Alina Aliman ∙ June 22, 2024 ∙ 7 min read

Pentru mine, vacanța de vară este perioada în care teancul de cărți #decitit scade, iar momentele de liniște, de pe șezlong de la mare sau din avionul care mă duce către o nouă destinație, sunt perfecte pentru a descoperi autori noi sau pentru a mă reîndrăgosti de unii cunoscuți deja. Vă propun 10 cărți pentru luna iulie – de la antologii de povestiri scrise de jurnaliști sau regizori de film la romane polițiste scrise de unii dintre cei mai pe val scriitori din Ucraina. Plus, bineînțeles, niște romane cu mult suspans și o istorie a artei și culturii. Lectură plăcută!  

Stephen King – „Îți place mai întunecat?“ – editura Armada 

„Vă place mai întunecat? Ce bine, și mie la fel!“ scrie Stephen King în postfața acestui volum de douăsprezece povestiri (multe dintre ele nepublicate până acum și unele dintre cele mai bune pe care le-a scris) care explorează partea mai întunecată a vieții. Dacă vă plac romanele lui lui King și talentul lui de a ne surprinde, de a ne fascina și de a ne inspira atât groază, cât și alinare, atunci această carte este perfectă pentru luna de vară. Mai ales când vrei să faci o pauză de la înot, pe plajă.

Pedro Almodóvar – „Ultimul vis“, editura Litera

Fără să am măcar intenția, am pus una lângă cealaltă cele două volume de povestiri. Culmea, și volumul celebrului regizor are tot 12 istorii, ceea ce face coincidența și mai simpatică. Cartea aceasta seamănă cel mai mult cu o autobiografie fragmentată, incompletă și oarecum criptică. Povestirile acoperă diferite perioade, de la finalul anilor ’60 până în prezent, și în toate se reflectă obsesiile sale: obscurii ani de școală, celebrarea umorului, evoluția sa ca artist, inconvenientele celebrității sau influența ficțiunii asupra vieții. 

Martin Puchner – „Cultura“, editura Trei 

Această relatare extraordinară demonstrează că istoria civilizațiilor din întreaga lume este una bazată pe amestec, împărtășire și împrumut. Martin Puchner arată cum, secole la rând, diverse forme de artă au traversat continentele pentru a produce capodopere. Călătorind prin Grecia antică, India lui Aśoka, China dinastiei Tang și multe alte epoci, această nouă istorie dezvăluie punctele de trecere care nu numai că au inspirat științele umaniste, dar au făcut din noi ființe umane.

J. M. Coetzee – „Polonezul“, editura Humanitas Fiction

Romanul perfect pentru vară (pentru că vara, nu-i așa, e tărâmul nedeclarat al poveștilor de dragoste) are în centrul său o întâlnire convențională între un pianist polonez și o doamnă din lumea bună a Barcelonei. Această întâlnire devine punctul de plecare al unei idile ciudate, a cărei definiție le scapă până și protagoniștilor. Delicat și sobru construită, povestea imaginată de Coetzee analizează misterul sentimentelor, al căror adevăr este mereu falsificat de neputința cuvintelor.

Ryu Murakami – „Tokyo Decadence“, editura Polirom 

Autorul bestsellerului „Albastru nemărginit, aproape transparent“ revine cu un volum de povestiri la fel de incitante ca și romanele sale. Cele 15 texte ale japonezului au în centru un grup eclectic de locuitori ai Tokyo-ului din anii ’80, ’90 si 2000 – prostituate, regizori de film, criminali, bolnavi mintal, șoferi de camion, animatoare, traficanți de droguri, chelneri, mame singure și îndrăgostiți cu inima frântă. Sunt povești fascinante și tulburătoare, despre dorință și obsesie, pline de umor, patos, umanitate și speranță, pe ritmuri seducătoare de muzică cubaneză.

Holly Gramazio – „Bărbații“, editura Trei 

Lauren întâlnește un șir infinit de soți, iar ea își pune următoarea întrebare: dacă a-ți schimba viața este la fel de simplu ca a schimba un bec, cum știi că ai ales calea potrivită? Când încetezi să încerci o altă variantă, sperând că e mai bună și începi să trăiești cu adevărat? Romanuli explorează cu o excepțională abilitate modul în care ne orientăm în viață, în dragoste și într-o lume a opțiunilor fără sfârșit.

