mea pot spune că mai stau și prin curte. Sunt rar toate patru în același timp în casă.” „Deci nu dormi cu patru pisici în pat?”, a vrut să știe Bogdan. „Nu, maxim cu două”, am răspuns eu plină de sinceritate. Bogdan mi-a trimis trei omuleți scăldați în lacrimi. Au fost ultimele cuvinte primite de la el. Sau, mă rog, emoticoane. Adio, Nopți în Beirut!

Daniel, Bogdan, Marius, Andrei, Cristian, Matei, Damian, Pierre, Sergiu, Romain, Peter, Giuseppe, Alex… De-a lungul timpului, am colecționat ceva întâmplări și conversații de pe aplicațiile de dating (a se citi eșecuri), nu suficiente încât să mă facă să-mi pierd încrederea în mine, dar destul de numeroase încât să o întreb pe psiholoaga Miruna Stănculescu dacă nu cumva sunt pe un drum greșit. Las aici răspunsul Mirunei, poate mai e de folos cuiva: „Nu e de mirare că dating-ul online e blamat și folosit deopotrivă. E folosit pentru că oferă un lucru foarte greu de găsit în zilele noastre: setează convenția disponibilității. Și face asta într-o lume în care nu ne mai uităm unii la alții. Zilele trecute am mers cu metroul și singurele două persoane care nu erau cu capul în telefon eram eu și o mamaie cu papornițe. Da, să admitem că, dacă ne căutam oricare dintre noi o relație, ne-ar fi ajutat să ne uităm una la alta. Chiar dacă ne-ar fi ajutat, n-ar fi fost clar de ce ne uităm, fiind posibil să mă atragă modelul de paporniță și nu o relație de lungă durată cu posesoarea ei. Și chiar dacă despre mine aș fi știut că vreau o relație, mi-ar fi surâs duduia și mi-aș fi găsit curajul să o și comunic, tot ar fi rămas întrebarea dacă posesoarea accesoriului mi-ar fi zâmbit sau m-ar fi tratat contondent cu papornița. Dacă ne-am fi uitat una la alta într-o aplicație menită dating-ului, ar fi fost clar ce ne interesează. În mare ar fi fost clar, ce-i drept, așa ajungând și la partea de blamare a chestiunii. Odată setată în mare disponibilitate, începe concretizarea răspunsului la următoarele întrebări: de care disponibilitate, care e felul «acceptabil» de exprimare a respectivei disponibilități și cât mă pot baza pe onestitatea celui care le comunică. Oamenii înscriși în aplicațiile de dating se încăpățânează să se poarte ca toți oamenii care-și doresc ceva și vor să și obțină: fac și spun ce se pricep, ce-i reprezintă și cred că vor să audă ceilalți. Ceea ce nu e neapărat ce speram, îmi doream, mi se părea potrivit sau aș fi vrut să aud eu. Din cauza asta se dovedește, de regulă, un proces care frustrează, consumă timp în conversații sau prime întâlniri dovedite inutile sau greu de tolerat.”

N-aș vrea, totuși, ca întâmplările relatate mai sus să vă zdruncine încrederea în aplicațiile de dating, așa că las aici și un scurt ghid cu trend-urile acestei primăveri în universul întâlnirilor online (credeați că numai în modă și în beauty se schimbă tendințele în fiecare sezon?):

1. Nimeni nu se mai simte stânjenit de întâlnirile cu buget pe austeritate

Cel mai antipatic cuvânt al anului? Inflația. Dacă anul trecut pe vremea asta, te uitai cu suspiciune la tipul cu care ieșiseși în oraș și îți făceai rapid un test COVID când ajungeai acasă, pentru că strănutase de două ori în timpul întâlnirii, acum îți consulți aplicațiile bancare. Cu alte cuvinte, cei care ies la întâlniri romantice sunt dispuși să cheltuie din ce în ce mai puțini bani pe mâncare fusion și cocteiluri elaborate. Conform unor statistici făcute chiar de Bumble, 28% dintre utilizatorii aplicației care au acceptat să răspundă la un sondaj pe această temă au spus că sunt foarte transparenți în legătură cu limitele lor financiare chiar de la primele întâlniri, iar 57% dintre cei chestionați preferă o întâlnire mai puțin pretențioasă și nu vor încerca să apeleze la ieșiri extravagante pentru a-și impresiona potențialii parteneri. Se pare că persoanele single sunt atente la buget, iar cei mai precauți când vine vorba de astfel de cheltuieli sunt milenialii și reprezentanții generației Z, care preferă să iasă la o primă întâlnire în parc. Cum spuneam: adio, Nopți în Beirut! Ne vedem în Cișmigiu!

