Asta mă întrebam și eu înainte să ajung în Malta prima dată, în urmă cu zece ani. Atunci mi-au fost de ajuns doar câteva ore, cât timp a durat excursia (venisem cu feribotul din Sicilia), să-mi dau seama că mi-ar plăcea să rămân mai mult aici, să descopăr acest arhipelag al cavalerilor și al zidurilor fortificate, al unei istorii zbuciumate, în prezent dominat de aerul occidental, infuzat de exotismul mediteranean. Zece ani mai târziu și iată-mă pentru o săptămână în Malta, la invitația Hello Holidays.
În primul rând, recomand vizitarea Maltei toamna sau primăvara, când vremea de aici este mai suportabilă, altfel ai să te confrunți cu temperaturi chinuitoare, dar care pot fi înfruntate mai ușor dacă mergi în excursii pe apă, deoarece briza te va face să uiți de caniculă. Noi ne-am început excursia chiar în acest fel, cu o croazieră pe mare, în care am înconjurat insula și am putut admira de pe apă măreția locului, plin de ziduri fortificate în vremuri de mult apuse și flota impresionantă de iahturi dimprejur.
După ce am acostat, ne-am lăsat acaparați de răcoarea străduțelor înguste din cele trei zone istorice pline de farmec – Vittoriosa (Birgu), Senglea și Cospicua, unele dintre cele mai vechi din Malta, ultimele două fiind fondate la ordinul Sfântului Ioan, în secolele XVI și XVII.
Întreaga experiență malteză înseamnă o imersiune în istoria bogată a arhipelagului, marcată din cele mai vechi timpuri de ocupații și de explorări din partea diverselor popoare care s-au lovit în parcursul lor de aceste insule aride, la prima vedere, dar pline de promisiuni ale unei vieți mai bune. Tărâm al cavalerilor care mai exista și astăzi, ”ascunși” în poziții-cheie în cele mai importante organizații mondiale, al piraților care erau primiți aici cu brațele deschise, dacă binevoiau să cotizeze din câștigurile lor infame, al cetăților și al clădirilor de calcar, materia care compune insula, al catedralelor impresionante, al papilor, al pescarilor și al măslinilor, al mierii și al vinului.
Malta s-a aflat în calea celor mai importante popoare exploratoare, a căror influență a fost mai bună sau mai rea de-a lungul timpului, de la fenicieni, la vechii greci, la otomani, la francezi și, într-un final, la englezi, cei care au și definit stilul de viață al locuitorilor până azi – trebuie să știi că engleza este a doua limbă care se vorbește aici, după malteză (o combinație imposibilă la ”prima vedere” dintre arabă, italiană și engleză), iar regulile de circulație sunt impuse tot după sistemul britanic.
Malta mai este cunoscută și ca Insula de Miere- Melita, denumire rămasă de la vechii greci, cei care au alintat cel mai frumos acest tărâm magic, ”pierdut” în Mediterana, aflat la o aruncătură de băț de Sicilia, dar și de Africa.
Noi ne-am continuat periplul prin istorie în următoarele zile, cu vizite în cele mai importante orașe și așezări ale Maltei, care nu sunt puține. Am vizitat Mosta, cu a sa biserică maiestuoasă, ridicată după modelul Panteonului din Roma, loc cu o mare încărcătură spirituală.
Aici, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când bombele cădeau cu nemiluita peste mica insulă din mijlocul mării, credincioșii aflați la rugăciune în locașul sfânt au scăpat ca prin minune după ce o bombă a căzut în mijlocul bisericii, fără să explodeze niciodată, însă. O replică a misilului se află expus și astăzi aici și te face să te cutremuri și să trimiți și tu mulțumiri în gând divinității.
Domul bisericii este unul dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut până acum – este unul dintre cele mai mari din lume, nesusținut de coloane. Aș bifa cu roșu acest obiectiv, ca fiind de neratat.
Malta a fost puternic afectată în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale și a reușit, ca prin minune, să renască din propria cenușă, nu după ce a plătit un preț uman prea mare pentru cât a putut să ducă acest pământ atât de dorit și de vizat de alte popoare.
Una dintre bijuteriile Maltei îl constituie și vechea capitală, Mdina, considerată una dintre cele mai frumoase cetăți medievale din Europa, pe bună dreptate. Este o adevărată bijuterie arhitectonică, iar iubitorii de istorie și de vestigii se pot pierde ore în șir pe străduțele din Citta Vecchia – Mdina, deoarece fiecare piatră, fiecare zid și fiecare cotlon e încărcat de povești, care de-abia așteaptă să fie descoperite. Tot în Mdina se află și un punct de beldevere, de unde poți contempla în voie panorama asupra insulei.