Virginie Despentes – „Dragă nemernicule“, editura Trei 

Primele mesaje dintre Rebecca și Oscar sunt agresive şi totul pare să-i despartă. Apare şi o a treia voce, a lui Zoé, care nu are nici 30 de ani, e feministă şi dependentă de rețelele sociale. Toți trei sunt certăreți, dar vulnerabili. În cele din urmă între ei se naşte o prietenie care îi obligă să depună armele. Un roman al furiei şi al consolării, al înverşunării şi al acceptării, în care prietenia se dovedeşte mai puternică decât slăbiciunile omeneşti.

Andrei Kurkov – „Samson și Nadejda”, Editura Paralela 45

În 2024, acest roman i-a adus autorului cea de-a doua nominalizare pe lista Booker Prize. Tradusă în 18 limbi, surprinzătoarea carte a romancierului și jurnalistului ucrainean Andrei Kurkov este un roman polițist a cărui acțiune se desfășoară în Kievul anului 1919. Un tânăr student la inginerie își vede tatăl ucis de cazaci și, câteva clipe mai târziu, o sabie îi retează urechea dreaptă. Reușește să o recupereze și să o păstreze într-o cutie. El va descoperi în curând că urechea continuă să audă – îi transmite zgomotele pe care le captează uneori, chiar și de la distanță.

Iuri Andruhovici, „Radio Noapte“, editura Trei  

Da, nu vă înșelați – se pare că scriitorii ucraineni sunt pe val. Personajul principal al romanului lui Andruhovici, Rotskyi, este revoluționarul ucrainean cunoscut drept „pianistul baricadelor“, care, nevoit să părăsească țara, a cântat muzică de salon într-un hotel elvețian, unde a fost obligat la un moment dat să interpreteze pentru dictatorul propriei patrii, pe care l-a omorât din greșeală. După ani de închisoare, este eliberat și se retrage în munți, unde trăiește alături de corbul său Edgar și iubita Anime. Urmărit de agenți secreți, Rotskyi lansează propriul radio clandestin, Radio Noapte, de unde transmite muzică și poezie

„Garderoba” – antologie de proză scurtă coordonată de Diana Iepure, Editura Paralela 45

Nu întâmplător închidem lista de lectură cu o carte din colecția „Se poartă cartea“ de la Editura Paralela 45. Apar în această antologie o mulțime de haine: noi și vechi, păstrate cu grijă, purtate până au devenit cârpe, rochii de zi și de seară, extravagante și banale, din stofe deosebite, absolut superbe, rochițe de grădiniță și fuste de atlas, o mulțume de blugi și un pulovăr roșu, dar și pălării, șepci, ochelari, chiar capacul obiectivului unui aparat de fotografiat. Toate sunt legate de cele mai diverse aspecte ale vieții: relații interumane, politică, istorie, antropologie. Părtașe la suferință, dar și la bucurii, haine salvatoare și haine care îți pun viața în pericol, sunt parte a identității noastre.

Related Posts

Vezi ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul de la UNTOLD. Ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul din România

Lenny Kravitz, legendarul rocker cunoscut pentru hiturile atemporale și fizicul său impecabil, este de mult timp un susținător…

Ce ținute au purtat vedetele la Gala Verii Saint-Tropez

Pornind de la succesul galelor de vară anterioare, ce au avut loc în Sardinia și Capri, Gala One…

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și multe alte personalități, vine la DISNEY+

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și mute alte personalități, vine la DISNEY+ Disney+ anunță premiera…

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Noua teorie a emoțiilor: Emoțiile sunt create, nu declanșate

Ce ne arată noua știință despre cum iau naștere emoțiile? Ne spune psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György….

Blake Lively, apariție surprinzătoare la premiera „Deadpool & Wolverine”

Actrița a avut o apariție de senzație la premiera „Deadpool & Wolverine” din New York City. Soția lui…

Dua Lipa, pe cale să devină una dintre cele mai bogate celebrități din Marea Britanie

Cu un câștig de 1 milion de lire sterline pe săptămână, Dua Lipa este pe cale să devină…

Vedete la Jocurile Olimpice de la Paris (2024)

Salma Hayek, Snoop Dogg, Priyanka Chopra Jonas, Lady Gaga și Ryan Reynolds sunt doar câțiva dintre fanii olimpici…

Cele mai longevive cupluri de la Hollywood

În timp ce pentru majoritatea cuplurilor de la Hollywood, dragostea durează maxim trei ani, pentru câțiva norocoși iubirea…

Reddysh a.k.a Irina Simion, creatoare de conținut de gaming: „Am construit o comunitate internațională foarte frumoasă datorită pasiunii mele pentru gaming.”

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…