Alina Aliman ∙ August 31, 2024 ∙ 8 min read

Mai sunt doar câteva zile de vară. Și, chiar dacă temperatura ridicată n-o să ne părăsească așa repede, sentimentul acela de vacanță… mai merită ținut pe loc, măcar un pic. Și cum poți s-o faci mai bine decât cu un teanc mare de cărți simpatice – de la policier-uri la drame, povestiri și chiar la romane pasionale? 

Brooklyn – Colm Tóibín – editura Humanitas Fiction

„O poveste clasică de maturizare, pură, fără senzaționalism, profundă. E vocea unei tinere care își descoperă încet și cu hotărâre identi­tatea, învățând să aleagă și să-și asume deciziile, descoperindu-se pe sine”, așa o descrie O, the Oprah Magazine. Romanul a fost câștigător al Costa Book Award în 2009 și nominalizat, în același an, la Man Booker Prize. Cine știe, poate că ați apucat să vedeți filmul din 2015 în regia lui John Crowley, scenariul fiind semnat de Nick Hornby, cu Saoirse Ronan în rolul principal. Irlanda anilor, America noilor începuturi: un roman pe care îl citești cu sufletul la gură.

Băieții n-au voie să plângă – Gelu Diaconu – editura Paralela 45 

Cea de a șaptea carte din colecția Prima dragoste a editurii spune povestea unui adolesent din Ferentari care își caută Marea Dragoste într-un București marginal, în care se trăiește după niște legi violente și extrem de dure. Personajul principal se confruntă dureros cu schimbările specifice maturizării fizice, atunci când corpul îi devine o sursă de pofte și dorințe cărora nu le poate face față. Provocatoare și foarte directă, cartea lui Gelu Diaconu are toate șansele să fie un bun început pentru dezbateri pe teme incomode, dar mereu actuale: sexualitate, morală și construirea identității personale într-un context urban controversat, plin și de oportunități, dar și de pericole.

Cartea secreta a Florei Lea – Patti Callahan – editura Trei 

Când o femeie descoperă o carte rară, având legături strânse cu trecutul său, ies la iveală secrete de mult uitate despre sora ei dispărută și despre copilăria lor într-un sătuc din Anglia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Evacuate din Londra, Hazel și Flora își umpleau zilele cu plimbări și jocuri, dar și cu un inventarea unui basm despre un tărâm magic. Flora dispare brusc iar după 20 de ani, Hazel descoperă o carte cu ilistrații, care spune exact povestea imaginată de ele în copilărie. Ar putea fi acesta un semn că sora ei este încă în viață?

Ceaikovski la walkman, de Andrei Dósa – editura Paralela 45 

Prozatorul de origine română pune în centrul poveștii sale un adolescent self aware, conștient de calitățile, dar și de defectele sale. Poate fi și timid, și impertinent, e răzvrătit, supărat pe profesori şi părinţi, aflat într-un proces de maturizare bruscă şi violentă. La începutul liceului se îndrăgosteşte de Maria, o fată din clasă, cu un an mai mare, apoi, de o superbă roșcată, soţia profesorului de şah, pe care o cunoaşte într-o tabără şi cu care experimentează primele relaţii intime. Un roman îndrăzneţ, relevă îndoielile, instinctele și dorințele unui adolescent în plin proces de maturizare fizică și psihică.

Stăpâna – E L James – editura Trei 

Cei care iubesc scrisul lipsit de inhibiții ale lui E L James (remember Fifty Shades of Grey?!) se vor bucura de același stil în noul roman pasional publicat de aceasta. Intriga e simplă: Maxim Trevelyan, devenit conte de Trevethick fără voia sa, a urmărit-o până în sălbăticia Albaniei pe femeia pe care o iubește. Iar acum trebuie să o ia de soție. Alessia Demachi a scăpat de răpitori și de traficanți și a cucerit inima bărbatului de care e îndrăgostită, dar va reuși să facă să funcționeze această căsătorie? Iubire, dramă, urmăriri – rețeta perfectă. 

Punk Requiem – Goran Mrakić  – editura Nemira 

„Ne plac poveștile pentru că viața fiecăruia dintre noi seamănă cu una dintre ele. Sau cu mai multe” ne spune, la un moment dat, unul dintre personajele cărora scriitorul le dă glas în acest volum. Punk requiem, volum de debut, publicat acum într-o formă nouă, revizuită și adăugită cu două proze proaspete, la nouă ani distanță de prima ediție, nu face decât să demonstreze de ce scriitorul bănățean de origine sârbă Goran Mrakić este o voce aparte în peisajul contemporan.