Malta freamătă de viață – e plină de localnici veseli și de nenumărați turiști, e vie, pulseaza de muzică, găsești un colțișor în care să-ți tragi sufletul în voie la fiecare pas. Cafenele, restaurante, muzee, galerii, magazine – ai parte de toate aceste experiențe- mai artistice sau mai mercantile, în funcție de gusturi. Și trebuie să subliniez că nu e o destinație scumpă la fața locului, prețurile la terase și la restaurante sunt situate sub cele ale unei capitale europene, la fel și cele din magazine, pe alocuri mai mici decât ele din România.
Un alt punct de atracție al Maltei, care mi-a rămas la inimă, sunt Grădinile San Anton – o oază de vegetație și de păsări exotice, unde te poți pierde pe aleile umbroase și unde te trezeși că lacrimezi, plin de duioșie, în fața unei familii de păuni – păunul, păunița și puii- pe care mama încearcă să-i adăpostească la racoare în cuiburi săpate cu ciocul în pământ.
Ne-am ”pierdut” în labirintul japonez, ne-am amuzat de broaștele țestoase din ochiul de apă și ne-am făcut fotografii frumoase în această grădină de basm, amenajată de Marele Maestru Antoine de Paule. Aici se află, de asemenea, și reședința președintelui Maltei.
Un obiectiv de neratat sunt și Dingli Cliffs, cel mai înalt punct de pe insulă, de 250 de metri – niște stânci impresionante, unde poți uita de tine și de tot contemplând marea. Pot spune cu mâna pe inimă că aici, în Malta, am făcut (sau mi s-au făcut) unele dintre cele mai frumoase fotografii din toate destinațiile turistice bifate până acum), așa că mulțumiri colegilor pentru aceste amintiri frumoase!
Malta înseamnă și culoare, iar cele mai colorate amintiri sunt adunate din satul pescaresc Marsaxlokk, din sudul insulei. Aici, într-un golf care freamătă de negustori și de tarabe pestrițe, pline de suveniuri li de cafenele și restaurante, se odihnesc bărcuțe pescărești colorate aprins, care formează un tablou ce-ți rămane imprimat pe retină. Atâta farmec adunat la un loc, atâta vibrație de culoare îți fac inima să tresalte și să te bucuri că ajungi în astfel de locuri minunate, binecuvântate.
Una dintre cele mai frumoase experiențe pe apă, din Malta, care, sincer, n-aș fi vrut să se mai termine, a fost excursia la Blue Grotto – Grota Albastră, o incursiune pe o barcă cu motor printre stâncile înalte săpate de apă, în care lumina soarelui pictează marea în cele mai frumoase nuanțe de albastru. Am pătruns în grote liniștite ca niște domuri, am trecut pe sub înalte arcade naturale și ne-am visat sirene în aceste ape calde și limpezi ca lacrima. Păcat că excursia s-a terminat prea repede, am mai fi stat, dar turiștii se înghesuie să vadă aceste minuni naturale și totul merge pe repede înainte.
O surpriză plăcuta a fost și Insula Gozo, la doar câteva zeci de minute cu feribotul de insula principală. O insulă cu activitate trepidantă, cu teatru și operă, magazine, restaurante, cafenele și o catedrală, cum altfel, maiestuoasă, în fața căreia tronează statui de papi. Și aici se află un punct panoramic de unde ai o vedere impresionantă asupra insulei. Pe Insula Gozo se află și una dintre minunile Maltei, Templele Megalitice din Ggantija. Semnele primilor locuitori ai Maltei au fost găsite aici și datează din urmă cu 5 600 de ani – în urma lor au rămas vestigii arheologice care nu fac decât să trezească și azi întrebări asupra felului în care aceste pietre imense au fost ridicate ca ofrandă zeilor.
Aici am vizitat încă o biserică frumoasa, impozantă, Ta’Pinu sau „biserica miracolelor”, unde ne-am recules.
Am pornit către Marea Interioară de pe Insulă, un golfuleț liniștit ca un lac, plin de ambarcațiuni și de amatori de sporturi acvatice. Laguna comunică cu marea printr-un tunel natural de 100 de metri. Am fi stat pentru o baie aici, în apele care să ne răcorească de căldura de-afara, dar am pornit către următorul obiectiv, că Malta e o destinație bogată din acest punct de vedere și trebuie să te hotărăști încă de la început dacă vrei o vacanță activă aici sau una mai leneșă, cu zile la plajă și cu băi în mare. Apropo de asta, singurul minus al insulei Malta este lipsa plajelor, fiind un arhipelag stâncos, dar sunt amenajate multe puncte de acces în mare și găsești soluții de înot, asta dacă nu închiriezi o barcă și te bucuri în voie de apa albastră și liniștită a Mării Mediterane.
Nu puteam rata, bineînțeles, capitala Insulei Gozo, Victoria (sau Rabat, care înseamnă în arabă ”oraș vechi”). Un loc cu aer cosmopolit, născut în jurul unei citadele fortificate, perfect conservate. După un prânz copios și o bere locală răcoritoare, am pornit spre feribot, cu destinația insula principală.
