Alina Aliman ∙ October 21, 2023 ∙ 7 min read

Zilele din ce în ce mai lungi de toamnă parcă ne îmbie și mai abitir către lectură, nu-i așa? Avem pentru voi 4 recomandări minunate, perfecte pentru weekend, 4 cărți scrise de femei puternice, fiecare cu povestea ei specială. Dați scroll mai departe și puneți volumele pe lista de shopping a toamnei. Ah, și să nu uit: la final, bonus, aveți și o recomandare simpatică a unei aplicații literare, un audio showroom de literatură inedit. Enjoy! 

Bernardine Evaristo, „Manifest” (Editura Corint

Pentru volumul „Femeie, fată, alta” scriitoarea a primit Booker Prize. Și, de atunci, spune ea, „multă lume a început să fie interesată de mine, de parcursul meu ca scriitoare, așa că mi s-a părut potrivită ideea să pun pe hârtie această carte de memorii ca să explic cine am fost, cu propriile mele cuvinte, ca o continuare într-un fel a primului meu roman”.  

„Manifest” este relatarea intimă și curajoasă a felului în care Bernardine Evaristo a reușit să scrie istorie. De la copilăria marcată de rasism, până la descoperirea artelor teatrale, de la înființarea în anii 1980, în Regatul Unit, a primei companii teatrale pentru femeile de culoare, până la procesul de maturizare prin care a ajuns să fie scriitoarea deschizătoare de drumuri, profesoară, mentorul și activista pe care o vedem acum.

„Nu am fost niciodată în România, dar mi-ar plăcea să ajung într-o zi. Mă bucur că cele două cărți ale mele sunt traduse aici. «Femeie, fată, alta» a luat premiul Booker și, odată cu ea, eu mi-am trimis în lume cele 12 personaje speciale. Și asta mi se pare atât de extraordinar. «Manifest» este cartea de memorii pe care am scris-o pentru ca mi-am dorit să știe cititorii cine sunt eu, cine am fost, cum am ajuns până aici”, spune scriitoarea. 

„Reykjavík”, de Katrín Jakobsdótti & Ragnar Jónasson (Crime Scene Press) 

Dacă ați recunoscut numele de pe copertă înseamnă că ați fost atenți îndeajuns de mult la personajele extrem de… normale care populează scena politică a țărilor nordice. De data aceasta, scriitoarea este Katrín Jakobsdótti, prim-ministru al Islandei, în colaborare cu celebrul autor islandez de bestsellere Ragnar Jónasson. Romanul, care reprezintă și prima colaborare literară a celor doi, oferă o incursiune în trecutul misterios și tulburător al Islandei. „Reykjavík” este mai mult decât o carte de suspans, este o descindere în istoria și cultura Islandei, cu un mister care va ține cititorii în priză de la prima pagină până la ultima. Pe scurt, Islanda, anul 1956, o adolescentă dată dispărută și un mister care bântuie prin timp. Nu vă spunem cum se termină, care ar mai fi farmecul lecturii?! 

Despre apariția cărții sale în România, Katrín Jakobsdóttir, prim-ministru al Islandei din 2017, a declarat că este „încântată să vadă cartea tradusă în România și nerăbdătoare să afle reacțiile cititorilor români”. Ragnar Jónasson, unul dintre cei mai cunoscuți autori de suspans din Islanda, lucrează ca avocat și predă la Facultatea de Drept a Universității din Reykjavík. Cărțile lui s-au vândut în peste 4,2 milioane de exemplare în toată lumea. Cele două serii care l-au consacrat pe autor sunt „Dark Iceland” și „Hulda”. 

„Femeia cu fustă violet”, de Natsuko Imamura (editura Humanitas Fiction

Dacă vă plac scriitorii japonezi, comandați-vă cartea autoarei Natsuko Imamura. Este un pic ciudățică, dar ușor de citit, te amuză într-o primă fază și ajunge să… te sperie ușor către final. Natsuko Imamura are un talent unic de a zugrăvi personaje neobișnuite, iar romanul ei a câștigat Premiul Akutagawa și a fost declarată cea mai bună carte a verii trecute în Oprah Daily. Ritmul este la fel de bine dozat ca în cele mai bune romane de suspans, iar povestea despre voyeurism și despre pericolul de a te proiecta și de a te pierde într-o altă persoană, despre o obsesie ce crește într-un ritm dramatic, te prinde foarte ușor.
Pe scurt, personajul căruia i se spune „femeia cu fustă violet” este de vârstă incertă, se dă în vânt după brioșele cu cremă de lapte, nu are prieteni și a schimbat o mulțime de slujbe. Toată lumea o urmărește, toată lumea crede că i-a descoperit secretul, și, tocmai atunci când oamenii au impresia că au reușit să-i înțeleagă și să-i anticipeze orice mișcare, un eveniment ieșit din comun și un personaj obsedat de rutina ei rup sfera predictibilului.

