Monica Cismaru ∙ July 20, 2022 ∙ 4 min read

Cel mai bun restaurant din lume de anul acesta se află la Copenhaga, în Danemarca. Geranium a fost desemnat cel mai bun loc de laut masa de către World’s 50 Best Restaurants, autoritatea care acordă distincțiile.

Pe locul doi s-a clasat Central, din Lima, Peru, primul restaurant sud-american care intră în top 3, iar pe locul al treilea se află Disfrutar, din Barcelona.

În cei 20 de ani de când este realizat clasamentul de World’s 50 Best Restaurants, de 16 ori titlul suprem a fost câștigat de restaurante europene, iar restul a fost câștigat de localuri din Statele Unite.

”Este un an victorios pentru gastronomia daneză, datorită câștigării titlului de către Geranium și a intrării în top 50 a încă două noi restaurante daneze”, a anunțat organizația care desemnează cele mai bune restaurante din lume.

Locul 1 – Geranium

Geranium este amplasat la etajul opt din clădirea stadionului echipei naționale de fotbal a Danemarcei și are vedere panoramică asupra grădinilor Fælledparken din Copenhaga. Meniul are specific sezonal scandinav, iar anul trecut, s-a clasat pe locul doi în top, după celebrul Noma, tot danez, care n-a mai putut intră în competiție încă o dată după ce a câștigat.

Meniul curent de la Geranium se intitulează “The Summer Universe”, costă 440 de dolari de persoană, iar degustarea lui durează minimum trei ore. Mâncarea este asociată cu diverse vinuri și bauturi nonalcoolice. De la începutul lui 2022, Geranium a eliminat carnea din meniu și se concentrează doar pe legume și pe fructe de mare.

Geranium a fost primul restaurant danez care a câștigat trei stele Michelin, iar bucătarul-șef de aici, Rasmus Kofoed, a câștigat medaliile de aur, de argint și de bronz la competiția mondială de gătit – Bocuse d’Or.

Resturantul a fost deschis în 2007, s-a inchis în 2009 și a fost redeschis în 2010 în spațiul de astăzi.

”Meniul este reflexia mea, a ceea ce sunt eu și a felului în care evoluez ca chef și ca om”, a spus Kofoed. ”N-am mai mâncat carne de cinci ani, așa că nu mai folosesc carne în noul meniu – a fost un pas firesc în evoluția Geranium”, adaugă acesta.

Cel de-al doilea restaurant danez din top 50 este Alchemist, situat pe locul 18, care oferă o exeriență culinară ce constă în 50 de feluri, asociate cu teatru, muzică, lumini și sunete. Experiența durează șase ore și costă 600 de dolari de persoană.

Jordnær, care înseamnă în limba daneză ”cu picioarele pe pământ”, este cel de-al treilea restaurant care transformă Copenhaga în capitala culinară a lumii. Clasat pe locul 38, are 2 stele Michelin și oferă un meniu de 17 preparate, care costă 436 de dolari/pers. Piesele de rezistență din meniu sunt langustinele, calcanul și crabul, dar și caviarul și alți pesti oceanici proaspeți.

Locul 2 – Central

Central, restaurantul de pe locul doi la nivel mondial, este o odă adusă capitalei Lima (Peru). Mâncarea de aici celebrează peisajele, istoria și tradițiile țării și este preparată din ingrediente locale. Restaurantul este condus de un cuplu soț și soție. Prima mențiune a lui Central în top 50 a fost în 2013. Aproape zece ani mai târziu, soții Virgilio Martínez și Pía León își savurează succesul la maximum prin deschiderea a încă trei restaurante- Mil, în Munții Anzi, Kjolle, în Lima și Maz, în Tokyo. Pía León a fost desemnată și Cea mai bună femeie-chef din lume în 2021.

Locul 3 – Disfrutar

Disfrutar înseamnă ”a te bucura” în spaniolă și este moștenitorul celebrului restaurant El Bulli, deoarece cei trei chefi care au lucrat acolo – Oriol Castro, Eduard Xatruch și Mateu Casañas au deschis proiectul actual. El Bulli s-a închis în 2011, iar cei trei și-au unit forțele pentru Compartir, în Cadaqués, Catalonia, și pentru Disfrutar – cel mai ambițios proiect, inaugurat în 2014, la Barcelona. Tehnicile contemporane de gătit, combinațiile îndrăznețe și dorința de surprinde mereu sunt semnele distinctive de la Disfrutar. Din meniu fac parte preparate precum panchino – o chiflă umplută cu caviar și cu smântână, un pesto cu fistic fraged și anghila – preparate care surprind, delectează și incită deopotrivă.

Iată cum arată clasamentul primelor 10 Cele mai bune restaurante din lume:

1. Geranium, Copenhaga

2. Central, Lima

3. Disfrutar, Barcelona

4. Diverxo, Madrid

5. Pujol, Mexico City

6. Asador Etxebarri, Axpe, Spania

7. A Casa do Porco, São Paulo, Brazilia

8. Lido 84, Gardone Riviera, Italia

9. Quintonil, Mexico City

10. Le Calandre, Rubano, Italia

Clasamentul integral aici

Foto: Hepta, Instagram

Related Posts

Dr Constantin Stan ne aduce noutățile sezonului în medicina estetică

Dr Constantin Stan, fondatorul grupului de clinici Cronos Med, ne aduce noutățile sezonului în medicina estetică, ne spune…

Alex Calangiu, actor: ”Îmi luasem cu totul gândul de a mai face vreodată film”

Alex Calangiu interpretează rolul principal în filmul ”Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu, și este actor la Teatrul Național…

Penélope Cruz va fi protagonista noii ecranizări a unui roman semnat de Elena Ferrante- I giorni dell’abbandono

I giorni dell’abbandono – The Days of Abandonment, romanul semnat de Elena Ferrante, este noua carte a celebrei…

Ioana Gorgăneanu (Vice President, Head of Marketing & Communication Southeast, Mastercard): „Consumatorii sunt mai determinați să trăiască în prezent”

În calitate de lider de echipă, Ioana Gorgăneanu, Vice President, Head of Marketing & Communication Southeast, Mastercard, are…

Alist At Sea – Jurnal de vacanță, Ziua II – Valencia

Să-ți începi dimineața privind marea albastră, cu liniștea și nemărginirea ei pare ceva de vis. Dar visul devine…

Visezi la un somn perfect? Iată cum ar trebui să arate rutina de seară și de odihnă

La fel de important ca rutina de seară e patul în care ne odihnim noaptea. O rutină de…

Kylie Minogue, despre statutul de femeie singură și despre ce înseamnă să fii sexy la 50+ ani

Kylie Minogue, vedeta australiană în vârstă de 55 de ani, spune că s-a săturat ca lumea s-o chestioneze…

Descoperă eleganța diamantelor din colecția Pure Diamonds by TEILOR, iar Mastercard îți răsplătește alegerile premium!

Povestea TEILOR a început în urmă cu 25 de ani, pe strada cu același nume. Astăzi, bijuteriile TEILOR…

Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

Gustul original al muzicii bune & al experiențelor pe măsură alături de Beck’s

UNLOCK Y0UR EXPERIENCES alături de Beck’s: de 20 de ani în România, de 150 de ani în toată…