Monica Cismaru ∙ January 30, 2020 ∙ 4 min read

restaurantul michelin

Rafinamentul european stă și în măiestria preparatelor culinare, iar pe bătrânul continent se găsesc cele mai multe restaurante cotate de Ghidul Michelin. Pentru amatorii de gourmet, facem o trecere în revistă a celor mai apreciate restaurante cu stele Michelin, iar unul dintre ele se află mai aproape decât ai crede.

 

De unde a început cotarea restaurantelor cu stele Michelin?

Stelele sunt acordate de Michelin, unul dintre cei mai mari producători de anvelope din lume. În 1900, ghidul Michelin a fost înființat pentru a-i ajuta pe șoferii francezi să se orienteze în drumul lor către cel mai apropiat local sau atelier mecanic. În 1926, sistemul de clasificare conținea o singură stea, în 1933 au fost introduse cea de-a doua și ce-a de-a treia. O stea primită însemna că restaurantul este unul foarte bun, două stele – că restaurantul este excelent, iar ce-a de-a treia stea semnala faptul că experiența este una excepțională, care merită să faci chiar și ocol până în acel loc. Clasificarea restaurantelor este acum actualizată de la an la, localurile putând să câștige sau să-și piardă din stele.

 

Noma, Copenhaga, Danemarca

Noma este un restaurant de două stele Michelin, condus de renumitul chef Rene Redzepi. Este considerat unul dintre cele mai bune restaurante din Europa grație inspirației de a reinventa preparatele nordice. Publicația Restaurant a situat pe primul loc Noma în topul celor mai bune localuri din lume în 2010, 2011, 2012 și în 2014.

 

OLO, Helsinki, Finlanda

OLO a fost fondat de Petri Lukkarinen, Pekka Terava și de Timo Sailama și este situat strategic în centrul Helsinki-ului, iar în 2011 a obținut prima stea Michelin. Restaurantul propune o bucătărie nordică modernă, cu preparate obținute din ingrediente proaspete, locale.

 

Onyx, Budapesta, Ungaria

Onyx este un loc ultraluxos, situat în casa Gerbeaud și conține bucătărie maghiară reinterpretată. Felurile de mâncare preparate din ingrediente de sezon se apropie de perfecțiune, la fel și selecția de vinuri internaționale, dar și ungurești. Onyx are două stele Michelin.

 

Fäviken, Järpen, Suedia

Fäviken a fost fondat de chef Magnus Nilsson în 2008 și servește preparate locale. Restaurantul a  fost inclus în topul celor mai bune 50 de restaurant din lume în 2012. Mâncarea e de inspirație nordică, din ingrediente locale, cu excepția sării, a zahărului și a vinului. Chef Nilsson pescuiește în lacul din apropiere și prepară dish-urile în funcție de captura zilei. O masă la Fäviken include 14 feluri de mâncare.

 

Osteria Francescana, Modena, Italia

Italia are mai multe restaurante cu stele Michelin, dar Osteria Francescana le întrece pe toate și este condus de chef Massimo Bottura. În 2016 și în 2018 a fost declarat cel mai bun restaurant din lume. Chef Massimo Bottura și-a deschis primul restaurant în 1995, după ce a absolvit facultatea de drept. Povestea restaurantului se regăsește și în documentarul de pe Netflix – Chef’s Table.

 

L’Ambroisie, Paris, Franța

L’Ambroisie are trei stele Michelin, este condus de Chef Berard Pacaud și este amplasat în Place des Vosges, Paris. Restaurantul a fost deschis în 1986, iar în 1988 a obținut trei stele Michelin, pe care le păstrează și astăzi. Bucătăria este una clasică, rafinată. Printre clienții L’Ambroisie s-au numarat Președintele Barack Obama, John Kerry, secretarul se stat american, sau președintele francez François Hollande.

 

The Fat Duck, Londra, Marea Britanie

The Fat Duck este condus de celebrul Heston Blumenthal, un chef-vedetă. Situat într-o clădire veche, care datează din secolul al XVI-lea, The Fat Duck a fost deschis în 1995. Chiar dacă atunci servea mâncare de bistrou franțuzesc, a devenit imediat un loc căutat pentru invențiile și precizia din bucătărie. Restaurantul a devenit loc de experimente culinare reușite, cum ar fi gătitul multisenzorial, încapsularea aromelor și food pairing. Cel mai bun restaurant din Marea Britanie oferă un meniu de 14 feluri, care include supa de broască țestoasă.

 

Lasarte, Barcelona, Spania

Restaurantul a fost inaugurat în 2006, iar în 2017 a primit trei stele Michelin, pe care le are și astăzi, grație chefului Martin Berasategui. Lasarte e descris ca un proiect pornit din inimă, care a adunat o echipă de profesioniști gata să încânte clienții cu fiecare aromă a Spaniei.

 

Printre cele mai bune restaurante cu stele Michelin din Europa se mai numără Mirazur, Menton, L’Arpegé, Paris – Franța, Restaurant Frantzén, Stockholm, Suedia sau El Celler de Can Roca, Girona, Spania.

 

Foto: www.restaurantlasarte.com

Related Posts

Interviu: Inteligența artificială în dialog cu Iulia Ionescu

De această dată, Iulia Ionescu, realizatoarea celei mai urmărite emisiune de tehnologie din România, a stat de vorbă…

Ce filme și seriale vedem în decembrie pe platformele de streaming

Cel mai bun plan pentru decembrie? Filme bune, seriale noi, ciocolată caldă, lumânări parfumate, zăpadă, turtă dulce și…

Horoscopul lunii decembrie 2023

Astrologul Anca Stoica ne prezintă previziunile astrale pentru luna decembrie 2023. Capricornii acordă timp relaxării, iar Taurii se…

Vacanța de vis, așa cum o vede echipa A List

La ce visează fetele din redacția A List Magazine pentru ziua când bugetul de călătorie va fi fără…

Bucură-te împreună cu întreaga familie, în mini-vacanța de 1 Decembrie, de super filme și seriale de la Disney+!

Începutul lunii decembrie reprezintă startul perioadei festive, când totul este îmbrăcat în sărbătoare, când poveștile magice și decorurile…

Jennifer Lopez își lansează un nou album după o pauză de zece ani

La o distanță de zece ani de la lansarea ultimului ei album, Jennifer Lopez revine în peisajul muzical…

Heidi Klum și Leni, mamă și fiică, în lenjerie intimă festivă

Heidi Klum (50 de ani) și fiica e în vârstă de 19 ani, Leni, revin cu noi imagini…

Cele mai bune destinații de Revelion din Europa. Tu unde petreci noaptea dintre ani?

Vrei să începi un an nou, într-un loc cu totul și cu totul nou? Îți prezentăm lista cu…

Rămâi în formă peste iarnă! Iată 5 obiceiuri care duc la creșterea în greutate în sezonul rece

Iată care sunt lucrurile pe care ar trebui să le eviți pentru a nu câștiga în greutate peste…

S-a deschis oficial expoziția-manifest Monica Lovinescu, ”Vocea care ni s-a dat”

Expoziția „Monica Lovinescu.Vocea care ni s-a dat”, creată pentru a celebra 100 de ani de la nașterea celei…