Andreea Leta ∙ May 17, 2024 ∙ 5 min read

Iutta, brandul de genți pe care l-am avut alături de noi în luna aprilie, la Alist Designers boutique, este unul dintre cele mai recognoscibile branduri autohtone, cu o poveste fascinantă. Nicoleta Chirică, founder și creative director Iutta, a stat de vorbă cu noi și ne-a dezvăluit ce a însemnat momentul de început, care sunt sursele de inspirație pentru îndrăgitele piese și ce pregătește nou. 

Cum a început povestea Iutta? Cum a fost drumul de la vis la primul produs?

Iutta a început inițial din joacă, pe când lucrăm într-o corporație. Am ajuns la o legătorie de artă, de unde am luat câteva bucăți de piele și, odată ajunsă acasă, natural am creat tiparul unei genți, pe care am adus-o în varianta finală apoi într-un atelier de marochinărie. A fost și pentru mine o surpriză să realizez că aveam deja o perspectivă de a vedea produsul 3D, așa că am dat curs explorării creative. Prima colecție a fost creată împreună cu tatăl meu, sculptor, din niște schițe foarte vechi de-ale lui și așa au luat naștere primele genți sub numele Iutta, din lemn sculptat, niște piese couture. Pe una dintre ele am reușit să o recuperez, au fost unicat.

Designeri sub lupă: Iutta, între artă, tradiție și inovație

Prin colecțiile voastre readuceți în lumina reflectoarelor vechea artă grafică populară. Ce însemnă o astfel de broderie? Ne puteți spune puțin despre simbolistica pe care o regăsim pe gențile Iutta?

A urmat o perioadă de rescriere a poveștii mele, odată cu înțelegerea codurilor și simbolurilor ancestrale, pe care am început să le descifrez și să le așez într-o variantă contemporană, purtabilă, coerentă. Fiecare simbol poartă o transmisiune dintr-o conștiința mai înalta și vorbește despre viziunea cosmogonică a lumii pe care strămoșii noștri o aveau și o trăiau. Așadar, la Iutta, fiecare broderie are o poveste, fiecare colecție are o poveste, iar produsele nu mai sunt doar genți, ele au devenit doruri, o continuare a femeii care le poartă, a valorilor, aspirațiilor, evoluției ei, un talisman de conectare la sine.

Designeri sub lupă: Iutta, între artă, tradiție și inovație

Sunteți unul dintre foarte puținele branduri autohtone care au îmbrățișat ideea de a lucra cu înlocuitori de piele. Cum au privit clienții Iutta piesele din Pinatex? 

Iutta x Pinatex e o colaborare tare dragă mie, dar și a clienților noștri. Materialul vegan realizat din frunzele de ananas rămase din recoltarea fructelor este o inovație, iar gențile realizate din această alternativă sunt varianta 100% sustenabilă a unor piese din arhiva noastră, pentru cei care aleg să nu poarte piele. Un material certificat, fără adaos de chimicale în procesul de producție, pentru care se folosesc eficient resursele de apă, energie, oameni și materii prime. Răspunsul a fost pozitiv mai ales din partea clientelor din afară țării, ceea ce ne confirmă că pe plan local sustenabilitatea nu este atât de bine integrată în viața de zi cu zi la noi, dar există deschidere și interes.

Care este durabilitatea acestor piese speciale și cum putem îngriji corect un produs dintr-un material vegetal? 

Am testat mai bine de un an durabilitatea genților din Pinatex înainte să le scoatem pe piață și rezultatul a fost cel așteptat, gențile sunt la fel de rezistente ca cele din piele și iată că putem oferi varianta vegană pentru unele dintre produsele noastre, fără a compromite calitatea și designul. Produsele din Pinatex se îngrijesc la fel de bine precum cele din piele naturală, chiar se poate folosi și ceară naturală pentru a le împrospăta. 

Designeri sub lupă: Iutta, între artă, tradiție și inovație

Ce ne puteți spune despre piesele pe care le-ați adus la Alist Designers boutique în luna aprilie și unde vă găsim în continuare? 

În aprilie am fost prezenți în Alist Designers boutique din București Mall Vitan cu un preview al noii colecții, Re/rooted Selves. Colecția vorbește despre aceleași rădăcini și povești ancestrale, arhetipale, dintr-un spațiu care reconectează trecutul, prezentul și viitorul, dar mai ales despre cum ele ne ancorează în aici și acum. Pe lângă colecția de genți și pantofi, am creat și câteva piese de îmbrăcăminte, din materiale naturale pencum in, bumbac sau mătase, atent brodate în atelierul nostru. La sfârșitul acestei luni, ele vor fi disponibile online, pe www.iutta.ro, dar și în shopul de lângă Ateneu, pe care urmează să îl deschidem în curând.

Foto: PR

Related Posts

The Grand Avenue: Roman Holiday

Îți aminteşti, cu siguranţă, scene din celebra comedie cu savuroşii Audrey Hepburn şi Gregory Peck. Pentru vara aceasta,…

Zalando: Unlocking Creativity

Am fost prezenți și în acest an la Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, aflat…

C&A SS24: Packing for holidays

Este momentul să îți reorganizezi garderoba astfel încât să poți face un mic bagaj în orice secundă, pentru…

Lucian Broscățean o ia la întrebări pe designerul Ancuța Sarca

Lucian Broscățean (conferențiar universitar doctor și Directorul Departamentului Modă-design vestimentar în cadrul Universității de Artă și Design din…

Ținute de festival. Ce poți purta la Neversea, anul asta

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…

Romanian Creative Week: Cum a fost la cel mai mare eveniment fashion din România 

Pe lângă zecile de evenimente organizate în cadrul Romanian Creative Week, care include spectacole de teatru, dans, performance,…

Alist Designers boutique: Află în compania cui ne petrecem prima lună de vară

Luna iunie ne găsește în compania unor branduri locale foarte îndrăgite de toți cei care au apucat să…

Roger Federer și Rafael Nadal – Rivali în tenis, parteneri în fashion

Doi dintre cei mai mari tenismeni ai lumii, Roger Federer și Rafael Nadal, foști rivali pe terenul de…

Pamela Anderson invocă nostalgia anilor 90 printr-o colecție de jeans

Pamela Anderson a lansat o colecție limitată de jeans alături de brandul Re/Done, prin care readuce în atenție…

Alist Designers boutique: Casa cu sori, brandul în care iubirea e la ea acasă!

Luna aceasta ne bucurăm de o prezennță specială la Alist Designers boutique. În spațiul nostru din București Mall…