Alina Aliman ∙ May 11, 2024 ∙ 5 min read

Cum care vacanță? În cea de primăvară, în vacanța de vară pe plajă, în orice weekend break pe care îl plănuiești anul acesta, ia cu tine și o carte de pe lista noastră. O listă cu 10 cărți de luat în vacanță (și nu numai).

„Ce vrăji a mai făcut pisica mea”, un volum coordonat de către Radu Paraschivescu (editura Humanitas). „Ultimele cercetări în domeniu arată că principala trăsătură a pisicii e arta de-a suscita simpatie comportându-se antipatic. Performanța nu e la îndemâna oricui, să fim sinceri. Când un om face lucruri nesuferite, el devine – în mod logic – nesuferit. Când o pisică face lucruri nesuferite, ea devine – în mod ilogic – obiect al adoraţiei”, spune coordonatorul volumului în care semnează, printre alții, Ana Blandiana, Gigi Căciuleanu, Marius Chivu, Denisa Comănescu). 

„Ochi pentru ochi”, de M.J. Arlidge (editura Trei) – Pentru toți fanii genului crime. Dacă v-a plăcut „Ghici cine urmează?” Nu ezitați să puneți cartea în coșul de cumpărături. Criminali ascunși la vedere, secrete adânc îngropate, într-un oraș în care nimeni nu e cine spune că este. Un thriller dinamic, cu ritm rapid, unde răspunsurile nu sunt niciodată simple.

„Furtuna pe care am dezlănțuit-o”, Vanessa Chan (editura Trei) – E o carte de debut a scriitoarei originare din Malaezia. E o poveste care ne aduce o perspectivă nouă în ce privește relația noastră cu ideea de putere. Cecily, o casnică nemulțumită, este sedusă de generalul japonez Fujiwara și de viitorul promis de el: o Malaya „independentă”, eliberata de stăpânirea britanică. Însă lucrurile nu vor sta în final chiar așa. E roman curajos și emoționant despre costurile slăbiciunii și dorinței omenești, într-un context istoric convingător și viu.

„Fata mecanică”, de Anna Mazzola (Humanitas Fiction) – Bestseller Sunday Times la categoria roman istoric în 2022. O lectură captivantă, un univers construit cu minuție și o intrigă bine dozată, în Parisul anilor 1750, când săracii abia își duc existența, în timp ce Ludovic al XV-lea are ambiția ca domnia lui să o depășească în strălucire pe cea a ilustrului său străbunic. 

„Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” (editura Trei) – Ne poartă în unghiurile diferite ale unui personaj cu existențe multiple (trickster) – sclavă, iluzionistă, criminală, teroristă, spioană, amantă și mamă. Toate sunt fețele unei femei remarcabile, iar cartea este inspirată de povestea adevărată a uneia dintre cele mai bătrâne femei care a reușit prin propriile forțe să fugă din Coreea de Nord.

„Insula copacilor dispăruți” de Elif Shafak (editura Polirom) – o carte a uneia dintre cele mai îndrăgite scriitoare contemporane. Dacă v-au plăcut „Cele patruzeci de legi ale iubirii” sau „Bastarda Istanbulului” trebuie să puneți rapid mâna pe noua apariție a scriitoarei de origine turcă. Romanul a fost nominalizat la Costa Award, RSL Ondaatje Prize şi Women’s Prize for Fiction. „Un roman minunat, sfâşietor, care are în centru secretele întunecate ale războaielor civile şi dezastrele extremismului: Cipru, iubiţi născuţi sub o stea fără noroc, oameni dragi ucişi, copii traumatizaţi”, spune despre el Margaret Atwood.

„Liberă. Un copil și o țară la sfârșitul istoriei” de Lea Ypi (editura Trei). Este o recomandare ușor inedită, un nou volum din colecția Anansi. World Fiction, o carte a maturizării, care ne prezintă o fetiță de 11 ani ce devine peste noapte martoră la dispariția celui mai dur și mai rezistent regim dictatorial comunist din lume.

„Fericire într-o ceașcă de cafea” de Toshikazu Kawaguchi (editura Litera). Continuarea volumului „Până nu se răcește cafeaua” ne aduce din nou în cafeneaua Funiculi Funicula, de pe o alee dosnică şi întunecată din Tokyo, unde, dacă te aşezi pe un anumit scaun şi ţi se toarnă o cafea anume pregătită, te poţi întoarce în timp. 

„O nouă victimă a modei” de Ovidiu Buta (editura Paralela 45). Colaboratorul nostru drag, stilistul și criticul de modă Ovidiu Buta revine cu un nou volum despre (cum altfel) arta vestimentară. Vom descoperi în acest volum prezentări și analize savuroase ale carierelor designerilor internaționali ca Jean Paul Gaultier, Miuccia Prada, Yves Saint Laurent, Tom Ford, precum și ale Doinei Levintza sau Dan Coma, doua personalități marcante ale modei românești. Evident că o să găsim în volum și o parte practică – despre dress-code și personalitate și despre cum poți să-ți descoperi stilul propriu fără să plătești tribut trendurilor efemere. 

„Nici o slujbă nu-i ușoară”, de Kikuko Tsumura (editura Polirom) – Amuzant (sau poate dulce-amar, dacă ne gândim la corporațiile în care lucrăm), romanul explorează, printre altele, traumele emoționale pe care le poate provoca munca indivizilor într-un sistem capitalist hiperconsumerist. Chiar dacă munca protagonistei este, de fapt… să urmărească înregistrările cu camera ascunsă ale unui scriitor bănuit că tăinuiește mărfuri de contrabandă.

Related Posts

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…