Capitala Maltei, Valletta, a fost ultimul punct de pe harta noastră de obiective de vizitat într-o săptămână. Un oraș cu o istorie de sute de ani, cea mai fortificată capitală din lume, unde se află Catedrala Sf. Ioan Botezătorul, ce adăpostește picturi realizate de Caravaggio, cu tăierea capului sfântului care a oferit hramul bisericii.
Vizita a început cu o oprire în Gradinile Barakka, de unde se poate admira în toată spendoarea sa Marele Port. Apoi te pierzi pe străduțele pline de zumzet și de turiști, în căutarea unei băuturi racoritoare și a unui prânz ușor și rapid și nu știi în ce loc să te oprești, ai atâtea variante atrăgătoare și îmbietoare! Fiecare străduță îți ofera cadrul perfect pentru cele mai frumoase fotografii… O altă recomandare personală ar fi să nu ratați The Malta Experience, un film de doar 40 de minute în care îți este explicată foarte clar toată istoria Maltei, de la începuturi și până azi. Poate părea ceva banal și de trecut cu vederea, dar este atât de edificatoare experiența, încât merită pe deplin!
În ceea ce privește cazarea în Malta, sunt numeroase opțiuni. Noi am avut ocazia să stăm la hotelul din St. Paul’s Bay – AX ODYCY (4*), renovat din temelii în această vară și dotat cu tot ceea ce îți trebuie pentru un sejur reconfortant. Pentru mine, principalul punct de atracție al hotelului au fost piscinele infinity de la ultimul etaj – 11, de unde admirai în toată splendoarea golful. Atmosfera relaxată și personalul amabil au făcut sejurul nostru cu atât mai plăcut aici și să nu uit nici de mesele servite în regim de demi-pensiune, de care am beneficiat noi – fructe și legume proaspete, fructe de mare, pește, carne de toate felurile -de la vită, porc, miel și chiar iepure, specialitatea insulei, am avut întotdeauna de unde alege, iar vinurile servite la masă s-au ridicat la nivelul așteptărilor.
Iar ca încheiere, nu pot să nu vorbesc și de viața de noapte interesantă a Maltei. Noi am avut ocazia să luăm pulsul cluburilor în zona înțesată de localuri din St. Julian’s, unde accesul este permis de la vârsta de 17 ani. Muzica răsună până în zori aici și aproape că uiți că mai trebuie să pleci și acasă, ne-am simțit minunat dansând pâna dimineața și mi-ar plăcea să revin pentru o nouă (sau mai multe?) nopți albe în Malta.
Malta este una dintre variantele de circuit premium lansate de Hello Holidays în această vară pentru grupuri mai mici de turiști (până la 30 de persoane), cu transport pe curse de linie și cazări la hoteluri de patru stele.
Circuitele Hello Premium Tours sunt alternativa exclusivistă a circuitelor clasice, prin care Hello Holidays vrea să creeze turiștilor experiențe unice de călătorie, cu un program mai lejer și vizite pe îndelete în locurile emblematice din fiecare țară.
Foto: Arhiva personală
Clătite bucovinene. Rețetă by Chef Adi Hădean
Clătite umplute cu multă brânză, acoperite cu smântână și încă ceva în plus. Iată rețeta recomandată de Chef…
Jennifer Lopez, primele destăinuri după divorțul de Ben Affleck
Jennifer Lopez a ales să-și deschidă sufletul în fața presei și să vorbească fără ocolișuri despre trăirile ei…
Taylor Swift, Blake Lively și Ryan Reynolds au donat 6 milioane de dolari
Unele celebrități nu rămân insensibile la dezastrul creat, în viețile oamenilor obișnuiți, de ultimele manifestări ale vremii extreme…
Georgia May Jagger a născut
Mick Jagger este, din nou, bunic. Fiica lui Mick Jagger, Georgia May Jagger, a născut. Modelul în vârstă…
10 modele faimoase pentru rolurile de la Hollywood
Frumusețea, dar și talentul, le-au adus de sub reflectoarele prezentărilor de modă, sub cele ale Hollywood-ului. Acestea sunt…
Actrița Kristin Scott Thomas s-a măritat la 64 de ani
Actrița britanică Kristin Scott Thomas s-a recăsătorit la 64 de ani. Alesul vedetei este redactorul șef al publicației…
Inspirație pentru viitor: Celebrarea Zilei Internaționale a Fetelor 2024
Text semnat de: Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec Astăzi sărbătorim forța și potențialul fetelor, datorită unei rezoluții…
Cei mai frumoși 10 bărbați din lume, conform ”Proporției de aur”
Frumusețea e în ochii privitorului sau se calculează științific? Un renumit chirurg plastic din Londra, Dr Julian De…
UNTOLD X: 7-10 AUGUST 2025. Abonamentele, disponibile din 10 octombrie
UNTOLD, festivalul care ocupă locul 3 în topul celor mai mari evenimente muzicale din lume, se pregătește să…
Meghan Markle, apariție spectaculoasă la un eveniment din Los Angeles
Meghan Markle a atras toate privirile cu rochia ei roșie semnată Carolina Herrera, la gala organizată week-endul trecut…