O seară răcoroasă de toamnă poate fi îmblânzită cu o carte excelentă, care să te țină în priză. Pregătește-ți un ceai aromat și alege una dintre cărțile toamnei – îți recomandăm aventuri, cărți polițiste, povestiri și romane de dragoste: 10 cărți pe care să le pui pe listă luna aceasta.
„O roză singură“ – Muriel Barbery (editura Nemira) – Vă mai amintiți de mult-discutatul volum „Eleganța ariciului“? Ei bine, autoarea lui revine cu un nou roman – o poveste despre o femeie care pleacă în căutarea unui tată pe care nu l-a cunoscut niciodată și a unei iubiri pe care nu o mai credea posibilă. La 40 de ani, Rose primește un telefon de la un avocat care o invită în Kyoto pentru a discuta testamentul tatălui ei. Aflată față în față cu un trecut confiscat, tânăra nu simte decât amărăciune și furie. Dar Kyoto o îmblânzește și, în fiecare zi, ghidată de Paul, asistentul tatălui ei, descoperă un itinerariu fascinant, imaginat de tatăl dispărut, presărat cu temple și grădini, emoții și întâlniri care o vor ajuta să se cunoască mai bine pe ea însăși.
„Sunt liniștită, mi-e frică“ – Ștefania Mihalache (editura Paralela 45) – Un alt volum din seria autori contemporani români a editurii. „Ce mult poți să scrii despre un obiect / când te temi de el“, scrie Ștefania Mihalache. Și ea scrie, mult și minunat, despre toate obiectele de care se teme – și fără de care nu poate înainta prin real: propriul corp, persoanele dragi, poezia, memoria, Dumnezeu. Le spune tuturor povestea, obsesiv. Cum spune și titlul cărții, e liniștită și îi e frică; e liniștită cu gândul că despre orice se poate scrie, că orice devine poezie – și îi e frică pentru că despre orice se poate scrie, orice devine poezie.
„Femeile din umbră“ – Kristin Hannah (editura Litera) – Este un nou roman al autoarei cunoscută pentru „Firefly Lane“ (sigur ați văzut măcar serialul pe Netflix). E un bestseller publicat în peste 45 de țări și spune povestea unei femei plecate la război, aruncând o lumină asupra tuturor celor care și-au pus viețile în primejdie pentru a-i ajuta pe ceilalți. „Și femeile pot fi eroi“. Când tânăra Frances „Frankie“ McGrath, asistentă în devenire, aude aceste cuvinte neașteptate, are o revelație. Când fratele ei pleacă în războiul din Vietnam, ea se înrolează dintr-un impuls ca asistentă în armată. Deoarece soldații trimiși în Vietnam sunt atât de tineri și neexperimentați, Frankie este copleșită de haosul și distrugerile provocate de război, cât și de trauma întoarcerii acasă într-o Americă schimbată și divizată politic.
„O lume de bizarerii“ – Louise Penny (editura Trei). Un nou roman polițist din seria Inspectorul Gamache ,care a stat multe săptămâni în topul New York Times (seria a inspirat și serialul „Three Pines“, difuzat pe Max). Mistere ascunse în case vechi de sute de ani, scrisori din trecut, puzzle-uri de întâmplări aparent fără nicio noimă. Pe scurt, în timp ce sătucul Three Pines revine la viață după iarna grea și se pregătește pentru o sărbătoare locală, doi tineri reapar după mulți ani în viața anchetatorilor Armand Gamache și Jean-Guy Beauvoir. Erau mici când mama lor a fost ucisă, iar acum au venit în Three Pines. Dar cu ce scop? Vor să se împace cu salvatorii lor sau să îi distrugă? Abia așteptăm să-l urmărim pe detectiv cum va face lumină în acest caz.
„Paradis“ – Abdulrazak Gurnah (editura Litera) – Cartea autorului premiat cu Nobel pentru literatură spune povestea lui Yusuf, care duce o viață liniștită cu familia sa într-un orășel din Africa de Est. Într-o zi, e înștiințat că urmează să plece departe de casă cu unchiul Aziz , într-o expediție și nu întreabă nici măcar când se va întoarce. Adevărul este că „unchiul“ e un negustor bogat și puternic, iar Yusuf i-a fost încredințat drept zălog pentru datoriile tatălui său. „Paradis“ este o tapiserie complexă în care se întrețes mituri, vise și tradițiile biblică și coranică, povestea maturizării unui băiat într-o Africă măcinată de colonialism și violență.
„Surori sub dogoarea Soarelui Răsare“ – Heather Morris (editura Humanitas Fiction) – Este o carte uimitoare, o poveste despre devotament, prietenie, reziliență și sacrificiu, bazată pe evenimente reale. Pentru acest roman, Heather Morris s-a întâlnit cu membri ai familiilor protagonistelor supraviețuitoare. Pe măsură ce japonezii se apropie de Singapore, în tumultul celui de-Al Doilea Război Mondial, Norah Chambers decide să își îmbarce fiica de opt ani, alături de rude, pe un vas care părăsește colonia, același pe care se îmbarcă și o asistentă medicală australiană. Două zile mai târziu, nava este bombardată și, în câteva ore, zace pe fundul mării. Câți dintre cei care au sperat că aceasta va fi salvarea lor vor reuși să supraviețuiască?
