Alina Aliman ∙ June 22, 2024 ∙ 7 min read

Pentru mine, vacanța de vară este perioada în care teancul de cărți #decitit scade, iar momentele de liniște, de pe șezlong de la mare sau din avionul care mă duce către o nouă destinație, sunt perfecte pentru a descoperi autori noi sau pentru a mă reîndrăgosti de unii cunoscuți deja. Vă propun 10 cărți pentru luna iulie – de la antologii de povestiri scrise de jurnaliști sau regizori de film la romane polițiste scrise de unii dintre cei mai pe val scriitori din Ucraina. Plus, bineînțeles, niște romane cu mult suspans și o istorie a artei și culturii. Lectură plăcută!  

Stephen King – „Îți place mai întunecat?“ – editura Armada 

„Vă place mai întunecat? Ce bine, și mie la fel!“ scrie Stephen King în postfața acestui volum de douăsprezece povestiri (multe dintre ele nepublicate până acum și unele dintre cele mai bune pe care le-a scris) care explorează partea mai întunecată a vieții. Dacă vă plac romanele lui lui King și talentul lui de a ne surprinde, de a ne fascina și de a ne inspira atât groază, cât și alinare, atunci această carte este perfectă pentru luna de vară. Mai ales când vrei să faci o pauză de la înot, pe plajă.

Pedro Almodóvar – „Ultimul vis“, editura Litera

Fără să am măcar intenția, am pus una lângă cealaltă cele două volume de povestiri. Culmea, și volumul celebrului regizor are tot 12 istorii, ceea ce face coincidența și mai simpatică. Cartea aceasta seamănă cel mai mult cu o autobiografie fragmentată, incompletă și oarecum criptică. Povestirile acoperă diferite perioade, de la finalul anilor ’60 până în prezent, și în toate se reflectă obsesiile sale: obscurii ani de școală, celebrarea umorului, evoluția sa ca artist, inconvenientele celebrității sau influența ficțiunii asupra vieții. 

Martin Puchner – „Cultura“, editura Trei 

Această relatare extraordinară demonstrează că istoria civilizațiilor din întreaga lume este una bazată pe amestec, împărtășire și împrumut. Martin Puchner arată cum, secole la rând, diverse forme de artă au traversat continentele pentru a produce capodopere. Călătorind prin Grecia antică, India lui Aśoka, China dinastiei Tang și multe alte epoci, această nouă istorie dezvăluie punctele de trecere care nu numai că au inspirat științele umaniste, dar au făcut din noi ființe umane.

J. M. Coetzee – „Polonezul“, editura Humanitas Fiction

Romanul perfect pentru vară (pentru că vara, nu-i așa, e tărâmul nedeclarat al poveștilor de dragoste) are în centrul său o întâlnire convențională între un pianist polonez și o doamnă din lumea bună a Barcelonei. Această întâlnire devine punctul de plecare al unei idile ciudate, a cărei definiție le scapă până și protagoniștilor. Delicat și sobru construită, povestea imaginată de Coetzee analizează misterul sentimentelor, al căror adevăr este mereu falsificat de neputința cuvintelor.

Ryu Murakami – „Tokyo Decadence“, editura Polirom 

Autorul bestsellerului „Albastru nemărginit, aproape transparent“ revine cu un volum de povestiri la fel de incitante ca și romanele sale. Cele 15 texte ale japonezului au în centru un grup eclectic de locuitori ai Tokyo-ului din anii ’80, ’90 si 2000 – prostituate, regizori de film, criminali, bolnavi mintal, șoferi de camion, animatoare, traficanți de droguri, chelneri, mame singure și îndrăgostiți cu inima frântă. Sunt povești fascinante și tulburătoare, despre dorință și obsesie, pline de umor, patos, umanitate și speranță, pe ritmuri seducătoare de muzică cubaneză.

Holly Gramazio – „Bărbații“, editura Trei 

Lauren întâlnește un șir infinit de soți, iar ea își pune următoarea întrebare: dacă a-ți schimba viața este la fel de simplu ca a schimba un bec, cum știi că ai ales calea potrivită? Când încetezi să încerci o altă variantă, sperând că e mai bună și începi să trăiești cu adevărat? Romanuli explorează cu o excepțională abilitate modul în care ne orientăm în viață, în dragoste și într-o lume a opțiunilor fără sfârșit.

