Cum care vacanță? În cea de primăvară, în vacanța de vară pe plajă, în orice weekend break pe care îl plănuiești anul acesta, ia cu tine și o carte de pe lista noastră. O listă cu 10 cărți de luat în vacanță (și nu numai).
„Ce vrăji a mai făcut pisica mea”, un volum coordonat de către Radu Paraschivescu (editura Humanitas). „Ultimele cercetări în domeniu arată că principala trăsătură a pisicii e arta de-a suscita simpatie comportându-se antipatic. Performanța nu e la îndemâna oricui, să fim sinceri. Când un om face lucruri nesuferite, el devine – în mod logic – nesuferit. Când o pisică face lucruri nesuferite, ea devine – în mod ilogic – obiect al adoraţiei”, spune coordonatorul volumului în care semnează, printre alții, Ana Blandiana, Gigi Căciuleanu, Marius Chivu, Denisa Comănescu).
„Ochi pentru ochi”, de M.J. Arlidge (editura Trei) – Pentru toți fanii genului crime. Dacă v-a plăcut „Ghici cine urmează?” Nu ezitați să puneți cartea în coșul de cumpărături. Criminali ascunși la vedere, secrete adânc îngropate, într-un oraș în care nimeni nu e cine spune că este. Un thriller dinamic, cu ritm rapid, unde răspunsurile nu sunt niciodată simple.
„Furtuna pe care am dezlănțuit-o”, Vanessa Chan (editura Trei) – E o carte de debut a scriitoarei originare din Malaezia. E o poveste care ne aduce o perspectivă nouă în ce privește relația noastră cu ideea de putere. Cecily, o casnică nemulțumită, este sedusă de generalul japonez Fujiwara și de viitorul promis de el: o Malaya „independentă”, eliberata de stăpânirea britanică. Însă lucrurile nu vor sta în final chiar așa. E roman curajos și emoționant despre costurile slăbiciunii și dorinței omenești, într-un context istoric convingător și viu.
„Fata mecanică”, de Anna Mazzola (Humanitas Fiction) – Bestseller Sunday Times la categoria roman istoric în 2022. O lectură captivantă, un univers construit cu minuție și o intrigă bine dozată, în Parisul anilor 1750, când săracii abia își duc existența, în timp ce Ludovic al XV-lea are ambiția ca domnia lui să o depășească în strălucire pe cea a ilustrului său străbunic.
„Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” (editura Trei) – Ne poartă în unghiurile diferite ale unui personaj cu existențe multiple (trickster) – sclavă, iluzionistă, criminală, teroristă, spioană, amantă și mamă. Toate sunt fețele unei femei remarcabile, iar cartea este inspirată de povestea adevărată a uneia dintre cele mai bătrâne femei care a reușit prin propriile forțe să fugă din Coreea de Nord.
„Insula copacilor dispăruți” de Elif Shafak (editura Polirom) – o carte a uneia dintre cele mai îndrăgite scriitoare contemporane. Dacă v-au plăcut „Cele patruzeci de legi ale iubirii” sau „Bastarda Istanbulului” trebuie să puneți rapid mâna pe noua apariție a scriitoarei de origine turcă. Romanul a fost nominalizat la Costa Award, RSL Ondaatje Prize şi Women’s Prize for Fiction. „Un roman minunat, sfâşietor, care are în centru secretele întunecate ale războaielor civile şi dezastrele extremismului: Cipru, iubiţi născuţi sub o stea fără noroc, oameni dragi ucişi, copii traumatizaţi”, spune despre el Margaret Atwood.
„Liberă. Un copil și o țară la sfârșitul istoriei” de Lea Ypi (editura Trei). Este o recomandare ușor inedită, un nou volum din colecția Anansi. World Fiction, o carte a maturizării, care ne prezintă o fetiță de 11 ani ce devine peste noapte martoră la dispariția celui mai dur și mai rezistent regim dictatorial comunist din lume.
„Fericire într-o ceașcă de cafea” de Toshikazu Kawaguchi (editura Litera). Continuarea volumului „Până nu se răcește cafeaua” ne aduce din nou în cafeneaua Funiculi Funicula, de pe o alee dosnică şi întunecată din Tokyo, unde, dacă te aşezi pe un anumit scaun şi ţi se toarnă o cafea anume pregătită, te poţi întoarce în timp.
„O nouă victimă a modei” de Ovidiu Buta (editura Paralela 45). Colaboratorul nostru drag, stilistul și criticul de modă Ovidiu Buta revine cu un nou volum despre (cum altfel) arta vestimentară. Vom descoperi în acest volum prezentări și analize savuroase ale carierelor designerilor internaționali ca Jean Paul Gaultier, Miuccia Prada, Yves Saint Laurent, Tom Ford, precum și ale Doinei Levintza sau Dan Coma, doua personalități marcante ale modei românești. Evident că o să găsim în volum și o parte practică – despre dress-code și personalitate și despre cum poți să-ți descoperi stilul propriu fără să plătești tribut trendurilor efemere.
„Nici o slujbă nu-i ușoară”, de Kikuko Tsumura (editura Polirom) – Amuzant (sau poate dulce-amar, dacă ne gândim la corporațiile în care lucrăm), romanul explorează, printre altele, traumele emoționale pe care le poate provoca munca indivizilor într-un sistem capitalist hiperconsumerist. Chiar dacă munca protagonistei este, de fapt… să urmărească înregistrările cu camera ascunsă ale unui scriitor bănuit că tăinuiește mărfuri de contrabandă.
Jennifer Lopez, primele destăinuri după divorțul de Ben Affleck
Jennifer Lopez a ales să-și deschidă sufletul în fața presei și să vorbească fără ocolișuri despre trăirile ei…
Taylor Swift, Blake Lively și Ryan Reynolds au donat 6 milioane de dolari
Unele celebrități nu rămân insensibile la dezastrul creat, în viețile oamenilor obișnuiți, de ultimele manifestări ale vremii extreme…
Georgia May Jagger a născut
Mick Jagger este, din nou, bunic. Fiica lui Mick Jagger, Georgia May Jagger, a născut. Modelul în vârstă…
10 modele faimoase pentru rolurile de la Hollywood
Frumusețea, dar și talentul, le-au adus de sub reflectoarele prezentărilor de modă, sub cele ale Hollywood-ului. Acestea sunt…
Actrița Kristin Scott Thomas s-a măritat la 64 de ani
Actrița britanică Kristin Scott Thomas s-a recăsătorit la 64 de ani. Alesul vedetei este redactorul șef al publicației…
Inspirație pentru viitor: Celebrarea Zilei Internaționale a Fetelor 2024
Text semnat de: Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec Astăzi sărbătorim forța și potențialul fetelor, datorită unei rezoluții…
Cei mai frumoși 10 bărbați din lume, conform ”Proporției de aur”
Frumusețea e în ochii privitorului sau se calculează științific? Un renumit chirurg plastic din Londra, Dr Julian De…
UNTOLD X: 7-10 AUGUST 2025. Abonamentele, disponibile din 10 octombrie
UNTOLD, festivalul care ocupă locul 3 în topul celor mai mari evenimente muzicale din lume, se pregătește să…
Meghan Markle, apariție spectaculoasă la un eveniment din Los Angeles
Meghan Markle a atras toate privirile cu rochia ei roșie semnată Carolina Herrera, la gala organizată week-endul trecut…
Eva Longoria, de la actorie la business-uri de miliarde de dolari
Eva Longoria (49 de ani) a lăsat actoria pentru afaceri și bine a făcut, deoarece inițiativele ei în…