Casa cu magnolii – Nuria Quintana – editura Litera 

O casă maiestuoasă înconjurată de magnolii. Descoperirea unei scrisori vechi. O călătorie în trecutul unei familii marcate de trădare. Casa cu magnolii este romanul de debut al scriitoarei de origine spaniolă și nu-l vei lăsa din mână până ce secretele lui nu vor fi elucidate. Este o poveste încântătoare și emoționantă, care pendulează între 1924 (cu cele două prietene care își împărtășesc secretele în grădina unei case impunătoare din nordul Spaniei), și 1992, când Isabel, fiica Aurorei (una din cele două prietene) găsește o scrisoare veche, uitată în pod, din care descoperă că toată viața s-a înșelat asupra identității tatălui ei. 

Secretul – Lee Child, Andrew Child – editura Trei 

„Secretul este remarcabil! Furios și iute, e un exemplu clasic în care Jack Reacher face ce știe el mai bine — sparge capete și încalcă reguli ca să ajungă la rădăcinile unei conspirații”, scria Daily Express despre noul roman marca Child. Pe scurt: un pacient se trezește în salon cu două străine care îi arată o listă de nume și-i pun o întrebare simplă, dar imposibilă. După câteva minute, bărbatul cade de la etajul al 12-lea. Reacher, retrogradat recent, face parte din comisia Departamentului Apărării care anchetează cazul. Dacă are succes, foarte bine; dacă nu, e țapul ispășitor perfect. De data asta va face dreptate mergând pe căile legale sau… în felul lui?

Confesiunile unei fantome duplicitare – Aurelia Ulici – editura Litera 

Recunosc că am pus-o pe listă și pentru că m-a intrigat confesiunea autoarei. Și abia aștept să o citesc pentru că… iată ce spune ea: „Pisălog, titlul nu-mi dă pace. Complicat, încâlcit, deloc comercial. Puțin important, îmi spun, căci pe mine nu mă interesează și nici nu sper să public vreodată o carte care zace în mine de câteva zeci de ani și care acum, așa, dintr-odată, a vrut să vadă lumina zilei. Să public ce scriu aici mi se pare o nebunie. Oare cine ar putea cumpăra cartea în afară de amici, rude sau indignate victime ale miștoului meu, sperând să mă prindă cu garda jos? De ce ar fi cineva interesat de viața unei persoane oarecare, având unicul merit că și-a petrecut cea mai mare parte din ea printre mințile cele mai creatoare ale României… Și poate, totuși… Îmi povestesc viața, și pe asta, de bine, de rău, îmi imaginez că o cunosc. Sunt eroina acestei vieți, și asta e tot.”

Cartea gâștei – Yiyun Li – editura Humanitas

Un Saint-Rémy răscolit de război dă la iveală o prietenie remarcabilă între două tinere fete: Fabienne și Agnès, două jumătăți ale aceleiași portocale. Împreună pun la cale păcăleala secolului în lumea literară, o aventură care va separa cele două destine printr-un salt spectaculos în mijlocul faimei, mai întâi la Paris, apoi într-un pension englezesc. O carte pe care o vei vedea în mâinile tuturor tot luna aceasta.

Related Posts

NOSTALGIA Imaginarium 2024 are loc pe 15 și 16 noiembrie, la Romexpo București. Ce anunță organizatorii pentru ediția de toamnă a festivalului

NOSTALGIA Imaginarium, evenimentul care dă startul distracției în sezonul rece și care celebrează viața și distracția pentru toate…

Horoscopul săptămânii 4-10 noiembrie 2024

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

Tudor Giurgiu și Andrei Cohn, prezenți la Zilele Filmului Românesc de la Stockholm

Patru filme româneşti din ultimul an vor putea fi văzute în weekendul 2-3 noiembrie 2024 în capitala Suediei,…

Damen Kabritzen- rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura numită Damen Kabritzen este un desert ce combină într-un mod armonios și gustos un blat pufos, cu…

Drame, romane de dragoste și un strop de istorie: 10 cărți pentru final de săptămână 

Zilele reci ne îndreaptă mai repede în casă, în arome de ceai cald cu ghimbir și dovleac copt….

Ce filme și seriale noi vedem în noiembrie pe platformele de streaming

O minunată miniserie documentară despre legendarul Ayrton Senna, sezoane noi din serialele tale preferate și primele filme de…

Pierce Brosnan și Lily James, împreună în remake-ul ”Cliffhanger”

Pierce Brosnan și Lily James vor juca împreună în remake-ul filmului ”Cliffhanger”, din 1993, a cărui vedetă a…

Ștefan Bănică și Loredana lansează “Ține-mă de mână”

Doi dintre cei mai mari și iubiți artiști români, Ștefan Bănica și Loredana, se reîntâlnesc într-o colaborare de…

În ce s-au costumat vedetele de Halloween

Sărbatoarea de Halloween, celebrată cu mare fast și entuziasm de occidentali, este și o ocazie perfectă de a…

Aventurile copilăriei și amintirile bunicilor, în albume cu și despre familie

Cum să păstrezi aproape poveștile și amintirile bunicilor, ale părinților sau pe ale copiilor? Doi frați, Eugen Regheni…