Monica Cismaru ∙ November 15, 2023 ∙ 2 min read

Jane Austen (1775 – 1817) a fost o avangardistă a vremurilor în care a trăit, iar felul în care a scris povești de dragoste de epocă a cucerit cititorii de-a lungul secolelor.

Viața lui Jane Austen, pas cu pas, în paginile cărții

În paginile romanelor sale și mai ales în Mândrie și prejudecata, Jane Austen descrie adesea locuri și situații din viața trăită de ea, cum ar fi amintirile ei din copilăria de la Cahwton Cottage, locul în care familia scriitoarei s-a mutat în 1809 și unde autoarea a început să scrie Rațiune și simțire.

Eroinele autoarei, curajoase și independente, exact ca ea

pride and prejudice

Protagonistele romanelor lui Austen sunt toate femei care aparțin clasei de mijloc, cu legături familiale puternice, adeseori tensionate. Eroinele ei sunt pline de viață, cu un intelect puternic, cu personalități debordante, care aspiră la independență și la impunerea principiilor lor morale cu orice preț, lucruri greu de înfăptuit pentru o femeie din acea epocă. Poveștile lor de dragoste sunt exuberante și adesea imposibile la prima vedere și pline de bariere. Iar viața lui Jane Austen a fost exact la fel. Potrivit biografiei ei, JaneAusten, care nu s-a măritat niciodată, a primit o cerere în căsătorie în decembrie 1802, pe care a refuzat-o.

Dragostea pe care o putea împărtăși Austen s-a materializat în paginile cărților ei, considerate foarte îndrăznețe în acea perioada, mai ales pentru o femeie.

De la First Impressions la Pride and Prejudice

Familia lui Jane Austen a susținut-o pe acesata în demersul ei scriitoricesc și a încurajat-o să-și cultive talentul. În 1779, tatăl autoarei a trimis către un editor din Londra volumul fiicei lui, intitulat First Impressions. Manuscrisul a fost primit înapoi fara să fi fost citit. Aceeași poveste, revizuită de scriitoare, devenea cea mai de succes carte a lui Jane Austen – Mândrie și prejudecată, publicată sub pseudonim în 1813, la fel cum au fost publicate toate scrierile lui Jane Austen pe parcursul vieții ei. Succesul ei a venit postum, din păcate. Jane Austen a murit prematur, la doar 42 ani, în 1817.

Romanul Mândrie și prejudecată a fost ecranizat de numeroase ori. Iar una dintre cele mai de succes încercări este cea din 2005, în care joacă Jeira Knightley și Matthew Macfayden. Knightley a primit o nominalizare la Oscar pentru felul în care a interpretat-o pe eroina Elizabeth Bennet, iar filmul a primit încă trei nominalizări.

Related Posts

The Timeless Pirelli

Sfârșitul anului a adus cu el și lansarea iconicului calendar Pirelli, a 50-a ediție, lansare care a avut…

Corina Olaru, designerul de interior care a transformat Room 12 în „acasă”

Ediția print de iarnă Alist Magazine este o bucurie estetică de la prima până la ultima pagină. Pentru…

Cozonacul lui Scărlătescu, secretul desertului-vedetă de pe Masa de Crăciun

Ai intrat deja în febra Sărbătorilor? De la cadouri până la preparatele cu care îi surprinzi pe cei…

Taylor Swift a fost desemnată Personalitatea Anului de publicația Time

Nu e nicio surpriză în alegerea publicației Time pentru Personalitatea Anului 2023. Taylor Swift (33 de ani) primește…

De Crăciun, Stella Artois continuă să aducă prietenii și familiile împreună

Îmi amintesc cu claritate Crăciunurile copilăriei, cea mai așteptată și frumoasă perioada a anului, când găseam dimineața bradul…

Angelina Jolie revine în Maleficent, partea a treia

Angelina Jolie (48 de ani) anunță că revine în rolul ei de succes, Maleficent, partea a treia, după…

Peste 140 000 de vizitatori în weekend-ul prelungit de deschidere al “WEST SIDE CHRISTMAS MARKET”, târgul de Crăciun organizat de UNTOLD UNIVERSE

Spectacol cu focuri de artificii, zeci de mii de luminițe de Crăciun și concerte Fuego și Gașca Zurli…

Cele mai bune filme ale anului 2023

Cele mai importante publicații internaționale au realizat clasamente cu cele mai bune filme ale anului 2023. Anul care…

Actorul de origine română Sebastian Stan, în rolul vieții lui

Sebastian Stan (41de ani), actor de origine română, născut la Constanța, este unul dintre cei mai apreciați de…

Teatru de păpuși, colinde și ateliere de artă pentru toată familia, între 6-22 decembrie, la Art Safari Christmas Edition

Palatul Dacia-România de pe Lipscani se transformă în casa lui Moș Crăciun și găzduiește cel mai distractiv eveniment…