Alina Aliman ∙ May 7, 2024 ∙ 6 min read

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte cafele oare bea pe zi un coffee barista sau un specialist în cafea? În ce fel deosebești niște boabe de cafea bine prăjite? Cu toate aceste întrebări în minte (și cu un espresso în față, bineînțeles) am stat de vorbă cu Andrei Cristian Stoica, unul dintre specialiștii în cafea, din România.

Coffe expertul Nespresso, Andrei Cristian Stoica spune că barista, sau „artistul cafelei” are nevoie să stăpânească foarte bine metodele de preparare, dar are nevoie și de abilități de povestitor și socializare. „Eu merg pe premisa că o cafea bună e cea care îți place. Pentru a-ți da seama de diferențe trebuie să tot testezi, iar pentru a găsi preferata, un barista are un rol esențial”, spune Andrei Cristian Stoica.

Tot auzim de baristas, de specialiști în prăjirea cafelei. Cu ce se ocupă acești specialiști?

Atât baristas, cât și specialiștii în prăjire creează experiențe senzoriale inedite iubitorilor de cafea. Specialiștii în prăjire aleg boabele verzi în funcție de specie (Arabica, Robusta), soiuri (Typica, Bourbon etc), origini, profil aromatic. După ce aleg cafeaua, vor alege profilul de prăjire ideal pentru a obține notele aromatice pe care doresc să le evidențieze. Barista sau „artistul cafelei” are nevoie să stăpânească foarte bine metodele de preparare, care sunt mai multe decât credem, dar are nevoie și de abilități de povestitor și socializare. Este cel care creează experiența clientului, povestește despre origine, profil aromatic și care ar fi metoda ideală de servire pentru a simți notele la potențialul maxim. De cele mai multe ori comunitățile din boutique-urile Nespresso sau din cafenele se fac în jurul acelui Coffee Specialist sau Barista. 

De câți ani ești în industria cafelei? Cum ai început și ce-ți place cel mai mult?

Se fac nouă ani de când am intrat în lumea fascinantă a cafelei datorită brandului Nespresso și, de atunci, învăț continuu despre acest domeniu. În 2015 m-am alăturat brand-ului Nespresso, abia intrat pe piața din România. A se nota că nu eram băutor de cafea la momentul respectiv, dar mereu am fost fascinat de cafea și credeam că ceva complex se ascunde în spatele acestei băuturi, lucru de care m-am convins ulterior. Fiind un fan al socializării, am realizat că o ceașcă de cafea este mai mult decât o băutură, deschizând discuții și oferind un prilej de socializare în contexte personale și profesionale. Încă de mici am văzut în casă că primul lucru care era întrebat un oaspete era dacă dorește o cafea.

De ce calități are cineva nevoie pentru a ajunge în acest job? Ce toleranță la cofeină ar trebui să ai?

Cred că este important să fii o persoană implicată, deschisă și adaptabilă. Experiența mea în Nespresso mi-a arătat că un aspect important este alegerea unei echipe în care calitățile personale sunt puse în valoare și în care există oportunități de învățare. Nouă ani mai târziu, mă bucur de aceeași cafea, alături de o echipă foarte dragă (n.red – acum, Andrei Cristian Stoica, este B2B Marketing Coordinator la Nespresso). Legat de toleranța la cafeină e discutabil. În mod normal un adult sănătos poate bea până la 400 mg de cafeină pe zi, aceasta dacă nu ai altă recomandare de la doctor.

Care au fost cele mai semnificative momente din viața & cariera ta în industria cafelei? De ce?

Cred că cel mai mult îmi plăcea atunci când, pe vremea când lucram în boutique-urile Nespresso, se întorceau clienți și cereau să vorbească special cu mine pentru a le mai povesti despre cafea. De asemenea, îmi place foarte mult când mă aflu la un eveniment și încep o discuție cu cineva despre cafea și ușor-ușor se formează un grup în jurul nostru.

Cum face o persoană obișnuită diferența dintre o cafea bună și una mai puțin bună? Cum alegi când mergi la o cafenea tipul, gradul de prăjire etc?

Eu merg pe premisa că o cafea bună e cea care îți place. Pentru a-ți da seama de diferențe trebuie să tot testezi, iar numeroasele sortimente Nespresso îți oferă această oportunitate din plin, având la dispoziție cafele cu diferite niveluri de prăjire, cu origini diferite, potrivite pentru orice fel de rețetă. Pentru a găsi preferata, un barista are un rol esențial. Trebuie să aibă răbdare să-ți ofere toate detaliile despre cafelele disponibile, să pună întrebările potrivite astfel încât din răspunsurile tale să-ți poată oferi soluția ideală pentru gustul tău.

Vorbind despre trenduri în cafea, nu mai există doar espresso sau double espresso. Au apărut latte și flat white, cafele cu lapte de soia, migdale și mazăre. Ce părere ai despre acest trend?

Lucrurile evoluează. Trendurile se modifică. Cred totuși că rețetele sunt o variantă optimă pentru cafeaua to-go, fiindcă e mai lungă și ține mai mult. Laptele vegetal a devenit din ce în ce mai des o soluție optimă pentru iubitorii de rețete pe bază de cafea cu diferite intoleranțe, mai ales că putem alege variantele care se pot spuma.

Poți citi o persoană după cafeaua pe care o bea? Sau altfel spus, ce crezi tu că spune cafeaua pe care o preferă despre persoana care o bea?

Cred că acesta este farmecul acestui domeniu. Preferințele fiecărei persoane pot fi surprinzătoare. Sunt persoane care beau același lucru în fiecare zi sau persoane care diversifică sortimente și modul în care savurează cafeaua. Rolul specialiștilor este să asculte și să înțeleagă nevoile și preferințele acestora.

În România, cafeaua este un pretext să te vezi cu prietenii, să socializezi, să te întâlnești pentru un proiect. Ție unde și cum îți place să bei cafeaua?

Cel mai des savurez cafeaua la birou cu colegii, sortimentul favorit India din gama Nespresso Professional. Mai am câteva cafenele pe care îmi place să le frecventez pentru vibe (cafeaua e bună by default). Uneori o mai beau și acasă. Să vă dați seama cam cât stau pe acasă.

Cum poți descrie cafeaua ideală pentru tine?

Prefer espresso-urile corpolente cu un nivel de prăjire mai ridicat, ideal și cu un strop de Robusta. Dacă ies la o cafenea optez și pentru un flat white cu o cafea prăjită mai lejer.

Despre tine mai trebuie să știm (și n-am aflat încă) sunt fost sportiv de performanță care a rămas într-o legătură foarte apropiată cu sportul și de cele mai multe ori folosesc cafeaua ca pe un pre-workout înainte de mișcare.

Câte cafele bei pe zi? 4-5 cafele.

Muzica perfectă pentru cafeaua de dimineață este jazz.

În frigiderul tău găsim mereu parmezan.

Cadoul perfect pentru un iubitor de cafea este un termos Nespresso.

Cea mai bună cafea vine din pentru mine, din America Latină, zona cu cea mai mare concentrație de cafea de calitate.

Te putem găsi pe Instagram la @andreicstoica.

Foto: Arhiva personală.

Articol publicat în A List Magazine (30)

Related Posts

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…