Alina Aliman ∙ May 11, 2024 ∙ 5 min read

Cum care vacanță? În cea de primăvară, în vacanța de vară pe plajă, în orice weekend break pe care îl plănuiești anul acesta, ia cu tine și o carte de pe lista noastră. O listă cu 10 cărți de luat în vacanță (și nu numai).

„Ce vrăji a mai făcut pisica mea”, un volum coordonat de către Radu Paraschivescu (editura Humanitas). „Ultimele cercetări în domeniu arată că principala trăsătură a pisicii e arta de-a suscita simpatie comportându-se antipatic. Performanța nu e la îndemâna oricui, să fim sinceri. Când un om face lucruri nesuferite, el devine – în mod logic – nesuferit. Când o pisică face lucruri nesuferite, ea devine – în mod ilogic – obiect al adoraţiei”, spune coordonatorul volumului în care semnează, printre alții, Ana Blandiana, Gigi Căciuleanu, Marius Chivu, Denisa Comănescu). 

„Ochi pentru ochi”, de M.J. Arlidge (editura Trei) – Pentru toți fanii genului crime. Dacă v-a plăcut „Ghici cine urmează?” Nu ezitați să puneți cartea în coșul de cumpărături. Criminali ascunși la vedere, secrete adânc îngropate, într-un oraș în care nimeni nu e cine spune că este. Un thriller dinamic, cu ritm rapid, unde răspunsurile nu sunt niciodată simple.

„Furtuna pe care am dezlănțuit-o”, Vanessa Chan (editura Trei) – E o carte de debut a scriitoarei originare din Malaezia. E o poveste care ne aduce o perspectivă nouă în ce privește relația noastră cu ideea de putere. Cecily, o casnică nemulțumită, este sedusă de generalul japonez Fujiwara și de viitorul promis de el: o Malaya „independentă”, eliberata de stăpânirea britanică. Însă lucrurile nu vor sta în final chiar așa. E roman curajos și emoționant despre costurile slăbiciunii și dorinței omenești, într-un context istoric convingător și viu.

„Fata mecanică”, de Anna Mazzola (Humanitas Fiction) – Bestseller Sunday Times la categoria roman istoric în 2022. O lectură captivantă, un univers construit cu minuție și o intrigă bine dozată, în Parisul anilor 1750, când săracii abia își duc existența, în timp ce Ludovic al XV-lea are ambiția ca domnia lui să o depășească în strălucire pe cea a ilustrului său străbunic. 

„Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” (editura Trei) – Ne poartă în unghiurile diferite ale unui personaj cu existențe multiple (trickster) – sclavă, iluzionistă, criminală, teroristă, spioană, amantă și mamă. Toate sunt fețele unei femei remarcabile, iar cartea este inspirată de povestea adevărată a uneia dintre cele mai bătrâne femei care a reușit prin propriile forțe să fugă din Coreea de Nord.

„Insula copacilor dispăruți” de Elif Shafak (editura Polirom) – o carte a uneia dintre cele mai îndrăgite scriitoare contemporane. Dacă v-au plăcut „Cele patruzeci de legi ale iubirii” sau „Bastarda Istanbulului” trebuie să puneți rapid mâna pe noua apariție a scriitoarei de origine turcă. Romanul a fost nominalizat la Costa Award, RSL Ondaatje Prize şi Women’s Prize for Fiction. „Un roman minunat, sfâşietor, care are în centru secretele întunecate ale războaielor civile şi dezastrele extremismului: Cipru, iubiţi născuţi sub o stea fără noroc, oameni dragi ucişi, copii traumatizaţi”, spune despre el Margaret Atwood.

„Liberă. Un copil și o țară la sfârșitul istoriei” de Lea Ypi (editura Trei). Este o recomandare ușor inedită, un nou volum din colecția Anansi. World Fiction, o carte a maturizării, care ne prezintă o fetiță de 11 ani ce devine peste noapte martoră la dispariția celui mai dur și mai rezistent regim dictatorial comunist din lume.

„Fericire într-o ceașcă de cafea” de Toshikazu Kawaguchi (editura Litera). Continuarea volumului „Până nu se răcește cafeaua” ne aduce din nou în cafeneaua Funiculi Funicula, de pe o alee dosnică şi întunecată din Tokyo, unde, dacă te aşezi pe un anumit scaun şi ţi se toarnă o cafea anume pregătită, te poţi întoarce în timp. 

„O nouă victimă a modei” de Ovidiu Buta (editura Paralela 45). Colaboratorul nostru drag, stilistul și criticul de modă Ovidiu Buta revine cu un nou volum despre (cum altfel) arta vestimentară. Vom descoperi în acest volum prezentări și analize savuroase ale carierelor designerilor internaționali ca Jean Paul Gaultier, Miuccia Prada, Yves Saint Laurent, Tom Ford, precum și ale Doinei Levintza sau Dan Coma, doua personalități marcante ale modei românești. Evident că o să găsim în volum și o parte practică – despre dress-code și personalitate și despre cum poți să-ți descoperi stilul propriu fără să plătești tribut trendurilor efemere. 

„Nici o slujbă nu-i ușoară”, de Kikuko Tsumura (editura Polirom) – Amuzant (sau poate dulce-amar, dacă ne gândim la corporațiile în care lucrăm), romanul explorează, printre altele, traumele emoționale pe care le poate provoca munca indivizilor într-un sistem capitalist hiperconsumerist. Chiar dacă munca protagonistei este, de fapt… să urmărească înregistrările cu camera ascunsă ale unui scriitor bănuit că tăinuiește mărfuri de contrabandă.

Related Posts

Melania Trump anunță publicarea cărții ei de memorii

Cartea de memorii, intitulată simplu ”Melania”, va conține detalii personale din viața autoarei, dar și fotografii de familie,…

Prelude to the Olympics- O pleiadă de vedete la petrecerea de dinaintea începerii JO2024 de la Paris

O mulțime de vedete de primă mână au fost invitate la petrecerea de avanpremieră a Jocurilor Olimpice de…

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București experți recunoscuți la nivel global

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București…

Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc

Smiley lansează, în plin val de cosmetizare a realității pe rețelele de socializare, „Cum te văd eu”, o…

Rulouri de vinete cu nucă. Rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Aceste rulouri de vinete cu nucă vin ca răspuns la vara încinsă pe care o avem anul acesta….

Vezi ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul de la UNTOLD

Lenny Kravitz, legendarul rocker cunoscut pentru hiturile atemporale și fizicul său impecabil, este de mult timp un susținător…

Ce ținute au purtat vedetele la Gala Verii Saint-Tropez

Pornind de la succesul galelor de vară anterioare, ce au avut loc în Sardinia și Capri, Gala One…

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și multe alte personalități, vine la DISNEY+

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și mute alte personalități, vine la DISNEY+ Disney+ anunță premiera…

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Noua teorie a emoțiilor: Emoțiile sunt create, nu declanșate

Ce ne arată noua știință despre cum iau naștere emoțiile? Ne spune psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György….