2. Relațiile monogame pierd teren

Nu știu să vă zic prea multe despre poliamorie și menaj în trei, dar statisticile arată cam așa: 16% dintre utilizatorii Bumble spun că sunt deschiși să exploreze ideea unei relații non-monogame. Asta ca să nu vă mai spun câți bărbați însurați dornici să-și pigmenteze existența găsești pe aplicațiile de dating. Dar îi recunoști ușor: sunt cei care n-au poză la profil sau au o poză din depărtare, pe motocicletă, sărind cu parașuta sau făcând acrobații pe schiuri, bine camuflați de cască și ochelari. Dacă și-au trecut la profil că sunt în căutare de something casual, sfatul meu este să dai swipe left! Asta, bineînțeles, dacă nu cauți și tu același lucru.

3. Ladies first

N-aș vrea să vă induc în eroare: n-are nimic de-a face cu cine intră primul pe ușa restaurantului, cine cui face loc, ci doar cu cine face prima mișcare. Bumble a dat tonul și a încurajat femeile de pe tot mapamondul să preia inițiativa, dar această tendință există acum și pe alte aplicații de dating. Așadar, doamnelor, nu mai stați pe gânduri și abordați-i cu încredere pe cei cu care ați avut match! Nu vă temeți că veți părea disperate sau ridicole: o femeie încrezătoare este cu atât mai sexy! Conform staticilor realizate de aplicația OkCupid, „mai mult de opt din zece femei care utilizează această aplicație au spus că iau în calcul să trimită ele primul mesaj”, iar asta nu poate fi decât în avantajul nostru. Tot statisticile confirmă: conversațiile inițiate de femei durează mai mult decât cele începute de bărbați. Deci nu mai sta pe gânduri și trimite mesajul ăla cu „Bună dimineața!”. Și nu uita să întrebi de zodie! (Glumesc, desigur!)

4. Întâlnirile fără alcool sunt din nou la modă

Îți mai amintești întrebarea: „Vrei să ieșim la un cico?” (Dacă da, ai, ca și mine 40+; dacă nu, înseamnă că ești foarte tânără și nici n-ai știut-o vreodată). Ei bine, doamnelor și domnișoarelor, s-ar putea să fiți invitate din nou la un cico, sau după caz, la un cappuccino sau la o limonadă. 72% din utilizatorii Tinder și-au trecut la profil că nu consumă deloc alcool sau doar ocazional, iar utilizarea emoticoanelor cu halbe și pahare de vin a scăzut considerabil pe toate aplicațiile de dating. Să bem pentru asta! (Un Flat White vizavi de Cișmigiu, doar nu vă gândeați la un prosecco!)

5. Vulnerabilitatea emoțională este mai importantă ca niciodată

Brené Brown avea dreptate: trebuie să avem curajul de a ne arăta vulnerabili, pentru că asta nu ne face mai slabi, ci din contra (e valabil și pentru domni!). Deși există încă multă masculinitate toxică în jurul nostru (inclusiv pe aplicațiile de dating), primăvara asta vine cu vești bune: treptat, bărbații încep să aibă curajul să-și proceseze și să-și exprime emoțiile. Iar statisticile par să confirme această tendință: 74% dintre utilizatorii Bumble din întreaga lume au spus că și-au examinat propriile comportamente și că acum au o înțelegere mai bună decât oricând a masculinității toxice. Iar dacă-mi permiteți să adaug și o statistică personală, cei mai mulți utilizatori ai aplicațiilor de dating din România sunt și iubitori de pisici. La singular.

Articol publicat în A List Magazine (26).

Crina Alexe – @crina_alexe, jurnalistă, se consideră o persoană tare norocoasă. De 20 de ani face parte din lumea revistelor glossy și scrie despre subiectele ei preferate: evenimente culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie. În plus, a avut șansa de a intervieva mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație.

Related Posts

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…

Selena Gomez va avea un nou cooking show- Selena + Restaurant

După ce, în anii pandemiei a inițiat un cooking show filmat chiar în bucătăria ei, intitulat Selena+ Chef,…

Cine sunt câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo a avut loc luni seara, la Teatrul Național ,,I. L….

Cele mai importante sfaturi despre îngrijirea intimă, explicate de medici ginecologi

Poate că nu e chiar un subiect abordabil la o cafea, dar este unul extrem de important pentru…

Coffee Time! Interviu cu Maria Raluca Năvloiu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Horoscopul lunii Mai 2024

Astrologul Anca Stoica ne prezintă previziunile astrale pentru luna mai 2024. Berbec Segmentul financiar este răscolit, astfel că…

ADHD la adulți: semne subtile pe care nu le-ai observat

Amâni lucrurile până când termenul limită se apropie periculos de mult? Sau poate ești deseori etichetat ca fiind…

Prințul William și Kate Middleton aniversează azi 13 ani de la nuntă

S-au scurs 13 ani de la nunta Prințului William cu Kate Middleton, eveniment urmărit de sute de milioane…