Monica Cismaru ∙ November 15, 2023 ∙ 2 min read

Jane Austen (1775 – 1817) a fost o avangardistă a vremurilor în care a trăit, iar felul în care a scris povești de dragoste de epocă a cucerit cititorii de-a lungul secolelor.

Viața lui Jane Austen, pas cu pas, în paginile cărții

În paginile romanelor sale și mai ales în Mândrie și prejudecata, Jane Austen descrie adesea locuri și situații din viața trăită de ea, cum ar fi amintirile ei din copilăria de la Cahwton Cottage, locul în care familia scriitoarei s-a mutat în 1809 și unde autoarea a început să scrie Rațiune și simțire.

Eroinele autoarei, curajoase și independente, exact ca ea

pride and prejudice

Protagonistele romanelor lui Austen sunt toate femei care aparțin clasei de mijloc, cu legături familiale puternice, adeseori tensionate. Eroinele ei sunt pline de viață, cu un intelect puternic, cu personalități debordante, care aspiră la independență și la impunerea principiilor lor morale cu orice preț, lucruri greu de înfăptuit pentru o femeie din acea epocă. Poveștile lor de dragoste sunt exuberante și adesea imposibile la prima vedere și pline de bariere. Iar viața lui Jane Austen a fost exact la fel. Potrivit biografiei ei, JaneAusten, care nu s-a măritat niciodată, a primit o cerere în căsătorie în decembrie 1802, pe care a refuzat-o.

Dragostea pe care o putea împărtăși Austen s-a materializat în paginile cărților ei, considerate foarte îndrăznețe în acea perioada, mai ales pentru o femeie.

De la First Impressions la Pride and Prejudice

Familia lui Jane Austen a susținut-o pe acesata în demersul ei scriitoricesc și a încurajat-o să-și cultive talentul. În 1779, tatăl autoarei a trimis către un editor din Londra volumul fiicei lui, intitulat First Impressions. Manuscrisul a fost primit înapoi fara să fi fost citit. Aceeași poveste, revizuită de scriitoare, devenea cea mai de succes carte a lui Jane Austen – Mândrie și prejudecată, publicată sub pseudonim în 1813, la fel cum au fost publicate toate scrierile lui Jane Austen pe parcursul vieții ei. Succesul ei a venit postum, din păcate. Jane Austen a murit prematur, la doar 42 ani, în 1817.

Romanul Mândrie și prejudecată a fost ecranizat de numeroase ori. Iar una dintre cele mai de succes încercări este cea din 2005, în care joacă Jeira Knightley și Matthew Macfayden. Knightley a primit o nominalizare la Oscar pentru felul în care a interpretat-o pe eroina Elizabeth Bennet, iar filmul a primit încă trei nominalizări.

Related Posts

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…

Kate Moss are o relație nepotul lui Bob Marley

La 50 de ani, Kate Moss își trăiește viața din plin. Supermodelul a împlinit în luna ianuarie 50…