Virginie Despentes – „Dragă nemernicule“, editura Trei 

Primele mesaje dintre Rebecca și Oscar sunt agresive şi totul pare să-i despartă. Apare şi o a treia voce, a lui Zoé, care nu are nici 30 de ani, e feministă şi dependentă de rețelele sociale. Toți trei sunt certăreți, dar vulnerabili. În cele din urmă între ei se naşte o prietenie care îi obligă să depună armele. Un roman al furiei şi al consolării, al înverşunării şi al acceptării, în care prietenia se dovedeşte mai puternică decât slăbiciunile omeneşti.

Andrei Kurkov – „Samson și Nadejda”, Editura Paralela 45

În 2024, acest roman i-a adus autorului cea de-a doua nominalizare pe lista Booker Prize. Tradusă în 18 limbi, surprinzătoarea carte a romancierului și jurnalistului ucrainean Andrei Kurkov este un roman polițist a cărui acțiune se desfășoară în Kievul anului 1919. Un tânăr student la inginerie își vede tatăl ucis de cazaci și, câteva clipe mai târziu, o sabie îi retează urechea dreaptă. Reușește să o recupereze și să o păstreze într-o cutie. El va descoperi în curând că urechea continuă să audă – îi transmite zgomotele pe care le captează uneori, chiar și de la distanță.

Iuri Andruhovici, „Radio Noapte“, editura Trei  

Da, nu vă înșelați – se pare că scriitorii ucraineni sunt pe val. Personajul principal al romanului lui Andruhovici, Rotskyi, este revoluționarul ucrainean cunoscut drept „pianistul baricadelor“, care, nevoit să părăsească țara, a cântat muzică de salon într-un hotel elvețian, unde a fost obligat la un moment dat să interpreteze pentru dictatorul propriei patrii, pe care l-a omorât din greșeală. După ani de închisoare, este eliberat și se retrage în munți, unde trăiește alături de corbul său Edgar și iubita Anime. Urmărit de agenți secreți, Rotskyi lansează propriul radio clandestin, Radio Noapte, de unde transmite muzică și poezie

„Garderoba” – antologie de proză scurtă coordonată de Diana Iepure, Editura Paralela 45

Nu întâmplător închidem lista de lectură cu o carte din colecția „Se poartă cartea“ de la Editura Paralela 45. Apar în această antologie o mulțime de haine: noi și vechi, păstrate cu grijă, purtate până au devenit cârpe, rochii de zi și de seară, extravagante și banale, din stofe deosebite, absolut superbe, rochițe de grădiniță și fuste de atlas, o mulțume de blugi și un pulovăr roșu, dar și pălării, șepci, ochelari, chiar capacul obiectivului unui aparat de fotografiat. Toate sunt legate de cele mai diverse aspecte ale vieții: relații interumane, politică, istorie, antropologie. Părtașe la suferință, dar și la bucurii, haine salvatoare și haine care îți pun viața în pericol, sunt parte a identității noastre.

Related Posts

Eva Mendes enumeră procedurile cosmetice pe care le regretă

La 50 de ani, Eva Mendes declară că regretă anumite proceduri estetice pe care și le-a făcut de-a…

Sarah Jessica Parker, despre dieta pe care o ține, la aproape 60 de ani

Ce face Sarah Jessica Parker pentru a se menține în formă, la aproape 60 de ani? Starul din…

Jennifer Lawrence așteaptă cel de-al doilea copil

Actrița laureată cu Oscar Jennifer Lawrence (34 de ani) este însărcinată cu cel de-al doilea copil. Vedeta este…

Cher, inclusă în Rock & Roll Hall of Fame

După 60 de ani de carieră, Cher a fost, în sfârșit, inclusă în Rock & Roll Hall of…

Cine este presupusul nou iubit al Angelinei Jolie?

După divorțul de Brad Pitt, Angelina Jolie (49 de ani) n-a mai fost văzută alături de niciun bărbat…

Goldcher – moment surpriză alături de Tiësto pe scena Amsterdam Music Festival cu piesa “Dudada”, remix după Irina Rimes

Pe scena impresionantului Amsterdam Music Festival (AMF), producătorul francez Goldcher s-a alăturat legendarului DJ Tiësto (#23 în lume)…

Horoscopul săptămânii 21-27 octombrie 2024

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

Clătite bucovinene – rețete recomandate de Chef Adi Hădean

Clătite umplute cu multă brânză, acoperite cu smântână și încă câteva ingrediente. Iar dacă reușești să iei ingrediente…

Meghan Markle și Prințul Harry și-au cumpărat o casă de vacanță în Portugalia

Se pare că Meghan Markle și Prințul Harry și-au cumpărat o casă de vacanță în Portugalia, în apropiere…

Meryl Streep, idilă cu Martin Short?

La un an de la divorțul de soțul ei, Don Gummer, cu care era căsătorită de 45 de…