„În locul nepotrivit, la timpul nepotrivit”, Gillian McAllister (editura Bookzone) 

De data aceasta vă pun pe listă o carte recomandată de Reese Witherspoon (iar cititorii împătimiți vor înțelege instant de ce recomandarea actriței, care are un club de carte extrem de iubit, conteză atât de mult). Este un thriller pe care nu-l poți lăsa din mână și care te provoacă să te întrebi mereu „eu ce aș face?”.

Ca să vă dăm o idee… vă întrebăm doar atât: poți să împiedici o crimă după ce s-a întâmplat? Este octombrie şi e trecut de miezul nopții. Îți aștepți fiul de 18 ani să ajungă acasă. În timp ce privești pe fereastră, el își face apariția, însă nu e singur. Ceea ce vezi este greu de crezut: băiatul tău drăgălaș și mai mereu zâmbăreț omoară cu sânge rece un străin, chiar în fața casei tale. Nu știi cine e. Și nu știi de ce. Știi doar că fiul tău a fost arestat, iar viitorul său, spulberat. Adormi, în acea noapte, lipsită de speranță. Totul este pierdut. Până când te trezești… și este ieri, ziua de dinainte de incident. Iar apoi te trezești cu o zi și mai înainte. În fiecare dimineață te trezești cu o zi, cu o lună, cu ani mai devreme, cu o nouă șansă de a opri crima. „Pur și simplu ador această carte, sunt îndrăgostită de ea. Pagină după pagină, este atât de captivantă, încât nu m-am putut opri din citit. Și ce deznodământ, de necrezut întorsătura de la final”, spune despre ea Reese Witherspoon.

BONUS: 5 minute de literatură

Cea mai mare și mai diversă colecție de autori români contemporani e cuprinsă în primul audio-showroom de literatură. „5 minute de literatură” reunește fragmente și grupaje semnificative din literatura română contemporană, în lectura autorilor. Fragmentele sunt atât în format audio, pentru ascultat în căști în drumurile cotidiene, dar și în format text, pentru a fi citite în momentele de răgaz. De la Herta Müller, Nora Iuga, Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Doina Ruști, Matei Vișniec, T.O. Bobe, Tatiana Țîbuleac, Iv cel Naiv, Dan Coman, Simona Popescu, Ioana Nicolaie, Petronela Rotar, Dan Sociu, Adela Greceanu, Alina Nelega, Ana-Maria Sandu, Andrei Crăciun, Elena Vlădăreanu, Ioana Bâldea Constantinescu, Lavinia Braniște, Marius Chivu, Ana Barton, Andrei Ruse, Claudiu Komartin, Elise Wilk, Florin Iaru, Florin Lăzărescu, Vasile Ernu, Alexandru Vakulovski, Iulian Tănase până la debutanții de anul acesta, 5 minute de literatură alcătuiește primul showroom de literatură cu cea mai mare și mai diversă colecție de autori contemporani. Aplicația 5 minute de literatură poate fi instalată pe orice dispozitiv Android, iOS și Windows – https://5minutedeliteratura.ro

Related Posts

Blake Lively, apariție surprinzătoare la premiera „Deadpool & Wolverine”

Actrița a avut o apariție de senzație la premiera „Deadpool & Wolverine” din New York City. Soția lui…

Dua Lipa, pe cale să devină una dintre cele mai bogate celebrități din Marea Britanie

Cu un câștig de 1 milion de lire sterline pe săptămână, Dua Lipa este pe cale să devină…

Vedete la Jocurile Olimpice de la Paris (2024)

Salma Hayek, Snoop Dogg, Priyanka Chopra Jonas, Lady Gaga și Ryan Reynolds sunt doar câțiva dintre fanii olimpici…

Cele mai longevive cupluri de la Hollywood

În timp ce pentru majoritatea cuplurilor de la Hollywood, dragostea durează maxim trei ani, pentru câțiva norocoși iubirea…

Reddysh a.k.a Irina Simion, creatoare de conținut de gaming: „Am construit o comunitate internațională foarte frumoasă datorită pasiunii mele pentru gaming.”

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! Iată ce ne-a atras atenția!…

Filmul Ca fetele se lansează în cinema, pe 15 septembrie

Pe 13 septembrie se lansează în cinematografele din toată țara filmul Ca fetele, o producție cu o distribuție…

Pepco & Better Cotton: produse din bumbac provenit din surse ecologice și sustenabile

Pepco, unul dintre cei mai mari value retailers din Europa, a devenit membru al programului Better Cotton în…

Jennifer Lopez, aniversare cu tematica ”Bridgerton”

Jennifer Lopez s-a hotărât să-și sărbătorească împlinirea a 55 de ani cu fast și a organizat o petrecere…

Vocea Irinei Rimes a răsunat la Tomorrowland, cel mai mare festival de muzică electronică din lume

Weekendul acesta, la Tomorrowland, festivalul care adună peste jumătate de milion de oameni la fiecare ediție, piesa “Dudadu”…