„Zile ca lumea“ – Jenny Mustard (editura Trei) – „E o perfectă poveste de dragoste milenială, demnă să stea alături de cărțile lui Sally Rooney și ale lui Naoise Dolan. O poveste de dragoste cu un strop de amărăciune. Și, ținând cont de dialogurile acide și de scenele de sex languroase, să nu ne mire dacă la un moment dat va fi adaptată pentru cinema“ scria Irish Times. Și ce poate fi mai captivant de atât?! Romanul spune povestea afecțiunii pe care Sam și Lucas o au unul față de celălalt, examinează cu tenacitate dismorfia corporală masculină, drepturile reproductive ale femeii, precum și capcanele iubirii moderne. Când este suficient de bine? Și ce suntem dispuși să pierdem în căutarea unei vieți mai mult decât acceptabile?
„O viață imposibilă“ – Matt Haig (editura Nemira). Autorul bestseller-ului „Biblioteca de la miezul nopții“ (cu peste 9 milioane de exemplare vândute) revine cu un nou roman surprinzător. Când Grace Winters, o profesoară de matematică ieșită la pensie, primește moștenire o casă dărăpănată pe o insulă mediteraneeană de la o prietenă cu care n-a mai ținut legătura, curiozitatea pune stăpânire pe ea. Ajunge în Ibiza și, printre dealurile abrupte și plajele aurii, Grace caută răspunsuri despre viața și moartea prietenei sale, dar călătoria e și o ocazie de a face pace și cu trecutul ei.
„Înainte să se prăbușească – Modernism și Art Déco în București“ – Douglas MacKenzie (editura Humanitas) – Uneori, e nevoie de un scoțian și aparatul lui de fotografiat pentru a dezvălui o istorie arhitectonică. „Dacă te iei după majoritatea ghidurilor de arhitectură, ai crede că toate clădirile Art Déco şi moderniste se află în centrul Capitalei. Sunt omise cartierele mai nevoiașe precum Rahova; se ignoră chiar și zone mai cu stare, cum ar fi Băneasa, unde sunt de găsit câteva clădiri Art Déco strecurate printre construcțiile de lux de dată mai recentă. Toate alcătuiesc o moştenire Art Déco probabil de neegalat de nici o altă metropolă europeană“, spune autorul.
„Platanii din Samothraki (Prima dragoste)“ – Ștefan Manasia (editura Paralela 45) – Literatura română contemporană nu scapă nici o ocazie să ne surprindă cu noi voci și povești. Ștefan Manasia spune o poveste despre o insulă (și… nu doar despre ea). Dar să-l lăsam pe el să ne dezvăluie câte ceva din volum -„Egeea e de un albastru intens, răscolitor. E de ajuns să o privești cât durează voiajul și serotonina îți alungă nihilismul. Dopamina îți elimină deznădejdea. Există insule mutilate de peisagistică, limuzine și iahturi. De palate și buncăre antiatomice. De plantații de șezlonguri și baldachine. De insulele astea, fugi! Apropie-te de ostroavele ieșite frust din ocean și unde pescarii, păstorii trăiesc mai departe. Unde leandrii sunt singurele flori, iar măslinele și fisticul, singurele fructe. Unde sexul și bucuria sunt cea mai palpabilă realitate.“
NOSTALGIA Imaginarium 2024 are loc pe 15 și 16 noiembrie, la Romexpo București. Ce anunță organizatorii pentru ediția de toamnă a festivalului
NOSTALGIA Imaginarium, evenimentul care dă startul distracției în sezonul rece și care celebrează viața și distracția pentru toate…
Horoscopul săptămânii 4-10 noiembrie 2024
Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…
Tudor Giurgiu și Andrei Cohn, prezenți la Zilele Filmului Românesc de la Stockholm
Patru filme româneşti din ultimul an vor putea fi văzute în weekendul 2-3 noiembrie 2024 în capitala Suediei,…
Damen Kabritzen- rețetă recomandată de Chef Adi Hădean
Prăjitura numită Damen Kabritzen este un desert ce combină într-un mod armonios și gustos un blat pufos, cu…
Drame, romane de dragoste și un strop de istorie: 10 cărți pentru final de săptămână
Zilele reci ne îndreaptă mai repede în casă, în arome de ceai cald cu ghimbir și dovleac copt….
Ce filme și seriale noi vedem în noiembrie pe platformele de streaming
O minunată miniserie documentară despre legendarul Ayrton Senna, sezoane noi din serialele tale preferate și primele filme de…
Pierce Brosnan și Lily James, împreună în remake-ul ”Cliffhanger”
Pierce Brosnan și Lily James vor juca împreună în remake-ul filmului ”Cliffhanger”, din 1993, a cărui vedetă a…
Ștefan Bănică și Loredana lansează “Ține-mă de mână”
Doi dintre cei mai mari și iubiți artiști români, Ștefan Bănica și Loredana, se reîntâlnesc într-o colaborare de…
În ce s-au costumat vedetele de Halloween
Sărbatoarea de Halloween, celebrată cu mare fast și entuziasm de occidentali, este și o ocazie perfectă de a…
Aventurile copilăriei și amintirile bunicilor, în albume cu și despre familie
Cum să păstrezi aproape poveștile și amintirile bunicilor, ale părinților sau pe ale copiilor? Doi frați, Eugen Regheni…